The ​Inheritors 1 csillagozás

Ford Madox Ford – Joseph Conrad: The Inheritors Ford Madox Ford – Joseph Conrad: The Inheritors Ford Madox Ford – Joseph Conrad: The Inheritors

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A science fiction novel on which Ford Madox Ford and Joseph Conrad collaborated, The Inheritors examines society's mental evolution and what is gained and lost in the process. Written before the first World War, its themes of corruption and the effect of the 20th Century on British aristocracy appeared to predict history. In the novel, the metaphor of the “fourth dimension” is used to explain a societal shift from a generation of people who have traditional values of interdependence, being overtaken by a modern generation who believe in expediency, callously using political power to bring down the old order.

>!
212 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780881841367

Kiemelt értékelések

Noro >!
Ford Madox Ford – Joseph Conrad: The Inheritors

Sci-finek tekinteni az Örökösöket erőteljes túlzás – jóval nagyobb, mint mondjuk fantasyként gondolni a Gulliver utazásaira. Felmerül benne egy nagyszabású kísérlet Grönland civilizálására, és találkozunk egy titkos társasággal is, amely ezt megakadályozni kívánja. De az a feltevés, hogy mindezek mögött egy másik dimenzióból, netán a jövőből jött emberek állnának, csupán egyetlen megalomán nőszemély állításán alapul, aki ilyen mesékkel traktálja meglehetően befolyásolható és bizonytalan narrátorunkat. Fantasztikumként vizsgálni tehát teljesen értelmetlen, nézzük meg inkább, hogyan teljesít társadalomkritikai fikcióként.
A történet hősei szimbolikusan a modern és a régi életforma képviselői. A modernek lelketlenek, a konzervatívok bugyuták. Ez elég hamar kiderül, a továbbiakban pedig nem látom, hogy bármivel is árnyalnák a képet. A főhős remekül elvegetálna egy modern romantikus regényben, ugyanis belső monológjának nagy részét az tölti ki, hogy utálja a nőt, meg szereti is, és gyakorlatilag képtelen bármilyen formában is kommunikálni vele. Mindeközben az események elsorjáznak mellette anélkül, hogy szinte bármit is felfogna belőlük.
Mentik a könyvet valamelyest a korabeli írók és politikusok rovására (nem név szerint, csupán a típusokról van szó) elkövetett, szarkasztikus fricskák. Ezekből szerintem többet tudunk meg arról, hogyan látták a szerzők a világot, mint a laposkúszásban átosonó cselekményből. Egyszóval ha valaki Joseph Conrad nevét látva e regény miatt szeretne Galaktika klubtag lenni – fölösleges.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro >!

It did not make any difference that Churchill's was the saner policy, because there was no one in the nation sane enough to see it.

Chapter Seventeen

Noro >!

They had done very little, the Grangers of Etchingham – never anything but live at Etchingham and quarrel at Etchingham and die at Etchingham and be the monstrous important Grangers of Etchingham.

Chapter Six

Noro >!

As an author, I had been so uniformly unsuccessful, so absolutely unrecognised, that I had got into the way of regarding myself as ahead of my time, as a worker for posterity.

Chapter Two


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Cavendish: The Blazing World and Other Writings
David Mitchell: Cloud Atlas
Anthony Burgess: A Clockwork Orange
John Wyndham: The Midwich Cuckoos
Edmund Cooper: Five to Twelve
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Black Flag
China Miéville: Kraken (angol)
Dave Hutchinson: Europe at Dawn
Karen Traviss: Order 66
Dan Abnett: The Saint