Jade ​City (The Green Bone Saga 1.) 5 csillagozás

Fonda Lee: Jade City

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

FAMILY ​IS DUTY. MAGIC IS POWER. HONOR IS EVERYTHING.
Magical jade—mined, traded, stolen, and killed for—is the lifeblood of the island of Kekon. For centuries, honorable Green Bone warriors like the Kaul family have used it to enhance their abilities and defend the island from foreign invasion.

Now the war is over and a new generation of Kauls vies for control of Kekon's bustling capital city. They care about nothing but protecting their own, cornering the jade market, and defending the districts under their protection. Ancient tradition has little place in this rapidly changing nation.

When a powerful new drug emerges that lets anyone—even foreigners—wield jade, the simmering tension between the Kauls and the rival Ayt family erupts into open violence. The outcome of this clan war will determine the fate of all Green Bones—from their grandest patriarch to the lowliest motorcycle runner on the streets—and of Kekon itself.

Jade City begins an epic tale… (tovább)

>!
Orbit, London, 2018
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780356510514
>!
Orbit, London, 2017
512 oldal · ASIN: B06Y1423HD
>!
Orbit, London, 2017
puhatáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Kaul Hiloshudon (Hilo) · Emery Anden · Kaul Lanshinwan (Lan) · Kaul Shaelinsan (Shae) · Maik Wen · Yun Dorupon (Doru)


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
Fonda Lee: Jade City

Nem szokásom így kezdeni egy értékelést, de meglep, hogy ezt a regényt még egy kiadó sem szúrta ki magának. A Jade City ugyanis nem más, mint a Keresztapa és a Ködszerzet zseniális szerelemgyereke egy ázsiai urban fantasy köntösébe bújtatva.
Ebben a világban a mágia forrása a jádekő, amelyet csupán egyetlen szigeten lehet bányászni. A jáde hatalmával ennek a szigetnek a barbár hegyi emberei képesek voltak legyőzni és elűzni egy szuperhatalom megszállóit és átvenni a hatalmat az ország fölött. A „zöld csontú” klánok így felemás helyzetbe kerültek: részben elismert üzletemberek, akik a sziget legfontosabb erőforrásának kitermelését ellenőrzik, ugyanakkor egy bűnszervezet tagjai, akik védelmi pénzeket szednek, politikusokat manipulálnak, jádét csempésznek, és a nyílt utcán vívnak késpárbajt a rivális klán verőembereivel. Utóbbiban a jáde által biztosított emberfeletti erő és más különleges képességek is segítik őket. A mágiának azonban mellékhatásai is vannak: túlzott használata függőséghez, őrülethez és halálhoz vezethet. Egy újonnan feltalált drog ezeket ugyan képes mérsékelni, de annak is megvannak a maga káros következményei.
A történet főhősei a két legnagyobb klán egyikének a vezetői, három testvér és egy távolabbi rokon. Nagyapjuk betegsége miatt korán rájuk hárul a felelősség, hogy fenntartsák az egyensúlyt ellenfeleikkel: a két fiútestvér ellentétes elveket vall a vezetésről, húguk pedig a legszívesebben elhagyná az ősi klántradíciókat és a civilizáltabb kontinensen próbálna szerencsét. Unokatestvérük eközben saját túlzott jáde-érzékenységével küzd, amely hatalmas varázshasználóvá teszi őt, ugyanakkor a mellékhatásokat is felfokozott erővel érzi. Ezalatt a rivális klán, egyetlen hidegvérű nő vezetése alatt, egyre jobban kiterjeszti uralmát a szigeten. Csak idő kérdése, és kitör a belháború.
Akárcsak például a Lépcsők városában, itt is egy kitalált univerzumban járunk, amelynek fejlettségi szintje nagyjából a második világháború utáni állapotnak feleltethető meg. Az unalomig ismert urban fantasy toposzok helyett tehát inkább az 50-es évek hangulata köszön vissza, egy olyan sosem látott Japán-analóg országban, amely pótolhatatlan természeti kincse, a jádekő révén a világpolitika középpontjába került. Az országot ugyanakkor a helyi jakuzák irányítják, akik egyfajta középkori erkölcs szerint próbálnak érvényesülni a modern világban. A sztorit remekül felépített személyes és országos jelentőségű konfliktusok vezérlik, és a főhősök sem kevés meglepetést rejtegetnek. A regény nézetem szerint a 2017/18-as fantasy évad egyik igazi nagy dobása.

13 hozzászólás
>!
csilla123 P
Fonda Lee: Jade City

Őszintén meglepett így a végére, hogy ezt a könyvet nem övezi nagyobb hype, még a könyv felénél sem jártam, amikor már biztosra vettem, hogy ha csak nem kezd hatalmas mélyrepülésbe a színvonal, akkor ez a könyv kedvenc lesz. És így is lett. A történet elsősorban két család viszályáról szól, egy olyan szigeten, ahol egyedüliként a világon tudnak jádekövet bányászni, ami pedig ebben a világban egyeseket mágiával ruház fel, és persze ez az a hatalom, amit mindenki magának akar. Bár a háború után a két klán feje “békésen” megfért egymást mellett (tekintve, hogy egy időben barátok voltak, de mivel másféle nézeteket vallottak, különváltak), de miután az ezzel a barátsággal nem törődő, fiatalabb generáció leváltja őket, a hangulat egyre feszültebbé válik, a hatalomért folytatott háború pedig elkerülhetetlen.

A világfelépítés különösen tetszett, ahogy a mágiarendszer is nagyon érdekes volt, főleg mivel a jádekő a mozgatórugója mindennek, mégis a fantasy szál nem érződik annyira jelentősnek, de ettől függetlenül folyamatosan jelen van.
A könyv többnyire a Kaul családot követi nyomon, de pár fejezet erejéig más, fontosabb szereplők is kapnak szemszöget. Különösen szeretem azokat a könyveket, ahol inkább a szereplőkön, és a karakterfejlődésen van a hangsúly, ahol mindenki érdekes, és egyedi, ezt pedig itt megkaptam:
Lan, a vezető, aki küszködik, mert nincs elég ereje, és tekintélye, de próbál helytállni a rá osztott szerepben. Az öccse, Hilo, aki a klán seregének vezére, és az emberei körében hatalmas tiszteletnek örvend, de későbbi szerepében nehezen boldogul. Anden, akit a Kaul család fogadott örökbe, miután az anyja beleőrült a jádekő használatába, most pedig próbál eleget tenni a Kaul család elvárásainak, miközben gyötri a félelem, hogy az anyja sorsára jut. Shae, Lan és Hilo húga, aki elmenekült a neki szánt életből, de kénytelen visszatérni szülővárosába, és az eredetileg neki szánt szerepbe. Ayt Mada, a másik család vezetője, aki egy könyörtelen ellenség, rendkívüli harcos, és kiváló stratéga. Bero, aki egy senki, (emellett hatalmas mázlista), és ennek ellenére a cselekmény jelentősebb részeinél kulcsfigura. És még megemlíteném Went, aki Hilo barátnője, emellett pedig egy stone-eye (aki immunis a jádekőre, vagyis nem tud mágiát használni), Shae, és Mada mellett pedig egy szintén erős női karakter, aki a férfiak világában próbál (a hátráltató tényezők ellenére) helytállni (és aki valószínűleg a folytatásban nagyobb szerephez jut majd).

Ez nem egy akciódús történet, szóval azok, akik a pörgősebb cselekményért vannak oda, azok lehet, hogy ezt nem fogják úgy élvezni, de akik szeretik a jól megírt karaktereket, a családi viszályokat, a politikai játszmákat, és persze a mágiát, azok biztosan élvezni fogják.

11 hozzászólás
>!
manami P
Fonda Lee: Jade City

A jáde – mely mágikus hatalommal ruházza fel viselőjét, megnöveli az erejét,
gyorsaságát, kiélezi érzékeit – sehol máshol nem lelhető fel a világon, egyedül Kekon szigetén. Itt épült fel Janloon, a „Jádeváros”, mely szabadságát, gazdagságát és erejét is ennek a kőnek köszönheti; a kekoni harcosok hosszú és kemény képzés után mesterként használják őket, emberfeletti képességekre szert téve. Ám, mivel a jáde hatalom – nem csak a külföldi országok foga fáj rá, mindenki szeretne szerezni magának egy kicsit belőle, ha kell bűntudat nélkül ölnek érte – a fővárost két nagy jádeviselő család uralja, ingatag békével húzva határvonalat a területeik között. De a béke soha nem tart soká: Janloonban semmiképp.

Ó!TE!JÓ!ÉG!

Hát.Hű. Ez a könyv nagyon meglepett – és átkozom magam, amiért hagytam, hogy hónapokon át a polcomon senyvedjen, olvasatlanul. Bár Fonda Lee ezzel a kötettel debütált a felnőtt fantasy írók között, nagyot alkotott. Olyan nagyot, hogy tegnap éjszaka nem tudtam letenni a könyvet, és olyan mértékű szívdobogást kaptam az izgalomtól, hogy percekig csak néztem magam elé. Aztán, amint befejeztem a történetet, továbbfűztem a történetet, még álmomban is.

Mert… mert a karakterek! Én nem is tudom mikor olvastam utoljára ilyen remek karakterekről. Az írónőnk erőssége bennük rejlik, Lan, Hilo, Shae és Anden… Jó ég, imádtam őket! spoiler az első pillanattól óriási kedvencem, fél karom (de talán az egészet is) odaadnám érte. Hű, de nagyon rég imádtam ennyire szereplőt! Mikor a spoiler olyan ideges lettem, mintha személyesen ismerném, nem pedig egy kitalált karakter lett volna. Csak az járt a fejemben, hogy spoiler kivágom a könyvet az ablakon – csak előtte megtaposom. De ugyanilyen mély döbbenettel, sőt, hitetlenkedéssel fogadtam spoiler, mert őt is nagyon-nagyon szeretem. Hihetetlen…

A karakterek kidolgozása és tálalása káprázatos tehetségről árulkodik. Mindegyikük eredeti, szinte élethű, hús-vér embernek tűnik, vannak nagyon jó, és rossz tulajdonságaik, egyedi világképük…

A történetvezetés javarészt erős, és az érdeklődés fenntartása majdnem végig ugyanolyan intenzitással sikerül. Bár a könyv egy rövid ideig spoiler ingadozni látszik, elveszti célját, de ezt okozhatja az is, hogy nem egy hagyományos fantasy történetről van szó, ahol egyenesen haladunk egy nagyobb cél felé. Plusz, bármennyire fáj, zseniális írói döntés volt spoiler. Annyira hozzászoktam már az olcsó, elcsépelt csavarokhoz, mint pl.: spoiler, és semminek nincs következménye… hogy szinte sokkolt, mennyire valóságos a történet. Először nem hittem el, hogy megtörtént, úgy véltem, spoiler. De őszintén, ha ezt nem lépi meg azt író, egy pillanatig se izgultam volna spoiler. Hiszen, ha egy ilyen pazarul felépített karaktert spoiler, akkor bármi megtörténhet. Bármi! És elérte a célját, annyira izgultam, hogy szó szerint; nem tudtam letenni a könyvet, és még álmomban is a történetet láttam.

A világépítés szintén nagyon erős, az írónő kivételes módon ötvözi az örökölt kínai hagyományokat, a klasszikus maffiacsaládok harcát bemutató történeteket, és az ázsiai harcművészetekről szóló, klisés filmeket. Még ha az embert általában nem is érdeklik az ilyen stílusú művek, a karakterek annyira nagyon erősek, hogy azonnal berántják az olvasót Janloon világába, és az utolsó oldalig rabságban is tartják.

Összességében; bár megvan a maga gyengesége (történetvezetés szempontjából), feledhetetlen élményt nyújtott a könyv olvasása. Imádom a karaktereket, spoiler ❤ alig várom, hogy megjöjjön a folytatás, mert már most elvonási tüneteim vannak…

17 hozzászólás
>!
ujhelyiz P
Fonda Lee: Jade City

Távol-keleti „maffia-regény” (itt akár gondolhatunk James Clavell: Noble House című regényre is) és talán a leginkább a Ködszerzetre rendszeréből következő mágikus képességű emberek életére fókuszál ez a regény, ahol egy sziget a jade mágiát használó klánok segítségével felszabadult a külföldi, technológiailag fejlettebb országok uralma alól, majd egy sajátos életet kezd el valahol a teljes elzárkózás és a teljesen nyitott külkapcsolatok között.

A külvilággal folytatott viszony nagyban hasonlít arra, ami Japán, Korea és pár másik távol-keleti ország a második világháború után követtek, azzal az eltéréssel, hogy van nekik egy erőforrásuk, amire mindenkinek fáj a foga (a jade, ill. a tény, hogy csak ők tudják nagyjából biztonságosan használni genetikai okokból), és emiatt egyrészt nagyjából objektív okuk van rá, hogy felsőbbrendűnek tartsák magukat, ill. elég nyomást tudnak gyakorolni a külföldi hatalmakra, hogy életszínvonalukat általánosságban megemeljék, majd ott szinten tartsák.

A könyv során nagyrészt a sziget egy vezető klánjának különböző tagjainak a szemszögéből követjük az eseményeket, ahogy egy klánháború alakul ki a másik vezető csoporttal szemben. Ez a háború több szempontból is furcsa: annak idején egymással vállvetve harcoltak a külföldi elnyomókkal szemben, de a háború után máshogy álltak az idegenekhez – emiatt viszont nem egyértelmű, hogy harcolniuk kellene vagy egymással megbékélni.

A nézőpont karakterek ezen aspektusokat nagyon jól ismertetik: a fiatal, nyitott klánvezér, aki nem háborúban, hanem diplomáciában gondolkozik; a harcias öccse, a húguk, aki külföldön tanult gazdaságtudományt, az akadémia fiatal tehetsége, ill. az utcakölyök ugyanannak a konfliktusnak más-más oldalait tartja fontosnak, ezáltal nagyon széles körben megismerjük ennek a különös szigetnek a működését, és rálátunk arra, hogy a világot ez hogyan befolyásolja.

A történet jól lett megírva, ahogy a főszereplők megértik, hogy a klánháború pontosan milyen módon változtatja meg a világukat, azzal párhuzamosan értünk meg mi is egyre több részletet a világ működéséből, és tudunk megfelelő álláspontra helyezkedni az eredmény kapcsán. És amikor a tét világos számunkra, akkor a végén egy igazi, látványos végső összecsapással záródik le a könyv. És a lezárás kapcsán is ki kell emelnem (pozitívan), hogy ez itt tényleg lezárás – a főbb szálak értelmes végpontra jutottak, különösebb hiányérzet nélkül is le lehet tenni a sorozatot ezen a ponton, noha egyértelmű, hogy még nem jutottunk el a helyzet végső megoldásához.

Összességében, a könyvet nyugodtan merem ajánlani fantasy- és maffiatörténet rajongóknak egyaránt, van benne minden, amit egy ilyen történettől elvárhatunk, és kellően igényesen is íródott meg. A folytatást pedig biztosan olvasni fogom valamikor.

>!
hopeless_bookworm
Fonda Lee: Jade City

Ez a könyv olyan, mintha Ian McDonald Lunájának és Brandon Sanderson Végső birodalmának tökéletes ötvözete lenne. Mindez ráadásul japán köntösben. Kár, hogy magyarul még nem jelent meg, pedig legszívesebben mindenkinek a kezébe nyomnám, annyira jó!

Most jött velem szembe a remek hír, miszerint magyarul is hamarosan megjelenik:
https://moly.hu/konyvek/fonda-lee-jade-varos


Népszerű idézetek

>!
csilla123 P

It’s better to think about today when tomorrow might not happen.

188. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaul Lanshinwan (Lan)
>!
csilla123 P

Nothing good’s coming, when the dogs start disappearing from the streets.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaul Hiloshudon (Hilo)
>!
csilla123 P

Sometimes, the old ways are not without wisdom.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yun Dorupon (Doru)
>!
csilla123 P

“You have to give people a chance to learn. They’re just kids after all—stupid kids.”
“I don’t remember stupidity being an excuse around here when I was a kid.”

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaul Hiloshudon (Hilo) · Kaul Lanshinwan (Lan)
>!
csilla123 P

True love was sensual and euphoric, but also painful and tyrannical, demanding obedience.

45. oldal

>!
csilla123 P

“The gods are cruel, Hilo,” she said, as if she knew them personally. “Don’t tempt them with arrogance.”

381. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaul Shaelinsan (Shae)
>!
csilla123 P

Politics moved slowly and blades moved fast.

441. oldal

>!
csilla123 P

Two strong-minded women in a man’s world, if they do not quickly become allies, are destined to be incurable rivals.

373. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kaul Shaelinsan (Shae)
>!
csilla123 P

All he knew now was that remorse had a natural limit. After a certain amount of time, it finished eating a person hollow and had to alchemize into anger that could be turned outward lest it consume its host entirely

349. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Emery Anden
>!
csilla123 P

“Expectations are a funny thing,” Wen said. “When you’re born with them, you resent them, fight against them. When you’ve never been given any, you feel the lack of them your whole life.”

371. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Maik Wen

A sorozat következő kötete

The Green Bone Saga sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

V. E. Schwab: A Gathering of Shadows
Amelia Hutchins: Taunting Destiny
Sharon Hannaford: A Cat's Chance in Hell
Sherrilyn Kenyon: Night Embrace
Eoin Colfer: Artemis Fowl (angol)
Kami Garcia – Margaret Stohl: Beautiful Darkness
Melissa Marr: Wicked Lovely
George R. R. Martin: A Storm of Swords
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged
S. A. Chakraborty: The Kingdom of Copper