Elmentem ​világgá! 111 csillagozás

Földvári András: Elmentem világgá!

Ki ​ne álmodott volna arról, hogy nekiindul és bejárja a világot? Hogy eljut mindenhova, minden egyes országba? Földvári András is erről álmodott. De ő meg is csinálta. És ebben a könyvben megírta saját történetét.
Hiszen a szerzővel tényleg minden megtörtént már.
Vizet fakasztott egy mexikói dzsungelben, iskolát épített Kongóban.
Páholyból nézte a wagah-i határzáró üvöltőversenyt, és strandolt Grönlandon.
Belenézett az Ördög torkába Türkmenisztánban, őrizetesként megnevettette a dél-szudáni főrendőrt, nemkívánatos személy lett Vanuatun.
Átszelte az Egyesült Államokat a 66-os úton és a helyszínen élte át a 2004-es thaiföldi cunamit. Egyszer tíz reptéren járt egyetlen nap alatt – és kétszer lépett át a 2020-as évbe.
795 reptéren utazott át, 2650 járaton ült, a megtett távolságok alapján eddig 113-szor kerülte meg a Földet, és több mint 11-szer juthatott volna el a Holdra.
Van, akinek az utazás csak egy hobbi, van, akinek életforma, de… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122988
>!
XXI. Század, Budapest, 2020
376 oldal · ISBN: 9786156122995

Enciklopédia 3


Kedvencelte 3

Most olvassa 25

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 103

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

A szerző stílusa könnyed, olvasmányos, megcsillan némi humor is. Betekintést kapunk a 80 történet segítségével a kontinenseken átívelő utazásokba, megismerjük azok hátterét.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/09/elmentem-vilagga.html

1 hozzászólás
kratas P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Nagyon tetszett és csak két dolgot sajnálok, hogy ilyen kis rövid történetekből áll az egész és hogy nincsenek benne képek a szerző gyűjteményéből.
Tudom-tudom, ez nem útikönyv, hanem inkább csak rövid – és néha vicces – történetek és benyomások csomagja, de olvastam volna hosszabban is a szerző kalandjairól.
De mindenképpen köszönöm, hogy a nyári szabadságom alatt volt lehetőségem minden országba beugrani 2-3 percre, ki is utaztam magam és még a kertből sem kellett kilépnem :)

1 hozzászólás
Wiggin77 P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

„Gépünk január elsején reggel fél hétkor egyórácskányi várakozás erejéig még leszállt Kiritimatin. Kihasználva a pihenőidőt, gyorsan a sziget földjére tettem a lábam. Megmozgattam a fáradt tagjaimat, mélyen beszívtam a sós, óceáni levegőt, és felnéztem a szikrázóan kék égre. Teljesítettem hát a fogadásom, végigjártam az összes ENSZ-tagországot. Hamarosan indulunk tovább az újvilág felé, ahol várnak a még felfedezendő repterek.”
(316. oldal)

Így ér véget Földvári András kalandjainak krónikája. Pontosítok: csak az eddigi kalandjaié. Biztos vagyok benne, hogy az ember, aki megjárt 795 repülőteret, ült 2650 járaton, a megtett távolságok alapján 113-szor megkerült a Földet, járt minden elismert és vitatott jogállású országban – na ő nem fog megállni.

Hogy miből, hogyan tette ezt? 29 évet töltött különböző pozíciókban a Malévnél, aztán 6 évet a Brussels Airlines-nál, majd 8 évet a Turkish Airlines kötelékében – utóbbitól ment nyugdíjba, marketingigazgatóként. Rengeteg helyre szabadjeggyel jutott el, meg persze olyan kapcsolatai voltak, hogy sokszor a szállás is ingyen volt. Ha nem a kapcsolatok miatt, akkor meg azért, mert kanapészörfölt.

A kötetben szereplő úticélok közül legjobban Longyearbien és Stanley (Falkland-szigetek) miatt irigykedem. Na meg a 66-os út. Nekem állandóan viszket a talpam, nyughatatlan lélek vagyok, ezért aztán még inkább tetszett ez a 80 történet.

(A szerző nem tudja, de a múltban futólag közünk volt egymáshoz. Talán 2006-ban volt,
hogy Belgrádban, a Kongói Nagykövetségen ültem, várva akkori kollégámat, aki történetesen rokona Földvári Andrásnak, és szívességből intézte neki a vízumot az eljövendő kongói utazásához (ha már úgyis Belgrádban voltunk munkaügyben).)

1 hozzászólás
Éva_Bátka>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Aki a hagyományos értelemben vett izgalmas útikönyvet vár, annak lehet, hogy picit csalódás lesz a könyv. Mert ez nem egy informatív könyv, ez Földvári András könyve. Az ő hobbiját, az ő világát, a személyiségét, szempontjai által látott utakat olvashatjuk.
Kicsit olyan, mintha beültem volna Andrással egy kávéra és közben sztorizgatna, anekdotázna. Baráti stílusban csevegve, néha csapongva, néha megmosolyogtatva. Nekem kifejezetten üdítő volt.
Sokan írják, hogy túl sok benne a történet, és azok túl rövidek. No de kérem, hát Földvári András pont úgy utazik is, ahogyan ír. A reptér, a mennyiség, a különlegesség a lényeg. Ő akkor is boldog, ha csak a nagylábujjával érinti az adott ország repterét, majd utazik is tovább. Hát nem írhat mindenki könyvet, becsukott szemmel napfürdőzve kavézásokról, melankolikus merengésekről, mert egyszerűen más a fókusz. Én nem így utazom, mint András off, biztosan könyvet sem ilyen szemüveggel írnék. Ettől még öröm volt Andrással utazni, és meginni gondolatban ezt a kávét. Biztosan elolvasom majd a következő könyvét is.

Nikolett_Kapocsi P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Érdekes, olvasmányos, kis színes történetek Földvári Andrástól, aki azzal a megtisztelő címmel büszkélkedhet, hogy bejárta a világ összes repülőterét. A 80 nap alatt a Föld körül mintájára 80 történetbe szedte össze utazásainak legjavát. A bemutatott utazások közös pontja, hogy mindig adódott valami kis gikszer, félreértés, keveredés, amit aztán legtöbbször az író talpraesettségének, korábbi ismeretségeinek, vagy végső esetben egy szerencsés véletlennek köszönhetően mégis sikerül kiküszöbölnie,így végül happy end-del végződik minden történet. Rengeteg érdekes, plusz információt tudhatunk meg a tőlünk távol eső, kevésbé ismert kultúrákról is. Azonban a könyv esetében tényleg igaz az a mondás, hogy: „Aki sokat markol keveset fog”. Véleményem szerint sokkal élvezetesebb lett volna, ha kevesebb, de részletesebben kifejtett utazás szerepelne a kötetben. Mivel mindegyik útleírás csak néhány oldal, így a rengeteg helyszín és történet szinte összefolyik az olvasó emlékezetében. Mindezek ellenére szórakoztató olvasmány minden utazni szeretőnek, főként ebben a kényszerű utazásmentes időszakban.

Boglinc P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

2020 utolsó olvasmányának választottam Földvári András könyvét, és tökéletes volt az év utolsó napjaira.

Ő az a szárny nélküli madár, aki körbe repülte a Földet, méghozzá többször is. Stílusa közvetlen és humoros, így nagyon gyorsan a szívembe lopta magát, ráadásul igazán inspiráló személyiség.

A nyolcvan különböző, egyenként pár oldalas történetecske számomra mind-mind érdekességekkel teli volt, és öröm volt megismerni egy ilyen sokat látott és megélt utazó élményeit.

Szívből remélem, hogy maradtak még Andrásban történetek, és lesz folytatása a kötetnek. :)

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/01/foldvari…

>!
XXI. Század, Budapest, 2020
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156122988
Junes P>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Irodalmi szempontból nézve nem találtam túl erősnek a könyvet, sőt. A szókincse korlátozott, a történetmesélés szálai szerteágazóak, vagy éppen kurtán, furcsán abbahagyottak. Sokszor volt olyan érzésem, mintha hiányozna még a konklúzió, valami végkövetkeztetés, vagy legalábbis lezárás.
Ezek a történetek élőszóban valósznűleg jobban élnek, így olvasva hiányzott a sava-borsa, a személyes kontextus, a mesélő mimikája, gesztusai.
Bár jómagam még csak 30+ országban jártam eddig, ebből az alig 3 tucatnyiból is azt mondanám, hogy úgy igazán mindösszesen csak 4-5-öt ismertem meg. Az alig 1-2 napos, vagy akár csak néhány órányi tartózkodás egy adott országban számomra olyan, mintha ott sem lett volna az illető. Főleg, ha az ott töltött idő valójában csak a reptéri ki- és beszállásra korlátozódik.
A világ végi eldugott kis szigetek, az el nem ismert országok megemlítése viszont felkeltette az érdeklődésem: hogy lehet, hogy a XXI. század elvileg szabad világában hegyeket kell megmozgatni egy adott ország meglátogatásához.
Ez nem is annyira egyszerre elolvasós, mint inkább belelapozgatós könyv. Szépen felkerül a polcomra a többi utazós könyv mellé, hogy aztán alkalomadtán újra kézbe vegyem, de akkor már kimondottan egy-egy országra fókuszálva.

Papírszárnyak>!
Földvári András: Elmentem világgá!

A könyvben 80 történeten keresztül ismerhetjük meg András elképesztően kalandos életét és szenvedélyét az utazás, a felfedezés és a repterek iránt. Vannak 2-3 oldalas, de hosszabb sztorik is a könyvben egészen az 1970-es évektől napjainkig – így maga a könyv egyben időutazás is! A történeteken keresztül jobban megismerhetjük az adott ország kultúráját, szokásait és lakóit. András pedig példakép lehet bármelyik utazó számára: találékonysága és problémamegoldó képessége a legnehezebb helyzetekben is kisegítette őt.

Utazóknak, nyitott embereknek, kultúrára éhes olvasóknak jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, mert rengeteget lehet belőle tanulni. Na meg persze képzeletben beutazni a világot és kitűzni a következő úticélunkat. Vagy mondjuk a következő ötöt…

Részletesebben itt írtam a könyvről: https://papirszarnyak.wordpress.com/2021/05/13/foldvari…

seeeszti>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Lassan kezdtem, 1-1 történettel, aztán félretettem kicsit, majd pár nap alatt kiolvastam az egészet.
Szerettem szinte minden sorát.
Akadt 1-2 gyengébb történet, de a legtöbb magával ragadott, nevetésre késztetett, csodálkozásra, vágyakozásra. Ami nem tetszett túlzottan, azok a gyors, egy hétvégés utazások a Föld másik pontjára, valamint a több országon „átrohanások” két hét alatt. Ebben is megvan a kaland, de nem tudom, mennyire élvezhető. Majd egyszer kipróbálom.
Szó, mi szó: szeretnék következő életemben Földvári András lenni. link

Bélabá>!
Földvári András: Elmentem világgá!

Szórakoztató, érdekes írások a szerző világkörüli útjairól. Mondjuk némi hendikeppel indult, hogy repülős cégeknél dolgozott, de így is elismerésre méltó, végül ennyi helyen megfordult és bejárta Földünk országait. Michael Palin humorát idézte, és jó néhány érdekességet is megosztott.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Hamarosan landolt is a Magyar Népköztársaság feliratú, TU-134A típusú gép, és ajtajában felbukkantak az öltönyükbe merevedett elvtársak.

32. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Elgondolkodtam, milyen más fénytörésben látjuk mi a dolgokat a távolból. A nyugati ember szereti jobban tudni azt is, amiről fogalma sem lehet.

129. oldal

robinson P>!

Ámulatomat csak fokozta, amikor magyarul köszöntött a díszes egyenruhát viselő ajtónálló.
– Köszöntjük Washingtonban, Földvári úr! Érezze otthon magát.
Mint kiderült ’56-os magyar volt.

Boglinc P>!

[…] a boldogság egyik titka, hogy évente menj el egy helyre, ahol még nem jártál.

robinson P>!

Rögtön feltűnt, hogy Addisz-Abebában az összes taxi ama kerek lámpás, 1200-as Lada, amely nálunk a hetvenes-nyolcvanas évek a sztárautó volt; úgy látszik itt még 2007-ben sem ment ki a divatból. Ráadásul mindegyik olyan vájdlingkékre volt festve – mint később megtudtuk, a becenevük is „Blue Donkey”, azaz kék szamár.

165. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 2007
Nikolett_Kapocsi P>!

Sosem felejtem el, amikor utazási okmányaim átnyújtása után megkérdezte a reptére a határőr:
– Tessék mondani, miféle ország ez az Utlevel?
Felvilágosítottam, hogy a felirat nem az ország neve, hanem a passport magyarul – de igazán nem vethető egy tahiti határőr szemére, hogy nem ismeri kis hazánkat.

133. oldal

sasviki95 P>!

[…] nem halat kell adni az éhezőknek, hanem meg kell őket tanítani halászni.

Mar_T P>!

[…] csak akkor van jogod a világ tájait megismerni, fiam, ha a hazád minden zugát ismered.

konyvkritika>!

[…] jómagam gondolatban már egészem fiatalon lebontottam a határokat, és arra tettem fel az életemet, hogy birtokba vegyem a világot.


Hasonló könyvek címkék alapján

R. Kelényi Angelika: Barcelona, Barcelona
Rick Riordan: A sötét prófécia
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
R. J. Hendon: Nightingale
Jan Šmíd: Életem ártatlan örömei
Anthony Grey: Vérfarkas az Alpokban
Vi Keeland – Penelope Ward: Szívtipró pilóta
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Andy Weir: A Hail Mary-küldetés
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka