A desztilláció –, amely a komponensek illékonyságának különbözőségén alapul –, a vegyipar, a kőolaj- és petrolkémiai ipar alapvető és legáltalánosabban alkalmazott művelete.
A könyv tematikájának összeállításakor a szerzők arra törekedtek, hogy a tervezéshez és fejlesztéshez minél több oldalú segítséget nyújtsanak. E törekvések megvalósítására a klasszikus ismereteken kívül figyelembe vették a desztillációs eljárások utóbbi években bekövetkezett fejlődését jellegzetesen befolyásoló új gondolatokat és módszereket.
A könyv célja az, hogy a fejlődő hazai vegyipar igényeinek megfelelően egységes szemléletben ismertesse a rektifikálás műveletének elméletét és gyakorlatát, a fizikai-kémiai alapoktól kezdve az apparatív megvalósításig és a desztilláló rendszerek folyamatszintéziséig. Ennek megfelelően a ma is nélkülözhetetlen klasszikus ismereteken kívül tartalmazza a mű a legutóbbi 10 – 15 év fejlődését tükröző eredményeket, különös tekintettel a számítógépes… (tovább)
A desztilláció –, amely a komponensek illékonyságának különbözőségén alapul –, a vegyipar, a kőolaj- és petrolkémiai ipar alapvető és legáltalánosabban alkalmazott művelete.
A könyv tematikájának összeállításakor a szerzők arra törekedtek, hogy a tervezéshez és fejlesztéshez minél több oldalú segítséget nyújtsanak. E törekvések megvalósítására a klasszikus ismereteken kívül figyelembe vették a desztillációs eljárások utóbbi években bekövetkezett fejlődését jellegzetesen befolyásoló új gondolatokat és módszereket.
A könyv célja az, hogy a fejlődő hazai vegyipar igényeinek megfelelően egységes szemléletben ismertesse a rektifikálás műveletének elméletét és gyakorlatát, a fizikai-kémiai alapoktól kezdve az apparatív megvalósításig és a desztilláló rendszerek folyamatszintéziséig. Ennek megfelelően a ma is nélkülözhetetlen klasszikus ismereteken kívül tartalmazza a mű a legutóbbi 10 – 15 év fejlődését tükröző eredményeket, különös tekintettel a számítógépes eljárásokra, az energetikai tökéletesítésre, az optimalizálásra és a rendszerelméletet alkalmazó folyamatszintézisre.
A szerzők a következő témakörök összefoglalását adják: a desztilláció és a rektifikálás alapjai; a gőz – folyadék fázisegyensúly alapjai; az elméleti tányérszám meghatározása közelítő módszerekkel; az elméleti tányérszám meghatározása tányérról tányérra számítással; a rektifikálás matematikai modellezése; a rektifikálás energiaszükséglete és energetikai javítása; komplex elegyek frakcionálása; a rektifikálóoszlopok belső szerkezete; a rektifikálóoszlop szétválasztóképessége, az anyagátvitel és a keveredés kérdései; a rektifikálóoszlop hidrodinamikája és az oszlop belső szerkezeteinek méretezése; a rektifikáló rendszerek folyamatszintézise; a rektifikálás műveletének optimalizálása.
A szerzők az elvi mondanivaló kifejtésén kívül arra törekedtek, hogy munkájuk közvetlenül is használható legyen a mindennapi mérnöki gyakorlatban. Ennek elérését segítik elő a könyvben található számpéldák, nomogramok és táblázatok.
A művet elsősorban a tervező, fejlesztő, kutató és üzemeltető gyakorlati szakembereknek ajánljuk, de a vegyész, vegyipari gépész és a különböző szakmérnök hallgatók tankönyvéül is jól használható.