Az ​interjú 3 csillagozás

Földes Anna: Az interjú

Interjút csak az a tollforgató készíthet, aki a világra nyitott értelmiségiként maga is őszintén kíváncsi azokra, akiket megszólít. És kíváncsi a feltett kérdésekre követő válaszokra is. Nagyon jót az írhat, akinek sikerül egyéni kíváncsiságát lapja olvasóiéval, a hallgatókkal összehangolni. Aki felismeri olvasói, nézői igénye mögött a társadalom, a közvélemény kérdéseit és az azokra kapott hiteles válaszok hü tolmácsaként szolgálja és formálja – tollal, mikrofonnal, kamerával – a közvéleményt. De a legjobbat a kötetünkben boncolgatott, górcső alá helyezett műfajban az nyújtja, aki képes a meghallgatott, megszerzett vagy kicsikart válaszokat szellemi-szakmai szempontból a legmagasabb színvonalon, az élőszó varázsát forrásértékű hitelességgel ötvözve közreadni. Földes Anna

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Változó világ

>!
Press Publica, Budapest, 1999
128 oldal · ISBN: 9639001430

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

virezma >!
Földes Anna: Az interjú

Vékony kis kötet ez, pedig az interjúírás nagykönyvének is tekinthetjük. Korábban nem ismertem Földes Annát, pedig az derült ki, hogy minimum illett volna hallanom róla. Magyar szakon végzett az ötvenes években, és utána kezdett újságírással foglalkozni, többek között Móra Ferencről írt monográfiát.
Egyik kedvenc szerzőmet kellett meginterjúvolnom, és ahhoz olvastam el ezt a kötetet felkészülésként. Részletesen körbejárja, mi is az az interjú, hogyan kell felkészülni rá, milyen a jó kérdés, hogyan bánjunk az interjúalannyal, és még számos ide tartozó tudnivalót. Nem csak gyakorlati tippeket ad, de nagyon jó példákat is hoz az interjú és egyáltalán az újságírás mestereitől, például Vitray Tamástól, Kepes Andrástól. Ahogy olvastam a könyvet, jegyzeteltem magamnak a hivatkozott műveket, mert úgy éreztem, még ezt és ezt is el kell olvasnom.
Az is igaz, hogy olvasás közben egyre inkább úgy éreztem, mennyire járatlan voltam eddig a témában, és micsoda nagy vállalkozás részemről belevágni az interjúkészítésbe, mégis izgatottan készültem. Miután becsuktam a könyvet, elmentem sétálni, és szinte özönlöttek a kérdésötletek, annyira megmozgatta az agyamat a könyv. Ezek után szívesen olvasnék tőle interjúkat is.
Az egyetlen, ami miatt levontam a fél csillagot, a kiadvány minősége. Sajnos nagyon költséghatékonyan, kis betűmérettel, keskeny margóval, a felületet maximálisan kihasználva rendezték el a szöveget, és voltak olyan részek, amelyeket még kisebb betűvel nyomtak, azokat szinte kihívás volt elolvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Al Ghaoui Hesna: Háborúk földjén
Seszták Ágnes: Egészpályás feltámadás
V. Kulcsár Ildikó: Ne félj, mesélj!
Bakonyi Péter: Egy nap boldogság
Varga Attila: Édenkertben fokossal
Ordas Iván: Györköny
Béla Vali: Leporolt riportok
Brenner János: Csavargásaim a munka mezején
Rényi Péter (szerk.): Ez történt
Széles Tamás: A képes hír