Elhúztam, ​anyátok (Elhúztam, anyátok 1.) 27 csillagozás

Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Clarissa ​néhány napja úgy érzi, valami gond van vele. Méghozzá éppen éjszaka törnek rá viharos vágyak. Így, közel a negyvenhez, tippelgetni kezd: ugyan mi lehet a gondjai hátterében? Ilyen az, amikor a kapuzárási pánik beköszön? Vagy talán máris a menopauza szórakozik vele? Tanácstalan: mi a jó nyavalya fészkelhette be magát az álmaiba, felborítva lelki egyensúlyát, mígnem barátnője, Rose ki nem rángatja otthonról, és el nem viszi egy beachbuliba. Ott aztán minden világossá válik számára… Berlin zártkörű bulijaiba keveredni olyan kalandokat jelent, melyekről eddig álmodni sem mert. Vagyis de. Pont ez a baj…
Peter nem veszi észre az előjeleket, ugyanis felesége, Clarissa nagyon jól titkolja gondjait. Egy nap azonban, az éjszaka közepén, ott találja magát a közepében. Felesége olyat mutat neki, amitől tátva marad szeme-szája. Ettől kezdve fenekestül felfordul addigi nyugodt életük. Peter nem győzi kapkodni a fejét. Támogatja ugyan Clarissa döntéseit, ám olyan lapokat dob elé… (tovább)

>!
Erawan, Budapest, 2020
350 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155652608
>!
Erawan, Budapest, 2020
212 oldal · ISBN: 9786155652615

Kapcsolódó zóna

!

Csajos sztorik Fodor Zsanától

6 tag · 11 karc · Utolsó karc: 2021. március 27., 14:04


Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Chris>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Akárcsak az előző két Regényíró november Fejős Évával-szerzővel, úgy Fodor Zsanával is érdekesen indult a kapcsolatom, értem ez alatt azt, hogy első könyve igencsak meglepett, ugyanis teljesen más történetet vártam. A cím és a borító egy igazán könnyed sztorit ígér, nagyjából olyasmire számíthat az ember, hogy egy negyvenhez közeli családanya egy nap megelégeli addigi életét és elindul az önmegvalósítás útján. A fülszöveg ugyan közelebb visz minket a történethez, de úgy érzem, az is kicsit félrevezetőre sikeredett, mert bár minden szava igaz, mégis egészen mást vár az ember. Ugyanakkor már az első fejezet azonnal „helyre teszi” az embert, ugyanis egy nagyon erős, akár tabutémának számító, erotikus jelenettel veszi kezdetét a cselekmény. Megvallom, itt egy kicsit meg is ijedtem, hogy a későbbiekben is tele lesz ehhez hasonlóval a történet (nem prűdségem okán, egész egyszerűen hosszabb távon nem kötnek az ilyen leírások), de szerencsére nem ez lett a fő csapásirány.

A cselekmény középpontjában egy házaspár áll, akiknek ugyan a múltjáról viszonylag kevesebbet tudunk meg, ahogy az is meglehetősen homályos az olvasó előtt, hogy miként jutottak el addig a pontig, ameddig – de talán ez nem is olyan érdekes, hiszen nem egy ok-okozati helyzetről van szó. Sokkal inkább arról, hogy itt van két ember, Clarissa és Peter, akik mindketten életközepi válságban találják magukat, és hiába házastársak, a kommunikáció már nem úgy működik köztük, mint régen. A szándék, persze, megvan bennük, de minden próbálkozás, amely beszélgetésre irányul, seperc alatt kiabálással, ajtócsapkodással zárul, ez pedig tovább fokozza a helyzetet. Végül mindketten olyan szituációkba keverednek, amikben kényelmetlenül érzik magukat, és ez további félreértésre ad okot kettejük között. A szerző meglehetősen hitelesen tárja elénk, hogy mennyire félre tud siklani egy kapcsolat, ha hiányzik az alapvető kommunikáció, hiszen – kívülről nézve – tényleg csak annyit kellett volna tenniük hőseinknek, hogy leülnek egymással szemben, és őszintén elmondják, mi zajlik a lelkükben. Igaz, ez a való életben soha nem működik ennyire egyszerűen.

A történetben rajtuk kívül további három főbb szereplőt ismerhetünk meg (a gyerekeket most nem számolom ide). Rose és Carl kissé kétdimenziósak, hiszen karakterük semmilyen meglepetést nem rejt magában, szépen eleget tesznek dramaturgiai szerepüknek. Ők a Clarissa-Peter pár tökéletes ellentéte, akik ugyan beszélnek az érzéseikről, mégsem mondhatóak teljesen boldognak, még akkor sem, ha elsőre úgy tűnik. Nyitott kapcsolat címszó alatt mindketten teljesen szabadon élnek – már legalábbis, ami a szexuális életüket illeti. Velük szemben Sisy igazán egyedi színfoltja a történetnek, főleg, mert által egy olyan embertípust ismerhettem meg, amiről korábban nem is hallottam (nem, nem az eszkort munkára gondolok, hanem sokkal inkább a lány "betegségére").

Fodor Zsana első regénye elsősorban a felnőtt, női olvasókat célozza meg, de férfiaknak is érdemes kézbe venni, már csak azért is, hogy lássák: mi van a másik oldalon. A történet minden extravagáns jelenete ellenére is abszolút hétköznapi, tabutémái miatt pedig fontos dolgokról is beszél. Amit én kicsit sajnálok, hogy helyenként „kapkodósnak” éreztem a mesélést, nem egyszer volt olyan érzésem, hogy túl gyorsan változnak a szereplők érzései, illetve jobban örültem volna, ha bizonyos eseményekről nem csak beszéltek, hanem mi magunk is jelen lehettünk volna. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogyan alakul a szereplők sorsa, szerencsére már itt várakozik a polcomon a második kötet.

Ancsúr P>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Tanmese felnőtteknek. Talán így tudnám leírni a legpontosabban, hogy mit rejt magában ez a könyv. A legnagyobb bajom a könyvvel, hogy nincs meg az az élettapasztalatom, ami után egyértelműen ki tudnám jelenteni, hogy ez a könyv hasznos tanácsokkal látta el a hasonló gondokkal küzdő olvasóit, vagy nem. Ugyanis nincs a hátam mögött egy 20 éves párkapcsolat, nincsenek izgő-mozgó gyermekeim, és nem taposom a (majdnem) negyvenesek táborát, mint Clarissa és Peter, akik révén bepillanthatunk egy párkapcsolat esetleges buktatóiba, nehézségeibe.
A könyv borítóját koránt sem érzem harmonikusnak a tartalommal. A borító alapján egy kis nyári szösszenetre számítottam, amolyan kis romantikus semmiségre, de a cselekmény inkább hasonlított egy pszichológiai szaklap felhigított és olvasmányosabb részéhez. A nagy sértődéseken, az ajtócsapkodásokon és a morgolódásokon kívül más nemigen jött le ebből a történetből. Ja, de! Mégis! A kukára való barátnők még szerves részét képezték a cselekménynek. Ilyen barátnőkből akkor sem kérnék, ha ingyen adnák. Egyik rosszabb volt, mint a másik. Ugyanakkor Clarissát, Petert és Carlt sem tartanám követendő példának.
Ez a könyv számomra nagy kapufa volt.

Zsanett>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Tetszett, jó könyv volt! Nagyon megtetszett a borító és a cím nem gondoltam volna, hogy ilyen témákat boncolgat az írónő. De minden esetre a könyv üzenete azért elgondolkodtatott. Megmutatta, hogy milyen fontos a kommunikáció egy kapcsolatban és megfelelő hozzáállással és akarattal, szeretettel túl lehet lendülni a problémákon. Egy könnyed romantikus történetet olvashattam egy szimpatikus, átlagos családról. Clarissa és Peter kapcsolata azért példa értékű tetszett, hogy a megingás esélyénél is tudtak józan fejjel gondolkodni, ahogy gondolkodtak a családról. Carl és Rose nem nagyon volt szimpatikus a viselkedésük miatt a nézeteik nekem fura volt nekem de szerintem sokan élnek így a való életben is. Sisyt nem tudom hova tenni ami egy kicsit zavart vele kapcsolatban, hogy rámozdul Peterre az vissza utasítja Clarissa megtudja és ő neki áll feljebb hát nem tudom….. Én biztosan nem békültem volna ki vele de ez az én véleményem.
Amiért fél csillaggal kevesebbet adtam az azért van mert a végén amikor elutaztak kétszer is azokat a részeket olvastam volna egy picit bővebben.
Kíváncsi vagyok a folytatásra

Detty77 >!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Teljes mértékben kedvenc lett. A témaválasztás és a felmerült probléma egy házasságban, azt gondolom, teljes mértékben mindennapi (lehet). A főszereplő házaspár mindkét tagja, Clarissa és Peter is nagyon szimpatikus volt, a megingásukkal együtt is! Emberiek és emberek tudtak maradni egymással, ami szerintem nagyon fontos: Rose, a barátnő nyitott házassága (nekem) egy picit még új volt, és olvasva sem tudnám elképzelni, hogy így éljek a férjemmel. De ez csak magánvélemény, hiszem, hogy vannak, akiknél ez működik. Sisy… na őt nem tudtam megszeretni! Bejutott Carl (Rose férje) gatyájában, de szerintem Peter-ét is szerette volna.. nem volt igaz barátnő, ahogy mutatta éveken keresztül. A történt, a felmerülő mélypont, a beszélgetések, szóval mindent nagyon-nagyon tetszett. Szívből gratulálok az Írónőnek, hogy első könyvesként ilyen szuper könyvet adott ki.

Kovács_Ági_3 P>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Hűha! Ez igazán jó kis történet. Egyszerre szórakoztató és szomorú volt számomra.
Szórakoztató, mert nagyokat bénáznak a főszereplőink, szomorú, mert nagyon rávilágít arra, hogy mennyire nem tudnak egymással kommunikálni. Elképesztő, hogy ennyi év után derülnek ki, hogy mit is akar a másik. Viszont jó pont, hogy abszolút nem a válás mellett döntöttek. Annál inkább saját maguk hozzák helyre a dolgaikat, avagy barátokkal, jobbik esetben… Vicces helyzetek, komikus párbeszédek tömkelege… De jó is lett volna azt, arcot látni, ahogy megvilágosodnak.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/04/fodor-zsana-elhuzta…

Judy22>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

.A cím rögtön kíváncsivá tett. A borító pedig az igazi csajos, vidám agymenést ígéri. De végül ennél jóval többről szól a kötet. Azt hittem, egy szórakoztató, nagydumás, mélységekkel nem rendelkező történet lapul a könyvben, amolyan igazi kis limonádé. Ehhez képest kaptam drámát, érdekes életutakat, emberi kapcsolatokat, komoly témákat is.

Az Elhúztam, anyátok szórakoztatva tárja elénk azokat az egyszerű családokban is felmerülő problémákat, melyekről beszélni kell.

Bővebben: https://read-blog.blog.hu/2020/10/13/elhuztam_anyatok

Garajszki_Rozika>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Nagyon tetszett a stílusa és a probléma megközelítése, és boncolgatása.

Marietta_Czibolya>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Iszonyat sok mondanivalója van ennek a könyvnek. Nagyon szuper könyv.
A legfontosabb üzenete szerintem az, hogy milyen fontos a kapcsolatokban a kommunikáció és, hogy hova vezethet ha nem kommunikálunk egymással megfelelően.
Egy átlagos családi életet mutat be a könyv, de a sztori kicsit se átlagos!
Clarissa közel 40 évesen döbben rá, hogy nem elégedett az eddigi életével és ez miatt felborul az egész család élete.
Olvassátok el ha egy igazán szórakoztató könyvre vágytok amibe fontos üzenetek vannak. Én pedig elkezdem a folytatást, mert van ám második része is.

Csiguca>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Annak ellenére, hogy vannak olyan részek, amelyek számomra 'túl sok volt', úgy gondolom, hogy reális képet fest az emberi kapcsolatokról.
Jó lecke volt arra, hogy egy kapcsolatban folyamatosan szükséges a kommunikáció, mert különben félre csúszhatnak a dolgok. És jó példa volt arra is hogyan oldjunk meg problémákat, és ne a válás legyen az első megoldás.

Borsits_Krisztina>!
Fodor Zsana: Elhúztam, anyátok

Nagyon tetszett. Tényleg ilyenek lennének a 40 év körüli nők? Humoros, szórakoztató, romatikus. Engem kikapcsolt és csak úgy faltam az oldalakat. Remélem a folytatás is hasonló lesz.


Népszerű idézetek

Delena>!

Már megint hallom: mocorgás-fészkelődés-paplansurrogás.

(első mondat)

Borsits_Krisztina>!

A csoda csak egy karnyújtásnyira volt tőlünk, igaz, elő kellett csalogatni.

fodorzsuzsa I>!

– Lenne kedved a negyvenedik X-et Ibizán tölteni? – Várakozásteljesen vigyorognak rám.
Először fel sem fogom a kérdést. De miután leesik, csal egyetlen szó jut eszembe.
– Igen! . vágom rá rögtön, és magam is meglepődöm rajta. – Csajok! Ez hihetetlen!


A sorozat következő kötete

Elhúztam, anyátok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Livia Norton: A Tét
Leiner Laura: Ég veled
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Kerstin Gier: Felettébb tisztességtelen ajánlat
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Susan Mallery: A három nővér
Janković Nóra: Árnyékok illata
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Lindsay Faith Rech: Felelsz vagy mersz