Egy ​kiállítás képei 12 csillagozás

Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Festészet és zene karöltve jár Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij Egy kiállítás képei című zeneművében, melyet barátja, Viktor Hartmann festő ihletett. Misztikus történetek és orosz népmesei elemek keverednek a vidám, kedves jelenetek közé. Megjelenik benne maga a zeneszerző is, ahogy sétatémák alatt dúdolva kering a képek között. Az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő zenéhez Fodor Veronika írt mesét, megjelenítve benne a korszak Szentpétervárjának sokszínűségét.

A könyvben található CD a mű Maurice Ravel nagyzenekarra hangszerelt feldolgozását tartalmazza.

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Holnap, Budapest, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491645 · Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Sokat hallgattuk annak idején az Egy kiállítás képeit általánosban ének órán, szép emlékeim vannak róla, olyankor mindig szabad volt rajzolgatni, álmodozni, pihizni. Ezért is vártam ezt a könyvet, meg Fodor Veronika miatt, és persze az illusztrátor Szimonidesz Kovács Hajnalka munkáit is szeretem. Ez utóbbiban nem is volt hiba, gyönyörű ez a könyv. A szöveg is nagyon igényes nyelvezetű, hangulatos, viszont a történetek elég gyengécskék, nem túl izgalmasak, és nem is gyerekeknek valók. Többet ki lehetett volna ebből hozni.

>!
Hintafa P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Péter és a farkas után szorongó szívvel vettem kézbe, de bíztam Fodor Veronikában -és nem hiába. Sokkal olvasmányosabb, izgalmasabb történet kerekedett ki belőle. Azt sajnos nem állíthatóm, hogy ennél több varázslatot ne bírt volna el a történet,de most mit elégedetlenkedjek?! Végül volt benne annyi fikció, amitől gördülékenyebb lesz a sztori, a gyerekek számára is élvezhetőbb, érdekesebb, mint az előző rész. Sajnos keveset volt a kezünkben, pedig szívesen lapozgattam volna a gyerekeimmel, míg a zenét hallgatjuk, hátha akkor nagyobb lelkesedést mutatnak. Az illusztrációk ugyanolyan gyönyörűek, mint a sorozat többi részében, dehát ezzel soha nem is volt gond.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

A rajzok gyönyörűek, de a történetek többsége semmit nem mozdított meg bennem. Gyerekeknek pláne érdektelen lenne.

>!
icu79 P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Maga az ötlet nagyon jó, hogy komolyzenei műveket ily módon közelebb hozni gyerekekhez. Én magam sem hallgattam soha végig a darabot, néhány rész azért ismerős volt belőle. :) Szóval, mindenképpen hasznos, de sajnos a szövege nem gyerekeknek való. Nekem az illusztráció sem volt annyira átütő erejű…

>!
blueisthenewpink SMP
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Az ötlet nagyon jó: mesésen megismertetni a gyerekekkel ilyen alapműveket, mint az Egy kiállítás képei. A szöveg viszont nem gyerekszintű. Most azt hagyjuk, hogy hányszor akadt bele a nyelvem a nevekbe, mert a szóhasználat azon kívül is bonyolult, követhetetlen. Persze helyenként a zene is nyomasztó, a három- és a hétéves is feladta hamar, nem akarták folytatni. Azt pedig még egész jól vették, hogy spoiler.

Jó lett volna az eredeti képeket is mellérakni, de alig van olyan, ami még ma is elérhető. Mindenesetre hallgassátok, főleg A kijevi nagykaput, mert k. jó! (https://youtu.be/Itdm46ZVLfA)

>!
bagie P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Ahogyan a sorozat egy másik darabjánál már írtam ez a könyv kevésbé tetszett, mint Péter története

A Merítés díj gyerekirodalmi zsűrizése kapcsán jutott hozzám, és ebből kiindulva mesekönyvet vártam…de ez nem mesekönyv, hanem inkább a címadó mű gyerekeknek való bemutatása. (nem tudom, érzékelhető-e a különbség a kétféle elvárásom között)

De ismeretterjesztő feladat megvalósításaként jó kezdeményezésnek tartom a sorozatot.

A már említett klasszikus zenei műveltségem hiánya ellenére sem tudott bevonzani…nekem nem csinált kedvet hozzá… talán majd egyszer.

>!
Ez_elment_vadászni
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

A rajzok néha furcsák.A történetek tetszettek és épp a végére lehet érni az olvasással a zenemű végére. Együtt érdemes hallgatni/olvasni,így lesz igazi az élmény.

>!
Boglárka_Madar P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Ahogy látom elég vegyesek az értékelések a könyvről, és valóban, ha azt nézem hogy gyerekkönyv, akkor annyira nem győzött meg – lehetne sokkal mesésebb, varázslatosabb.
Ennek ellenére nekem tetszett a könyv, az illusztrációk szépek, az ötlet dícséretes – a történet viszont semmi extra. Én inkább nagyobbaknak ajánlanám, már magát a zenét is, és a történet is ehhez társul. Aki eleve fogékony a komolyzenére, az biztos örömmel forgatja a könyvet, aki viszont nem, annak a történet nem fogja meghozni hozzá a kedvét, még a csodás ilkusztrációk ellenére sem.

>!
Fapicula
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Nagyon megörültem ennek a könyvnek, mert ígéretesnek tűnt. Ám olvasás közben már nem tetszett annyira. Zavaros volt és szerintem hathatósabb háttér-információkat igényelne az olvasás megkezdése előtt. Ezért nem tudom, mennyire adnám gyerek kezébe. Maximum kiskamaszéba. A CD melléklet nem rossz ötlet, az illusztráció különleges, de sajnos mégis azt kell mondanom, hogy nem lett szerelem, sőt… Pedig még a könyvtáros is kétszer visszanyúlt hozzá, mert Ő sem találkozott még a kötettel, és szerintem bizgatta a fantáziáját.

>!
dianna76 P
Fodor Veronika: Egy kiállítás képei

Először párhuzamosan kezdtem olvasni a könyvet, és hallgatni a zenét. Sajnos így nem tudtam maximálisan a szövegre figyelni, így végül a CD-lejátszót kikapcsoltam. Ma főzés közben jó alkalom nyílt meghallgatni a zenét. Az igazság az, hogy nem ismertem eddig ezt a művet, s mivel nem vagyok komolyzene rajongó, nem is tudott elvarázsolni. Ez annak köszönhető, hogy kevés a darabban a vidám stílust képviselő zeneszám.
A könyv viszont nekem tetszett, ha nem is maradéktalanul. Kellemes kikapcsolódás volt a történeteket olvasni, melyek egy-egy festmény kapcsán születtek meg. A képekhez, a rajtuk látottak alapján cselekménnyel teli történetet képzelni… Ez annyira jó, és ötletes! Szerettem A gnóm történetét, a Csibék tánca a tojásban-t, Goldberg és Schmuyle-t, de kedvencem a Baba-Jaga kunyhója volt. A történetek, vagy ha úgy tetszik mesék, szinte mindegyike kicsit befejezetlen maradt, s így az ember továbbgondolhatja a cselekményszálat. A különleges történeteket kísérő illusztrációkat nem tudom nem megcsodálni újra és újra.
Olvasva a szerző ezen írását, felötlött bennem a hasonló történetszövő stílust képviselő könyve, melyet kedvet kaptam ismét elolvasni.

>!
Holnap, Budapest, 2017
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491645 · Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka

Hasonló könyvek címkék alapján

Ragyog a mindenség
Palya Bea: Nappali dalok
Tarján Veronika: Kuruttyoló békakirály
Gróh Ilona: Ringató – Sárkányparipán vágtattam
Danny Bain: Ez nem az apu hangja!
Gryllus Vilmos – Tóth Krisztina: Dalok reggeltől estig
Rutkai Bori: Pizsamátor
Legkedvesebb állatos dalaink
Varga Domokos György: Habocska
Felix Janosa – Jörg Hilbert: Rozsda Lovag