A ​feltámadás elmarad 3 csillagozás

Fodor Sándor: A feltámadás elmarad

„Fiatalember! A jelentőségéhez képest túl nagy a szája” − utasította rendre Kós Károly a fontoskodó ifjú titán Fodor Sándort, akinek ez az észre térítés megváltoztatta életét és így lett irodalmunk halkszavú, mindig szerény, mindig végtelenül kedves Fodor Ura. Csipikéjének és egyéb meséinek elsöprő sikere és kultusza a háttérbe szorította a regényírót és novellistát. Ez a novellaválogatás hivatott arra, hogy helyreállítsa az egyensúlyt és fölhívja a figyelmet Fodor Sándor novellaírói nagyságára. Egyúttal tisztelgés a 85. életévébe lépő alkotó előtt, aki nélkül az erdélyi magyar felnőtt- és gyerekirodalmat el sem tudnók képzelni.
Orbán János Dénes

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
328 oldal · ISBN: 9786068118178

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Maya >!
Fodor Sándor: A feltámadás elmarad

Arra gondoltam, hogy vajon meddig hallgathatott Fodor Sándor, amíg gyémánttá váltak benne a szavak? http://moly.hu/idezetek/310943
Nagyon jólesett ezeket a novellákat olvasni. Legtöbbet már olvastam más kötetekben, mégis úgy tudtam olvasni, mintha teljesen új lenne számomra. Mindig más és más hangulat jön át belőlük. Valahogy el tudtam hinni, hogy most másképp fog végződni – például a Fehérfenyő, jobbra fordulhatnak a dolgok. Nagyon jól sikerült a válogatás. Valahogy kiegészítik egymást, egyik novella emeli a másik hangulatát, minden rossz után jön valami jó.
Most a Boldogság volt a kedvencem a kötetből, ez vetett fel bennem a legtöbb kérdést. Nekem is volt ilyen „fehér kutyám”. Nekem sem hitték el. Vajon a gyerekeim elmondanak nekem mindent? Volt már olyan, hogy elmondták az igazat és én nem hittem el? Ha volt, ki hitt nekik? Elrontottam?

2 hozzászólás
ParadoxH>!
Fodor Sándor: A feltámadás elmarad

Még élénken él bennem a tőled hallott utolsó, intő szavad: Az irodalom „az egyetlen, ami megtart minket ezen a földön a nemzeti mivoltunkban.” Ha ez igaz, akkor a Te prózád feltáró- és megtartó erő. Nálad a szó külleme egyszerű, letisztult és kimért, ami önnön tükörképedhez idomul. A lázas világmegváltástól elhatárolódva hömpölyög a maga útján, hisz te tudója voltál annak a bölcseletnek, amely sok íróban nem rügyezik ki: „a Szót kell az Igéhez alkalmaznunk.”

6 hozzászólás
ÁrnyékVirág>!
Fodor Sándor: A feltámadás elmarad

A 20 novellát tartalmazó kötet amolyan „Best Of” válogatás Fodor Sándor az ötvenes évektől a nyolcvanas évek végéig íródott műveiből. Ennek ellenére sikerült kiküszöbölnie az ilyen jellegű válogatáskötetek hibáját, vagyis a töredezettséget. Bár a novellák témában, hangulatban, terjedelemben is eltérőek, mégis egységes lesz az egész a jellegzetes fodorsándoros stílus miatt.
Fehérfenyő: szívszorító kis történet a két testvérről, akik elindulnak a hegyekbe karácsonyfáért. Nem feldíszíteni szeretnék, hanem eladni, hogy csomagot tudjanak küldeni a fogságban levő édesapjuknak.
Rác Fülöp: egyik kedvencem a kötetből. Tömörsége, hangulata a népballadákra emlékeztetett.
Útra készen: Egyszerű és bájos történet az örök élniakarásról. Mert az ember akkor is élni akar még, ha éppen halálos betegen szállítják haza, és a saját koporsója a társa az úton.
Mit gondol az öreg pisztráng: És miket mesél az öreg horgász a patak partján?
A feltámadás elmarad: avagy szabad-e megmenteni Jézust a kereszthaláltól?
A medve: és a jó szándék, ami ember- és medveéleteket tehet tönkre
A hűtlen: Senki nem lehet próféta a saját hazájában, de ökölvívóbajnok sem.
Tűzoltózenekar: Élveztem az ironikus hangvételét, ajánlanám elolvasásra a városok költségvetését osztogató polgármester uraknak is.
Az emléktábla: A német megszállás alatt tengődő lengyel kisváros élete? Vagy a cinizmus emléktáblája?
Szováta fürdő: Már többször is olvastam ezt a novellát, de még mindig elszomorít. Talán azért, mert én még nem tudhatom, hogy a jövendőbeli gyerekeimnek nem lesz-e egy hasonló Szovátafürdője. És sajnálom szegény daddyt, aki soha nem tudott igazán beilleszkedni új hazájában, mindvégig gyökértelen maradt.
Napforduló: Aranyos kis történet a nagytatájával kirándulni induló kislányról. És a felelősségről.
A sárkány: Kiderül, hogyan lett a Kifli-tó partján levő elhagyott raktár részeges őréből a megyei turistavállalat alkalmazottja, majd természetvédelmi technikai referens és sárkányvadász.
Az első hó: Elmúlásról, változásról, elengedésről, emberségről – egy öreg orvos története, aki rá kell döbbenjen, hogy az idő eljárt felette, és már nincs szükség rá a kórházban.
Ritka szerencse: Ez a novella annyira nem tetszett, talán mert még könyvekben sem szeretek ilyen befolyásolható, önálló akarat nélküli nőkkel találkozni.
Boldogság: Másik kedvencem a kötetből. Én még várom, hogy találkozzak a nagy fehér kutyával :)
Idill: Nem volt kellemes olvasni, mert óhatatlanul is arra gondoltam: Ilyenek vagyunk mi, fiatalok az idősebbekkel? Tényleg? Szerencsére ahogy zakatolt a vonat és kanyarodott a történet, megnyugodhattam: nem. De sajnos vannak ilyenek is, mint a történetben szereplő diákok.
A szerencselovag: A család fekete báránya visszatér az ősi akolba, de letörik a szarvát.
Elégtétel: Vastaps igen, elismerés nem mindig. Vigyorgós, nagyon is emberi történet. Minden szereplőjét felismertem az ismerőseim között :) meg kicsit önmagamban is
Édesapám új ruhája: és A megálmodott ház: önéletrajzi ihletődésű novellák, hol elszomorít, hol megmosolyogtat. Szeretnivalóak.

Ajánlom azoknak is, akik csak most ismerkednek Fodor Sándor írásaival (Csipikén kívül). megtalálható benne minden, ami miatt annyira kedvesek nekem.

17 hozzászólás

Népszerű idézetek

Maya >!

Bármihez kezd az ember, a legalkalmasabb pillanatban kell hozzáfognia. Csakhogy melyik az a pillanat? A régiek azt tartották, hogy amit Miska nem tanult meg, azt Mihály hiába biflázza. Hát ez lehet igaz is – meg nem is. A trigonometriával tényleg jobb, ha fiatalon bírkózik meg az ember de azért itt is lehet kivétel. A virágok se mind tavasszal nyitnak, igaz?

58. oldal - Mit gondol az öreg pisztráng?

Maya >!

Vannak azért a világon igazságtalanságok is. Némelyeket mindenki szeret, ezeknek mindent szabad, mindent elnéznek nekik. Másokat kevesebben kedvelnek, és olyanok is vannak, akiket senki sem szeret. Ezekre mondják, hogy rosszak. Vajon azért rosszak, mert senki se szereti őket, vagy azért nem szeretik őket, mert rosszak?

252. oldal - Boldogság

Maya >!

Tudod, az se jó, ha az ember mindent kifecseg magából. Amiről hallgatunk, az lassan-csendben érlelődik meg bennünk. Mint a szén a föld alatt, míg gyémánttá kristályosodik. Akkor kell aztán kibányászni a mélyből, megmutatni az embereknek, hogy milyen szépen ragyog!

256. oldal - Boldogság


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: Tizenegy novella
Bodor Ádám: A részleg
Böszörményi Zoltán: Füst
Bartis Attila: A kéklő pára
Ugron Zsolna: Van egy
Bodor Ádám: Sehol
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?
Láng Zsolt: Kovács Emma születése és más elbeszélések
Bodor Ádám: A barátkozás lehetőségei
Lőrincz László: Kerítés az erdőben