Egy ​pillanat bátorság 17 csillagozás

Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Két ​lány, két nagyon különböző élet…
Az egyiknek minden lehetősége megvan, hogy megvalósítsa az álmait, a másiknak küzdenie kell, hogy elérhesse azokat…
Dóra kezdő író, és úgy érzi, hazájában nem kapja meg azt az inspirácót, mely elindíthatná a siker felé vezető úton. Ezért úgy dönt, egy angliai egyetem falai közt keresi leendő hősnőjét és saját magát. A hétköznapjai a tanulás mókuskerekében telnek, így nehezen, de végül elindul a Nagy Mű felé. Miközben útját keresi, szembesül a múlttal, a családi tragédiák eddig elkendőzött rideg valóságával.
Abby igazi belevaló, bulizós angol egyetemista, egy híres, bohém drámaíró unokahúga, akinek minden adott a boldoguláshoz. Ám miközben kreatív írást tanul az egyetemen, rá kell jönnie, hogy egy neves rokon még nem jelenti azt, hogy az ember maga is tehetséges…
A két lány sorsa óhatatlanul is összeforr. A mindig rosszul választó Abby és a választani képtelen Dóra megtalálja-e a végén a szerelmet? Rálelnek-e életük… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150087085
>!
Álomgyár, Budapest, 2020
304 oldal · ISBN: 9786156145802

Kedvencelte 2

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Titina>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Kicsit vegyesek az érzéseim, mert nekem ez így elsőre közepes volt.
Két lány, Abby és Dóra útkeresésének és felnőtté válásának lehetünk részesei az olvasás alatt. Egy teljes egyetemi évet ölel fel a történet, váltott szemszögben.
Az elején nehezen tudtam belerázódni a könyv olvasásába, de aztán egy kis pihentetés után új lendülettel álltam neki, és már sokkal jobban csúszott. Azt gondolom a szerző elsősorban az emberben végbemenő belső vívódásokat akarta megmutatni, de nekem ez egy idő után már kicsit sok volt, talán, jobb lett volna több cselekmény. A könyv végén volt egy rész amikor elhangzik ez a mondat Roy, Dóra hát nem is tudom konzulense/mentora szájából: spoiler Na, ez volt az a pont, amikor azt gondoltam, ezt rálehetne húzni egy kicsit erre a könyvre is. Egyébként valószínűleg egyetemi éveim alatt én is hasonló gondolatokkal/problémákkal küzdöttem.
Viszont, az utolsó 2 oldalnál azért megtudott lepni az írónő, mert mindenre számítottam csak erre a fordulatra nem, jó nem tudom ez mennyire nevezhető fordulatnak. De ezért is adtam egy fél csillaggal többet, mert legalább a könyv végén volt min gondolkodni.
És így az értékelésem végén megjegyezném, hogy egy könyvben sem találkoztam még a pampuska szóval, ami szívemnek igen kedves. Ugyanis a mi családunkban is így nevezik a fánkot. :P Jó volt, ezt így olvasni egy könyvben!

1 hozzászólás
Judit_Megyeri IP>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

A teljes értékelést itt olvashatjátok:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2020/11/fodo…

Néha egy fülszöveget olvasva azt érzem, hogy ez az én könyvem lesz, és biztosan imádni fogom. Ez történt az Egy pillanat bátorság esetében is. Nézegettem a kiadó új megjelenéseit, és azonnal megakadt a szemem a könyvön. Nem is volt kérdés, hogy el fogom olvasni. Aztán elkezdtem, és több minden is meglepett, persze pozitívan. A legjobban az, hogy ez az írónő első könyve. A regény ugyanis nagyon szép nyelvezettel íródott, és érezni rajta, hogy alaposan fel van építve. A karakterek, a történet, az ívek mind nagyon rendben vannak, ami ritka egy elsőkönyves szerzőnél.

A regény két főszereplője Dóra és Abby. Mindkét lány álma az, hogy írók legyenek, és mindketten a Whiteford Egyetemen tanulnak kreatív írást, de a hasonlóságuk ennyiben ki is merül. A történet a karakterekre épül, nem a cselekményre, így túl sok történést nem szabad várni a regényben. De a karakterek olyan valósághűek, a vívódásaik, a fejlődési ívük olyan remekül megírt, hogy emiatt olvasás közben egy pillanatra sem unatkoztam. Dórát és Abbyt is azonnal közel éreztem magamhoz. És nem csak azért, mert én is nap mint nap szembesülök azokkal a problémákkal, amikkel ők, de amiatt is, mert mindketten nagyon szimpatikusak. Nem hibátlanok, csinálnak butaságokat, de pont emiatt nagyon szerethetőek.

Egészen az utolsó oldalig nem derül ki, hogyan fog összefonódni Dóra és Abby élete. Bevallom, én végig találgattam, de egyetlen tippem sem jött be, a végső fordulat nagyon meglepett, és egyszerűen imádtam! Már csak ezért a fordulatért érdemes elolvasni a könyvet. De persze nem kizárólag ezért. A karakterek mellett ugyanis a háttér is nagyon hiteles.

Szívből ajánlom a regényt azoknak, akik szívesen olvasnak lassan csordogáló történeteket hiteles háttérrel, szerethető karakterekkel. Azoknak pedig főleg, akik írnak, vagy kacérkodnak az írással, esetleg csak kíváncsiak arra, mennyi munka, mennyi erőfeszítés és mennyi kétség kíséri egy regény megszületését.

Vien P>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Könyvmoly éveim alatt nem egyszer fordult elő, hogy zsigerből megéreztem azt, ha egy könyv nekem kell, mert betalálhat nálam. Ezért hallgatok is mindig erre az érzésre, és talán ha egyszer-kétszer kell csalódnom, hogy mégsem. Az Egy pillanat bátorság esetében is rögtön éreztem, hogy az én könyvem lesz, és nem is tévedtem. A címe is nagyon tetszik, de ami elsőre megfogott, az a borító volt. Annyira harmonikus a színeivel, a két lány ábrázolása és az egész szimbolizmusa, ami a történet olvasása után nyer értelmet; egyszerűen imádom. Fiatalos, elragadó, szerethető.

A tartalom alapján egy érdekes, de átlagos történetnek ígérkezik, és alapvetően könnyed, mégis már a prológusnál rájön az olvasó, hogy azért lesznek itt komolyabb dolgok is. Elég hamar belerázódtam a hangulatába, sokszor alig tudtam letenni, nagyon tetszik az írónő írásmódja, és a két lány karaktere is már az első oldalakon felkeltette a kíváncsiságomat. Első ránézésre azt gondoltam, inkább Dórával tudok azonosulni, aztán kis meglepettségemre ráébredtem, hogy bizony Abby jelleméből is rengeteg van bennem. Gondolok itt többek között Dóra önbizalomhiányára, bizonytalanságára, az olvasás és írás iránti szenvedélyére, és Abby azon tulajdonságaira, hogy néha meggondolatlan, mégis könnyen barátkozik és érdekli más emberek sorsa, jóléte. Nagyon érdekesnek tartom, hogy két szinte teljesen különböző lányról beszélünk, más életkorban (még ha csak pár évről is van szó), más háttérrel, múltbeli tragédiákkal és gondolkodásmóddal; mégis, szerintem bárki tud azonosulni nem csak az egyikükkel, hanem akár egyszerre mindkettejükkel.

„Bátornak csak egy pillanatig kell lenni, csak addig, amíg döntesz valamiben. Utána már minden megy a maga útján. Ez hiányzik az emberek életéből.”

Amit a legjobban szerettem ebben a könyvben, a hangulatán kívül, az a két lány jellemének íve, karakterfejlődése volt: ahogyan követték az álmaikat, nem adva fel a kudarcoknál sem és ahogy megtalálták önmagukat, valamint a saját útjukat. Petra nagyon jól átad Dóra és Abby által mindent, amin az ember ebben a korban átmegy, legyen szó az érzelmi, társadalmi, egyetemi vagy családi életről. Én végül nem jártam egyetemre, és nem is bántam meg, de nagyon jó volt belelátni ebbe a világba a két szereplőn keresztül, főleg a különböző perspektívákat tekintve. Londonban szintén nem voltam, de ennek a hangulata is annyira átjött, hogy alig várom, hogy egyszer eljussak. Ezen kívül ott volt a Harry Potter vonatkoztatás, az olvasás és írás, az az édes, első, igazi szerelem, barátság és összetartás, és nem utolsó sorban a segítségnyújtás öröme az igazán nehéz élethelyzetekben, amik könnyeket csaltak a szemembe.

" – Hogy lehet ezt kibírni?
– Szeretettel. Nem a kedveskedő, érzelmes szeretettel, hanem az erőssel, a határozottal, az ellentmondás nem tűrővel."

Összességében egy könnyed olvasmány, mégis tele komoly gondolatokkal és érzelmekkel, elgondolkodtató élethelyzetekkel, és olyan lezárással, ami miatt mégsem olyan átlagos, mint amilyennek tűnik.♡

2 hozzászólás
BBetti86>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Talán haladjunk sorban, akkor kicsit jobban össze tudom szedni, miért pontoztam lefelé.
Cím: a történetből szépen kiderül a jelentése, és valóban jól megfogalmazza a regény üzenetét. Jól cseng, megy a cselekményhez, tetszett.
Cselekmény: két lány kezdi az egyetemet. Az egyik gazdag örökösnő, a másik Magyarországról átjött lelkes írópalánta. Mindketten küszködnek, csak mással: az egyik nem tud cselekményt írni, mert a magánélete is unalmas, a másik meg annyi mindenbe belefog, hogy a történetei is csaponganak. Egymás mellett, de egymást nem ismerve fejlődnek, lesznek szerelmesek és találnak életcélt.
Annyira kevés dolog történik a lányokkal, hogy én untam. Abby története egy fokkal mozgalmasabb, de abban nagyon sok a mesés fordulat is. Nem éreztem hitelesnek. Az viszont egy jó ötlet, ahogy a két lánnyal párhuzamosan történnek a dolgok, szinte egymásra ráfelelve, miközben maximum látásból ismerik egymást.
A csavar a végén: mert van neki, de annyira nem lepett meg. Talán a cselekmény közepén már felmerült bennem, hogy valami ilyesmi lesz. Plusz, ha a vége ismeretében nézem a két cselekményszálat, akkor mindkettő sokkal soványabb és egyszerűbb. El nem hiszem, hogy Dóra azzal díjat nyerhetett volna.
A karakterek: inkább női regény, mint romantikus vagy cselekményközpontú. Dóra még úgy ahogy meg is van fogva, neki van fejődési íve, ahogy nyitni kezd a világ felé. Azt jobban el tudtam fogadni. Abby viszont a semmiből lép nagyokat, és az egész karaktere mesebeli. Pedig bírtam volna, de folyamatosan motoszkált az agyamban, hogy ő nyálregény hősnő, aki pl. egy Off-Campus regényben kellene, hogy szerepeljen. Túl éles a váltás, amikor a celeb lány társadalmilag felelős, érett nő lesz. Kimaradt a hogyan.
Stílus: ez húzta le nekem leginkább. Érezni, hogy dolgoztak vele, de még így is nem egyszer az jutott eszembe, hogy iskolai fogalmazás ízű. Pláne, amikor a lányok írásaiba leshettünk bele.
Posztmodern jellemző: az írás témává emelése és a csavar a végén. Az egyéni ízlés kérdése, én ritkán tudom szeretni, amikor egy regényben az a téma, a szereplő hogyan ír. Itt nem tetszett.
Vagyis, van benne jó dolog is, de összességében ez a regény nekem nem tetszett.

1 hozzászólás
Bookworm_girl>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Alapvetően egy könnyed, nyári olvasmányra kell számítanunk, amikor kézbe vesszük ezt a könyvet. A jellemfejlődéseket mindenképpen kiemelném a történetből, mert azok szerintem jól sikerültek. Az írónő stílusa laza, fiatalos, szerethető. Olvasás közben nem rágod le a tíz körmöd az izgalomtól, de itt nem is ezen van a hangsúly, hanem inkább a belső, lelki folyamatokon, amiken keresztül megy Abby és Dóra. A történet végére kiderül, hogy talán nem is különbözik annyira egymástól ez a két lány.

Ha te is kíváncsi lettél, hogy megtalálja-e magát, a helyét az életben, az írói pályán ez a két lány, akkor bátran vágj bele ebbe a történetbe!

Bővebben: https://laylakuckoja.blogspot.com/2020/09/fodor-petra-e…

2 hozzászólás
eszpo>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Engem ez a könyv fárasztott.Dórától néha a falra másztam.Rettenetesen koravén és hisztizik,hogy unalmas.Valóban az. Abby pedig komplett idióta.Néha fogtam a fejem,hogy ezek tényleg egyetemisták,az értelmiség krémje? Egyik lánnyal sem tudtam azonosulni és nem is érdekelt a sorsuk. Utálok könyvet félbehagyni,ezért végigvergődtem rajta.Egy pozitívum volt,hogy tetszett az írónő stílusa.Remélem a következő könyve közelebb fog állni hozzám. A vége azért jó volt. Feldobta az egész könyvet!

Detty77 P>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

“ Hogy csak egy pillanatig kell bátornak lenni. Akkor, amikor döntesz.”

Olvastam már fiatalokról, nem is egy történetet, de ez nagyon különleges volt, hiszen két lány-két szemszög, egy cél: az útkeresés.
Abby és Dóra egy éve a hőn áhított Whiteford egyetemen, mely mindkettejük számára sok tanulságot tartogat. Szimpatikusak voltak a tanárok is, akik segítettek ebben az útkeresésben, ahogy Roy is “kiosztotta” Dórát, mikor spoiler. Örültem a Markkal való kapcsolatának, az is sokat “adott” a lánynak. Különleges volt Abby tapasztalása is Marthaval, Jimmyvel és a kis Charlotte-val. Olvasás közben folyton azon járt az agyam, hogy honnan is a könyv címe… amire persze az utolsó oldalakon fény derült♥ A könyv elején picit nehezen rázódtam bele a cselekménybe, és nehezen vettem fel a fonalat, ezért a fél csillag levonás. Összességében tetszett!

Nathali>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Kellemes olvasmány. Olyan könyv,amit beteszel a táskába, hogy bárhol folytatni tudd,ha időd engedi. Tetszik, hogy a fejezetek elejèn idézetek vannak. A két szálon futó történet érdekessé teszi. És amit az elején gondolsz az események alakulásáról,az meg fog változni. Ez a könyv szerintem az „el kell olvasni” kategória!

Musi_olvas>!
Fodor Petra: Egy pillanat bátorság

Egy könnyed nyári regény, ami magába szippantja az olvasót. Köztük engem is. Hogy miért is?

Tetszett a váltott szemszög, hiszen Dóra és Abby oldaláról is megismerhettem az egyetemi életük 1 évéről Whitefordban.
A két lány teljesen ellentétes. Dóra inkább a mintatanuló, visszahúzodó és a legnagyobb álmodozó. Abby vicces, bulizós, független csajszi.
Mind a két lánynak a fő célja, hogy író legyen. Hatalmas jellemfejlődésen mennek keresztül a lányok, hiszen Dóra kinyit a világ felé és elkezd végre élni.
Abby és Olivia találkozása után viszont rájön, hogy neki akkor megy igazából az írás ha a kőkemény valóságot mutatja be és nem a kitalációt amit a fejében megalkot.
Tetszett ahogyan az iskolát a tanárokat leírta az írónő, nekem a kedvenc helyem a kávézó volt . Fiatalos, pörgös volt végig. Örültem neki, hogy most a romantika nem vad, hanem inkább érzéki volt. A végén egy nagyon jó kis csavar volt amin meglepődtem, de azt nem árulom el, inkább olvassátok el a könyvet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Stau_olvas>!

Hogyha mindent kipróbáltál, akkor valószínűleg érezni fogod, hogy mit kell tenned. És ehhez csak egy pillanatnyi bátorság kell, amíg eldöntöd, kiválasztod, hogy mit akarsz.

Judit_Megyeri IP>!

Egy író nem csak azt írja le, ami történik. Az író maga a díszlettervező, a forgatókönyvíró, a színész, a minden. Egy egész világot kell megteremtenie a szavaival.

91. oldal

Judit_Megyeri IP>!

A kreatív írás megfoghatatlan. Tanítani nem igazán lehet, tanulni meg még úgysem. Szóval maradjunk annyiban, hogy ez a tantárgy nem létezik.

35. oldal

Stau_olvas>!

…az álmaimat nyugodtan megélhetem az írásaimban, hisz ott nincsenek szabályok, elvárások, csak én és a tollam.

Stau_olvas>!

Pont, mint egy jó könyv. Megfeledkezel önmagadról, a valóságról, az életről. Nincs más, csak a filmvászon, nincs más, csak a fehér papíron a fekete betűk. Szerencsések azok, akiknek van tehetségük ilyen világot teremteni.

Judit_Megyeri IP>!

…egy emberről az árulja el a legtöbbet, hogy mit olvas. Hisz a lelkünk mélyéről olvasunk.

14. oldal

Judit_Megyeri IP>!

Egyszer olvastam valahol, hogy a véletlen az, amikor Isten névtelen kíván maradni. A mi találkozásunk is ilyen volt.

46. oldal

lorettaa>!

– Csak egy pillanatig kell bátornak lennem, akkor, amikor dönteni kell. Ha bátor vagyok, akkor tudom, melyik a jó döntés.

Judit_Megyeri IP>!

…tudta, ha erős, és ha hisz abban, hogy minden okkal történik, és a jó emberek jó sorsot érdemelnek, akkor ők is biztonságban vannak.

19. oldal

BBetti86>!

De tényleg, ti milyen címet adnátok a saját életetekről szóló könyvnek?

126. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Cat Clarke: Entangled – Összekuszálva
Anna Gavalda: Billie
Lengyel Péter: Mellékszereplők
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Bereményi Géza: Vadnai Bébi
Emily Hart: Az Örökség
Anne L. Green: Viharos érzelmek