45. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján
95. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

50 ​elszánt magyar nő 147 csillagozás

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
    Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373162 · Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Hugonnai Vilma · Déryné Széppataki Róza · Dévény Anna · Ráskay Lea · Reigl Judit · Veres Pálné · Zrínyi Ilona

Helyszínek népszerűség szerint

Németkér


Kedvencelte 16

Most olvassa 12

Várólistára tette 215

Kívánságlistára tette 257

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Jagika P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Ezt a könyvet semmiképp sem hagyhattam ki és nagyon örültem neki. Fantasztikus volt olvasni a különös és sokszínű élettörténeteket, az értékes, máig ható tetteket. Azokat az életrajzokat szerettem leginkább, amelyekben a „másokért tenni” motivációt éreztem.
A bevezetőben leírtak közül eggyel nem értek egyet: a tradíció nem abszolút rossz, hogy el kell utasítani, szembe kell fordulni vele.
Szerettem volna több ismert magyar nőről olvasni: off Teleki Blankát kifejezetten hiányoltam…

Annamarie P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben nem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség. Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek. Sokukról még én magam sem hallottam, viszont mindegyiket jó volt kicsit feleleveníteni. Rendkívül színvonalas kiadvány. Inkább antológia, nem mesekönyv, de jó csak úgy lapozgatni és olvasgatni a híres személyekről szóló különleges bejegyzéseket. Az ismertetésekben minden hölgy kapott egy rövid életrajzi összefoglalót, emellett, ha volt aktuális kortárs vonatkozása tettének, azt is ismertették, különlegességeket, illetve, ha új fogalom jelent meg a személlyel kapcsolatban, akkor azt is taglalta a bejegyzés. Például mi a feminizmus, mik a kódexek és hasonlók. Igazán érdemes lenne elkészíteni ennek az 50 elszánt magyar férfi változatát. Sportolók, feltalálók, hírességek. De gondolom, már születőben is van.

Hintafa P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Fodor és Neset könyve a magával ragadó ismeretterjesztés irányába vezeti az olvasót. A rövid bekezdésekre tagolt fejezetek ügyesen megfestik a szereplő portréját, kiegészítve a lényeges történelmi háttérrel. A szerzők jó arányban adagolták az információkat, nincs semmi felesleges kitérő, oda nem illő rész, csak ámulás és lelkesedés. Igazi bőségszaru ez a könyv. Észrevétlenül pörögnek az oldalak, a szöveget kiegészítő illusztrációk dinamikussá teszik az olvasottakat. És lássatok csodát, hetekkel, hónapokkal az olvasás után is előjönnek az emlékek, kérdések és hirtelen a történelem lesz a legmenőbb beszédtémánk.

Nagyon jó ötlet, hogy ezt a kötetet egyetlen illusztrátor munkái kísérik végig. Rátkai Kornél energiát és lendületet sugárzó képeit látva nehéz megállni, hogy ne fogjunk hozzá azonnal az olvasáshoz.

Előfordulhat, hogy valaki nem jeleskedik sem a művészetekben sem a sportban, esetleg a vér látványának a gondolatától is berzenkedik. Ezek az életpályák túlmutatnak saját területükön. Közös metszéspontjuk az elszántság. Inspirációk ezek a sorsok, a belső tüzet, a küzdőszellemét felélesztő kalandok, amikért érdemes harcolni, kutatni, kitartani, megvalósítani. Nélkülözhetetlen üzenetet közvetítenek, mert az életet a minél ‘gyorsabban’ és a ‘többet’ szövi át, az állhatatos küzdelmet igénylő utak kevésbé tűnhetnek vonzónak.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/09/12/korkep_mindenki_lazad

kellyolvas P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Lenyűgözve olvastam végig a könyvet, minden kiválasztott nőről tanultam valamit, és be kell vallanom őszintén, hogy volt több olyan, akikről még sosem hallottam.
A hölgyek időrendben követik egymást, egészen Sarolttól, István királyunk anyjától indulva napjaink sportoló, kalandvágyó vagy épp tudós fiataljaiig. Imádom a könyv szerkezetét, és itt külön ki kell emelnem az illusztrátorokat Rátkai Kornélt és Bertóthy Ágnest, kiemelkedő munkát végeztek. Minden szereplő egy egész oldalt betöltő illusztrációt kapott, mellette lévő oldalon a rá jellemző legfontosabb mondatokkal, következő dupla oldalon pedig egy pár soros bemutatás következik, majd érdekességek, információk, olyanok, amik megfogják a gyerekek képzeletét, belepillanthatnak a kiválasztott nők életébe, az adott kor hangulatába. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek olvassanak ezekről a nőkről, ismerjék meg a különböző lehetőségeket, tanuljanak ezektől a hölgyektől, merjenek eltérni az átlagtól.
Nagyszerűen válogatta ki a két szerző a végleges összeállítást, ami nem lehetett könnyű, mert volt miből válogatni, de mégsem lehetett lexikon nagyságú a kiadvány. Mindenki talál köztük olyat, aki valami miatt közelebb áll a szívéhez, nekem például Kertész Erzsébet, akinek több könyvbeli hősnője helyet kapott itt is. Örültem az ismerős neveknek!
Úgy gondolom, elsősorban lányoknak szól ez a könyv, persze egy fiúnak sem árt kézbe venni, nekik is illendő ismerni a kiadvány hősnőit. De egy picit most félretenném a hazafias érzelmeket és a nőiségre koncentrálok. Órákat lehetne vitatkozni arról, hogy a mai társadalom mennyire hímsoviniszta, milyen különbségeket tesznek a férfiak és a nők között, mik az elvárások a női nem felé, mennyi területen vesznek kettős mérce alá, azért mert nők vagyunk. A mostanában fellángolt #metoo mozgalomnak azért vannak pozitív eredményei, de ezzel együtt is a mai társadalmunkban fényévekre vagyunk az egyenjogúságtól, kötelezettségeink vannak, elvárásoknak kell megfelelnünk, de ha például azonos fizetést akarunk, mint a férfi kollégáknak, akkor borul az egyenjogúság, és millió ilyen példát mondhatnék.
Ez a könyv feminista érzelmeket keltett bennem, a legjobb értelemben, és azt szeretném, ha a célközönség is ezt érezné. A kislányok, lányok, akik olvasni fogják, merítsenek erőt, kitartást, ötleteket a merész elődeiktől, és valósítsák meg az álmaikat. Akkor is, ha ez éppen most lehetetlennek tűnik.
Lányok, álljatok ki a terveitek mellett, akkor is, ha most még álomnak tűnik, menni fog, erősek vagytok, itt van előttetek megannyi remek példa.
Örülök ennek a könyvnek, mindenkinek szívből ajánlom!

Baráth_Zsuzsanna P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Amikor tinikoromban sokadszorra olvastam újra Kertész Erzsébettől a kedvenc könyvemet, a Vilma doktorasszonyt (de a Teleki Blanka vagy a Csipkebolt Brüsszelben is emlékezetes darab volt, akárcsak a Szonya professzor), fogalmam sem volt arról, hogy éppen példaképet keresek és találok magamnak. Nem ezért mentem később főiskolára majd egyetemre, szereztem három nyelvvizsgát és vezettem nagyprojekteket (hogy aztán annak rendje és módja szerint jól kiégjek, de ez már egy teljesen más történet), de az biztos, hogy nagyon inspiráló volt abban az életkorban ezeket a történeteket olvasni, hiszen abban erősítettek meg, hogy nőként igenis el tudod érni azokat a célokat, amelyeket megálmodtál magadnak, ha van elég kitartásod és szorgalmad. Értékzavaros világunkban nagyon fontosnak tartom, hogy a lányok (és persze a fiúk is) figyelmét minél fiatalabb korban ráirányítsuk arra, hogy ne vakítsa el őket a talmi csillogás, ne a könnyű sikert keressék, hanem értelmes célokat tűzzenek ki maguk elé, értékes emberek legyenek, ehhez pedig a celebek helyett olyan emberekről kell nekik mesélni a saját szintjükön, akiknek érdemes követni a példáját. Erre a célra tökéletes választás ez a könyv, amelyben 50 magyar nő életútját követhetjük végig István király édesanyjától, Sarolttól kezdve az 1986-ban született Wynne-Hughes Veronikáig, aki fiatal kora ellenére már végighajóstoppolta a világot, és ő volt az első magyar, aki gyalogosan, sítalpakon vágott át az Északnyugati-átjáró jegén. Mostanában minden a girlpower-ről szól, annak minden vadhajtásával egyetemben, ezért nagyon érdekes volt végigkövetni a könyvben, hogyan vívták ki a nők az elmúlt évszázadokban a jogot arra, hogy úgy éljék az életüket, ahogyan akarják, ne kössék őket olyan társadalmi bilincsek, amelyeket a macsó társadalom rakott rájuk. Meglepú volt szembesülni azzal, hogy milyen gyorsan hozzák be a nők a sok évszázados lemaradásukat, hiszen nem is olyan régen még a főúri lányoknál sem tartották fontosnak a komolyabb iskolázottságot, miközben az én generációmnak már természetes, hogy egyetemre jár, nyelveket tanul. A jó értelemben vett feminizmusra tanítja szerintem ez a könyv az iskolás lányokat, vagyis arra, hogy ne akarjuk izomból lenyomni a férfiakat (akiknek legalább olyan nehéz megtalálni a helyüket a mai okos öntudatos lányok mellett, arról nem is beszélve, milyen sok türelemre és kommunikációra van szükség ahhoz, hogy kialakításra kerüljön egy olyan harmonikus kapcsolat, amelyben mindkét fél jól érzi magát), hanem saját fejlődésünkön kell munkálkodnunk, ki kell hoznunk magunkból a legjobbat, ne léhaságokra fecséreljük az életünket, hanem értelmes célokért küzdjünk. A fiúknak is kellene egy ilyen könyv szerintem, mert sokat tanulhatnánk belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/07/05/konyvkritika_…

1 hozzászólás
Csoszi>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Már régóta vadásztam a könyvre, és amikor megláttam a könyvtárban gyorsan le is csaptam rá. Szórakoztató és ismeretterjesztő egyben. A bemutatott nők közül többet már ismertem, vagy olvastam róla, viszont jó néhány olyan is volt, akiről még csak nem is hallottam. Mindegyikük életútja érdekes, izgalmas, annak ellenére, hogy a leírások nem túl hosszúak. Ők nem féltek szembemenni az elvárásokkal; szorgalmuknak, kitartásuknak köszönhetően lettek sikeresek. Ezek a nők, lányok igazi példaképül szolgálhatnak a gyerekeknek, és jó lenne, ha minél több iskolás forgatná ezt a könyvet.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373162 · Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes
Mariann_ P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Ezt a könyvet nem lehet csak úgy ledarálni.
Én szeretem az ilyeneket, rövid, tömör, velős.
A lényeg benne van, az agyam úgysem tud befogadni minden adatot.
Az, hogy egyes elszánt nők nem akartak beleragadni a szokványos női sorsokba, hanem elszántan kerestek egy valami mást, valami olyant, amit előttük senki sem csinált, az példaértékű.

Lobo P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Az illusztrációk, a tipográfia, az elrendezés mind nagyon kellemes a szemnek, gyorsan lehet olvasni a könyvet. Én elkezdtem az elejétől és majdnem egyhuzamban végig is mentem rajta, aztán az érdekesebbeket, a számomra ismeretleneket újra fellapoztam és itt-ott már kiegészítettem tudásomat magam kutatásával és utánaolvasásával, de még vár rám jó pár izgalmas felfedezés.
Nagyon jó, hogy sok olyan névvel találkoztam aki eddig ismeretlen volt számomra és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg izgalmas életút van, amelyet megismerhetnénk szélesebb körben. Remélem, hogy akárcsak a lázadó lányos meséknek, ennek a kötetnek is lesz folytatása amiben még több fontos magyar nőről szerzünk tudomást.

Legjobb lenne, ha ezek közül a nevek közül sok a tananyag részét képezné. Mert nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, az emberiség múltjában, jelenében és jövőjében is mindkét nem képviselőjének jelentős szerepe van, volt és lesz is.

icu79 P>!
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Egy óvodapedagógus kolléganőm, aki nyugdíj előtt állt, egyszer azt mondta, hogy az az egyik nagy baja a mai fiatalságnak, hogy nincsenek példaképeik. Természetesen vannak sztárok, celebek, akiket lehet utánozni, de olyan igazi, akiket érdemes is maguk elé állítani etalonnak, nincs. Nos, kérem, ez a könyv felsorakoztat rögtön 50 és ráadásul magyar nőt, akik mind-mind példaképek lehetnek. Már csak választani kell! Nagyon hasznos és fontos könyv, én is gazdagabb lettem általa. Biztos, hogy pár éven belül lesz belőle saját példánya a lányaimnak.
Köszönöm @PTJulia gyermekeinek, hogy kölcsönadták nekem ezt a könyvet! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Boglárka_Madar P>!

Könyvmolyok frigye

Beatrix idejében a könyvek olyan sokba kerültek, hogy a leggazdagabb emberek is csak 1-2 példányt engedhettek meg maguknak. Mátyás király ifjúkora óta gyűjtötte a könyveket, de Beatrix talán még nála is jobban szeretett olvasni, és rengeteg kötetet hozott magával Itáliából. Nem is akármilyeneket: kézzel másolt, festők által díszített, drágaköves borítójú, szépséges kódexeket. Hamarosan kettejüké lett Európa legnagyobb királyi könyvtára: majdnem 2500 könyv volt a birtokukban. Ez még ma is jókora mennyiség!

31. oldal - Aragóniai Beatrix (Kolibri, 2018)

2 hozzászólás
Boglárka_Madar P>!

Ez az elismerés [az MTA első cigány ösztöndíjasa] Zsuzsi lelkéig hatott. Ha ekkora bizalmat kapott, akkor ő is felelősséggel tartozik. Akkor neki a sorsával példaként kell elöl járnia, és hitet csöpögtetni a szegény cigány gyerekekbe. Hiszen sokan otthon nem látják, hogyan kell egészségesen élni, és mire jó a tanulás. De amikor Zsuzsi dr. Orsós Zsuzsannaként bemutatkozik nekik, majd előadást tart a helyes táplálkozásról, és elmeséli, honnan indult el, úgy csillannak fel a szemek, mint annak idején az övé, amikor az első könyvet a kezébe vette.

187. oldal - Orsós Zsuzsanna (Kolibri, 2018)

>!

Hogy milyen lányokat tartunk mi elszántnak? Azokat, akik a tradíciókkal dacolva a saját útjukat járják. Akiket nem félemlít meg a gondolat, hogy valamiben elsők legyenek. Akik fityiszt mutatva a sorsnak a legmélyebb gödörből is kimásznak. Akik a legkétségbeejtőbb helyzetekben sem feledkeznek meg arról, mit diktál az emberség. Akik tűzön-vizen keresztülviszik az akaratukat, és megvalósítják álmaikat. Akiknek semmilyen kihívás nem elég.

Előszó (Bookline Könyvek, 2018)

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

A magyar közélet túlságosan férficentrikus. Ez tapasztalataim szerint sehol a világon nincsen így. Nálunk a nők nem vesznek részt a társadalmi életben. Talán még nem ébredtek rá, hogy ez mennyire fontos.

(Mészáros Márta)

Boglárka_Madar P>!

(…) ne legyünk bezárva egyetlen nyelv és kultúra börtönébe, mert úgy nem tudjuk a világot a maga teljességében látni.

171. oldal, Mészáros Márta (Kolibri, 2018)

>!

Máshonnan indultam, máshova érkeztem, és az eredményeim ettől a másságtól vannak. Másnak lenni nehéz. De van, amikor fel kell vállalni.

158. oldal, Dévény Anna (Bookline Könyvek, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Dévény Anna
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

Megta­pasztalta, hogy nem a pálca és a szigor a legjobb nevelési eszköz, hanem a szeretet, amivel a gyerekekhez fordulunk, és az öröm, amit a tanulás okoz.

(Brunszvik Teréz)

>!

Soha ki nem törlődő, belém czikázó tüzek futkostak csontjaimban, valahányszor új könyvet nyitottam ki.

90. oldal, Jászai Mari (Bookline Könyvek, 2018)

Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I>!

Egy asszony nem tud harcolni! – nevettek a munkácsi várat körülvevő császári hadsereg vezetői. Nem tudták, mire képes egy nő, ha a gyermekeit védi. Zrínyi Ilona két éven át verte vissza az ostromukat, és ezért egész Európában hősként ünnepelték.

(Zrínyi Ilona)

Kapcsolódó szócikkek: Zrínyi Ilona
dtk8 P>!

Sok ember nem érti, hogyan érhet milliókat egy olyan festmény, amin csak vonalak és pacák láthatók. Amikor valaki betéved egy modern műveket bemutató kiállításra, gyakran úgy érzi, hogy soha nem fogja megérteni az alkotásokat. A kétségbeesés előtt azonban érdemes felidézni, hogy miért kezdtek el 100 éve a művészek nem felismerhető tárgyakat és alakokat festeni. A válasz egyszerű: feltalálták a fényképezést, és hirtelen nem a festészet volt az egyetlen művészeti ág, amely képes volt megörökíteni a körülöttünk lévő világot. A festők megörültek a szabadságnak, és megpróbálták a tárgyak helyett az érzéseiket megfesteni. Ez pedig nemcsak nekik jelent szabadságot, de nekünk, a nézőknek is. A modern festményeket nézegetve a mi fantáziánk is szabadon szárnyalhat.

163. oldal, Reigl Judit

Kapcsolódó szócikkek: Reigl Judit

Hasonló könyvek címkék alapján

Maja Lunde: Hónővér
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Rick Riordan: Neptunus fia
Katherine Applegate: Kívánságfa
Romhányi József: Szamárfül
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Berg Judit: Rumini kapitány
Paulon Viktória: Kisrigók