50 ​elszánt magyar nő 45 csillagozás

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
    Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373162 · Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes

Kedvencelte 5

Most olvassa 17

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Hintafa P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Fodor és Neset könyve a magával ragadó ismeretterjesztés irányába vezeti az olvasót. A rövid bekezdésekre tagolt fejezetek ügyesen megfestik a szereplő portréját, kiegészítve a lényeges történelmi háttérrel. A szerzők jó arányban adagolták az információkat, nincs semmi felesleges kitérő, oda nem illő rész, csak ámulás és lelkesedés. Igazi bőségszaru ez a könyv. Észrevétlenül pörögnek az oldalak, a szöveget kiegészítő illusztrációk dinamikussá teszik az olvasottakat. És lássatok csodát, hetekkel, hónapokkal az olvasás után is előjönnek az emlékek, kérdések és hirtelen a történelem lesz a legmenőbb beszédtémánk.

Nagyon jó ötlet, hogy ezt a kötetet egyetlen illusztrátor munkái kísérik végig. Rátkai Kornél energiát és lendületet sugárzó képeit látva nehéz megállni, hogy ne fogjunk hozzá azonnal az olvasáshoz.

Előfordulhat, hogy valaki nem jeleskedik sem a művészetekben sem a sportban, esetleg a vér látványának a gondolatától is berzenkedik. Ezek az életpályák túlmutatnak saját területükön. Közös metszéspontjuk az elszántság. Inspirációk ezek a sorsok, a belső tüzet, a küzdőszellemét felélesztő kalandok, amikért érdemes harcolni, kutatni, kitartani, megvalósítani. Nélkülözhetetlen üzenetet közvetítenek, mert az életet a minél ‘gyorsabban’ és a ‘többet’ szövi át, az állhatatos küzdelmet igénylő utak kevésbé tűnhetnek vonzónak.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2018/09/12/korkep_mindenki_lazad

>!
kellyolvas P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Lenyűgözve olvastam végig a könyvet, minden kiválasztott nőről tanultam valamit, és be kell vallanom őszintén, hogy volt több olyan, akikről még sosem hallottam.
A hölgyek időrendben követik egymást, egészen Sarolttól, István királyunk anyjától indulva napjaink sportoló, kalandvágyó vagy épp tudós fiataljaiig. Imádom a könyv szerkezetét, és itt külön ki kell emelnem az illusztrátorokat Rátkai Kornélt és Bertóthy Ágnest, kiemelkedő munkát végeztek. Minden szereplő egy egész oldalt betöltő illusztrációt kapott, mellette lévő oldalon a rá jellemző legfontosabb mondatokkal, következő dupla oldalon pedig egy pár soros bemutatás következik, majd érdekességek, információk, olyanok, amik megfogják a gyerekek képzeletét, belepillanthatnak a kiválasztott nők életébe, az adott kor hangulatába. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek olvassanak ezekről a nőkről, ismerjék meg a különböző lehetőségeket, tanuljanak ezektől a hölgyektől, merjenek eltérni az átlagtól.
Nagyszerűen válogatta ki a két szerző a végleges összeállítást, ami nem lehetett könnyű, mert volt miből válogatni, de mégsem lehetett lexikon nagyságú a kiadvány. Mindenki talál köztük olyat, aki valami miatt közelebb áll a szívéhez, nekem például Kertész Erzsébet, akinek több könyvbeli hősnője helyet kapott itt is. Örültem az ismerős neveknek!
Úgy gondolom, elsősorban lányoknak szól ez a könyv, persze egy fiúnak sem árt kézbe venni, nekik is illendő ismerni a kiadvány hősnőit. De egy picit most félretenném a hazafias érzelmeket és a nőiségre koncentrálok. Órákat lehetne vitatkozni arról, hogy a mai társadalom mennyire hímsoviniszta, milyen különbségeket tesznek a férfiak és a nők között, mik az elvárások a női nem felé, mennyi területen vesznek kettős mérce alá, azért mert nők vagyunk. A mostanában fellángolt #metoo mozgalomnak azért vannak pozitív eredményei, de ezzel együtt is a mai társadalmunkban fényévekre vagyunk az egyenjogúságtól, kötelezettségeink vannak, elvárásoknak kell megfelelnünk, de ha például azonos fizetést akarunk, mint a férfi kollégáknak, akkor borul az egyenjogúság, és millió ilyen példát mondhatnék.
Ez a könyv feminista érzelmeket keltett bennem, a legjobb értelemben, és azt szeretném, ha a célközönség is ezt érezné. A kislányok, lányok, akik olvasni fogják, merítsenek erőt, kitartást, ötleteket a merész elődeiktől, és valósítsák meg az álmaikat. Akkor is, ha ez éppen most lehetetlennek tűnik.
Lányok, álljatok ki a terveitek mellett, akkor is, ha most még álomnak tűnik, menni fog, erősek vagytok, itt van előttetek megannyi remek példa.
Örülök ennek a könyvnek, mindenkinek szívből ajánlom!

>!
Csoszi P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Már régóta vadásztam a könyvre, és amikor megláttam a könyvtárban gyorsan le is csaptam rá. Szórakoztató és ismeretterjesztő egyben. A bemutatott nők közül többet már ismertem, vagy olvastam róla, viszont jó néhány olyan is volt, akiről még csak nem is hallottam. Mindegyikük életútja érdekes, izgalmas, annak ellenére, hogy a leírások nem túl hosszúak. Ők nem féltek szembemenni az elvárásokkal; szorgalmuknak, kitartásuknak köszönhetően lettek sikeresek. Ezek a nők, lányok igazi példaképül szolgálhatnak a gyerekeknek, és jó lenne, ha minél több iskolás forgatná ezt a könyvet.

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373162 · Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Amikor tinikoromban sokadszorra olvastam újra Kertész Erzsébettől a kedvenc könyvemet, a Vilma doktorasszonyt (de a Teleki Blanka vagy a Csipkebolt Brüsszelben is emlékezetes darab volt, akárcsak a Szonya professzor), fogalmam sem volt arról, hogy éppen példaképet keresek és találok magamnak. Nem ezért mentem később főiskolára majd egyetemre, szereztem három nyelvvizsgát és vezettem nagyprojekteket (hogy aztán annak rendje és módja szerint jól kiégjek, de ez már egy teljesen más történet), de az biztos, hogy nagyon inspiráló volt abban az életkorban ezeket a történeteket olvasni, hiszen abban erősítettek meg, hogy nőként igenis el tudod érni azokat a célokat, amelyeket megálmodtál magadnak, ha van elég kitartásod és szorgalmad. Értékzavaros világunkban nagyon fontosnak tartom, hogy a lányok (és persze a fiúk is) figyelmét minél fiatalabb korban ráirányítsuk arra, hogy ne vakítsa el őket a talmi csillogás, ne a könnyű sikert keressék, hanem értelmes célokat tűzzenek ki maguk elé, értékes emberek legyenek, ehhez pedig a celebek helyett olyan emberekről kell nekik mesélni a saját szintjükön, akiknek érdemes követni a példáját. Erre a célra tökéletes választás ez a könyv, amelyben 50 magyar nő életútját követhetjük végig István király édesanyjától, Sarolttól kezdve az 1986-ban született Wynne-Hughes Veronikáig, aki fiatal kora ellenére már végighajóstoppolta a világot, és ő volt az első magyar, aki gyalogosan, sítalpakon vágott át az Északnyugati-átjáró jegén. Mostanában minden a girlpower-ről szól, annak minden vadhajtásával egyetemben, ezért nagyon érdekes volt végigkövetni a könyvben, hogyan vívták ki a nők az elmúlt évszázadokban a jogot arra, hogy úgy éljék az életüket, ahogyan akarják, ne kössék őket olyan társadalmi bilincsek, amelyeket a macsó társadalom rakott rájuk. Meglepú volt szembesülni azzal, hogy milyen gyorsan hozzák be a nők a sok évszázados lemaradásukat, hiszen nem is olyan régen még a főúri lányoknál sem tartották fontosnak a komolyabb iskolázottságot, miközben az én generációmnak már természetes, hogy egyetemre jár, nyelveket tanul. A jó értelemben vett feminizmusra tanítja szerintem ez a könyv az iskolás lányokat, vagyis arra, hogy ne akarjuk izomból lenyomni a férfiakat (akiknek legalább olyan nehéz megtalálni a helyüket a mai okos öntudatos lányok mellett, arról nem is beszélve, milyen sok türelemre és kommunikációra van szükség ahhoz, hogy kialakításra kerüljön egy olyan harmonikus kapcsolat, amelyben mindkét fél jól érzi magát), hanem saját fejlődésünkön kell munkálkodnunk, ki kell hoznunk magunkból a legjobbat, ne léhaságokra fecséreljük az életünket, hanem értelmes célokért küzdjünk. A fiúknak is kellene egy ilyen könyv szerintem, mert sokat tanulhatnánk belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/07/05/konyvkritika_…

1 hozzászólás
>!
Lobo P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Az illusztrációk, a tipográfia, az elrendezés mind nagyon kellemes a szemnek, gyorsan lehet olvasni a könyvet. Én elkezdtem az elejétől és majdnem egyhuzamban végig is mentem rajta, aztán az érdekesebbeket, a számomra ismeretleneket újra fellapoztam és itt-ott már kiegészítettem tudásomat magam kutatásával és utánaolvasásával, de még vár rám jó pár izgalmas felfedezés.
Nagyon jó, hogy sok olyan névvel találkoztam aki eddig ismeretlen volt számomra és biztos vagyok benne, hogy még rengeteg izgalmas életút van, amelyet megismerhetnénk szélesebb körben. Remélem, hogy akárcsak a lázadó lányos meséknek, ennek a kötetnek is lesz folytatása amiben még több fontos magyar nőről szerzünk tudomást.

Legjobb lenne, ha ezek közül a nevek közül sok a tananyag részét képezné. Mert nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, az emberiség múltjában, jelenében és jövőjében is mindkét nem képviselőjének jelentős szerepe van, volt és lesz is.

>!
Könyvkuczkó P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Így kell ezt csinálni! Az 50 elszánt magyar nő kijavította az Esti mesék lázadó lányoknak a hibáit: Érdekes, releváns nőket választott, akik méltó példaképek, érdekesek. A hangvétel már iskolás korosztályt céloz meg, akik már jobban értik, és talán jobban érdeklődnek is a téma iránt.
Nagyon jó ötlet volt, hogy nem zsúfoltak bele 100 nőt, két oldalt hagyva nekik, hanem inkább 50et választottak ki, és mindenki kapott négy oldalt. Az első két oldalon a rövid bemutatást Rátkai Kornél gyönyörű illusztrációi színesítették, a második két oldalon pedig volt hely bővebb bemutatásnak, érdekességeknek, kiegészítő információknak, tévhitek eloszlatásának is. Nem volt felesleges információ, kontextusból kiragadott esemény. Mindenkinek megragadták a lényegét, és onnan közelítettek hozzá. Aki pedig ennél többet szeretne tudni, annak az internet a barátja lesz.
Az egyetlen, amit hiányolok, az a fiúknak egy hasonló könyv…

7 hozzászólás
>!
Anaire P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Fénykorukat élik a lázadó lányokról és elszánt nőkről szóló ismeretterjesztő (esti)mesék, aminek igazán örülök, szerintem szükség van a sok majd-a-herceg-megment sztori mellett olyanokra is, amelyekben a főszereplő nem ölbe tett kézzel várja a külső segítséget, hanem feláll és tesz céljaiért, saját maga alakítja életét.

Az első fejezetnél egy kicsit meglepődtem, ugyanis lehet, hogy a történet szereplőjére, Saroltra tökéletesen illik az elszánt jelző, azonban nem feltétlen tartom követendőnek azokat a cselekedeteket, amiket vele kapcsolatban említenek – egészen pontosan az erőszakkal történő hittérítést, a mértéktelen alkoholizálást, és a hirtelen felindulásból elkövetett emberölést. De szerencsére az utána következő nőkkel már nem volt ilyen probléma, ők valóban olyan személyek, akikre bátran fel lehet nézni.
Összességében hasznos és inspiráló könyv, mely a remek illusztrációknak és a könnyen érthető, meseszerű megfogalmazásnak köszönhetően kisgyerekek számára is maximálisan élvezetes lehet – szórakozva tanulhatnak akaraterőről, bátorságról és kitartásról.

>!
bozs
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Azt terveztem, hogy naponta 1, max 2 elszánt nőt olvasok el, persze nem így alakult, néha alig tudtam letenni.
„Csak még egy oldal”
„Csak megnézem ki a következő”
Hoppá, elolvastam őt is!
A rajzok miatt a lányaim is belelestek. Régen volt, hogy felolvastam nekik, most visszatértek a mesélős esték.

>!
szabadosági
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Minden tinilány kezébe kötelező jelleggel nyomnám, de a felnőtteknek is baromi jó olvasmány, mert rendkívül motiváló!
A kötet tele van nőkkel, akik fellázadtak előre elrendelt sorsuk, szerepük és a bebetonozott társadalmi elvárások ellen. Olyan korokról mesél, amikor a nők nem tanulhattak, nem írhattak, nem léphettek színpadra, nem sportolhattak vagy épp nem lehetettek pilóták. Mégis akadtak olyan végtelenül elszánt nők, akik szembeszálltak a normákkal, és azt tették, ami az legvadabb álmuk.

Nemcsak borzasztóan igényes illusztrációival és rajzaival kápráztatott el, hanem elképesztően sok dolgot tanultam is belőle, és nem utolsósorban engem is inspirált. Az idei év EGYIK KEDVENCE ez a kötet!

Részletek: http://szabadosagnes.blog.hu/2018/07/08/nok_akik_igazi_…

>!
Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Szívesen olvastam a kiválasztott 50 magyar nő történetét. Többükről semmilyen információval nem rendelkeztem, de sokuk történetével már találkoztam. Kertész Erzsébet kedvenc írónőm pont a témaválasztásaival fogott meg, hisz regényei főhősei példaértékű nők, többük e könyvben is szerepel. Például szolgálhat a ma emberének, hogy régen, számtalan nehezítő körülmény ellenére is elérték nő létükre a megálmodott célt ezek az elszánt lányok és asszonyok, s ugyanúgy helytálltak, mint férfitársaik. Sok helyen még ma is különbséget tesznek a két nem között, pedig már számtalan területen bizonyította a „gyengébbik” nem is az erősségét. A történetek bizonyságul szolgálhatnak idősnek, fiatalnak egyaránt, egy életünk van és azt úgy kell élni, hogy nekünk jó legyen. Merjünk nagyot álmodni, s aztán végigtrappolni a nem feltétlenül egyenes és bukkanóktól mentes úton, hisz annál nagyobb boldogság nincs, mint megvalósítani a szívünk mélyén vágyott célkitűzést. Mai fiataloknak nagy szükségük lenne ilyen példaképekre, sokan buknak el a támogatottság vagy önbizalom hiánya, beskatulyázottság miatt, pedig a hit és akarat sok mindenre képes, sok mindent legyőz. S még hány, de hány ilyen elszánt emberünk volt/van nekünk!
Jó a felépítése is a könyvnek: rövid, lényegretörő bemutató; pár életrajzi információ (éppen amennyi szükséges); érdekességek; szómagyarázatok. Ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt :-)

>!
Bookline Könyvek, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634373162 · Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes

Népszerű idézetek

>!
Anaire P

Hogy milyen lányokat tartunk mi elszántnak? Azokat, akik a tradíciókkal dacolva a saját útjukat járják. Akiket nem félemlít meg a gondolat, hogy valamiben elsők legyenek. Akik fityiszt mutatva a sorsnak a legmélyebb gödörből is kimásznak. Akik a legkétségbeejtőbb helyzetekben sem feledkeznek meg arról, mit diktál az emberség. Akik tűzön-vizen keresztülviszik az akaratukat, és megvalósítják álmaikat. Akiknek semmilyen kihívás nem elég.

Előszó (Bookline Könyvek, 2018)

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

Megta­pasztalta, hogy nem a pálca és a szigor a legjobb nevelési eszköz, hanem a szeretet, amivel a gyerekekhez fordulunk, és az öröm, amit a tanulás okoz.

(Brunszvik Teréz)

>!
Anaire P

Soha ki nem törlődő, belém czikázó tüzek futkostak csontjaimban, valahányszor új könyvet nyitottam ki.

90. oldal, Jászai Mari (Bookline Könyvek, 2018)

>!
Anaire P

Máshonnan indultam, máshova érkeztem, és az eredményeim ettől a másságtól vannak. Másnak lenni nehéz. De van, amikor fel kell vállalni.

158. oldal, Dévény Anna (Bookline Könyvek, 2018)

>!
dtk8 P

Sok ember nem érti, hogyan érhet milliókat egy olyan festmény, amin csak vonalak és pacák láthatók. Amikor valaki betéved egy modern műveket bemutató kiállításra, gyakran úgy érzi, hogy soha nem fogja megérteni az alkotásokat. A kétségbeesés előtt azonban érdemes felidézni, hogy miért kezdtek el 100 éve a művészek nem felismerhető tárgyakat és alakokat festeni. A válasz egyszerű: feltalálták a fényképezést, és hirtelen nem a festészet volt az egyetlen művészeti ág, amely képes volt megörökíteni a körülöttünk lévő világot. A festők megörültek a szabadságnak, és megpróbálták a tárgyak helyett az érzéseiket megfesteni. Ez pedig nemcsak nekik jelent szabadságot, de nekünk, a nézőknek is. A modern festményeket nézegetve a mi fantáziánk is szabadon szárnyalhat.

163. (Reigl Judit)

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

Egy asszony nem tud harcolni! – nevettek a munkácsi várat körülvevő császári hadsereg vezetői. Nem tudták, mire képes egy nő, ha a gyermekeit védi. Zrínyi Ilona két éven át verte vissza az ostromukat, és ezért egész Európában hősként ünnepelték.

(Zrínyi Ilona)

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

A magyar közélet túlságosan férficentrikus. Ez tapasztalataim szerint sehol a világon nincsen így. Nálunk a nők nem vesznek részt a társadalmi életben. Talán még nem ébredtek rá, hogy ez mennyire fontos.

(Mészáros Márta)

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

A kolozsvári színház igazgatója egyszer 1000 forintot kínált Déryné egyetlen csókjáért. A színésznő felháborodva utasította vissza az ajánlatot, és azonnal felmondott. A társulat egy emberként mellé állt: az igazgatót kirúgták, Dérynét pedig visszahívták.

(Déryné Széppataki Róza)

>!
Anaire P

A földi javak elveszhetnek – az nem nagy baj –, de aki a becsületét elvesztette, mindenét elvetette.

42. oldal, Zrínyi Ilona (Bookline Könyvek, 2018)

>!
Adrienn_Hujder_Spirit_Bliss I

Egy tanára egyszer azt mondta Margitnak, hogy a jó művész semmi másra nem gon­dol, csak az alkotásra. Ő pedig megfogadta a tanácsot. Úgy élt, mint egy apáca, napjait a munka töltötte ki. Élete végéig özvegy édesanyjával élt együtt, akit viccesen csak a „kisinasának” nevezett. Az anyukája ugyanis nemcsak pályája első lépéseinél segítette, de egész életében mellette ma­radt, és azért dolgozott, hogy a lánya élete könnyebb legyen. Nem meglepő hát, hogy Kovács Margit rengetegszer formázott édesanyákat: számára ez a kapcsolat volt a legfontosabb.

(Kovács Margit)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mátyás Szabolcs: Illik tudnom, mert magyar gyerek vagyok
Mattenheim Gréta: Magyarország
May Szilvia: Hurrá, Szentendre!
Nagyné Kiss Melinda (szerk.): Elfelejtett magyar mesterségek
Szlukovényi Katalin (szerk.): Magyar mesék lázadó lányoknak
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Elena Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak
Brigitte Labbé – Michel Puech: Fiúk és lányok
Philippa Wingate – Richard Dungworth: Híres asszonyok
Szunyogh Szabolcs: I. István király