Személyiségünk ​rejtett tartalékai 32 csillagozás

Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

[…] Illetve ebben a könyvben az is benne van, hogy a különböző személyiségtípusok gyengéire ajánl egy-két „megoldást”, úgymond kezelési tanácsot önmagunk számára, és ebből lehet szemezgetni, hogy ha valaki magára ismer bizonyos gyengékről, elolvashatja hogyan is kéne kezelnie azt. Én úgy töltöttem ki a tesztet, hogy fogtam egy darab papírt, és mindent kiirogattam, ikszelgettem, aztán miután ezzel megvoltam, rákerestem a neten, és természetesen fent vannak a tesztek, és egy gombnyomás a kiértékelés, ehh, mindegy […]

>!
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639333204 · Fordította: Turcsik Zita, Turcsik Vera
>!
Network TwentyOne, Budapest, 1995
268 oldal · ISBN: 9630456435 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Network Twenty One, Budapest, 1995
276 oldal · ISBN: 9630456435

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Lang_Tünde I>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Szórakoztató és hasznos könyv, sokat derültem rajta, ha nem említette volna annyiszor a szerző, hogy ő népszerű szangvinikus, akkor is elárulná a stílusa.
Littauer vicces példákon keresztül mutatja be a vérmérsékleti típusokat. Ha megismerjük az egyes típusok jellemző tulajdonságait, megértőbbek leszünk azok képviselőivel és reális elvárásokat támasztunk velük szemben, segíthetünk gyengeségeiket a javukra fordítani. És talán magunkat is könnyebben elfogadjuk.
Kicsit olyan érzésem van, hogy a szangvinikusok, a kolerikusok és a flegmatikusok több kapaszkodót kaptak a fejlődésüket illetően, a melankolikusok pedig menthetetlenek (de vágjanak hozzá jó képet). Persze ezt lehet, hogy az 50 %-ban domináns melankolikus vérmérsékletem mondatja csak velem.
Az utolsó, valláshoz kapcsolódó fejezet számomra sok volt.
Ajánlom mindenkinek, hogy olvasson a vérmérsékleti típusokról, ez egy jó kis könyv hozzá. Meggyőződésem, ha a diákok középiskolában a sok magolnivaló helyett ezzel ismerkednének és szituációs gyakorlatokat végeznének, felnőttként megértőbbek, elégedettebbek és boldogabbak lennének.

takacsot>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Négy alapvető személyiségtípust mutat be. Mindenkiben van egy domináns,ami alapvetően határozza meg a viselkedését. Legtöbb embernek emellett van még egy másik meghatározó.

Leírja, hogyan ismerd fel és mikét bánj az ilyen emberekkel. Megtudd, hogyan hozd ki magadból és másikból ezek alapján a legtöbbet. Hogyan lehet megérteni a hátrányaikat,amik a saját szemükben nem is mindig hátrány.

Mindenképpen érdemes mindenkinek elolvasnia.

pandikornis>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Eszméletlenül jó ez a könyv. Nagyon részletes elemzés van mind a négy személyiségtípusról, könnyen mindenki magára ismerhet, akár a teszt kitöltése nélkül is. Az írónak nagyon jó humora van, több alkalommal is hangosan felnevettem olvasás közben. Csak ajánlani tudom a könyvet

miss_antrophy>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Sokat tanultam belőle. Azt hittem az elején, hogy ez csak egy átlagos könyv ami bevezeti a vérmérsékleteket, de aztán tévedtem. Egyre inkább megtetszett. Rém ijesztő de elég pontosan megtaláltam magam ahhoz, hogy szinte teljesen biztos legyek magamba. Egy csomó leíratlan dolog öltött fizikai formát ebben a könyvben amivel tisztában voltam, csak nem voltam benne szilárd biztos. A megerősítésre vártam, és meg is kaptam. Sajnos az írótól nincs több magyar könyv – pedig szívesen olvasnék tőle még többet. Azt viszont nem értem, hogy akkor miért fordították le magyarra a címüket, hogy ha nincs magyar fordításban… (a hozzá kapcsolható, ajánlott könyvekre gondolok amit a szövegben említenek.) És amúgy a stílusa is tetszett. Érdekesek a személyes tapasztalatok, könnyen olvasható, nem száraz. Két nap alatt az egészet áttanulmányoztam. Csak úgy áradt belőlem a sok elmélet és idézetek. Azóta már apadt a kedvem, de mindenképp hasznos volt, hogy tudatosodott bennem néhány nagyon fontos dolog. Részletesebben a blogomon olvashatsz e könyvről.

pevike>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Nagynénémtől kaptam szülinapomra, és nagyon szerettem. Remekül megtanultam belőle, hogyan éljem az életemet kolerikus-melankolikusként. :) És többször kaptam magam azon később is, hogy analizálom az ismerőseimet, hogy vajon melyik típusba tartoznak.

Szédültnapraforgó>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Egy céges tanfolyam apropóján került kezembe a könyv. Mivel a kommunikációról és a konfliktuskezelésről „tanultunk”, kolléganőm ajánlotta, ha érdekel a téma bővebben, olvassam el a könyvet, szívesen kölcsönadja.
Az igaz, hogy megállapítottam, hogy leginkább népszerű szangvinikus vagyok…DE ennél többet számomra nem is mondott a könyv. Általános jellemzőket írt le a különféle embertípusokról, ami untatott, mindegyikből egy kicsi volt csak, ami a férjemet vagy akár más közelebbi ismerősömet jellemezte. Tehát, olyan, mint egy horoszkóp, általánosságban beszél, de nem lehet mindent kivétel nélkül adott jegyre ráilleszteni. Ahány ember annyi féle.

Tobzi>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

A személyiségtípusok részletes leírása és dinamikája érdekes volt és adott megérteni- és gondolkodnivalót. Ugyanakkor az volt az érzésem, hogy az írónő és férje típusai plasztikusabban vannak leírva, mint a többiek; hogy sok az ismétlés; a végén a vallásos megfeleltetést kihagytam volna…

Zoltán_Körmendi I>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

A munkámban és a mindennapi életben is közel húsz éve használom a könyvből tanultakat.

Schetti759 P>!
Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai

Nagyon tetszett ez a könyv. Témája megfogott,sokat agyaltam a leírásokon,sokszor éreztem,hogy a vesémbe lát az írónő. :)
A fél csillag mínusz csak az utolsó fejezet miatt,valahogy kibírtam volna ha nem tér ki a vallásra. :/


Népszerű idézetek

cherryd>!

– A férjem szerint olyan vagyok, mint egy rágógumi automata. A sok tarka gondolat összevissza halmozódik bennem, és gombnyomásra kijön egy marékra való.

226

Daru>!

Mire a tökéletes melankolikus eljut odáig, hogy szóvá kell tennie a dolgot, a hosszú időn át felfokozódott érzelmi nyomás parázs veszekedésben robban ki.

209. oldal (Network TwentyOne, 1995)

Lang_Tünde I>!

A békés flegmatikus vérmérséklet egyik leginkább csodálatra méltó vonása, hogy a förgeteg kellős közepén is megőrzi a nyugalmát.

Lang_Tünde I>!

Az erőteljes kolerikus egyéniségek magától értetődő módon gyakorlatias válaszokat találnak az élet által felvetett kérdésekre, s el sem tudják képzelni, hogy mások miért nem állnak elő a helyes megoldással.

Lang_Tünde I>!

A tökéletes melankolikusok adják az emberiség lelkét, szívét, szellemét.

Daru>!

A tökéletes melenkolikus magából kiindulva azt képzeli, hogy mások is előre megrágnak minden kijelentést, ennélfogva minden elejtett megjegyzésnek mély, rejtett jelentést tulajdonít.

137. oldal (Network TwentyOne, 1995)

Daru>!

Míg a népszerű szangvinikus annyira éhes a jó szóra, hogy a sértést is képes dicséretté átlényegíteni, a tökéletes melankolikusok sokszor az elismerést is bántásnak vélik!

234. oldal (Network TwentyOne, 1995)

>!

Ahány ember, annyiféle jó és rossz tulajdonsággal születik, nincs varázsige, amely
mindannyiunkkal csodát művelhetne.


Hasonló könyvek címkék alapján

M. Scott Peck: Úttalan utakon
Janet S. Klosko – Jeffrey E. Young: Fedezd fel újra az életed!
Caroline Leaf: Tisztítsd meg elméd zűrzavarát
M. Scott Peck: A járatlan út
Daniel G. Amen: Egészséges agy, jobb memória mindennap
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet
Eli Jaxon-Bear: A megszabadulás enneagramja
Rick Hanson: Sírjak vagy nevessek?
Daniel G. Amen: A boldogság egy szokás
Elaine N. Aron: Szuperérzékeny vagyok?