Pontyok ​úsznak a tavaszi égen 6 csillagozás

Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

Néhány évvel ezelőtt két magyar fiú – egy testvérpár – érkezett Japánba. Édesapjuk hivatása szólította őket ebbe a nagyon távoli országba, amelyről addig alig-alig tudtak valamit. A tizenkét éves István és a hatéves Gáborka öt évet töltött a Távol-Keleten. A két diák életét a Hi Fi-tornyok, a képmagnók, a videokészülékek, a Toyoták és Hondák birodalmában is – vagy talán ott még inkább? – a kötelességteljesítés robotos hétköznapjai töltötték ki. De ezt az egyhangúságot néha beragyogták a japán ünnepek és az utazások vasárnapjai. A kis Dzsingumae kerület népe és a gyerekek gyorsan befogadták a magyar családot, s ennek köszönhették japáni életük egyik meghatározó élményét: barátságukat japán emberekkel. S e barátsággal kezdődött a magyar fiúk nagy kalandja is: ritka kiváltságként bebocsátást nyertek japán otthonokba. István és Gábor elsősorban Tokiót járta be, de eljutott messzebb is, oda, ahol a tatárok hiába próbáltak partra szállni…

>!
Móra, Budapest, 1986
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 963115081X

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Leah
Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

Nagyon jó , ajánlom minden japán rajongónak.

Én félbehagytam mert nincs hozzá most hozzá hangulatom, majd máskor :)
Beállítottam itt a molyon a félbehagyást , teszem el a könyvet, kinyitom ott ahol tartottam, olvasom tovább …. oké ez sem lesz abbahagyva XD

>!
Albert_Richwick
Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

Már rég volt, mikor olvastam, nem nagyon emlékszem… Maximum 14 lehettem, és az sem biztos, hogy minden fejezetét és részét elolvastam a könyvnek, de egy biztos: ez alapozta meg a Japán iránti érdeklődésemet.
Én mindenkinek ajánlom, akit érdekel ez az ország és a kultúrája, kedves hangulatú, élő képet fest az ottani életről. Persze, csak egy ideiglenesen ott élő magyar család szemszögéből, és a nyolcvanas évekből… :)

1 hozzászólás
>!
Annigine
Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

Nagyon tetszett, hogy leír sok történelmi vonatkozást, szokást, ünnepet, leírja a szamurájok életét vagy éppen a szumókét, utóbbinál rácsodálkoztam, mert megtudtam, miért kell a harc előtt egyik lábról a másikra dülöngélni, vagy mi az a páfrány a fejük tetején és még sok mást is ezen kívül.
Nagyon szeretem Japánt és örültem, hogy egy gyönyörű öt évet felölelő kalandot egy magyar szemszögéből olvashattam el. Belefont egy kis személyes élményt pár japán emberekkel, kíváncsi vagyok, hogy azóta mi lett Istvánból és Gáborból, tartják-e még a kapcsolatot azokkal a kedves emberekkel, szomszédokkal.

Tényleg…nagyon kis szívet melengető kis olvasmány tele tanulságos tényekkel :)

>!
Móra, Budapest, 1986
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 963115081X
>!
Herkner_Gyula
Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

1990-ben jutottam ehhez a könyvhöz, éspedig egy általános iskolai földrajzverseny 2. helyezettjeként. Akkor bele-belenéztem, de még nem tudott megfogni. Pár évvel később újra felütöttem és ajtót nyitott nekem egy rendkívül érdekes és annyira eltérő világ felé, melyet nagyon szeretnék közelebbről is látni. Ha egyet kívánhatnék még az életben, hát ez lenne: látni Japánt – kicsit belsőbb szemszögből.

>!
Pacsirta_Szilvia
Flesch István: Pontyok úsznak a tavaszi égen

Részletes beszámolója egy családnak Japánban töltött éveik gazdag élményeiről. Nem csak felületes úti beszámoló, mint némelyik japánról szóló könyv.


Népszerű idézetek

>!
Leah

Nicsiren, a híres buddhista szerzetes már 1260-ban figyelmeztette honfitársait: a mongolok élesítik kardjukat, rá akarnak törni a hazára. Miként évtizedekkel korábban Juliánus barát, aki 1237-ben az orosz pusztákról hozta a hírt: készül a tatár Magyarország ellen! Nicsiren szavának lett is foganatja, míg a magyar nagyurak nem vették komolyan a veszélyt; 1241. április 11-é és 12-én a Sajó menti csatában súlyos árat fizettek tévedésükért.

100. oldal

>!
Leah

Új év reggele! Derült japáni égbolt, opálosan tiszta levegő! Az újjászületés, a megújulás és a remény ideje Japánban . Családi és baráti látogatások ideje. Újév táján egy hétig szünetel a munka!
Kendzsi, a fiatalabb Kodzsima átjött, s meghívott bennünket oszecsi-rjóri ra – újévi étkek kóstolójára.
-Akemasite Omedeto gozaimszu! – mondta. „ A lehető legjobbakat kívánom az újév kezdete alkalmából!"
A meghívás nagy megtiszteltetés.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szilveszter
1 hozzászólás
>!
Leah

Ebiszu. Jó előjel, a szerencse hét istenének egyike. A kereskedők és a halászok patrónusa. Jelvénye a horgászbot és a hal, a vörös durbincs. Ebiszu példaadó módon élen jár a kemény becsületes munkában.

70. oldal

5 hozzászólás
>!
Leah

És mindenütt ezek a díszes automata gépszekrények sorakoztak, amelyek egyetlenegy gombnyomásra fémes zörgéssel – ó, mennyei muzsika egy oázisban! – ontják magukból a konzerveket: narancs-, mandarin-, körte-, birs-, barack-, alma-, ananász-, szőlő-, meggy-, és dinnyelevet. S ha azt mondom, hogy ez még mindig semmi, akkor talán hihetetlenül hangzik. Pedig így van, mert van itt még Coca-cola, valamint Sprite, Fanta, Cherry és sok másfajta, furcsa nevű hűsítő ital, különböző üvegekben és dobozokban

20. oldal

>!
Leah

Kjúsú szigeti Usza városában a Hacsiman hadisten tiszeteletére emelt szentély ünnepén a fiatalasszonyok csípőjébe csipdesnek, a Hjógo megyei Nisinomija városban pedig a halászok és a kereskedők istenének, Ebiszunak állított szentély fesztiválja alkalmából a fiatalemberek megcsipdesnek minden fiatal nőszemélyt, akivel az utcán összeakadnak. E pajzánság ellenére hivatalosan azt állítják, hogy a csipdesésnek semmi köze a nemek egymás iránti vonzódásához, és csak arra szolgál, hogy ébren tartsa a hívőket a szertartások alatt.

50. oldal


Enciklopédia 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Ábel Olga: Tanulságos utak 3 kontinensen
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Hunter S. Thompson: Félelem és reszketés Las Vegasban
Karinthy Frigyes: A szerelmes Nap
Malcolm F. Mallette (szerk.): Újságíró kézikönyv
Karinthy Frigyes: Kire hasonlít Pistike?
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Kondor Vilmos: Budapest noir
Melocco János: Mint a nap
Christina Lamb: A herati varrókörök