A ​harmadik rendőr 29 csillagozás

Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A harmadik rendőr detektívtörténetként új műfajt teremt: a megoldatlan rejtély műfaját. Egy féllábú, nagyon szegény fiatalember megöl és kirabol egy gazdag öreget, hogy előteremtse a könyve kiadásához szükséges pénzt. Tettéért keservesen meglakol: el kell zarándokolnia a három rendőr varázslatos országába, ahol a legkülönfélébb abszurd logikai játékokkal bizonyítják rá tettét. A fordulatokban bővelkedő izgalmas, kitűnően megírt bűnügyi regényben a korabeli Írország szatirikus rajzát is kapjuk, sok humorral. A végtelenül találékony logikájú és fantáziadús könyv kritikusok egybehangzó véleménye szerint egyedülálló az angol nyelvű irodalomban.

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Geopen, Budapest, 2003
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639093807 · Fordította: Török Gábor

Kedvencelte 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

saribo>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Teljesen agyament történet, Monty Python érzésem volt végig. Kicsit átértékeltem az eddig gondoltakat az angol humorról, mármint az lehet, hogy nem is angol, hanem inkább birodalmi humor, mert ez ír és mégis kétségtelen a hasonlóság
Elvetemültebb molyoknak, pihent állapotban való olvasásra ajánlott, különben … hát meglehetősen fárasztó és lezsibbasztó. Nekem is kellett hozzá pár pihenős szabadnap, hogy végig tudjam olvasni.

2 hozzászólás
tgorsy>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Hát… izé… most elolvastam a könyv ismertetését?!?! Tényleg erről szól? A fene se tudja. Meg humor? Hát van benne jó pár vicces kép (olyan sötét volt, mint a kánya fenekében) Hogy miről szól?
Fogalmam sincs. Van benne olyan, h. ásóval leütnek valakit, meg van benne két rendőr, a végén egy harmadik. Meg egy ház, ami lehet a pokol, a 3. rendőr a főördög, de lehet, h. kísértet, és hulla szelleme járkál és kísérti a gyilkost, vagy fordítva, a gyilkos szelleme kóvályog a pokolban, vagy csak a földön és kísérti az áldozatot, vagy a bűntársát. Nem beszélek össze-vissza. Ez egy ilyen könyv. A Súlyszivárvány meg az Ullyses követhető, vaslogikájú könnyű nyári olvasmányok.
Mindenesetre felnézek @aron kisfiamra, aki ebből a könyvből vizsgázott filozófián és szerinte ez egy tök jó könyv.
Érteni ugyan nem értem, de Áront én szültem!!

7 hozzászólás
ddani P>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Érdekes. Ami persze annyi mindent jelenthet, az olvashatatlantól a szokatlanul zseniálisig – szerintem ez a könyv néha a kettő között egyensúlyozott, mindenesetre az Úszikkétmadáron http://moly.hu/konyvek/flann-o-brien-uszikketmadaron határozottan jobban tetszett, mint Brian O'Nolan második, kétségtelenül szintén osztályon felülien pihent könyve.
Na de, most hogy így lehúztam (vagy nem), azért elmondom azt is, miért kell ezt elolvasni. Először is olyan, mint Kafka, mint A per, csak ezt egy ír írta. Abszurd, groteszk, szürreál, álomszerű. Meg régi: 1940-ben azért ez még nem volt agyongyalult dolog. És ez az elmebaj rendőrös és biciklis, mintha egy csomó kretén viccből hallucinálna össze valaki egy fura csodaországot, ahol a közeg omnipotens, a bringa az költészet, a narrátor meg azt se tudja, hány óra. Csupa fricska a matematikai, fizikai, ilyenolyan gondolatkisérletek felé, a relativitástól a filozófiai bugyrokig. Ehhez jön még a mitikus de Selby figurája, akit a főhős kutat, és akit egy egész gárdányi lábjegyzetelő is egymással a leggaládabb módon versengve kutat, egész de Selby-ipar bontakozik ki lábjegyzetekben, nos ez a de Selby hogy is mondjam szépen, a hülyeség polihisztora, a lábjegyzetháborús könyveket meg amúgyis imádom.
Aztán ott van (még a magyar fordításból is átszűrődik) a sok áthallás, a Monty Python, a Terry Pratchett szövegekig akár. Ehhez eredetiben is el kéne olvasnom hogy megbizonyosodjon, de azt hiszem egy darabig ezt nem fogom, talán jövőre, addig is szárazon tartom az omniumot.

2 hozzászólás
dokijano >!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Na hála az égnek, a végére értem. Azt hiszem, nem az én íróm ez a szerző. Nekem nem jött be ez a fajta stílus.
(Utólagos kiegészítés: mégiscsak teszek egy próbát A fába szorult féreg c. regényével, mert nem szeretek kizárni senkit, főleg nem egy szimpatikus nemzet íróját. Meg aztán biztosan írt olyat is, ami nekem is tetszik.)
Az első és különösen az utolsó 30-40 oldal remek volt, de a közte levő 200 elég küzdelmes. Rendesen lezsibbasztotta az agyamat. Hogy akkor miért küzdöttem magam végig? Mert az 1001 könyves kihívásra olvastam, és ha már kihívás, akkor legyen kihívás. Meg különben is, ha félbe hagytam volna, kimaradt volna az a jó kis utolsó 1-2 fejezet. Legalább azért megérte. De most muszáj lesz valami sokkal szórakoztatóbbat olvasnom.
A közepe nekem – ha nem is zavaros, de – eléggé nehezen követhető volt. Ha lesz még egy kis erőm, kiírok idézeteket illusztrációként.

plutyka>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Amióta molyolok és kihívásokat teljesítek, igyekszem olyan könyveket (is) választani, amiket amúgy (talán)sose olvasnék. Kellett nekem sárga könyv és O betűvel kezdődő író, na meg krimi is. Ez szembejött velem a könyvtárban, mindhármat teljesítve, boldogan vittem haza.
Hah, hogy ez micsoda egy könyv! :-))

Kezdetben szokványos kriminek indul és tetszett, ahogy rávilágít, milyen naiv volt gyerek-és ifikorában. Olyan jól felvázolta a helyszínt és a szareplőket, hogy szinte látjuk magunk előtt.
Aztán a gyilkosság hatására bekattan és innentől nincs összefüggő, értelmes történet, hanem látszólag zagyvaságok, de azok sziporkázóak! Már ha túl tudja tenni magát azon az ember, hogy értelmes cselekményt keressen :-)
Imádtam a kis jelenteket, olyan ötletek vannak benne, hogy jaj…
Rendesen ki van fricskázva a bürörácia meg a rendőrség is.
Külön gyöngyszem a széljegyzet, a főhős rendre hivatkozik De Selby, egy képzeletbeli filozófus munkájára, ezt magyarázzák, cáfolják, kiegészítik a széljegyzetekben, ami a könyv egy részében nagyobb helyet foglal el, mint maga a főmű. Óriási karakter ő is :-)
Jó könyv ez, nem érteni, hanem élvezni kell :-)

3 hozzászólás
Chöpp P>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Nagy kedvencem ez a rejtélyes fejtvény vagy fejtvényes rejtély. Valahogy nekem olyan Brazilos link. Mint egy abszurd álom. De nem árulom el a végét. Az aztán a valódi meglepi!

lauranne>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Csak azért vontam le fél csillagot, mert eltartott egy ideig az átállás. De amikor végre sikerült ráéreznem, és megértenem „a dolgok lényegét, hogy lényegük szerint láthassam a dolgokat”, kimondottan szórakoztatóvá vált. És mekkora ötlet „feldolgozni” De Selby irodalmát. A végére pedig a csattanó, nagyon élveztem.

Lahara IP>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

Az tény, hogy a humora nem való mindenkinek, de én azért jól szórakoztam. Elég ihent egy valami.

perselusfan>!
Flann O'Brien: A harmadik rendőr

A könyv zseniális, az ismertető kicsit messze áll a valóságtól. Elég elolvasni az angolt és a magyart és lehet látni, mennyire különbözik. A humora zseniális, volt hogy fetrengtem a röhögéstől. Aki egyszerű könyvet vár, az nem fogja érteni, de ha valaki igényes, elgondolkodtató, mély értelmű regényt vár, ami elgondolkoztatja és megnevetteti, akkor annak bártan ajánlom olvasmányként.


Népszerű idézetek

ddani P>!

roppant szimpatikus ember volt, ám élt-halt az olvasásért.

221. oldal

giggs85 P>!

Nem mindenki tudja, hogyan öltem meg az öreg Philip Matherset: lecsaptam az állkapcsát az ásómmal. De előbb beszéljünk inkább a John Divneyhez fűződő barátságomról, mivel először ő ütötte le az öreg Matherset, alaposat sózva a tarkójára egy vascsőből maga fabrikálta, különleges biciklipumpával.

7. oldal, I. fejezet (Geopen, 2003)

Frank_Spielmann I>!

Ezelőtt sohasem hittem, még csak nem is gyanítottam, hogy van lelkem, akkor tudtam meg, hogy van. Azt is tudtam, hogy a lelkem a barátom, hogy idősebb nálam és teljességgel a javamat akarja. Kényelemszeretetből elneveztem Joe-nak.

33. oldal

dokijano >!

    – MacDadd szörnyen fújt egy Figgerson nevű fazonra. Ismervén a dolgok állását, egy ujjal se nyúlt Figgersonhoz, hanem szörnyű ütést mért Figgerson biciklijére egy feszítővassal. Mindezek után MacDadd és Figgerson megverekedtek, és Figgerson – egy sötét bőrű, szemüveges fickó – már nem élt elég sokáig ahhoz, hogy kitalálja, melyikük győzött. Emlékezetes virrasztást kapott, és a biciklijével temették el. Látott már bicikli alakú koporsót?
    – Nem.
    – Roppant értékes fából készül, igazán tapasztalt ácsnak kell lennie annak, aki megmunkálja a kormány helyét, nem is szólva a pedálokéról és a támaszéról. Hanem a gyilkosság mocskos egy ügy volt. MacDaddot sokáig nem találtuk, és fogalmunk sem volt róla, merre lehet. A biciklijét is le kellett tartóztatnunk, csakúgy, mint őt magát, és hetekig figyeltük titokban mindkettejüket, hogy megállapítsuk, hol van MacDadd többsége, és a bicikli nagy része vajon MacDadd nadrágjában van-e, pari passu, ha érti, mire gondolok.

144. oldal, 7. fejezet (Geopen, 2003)

plutyka>!

Apró füstfelhőket eregetett felém és feszült figyelemmel bámult rám bozontos szemöldöke alól.
– Ez az élet? – válaszolt e kérdéssel. – Egész jól meglennék nélküle – tette hozzá –, mert nem valami sok hasznát látom.
Az ember se meginni, se megenni nem tudja, de még a pipájában elszívni se, nem véd az eső ellen, és a sötétben sem sokat segít, ha az ember levetkőzik és lángolva a szenvedélytől ágyba bújik egy jó adag barna sör után. Jókora balfogás, és sokkal jobb volna nélküle, mert az egész nem ért többet, mint búcsúkor egy pofon.
– Mondhatom, igazán szépen beszél egy ilyen gyönyörű napról – dorgáltam meg – amikor a nap vérvörösen izzik az égen és fölmelegíti vén csontjainkat sugárözönével.
– Olyan, mint a finggal festett tojás – folytatta, vagy mint vaknak a némafilm. Ez volna az élet? Ez? Az élet?

61. oldal

rohanoazis>!

Ez az élet? – válaszolt e kérdéssel. – Egész jól meglennék nélküle – tette hozzá –, mert nem valami sok hasznát látom. Az ember se meginni, se megenni nem tudja, de még a pipájában elszívni se, nem véd meg az eső ellen, és a sötétben sem sokat segít, ha az ember levetkőzik és lángolva a szenvedélytől ágyba bújik egy jó adag barna sör után. Jókora balfogás, és sokkal jobb volna nélküle, mert az egész nem ér többet, mint búcsúkor egy pofon.

anesz P>!

A pokol körben jár. Kör alakú, természete szerint végeérhetetlen, ismétlődő és majdnem elviselhetetlen.

282. oldal

dokijano >!

1 (a könyvben franciául): De Selby olvasásának báját az adja, hogy a nyájas olvasót óhatatlanul elvezeti a bizonyossághoz, hogy nála vannak még nagyobb seggfejek is.

127. oldal, lábjegyzetben, 7. fejezet (Geopen, 2003)

dokijano >!

    – Dehogy – mondta az őrmester. – Ő magánszemély, és azt állítja, hogy nem biciklin érkezett ide. A faterja Amurikében van.
    – Melyik Amurikében a kettő közül? – kérdezte MacCruiskeen.
    – Az Egyesített Állomásokban – válaszolta az őrmester.
    – Valószínűleg meggazdagodott már – mondta MacCruiskeen –, mert arrafelé kolbászból van a kerítés, és térdig járnak a húslevesben. Minden tele van dollárral, négerekkel és pepitákkal. Nagyok a krikettben, a golfban meg a zeneszerszámokban. Mindenesetre szabad ország, azt hiszem.

80. oldal, 4. fejezet (Geopen, 2003)

Chöpp P>!

…a befejezetlen dolgok kezdetéről, ismerős dolgok újbóli felfedezéséről van szó, elszenvedett élmények ismételt átéléséről, emlékezetben soha fel nem idézett élmények gyors elfelejtéséről. A pokol körben jár. Kör alakú, természete szerint végeérhetetlen, ismétlődő és majdnem elviselhetetlen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hugh Laurie: A balek
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique
Thomas Pynchon: A 49-es tétel kiáltása
B. A. Paris: Összeomlás
David Mitchell: Felhőatlasz
Ian McEwan: Vágy és vezeklés
J. M. Coetzee: A semmi szívében
Kurt Vonnegut: Bajnokok reggelije
Samuel Beckett: Hogy is van ez