Egy ​nevetséges ember álma 66 csillagozás

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Egy nevetséges ember álma című elbeszélésben Dosztojevszkijnek egyik legfőbb mondanivalója nyilvánul meg: az emberi életbe vetett hatalmas optimizmus. A mű 1877-ben jelent meg Az író naplója áprilisi számában.

A fantasztikus novella főszereplője egy jelentéktelen ember (még a nevét sem tudjuk meg), akit mindenki annak tart, sőt ő önmagát tartja a legjelentéktelenebb embernek a világon. Számára már minden mindegy, mindaddig amíg nem találkozik egy kislánnyal. A gyermek egy késő esti órán tőle kér segítséget haldokló anyja számára, de a jelentéktelen ember elzavarja. Mivel öngyilkosságot készül végrehajtani (már 2 hónapja), úgy gondolja, hogy számára már teljesen mindegy, hogy mi történik ezen a földön. Otthon azonban még azelőtt elalszik, hogy megkísérelné maga ellen e bűnt. Álmában egy tökéletes paradicsomi világba jut el. Itt nincs tudatosság, tudomány, bölcsesség, csak a feltétel nélküli szeretet. Nincs egyén csak a közösség, az egész újonnan megismert föld és lakói… (tovább)

Eredeti cím: Сон смешного человека

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 1980
510 oldal · ISBN: 9630720981 · Fordította: Devecseriné Guthi Erzsébet

Kedvencelte 6

Most olvassa 8

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

brigi11 P>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Ez is az a könyv volt, ahol se a fülszöveget, se a címkéket nem olvastam el. Dosztojevszki neve nekem egybeforrt a hosszú regényekkel. Ezek az elbeszélések is nagyon jók, és, aki még nem olvasott az írótól, annak ez tökéletes első könyv lenne. Ha választanom kellene, akkor A játékos volt a kedvencem, de egyik sem fog akkora nyomot hagyni bennem, mint A Karamazov testvérek vagy a Bűn és bűnhődés.

szöszmösz I>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Dosztojevszkij képes hihetetlenül tömören is megfogalmazni hatalmas igazságokat. Ez esetben szinte szó szerint. Van bennem egy olyan érzet most, hogy talán lehetett volna még jobban, tömörebben, kihagyásokkal, kicsit máshogy, de annyira jó volt őt újra elővenni és olvasni a saját nyelvén és hangulatán, hogy a jobbra nem is lennék kíváncsi.

westh>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Ez volt az első mű, amit Dosztojevszkijtől olvastam, de annyira megfogott a világa, a hangulata, a gondolatisága, hogy biztos hogy nem az utolsó.

gb_>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

akárcsak Az ismeretlen remekműnél, itt is csak azt tudom mondani, örülök, hogy Dosztojevszkij nem húzta-vonta végtelenségig az alapötletet. Az emberek soha nem fognak megjavulni, a nevetséges ember ezt tudja, mégis hatalmas optimizmussal teszi a dolgát. Laza.

Explorer>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Hatalmas könyv!!!!
Aki még nem olvasott Dosztojevszkij-től semmit, ezzel kezdje!

Akos_Szaloki>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Az általam legtöbbször újraolvasott könyv. A gondolatisága cáfolhatatlanul igaz és megrendítően aktuális a mai napig.

szikszai_2 P>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Ez volt az első könyv, amit olvastam Dosztojevszkijtől, de úgy érzem nem az utolsó. Remek novella és remek lélekábrázolás. Mestermű!

pokolpetu>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Még friss az élmény, még emésztgetem.
De egyet magabiztosan kijelenthetek, hogy nem rakom messzire a könyvet, mert biztosan újraolvasom nemsokára.

Tipikus vagy tetszik, vagy nem!

CaptainV IP>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma

Anyukám „okoskönyvei” jutottak eszembe, amelyekben spiritualitásról meg helyes életvezetésről van szó. Meg arról, hogy ha megdobnak kővel, dobj vissza egy plüssbárányt és tanulj belőle, meg ilyenek, noha ez nem feltétlenül (csak) erről szól.
Bennem annyira maradandó nyomot nem fog hagyni, például a Bűn és bűnhődés sokkal jobban foglalkoztat. Más jellegű a kérdéskörük, azt hiszem, ezért tetszik jobban az egyik, mint a másik.
Egyébként gyorsan és könnyen olvasható, valóban jó a gondolat és az elv. Jó látni, hogy egy ilyen nagy író és foglalkozott ezzel a témával.


Népszerű idézetek

czegezoltanszabolcs>!

Nos, bármennyire is minden mindegy volt, a fájdalmat például mégis éreztem.

czegezoltanszabolcs>!

Úgy is kifejezhetném, hogy a világ voltaképp csak értem van teremtve: ha megölöm magam, akkor a világ sincs többé, legalábbis rám nézve nincs. S valószínűleg utánam tényleg semmi sem marad, mihelyt öntudatom kialszik, az egész világ mint egy délibáb, azonnal feloldódik. Feloldódik, mint valami, ami csak az én öntudatomnak volt függeléke. Mert hiszen talán az egész világ és ez a sok ember, nem más, mint én magam.

81 hozzászólás
czegezoltanszabolcs>!

A világon mindenütt minden mindegy. Már régen sejtettem ezt, de a teljes meggyőződés csak az utóbbi években, valahogy egész hirtelen világosodott ki bennem. Egyszer csak úgy éreztem, hogy nekem egészen mindegy, hogy a világ van-e vagy hogy egyáltalán nincs is.

6 hozzászólás
pokolpetu>!

Beteg ember vagyok… Rosszindulatú ember vagyok. Egy cseppet sem vagyok rokonszenves.

(első mondat)

p_h>!

Liza, akit megsértettem, porba tiportam, sokkal többet megértett, mint képzeltem. Ebből az egészből megértette azt, amit a nő mindig mindennél előbb megért, ha igazán szeret, éspedig azt, hogy én magam is szerencsétlen vagyok…

p_h>!

Vajon nem azért szereti-e a rombolást meg a káoszt (hisz vitathatatlan, hogy néha nagyon szereti, ez már így van), mert ösztönösen fél attól, hogy eléri célját, és befejezi azt az épületet, amelyen dolgozik?

p_h>!

A szerelem – isteni titok, minden avatatlan szem előtt rejtve kell maradnia, bármi történik is! Annál szentebb, annál drágább lesz ettől!

p_h>!

Tegyük fel, hogy az ember egyebet se csinál, csak ezt a kétszer kettőt keresi, óceánokon kél át, az életét áldozza ebben a keresésben, de megtalálni, csakugyan ráakadni – bizony isten, valahogy fél. Érzi, hogy ha megtalálja, nem lesz mit keresnie.

lillae>!

De nekem minden mindegy volt s az összes problémák eltolódtak valahová, a messzibe.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lev Tolsztoj: Családi boldogság
Lev Tolsztoj: Családi boldogság / Szergij atya
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Az arckép
Lev Tolsztoj: Kreutzer szonáta / Családi boldogság
Ivan Szergejevics Turgenyev: Első szerelem
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Ivan Szergejevics Turgenyev: Tavaszi vizek
Lev Tolsztoj: Kozákok / Kreutzer szonáta