A ​gyémántlencse és más rejtélyes történetek 4 csillagozás

Fitz-James O'Brien: A gyémántlencse és más rejtélyes történetek

Fitz-James O'Brien mindössze 35 éves volt, mikor elragadta a halál – ez nem csak az életének vetett véget, de irodalmi örökségére is rányomta bélyegét. Néhány évtized alatt szinte teljesen elfeledetté vált, holott a gótikus-fantasztikus irodalom egyik úttörőjét tisztelhetjük személyében. Persze a műfajt nem ő találta fel, egyes műveiben azonban korábban sosem vagy csak nagyon ritkán látott, azóta már széles körben elterjedt fordulatokkal találkozunk. A Csodamívesben olvashatunk például először a saját gazdáik, teremtőik ellen forduló élettelen bábokról, „robotokról”, illetve a Mi volt az? rejti magában a világirodalom egyik legelső láthatatlan lényét. Mellesleg talán érdemes lehet megemlíteni, hogy A gyémántlencsét H. P. Lovecraft az egyik kedvenc novellájának tartotta.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az Attraktor Kiadó bűnügyi-gótikus sorozata Attraktor

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2021
174 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156173171

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

atomarcú >!
Fitz-James O'Brien: A gyémántlencse és más rejtélyes történetek

Dicséretes szándék áll e könyv (és az egész sorozat) mögött, az eddig jóformán teljességgel mellőzött klasszikus angol-amerikai magazinirodalom bemutatása a magyar olvasók számára. Az más kérdés, hogy egy olyan szerzőnek, mint O'Brien, érdemes-e egy teljes kötetet szentelni, mert egy-két kivételtől eltekintve az írásai nem annyira erősek. És ezen csak tovább ront az igénytelen fordítói és szerkesztői munka. Ezt így a csekély terjedelem ellenére is fárasztó volt olvasni. Ráadásul a fontosabb darabok már korábban máshol is megjelentek. Ja, és a fordító legalább a versektől távol tarthatná magát, mert az olyan rímpárok, mint a „hideg” – „kincset”, öhm, egész egyszerűen nem működnek. Akit O'Brien munkássága érdekel, az olvassa el „A Csodakovács”-ot a Galaktika 89. számában, a „Mi volt ez?”-t pedig a Düledék palotában. Ennyi is tökéletesen elég lesz. (Na jó, „A gyémántlencse” azért viszonylag érdekes, bár a mondanivalója erősen megkérdőjelezhető.)

4 hozzászólás
clive>!
Fitz-James O'Brien: A gyémántlencse és más rejtélyes történetek

Az első két novella tetszett. A többi valamivel gyengébb, de elmennek. Viszont a szerző legfontosabb novellái helyet kaptak a kötetben, amennyire megállapíthattam egy felületes netes keresés alapján.

De a fordítónak tisztelettel ajánlanám figyelmébe a páros testrészek magyar helyesírásáról szóló szabályt, mert kapásból átültette mindenhol az angol többes számot magyarra. Pl.: „szemei”, „füleim”, „szemeimet”, „kezeim”, „lábaimat” stb.
https://e-nyelv.hu/2010-11-15/paros-testreszek/
És sajnos nem egy esetben találkoztam azzal a problémával is, hogy a -ban, -ben, -ba, -be ragot is helytelenül használta. Pl.: „…megpillantani (…) egy magasba tartott karú, rémült, égre szegezett arcú nőalakot egy mély, sebesen áradó folyóba …” (134.o.)
Ezek sajnos nem elütések (bár a -ba -be kérdést még el lehetne ütni vele), mert folyamatosan végigkísérik a kötetet, főleg az első probléma. Nagyon kellene egy olvasószerkesztő már ehhez a sorozathoz, mert egyre több probléma akad a szövegek helyesírásával és stílusával. Gondolom, hogy nagyon sietnek velük, mert elég sűrűn jelennek meg kötetek a sorozatban (kb 3-4 hetente, miközben A fantasztikus irodalom klasszikusaiban is kettesével jönnek ki a kötetek ) de ez így egyre igénytelenebb összhatást fog produkálni.


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei III.
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
M. R. James: Szellemjárás Angliában
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Washington Irving: Rip van Winkle / Az Álmos-völgy legendája
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ray Bradbury: Gyógyír búskomorságra