A ​gyanúsított 66 csillagozás

Fiona Barton: A gyanúsított

Ismeretlen tettes. Vagy ismerős?
Hullámvasútként száguldó pszichothriller Az özvegy szerzőjétől. Minden szülő legborzalmasabb rémálmát kelti életre.
Thaiföldön eltűnik két tizennyolc éves lány. A családjaik a nemzetközi média reflektorfényébe kerülnek és szinte eszüket vesztik az aggodalomtól. De miben mesterkedtek a lányok, mielőtt nyomuk veszett?
Kate Waters újságíró elsőként csap le a sztorira. Egyfolytában a saját fia jár a fejében, aki két éve elindult otthonról és Kate azóta sem látta.
Apránként fény derül a lányok eltűnésének részleteire és minden érintett gyanítja: hiába jártak a világ másik végén, a veszély az otthonuk közelében leselkedik rájuk. Közelebb, mint gondolnánk.
„Különleges, csavaros történet. Barton ismét elmegy egészen a végsőkig.” – Publishers Weekly

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
414 oldal · ISBN: 9786155955013 · Fordította: Tomori Gábor
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155955006 · Fordította: Tomori Gábor

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zanit>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Valami nagy durranást vártam, de csak nem jött. Untatott… Szinte végig untatott. Sparkes felügyelőn kívül senki sem volt szimpatikus, szóval egyáltalán nem érdekelt, mi történt a lányokkal. Vagy Jake-kel…
A fülszövegben olvasható „Hullámvasútként száguldó pszichothriller” egyáltalán nem állja meg a helyét. Találóbb lenne a lassan csordogáló családi dráma felirat.

Niki_Salamon P>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Fiona Barton harmadik regénye némiképp kapcsolódik az első két könyvéhez, a szereplők azonosak, ki itt, ki ott felbukkant már az előző nyomozásoknál. Ugyan önmagában is olvasható, szorosan nem kapcsolódik hozzájuk, de akit érdekel a többi könyve, inkább kezdje el a megjelenés sorrendjében olvasni őket, különben itt lelövik a „poént”.
Maga a thriller nem volt olyan rossz, csak sajnos az elején már ki lehetett találni a végét. Ettől függetlenül az érdeklődésemet folyton fenntartotta, sőt még egy-két csavart is tartogatott az írónő a tarsolyában, spoiler
Az eseményeket több szereplőn keresztül olvashatjuk.
Az eltűnt lány, Alex része felettébb izgalmasra sikerült. Nem minden az aminek látszik és nem mindenki az akinek látszik tipikus esete. Jó volt közben olvasni, hogy valójában mik is zajlottak le a rémálom közepén. Rosie karaktere is előre kiszámítható volt számomra sajnos, nem is nagyon kedveltem meg, felejthető volt.
Kate-et nem értettem, hogy tud ilyenkor is csak a munkával foglalkozni. Persze becsülendő, hogy mindent megtesz, sőt még talán jobban is végzi a munkát, mint a rendőrök.(kínos :D ) Felötlött bennem a kérdés, hogy vajon ki miatt teszi ezt. Önmagáért vagy a spoiler Néha az volt az érzésem a karrier fontosabb. Ennek ellenére tipikusan szerethető szereplő, szerintem mindhárom könyvben nagyon jól lett megírva a karaktere.
A gyanúsított mindenképpen jobban sikerül az első két könyvnél. Annyi bizonyos, hogy kíváncsi vagyok Kate Waters következő sztorijára.

mozso87>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Fiona Barton 3. könyve, nagyon tetszett ez is. Talán az özvegy volt eddig a legkevésbé, ami a szívemhez nőtt. Határozottam fejlődik az írónő stílusa:) Izgalmas történet, csak úgy pörögnek a lapok. Remélem nem az utolsó könyv, amit az írónőtől olvashatok.

konyvkritika>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Annak ellenére, hogy Fiona Barton-nak eddig már két könyve is megjelent magyarul, én még csak most ismerkedem a szerzővel és úgy érzem ez a könyv jó volt kiindulópontnak. Ez a pszichothriller sok olyan elemet tartalmazott ami kedvemre való volt.
Ami erre a könyvre nagyon jellemző, az a sok összekuszált szál, valamint egy olyan kezdés, ami egyből feltárja a bűncselekmény körülményeit.

Bővebben a blogomon: https://konyvmoly.com/fiona-barton-a-gyanusitott/

Pink_dinosaur P>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Becsapós ez a 77%-os értékelés. Emiatt egy rossz regényre számítottam. Igaz, hogy túl sokáig volt elhúzva a dolog, illetve egy-két dolog kiszámítható volt, na meg a szereplőkkel se tudtam szimpatizálni. De azért annyira nem volt rossz. Talán Alex karaktere tudott egy kis érzelmet megmozgatni bennem. Szegény lány. Nem ezt érdemelte.

Benedek_Eszti>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Abból a szempontból érdekes volt a kapcsolatom a könyvvel, hogy szerettem olvasni, érdekes volt, és izgalmas, bizonyos tekintetben pedig egy új kultúrát ismertem meg. Azonban – lehet, hogy azért, mert az utóbbi másfél évben rengeteg thrillert és krimit olvastam – túl hamar kitaláltam a regény végét és így az igazi megvilágosodás és döbbenet elmaradt, amit sajnáltam. Viszont nagyon tetszett az elbeszélés és a regény felépítése, így tökéletesen ki tudott kapcsolni.
Ebben a kötetben az édesanyának és a riporternek köszönhetően számtalan kérdés merült fel a szülő-gyermek kapcsolatról. Meddig és mennyire lehet ránk szüksége? Meddig vagyunk képesek elmenni, hogy megvédjük őt bármitől? A legfontosabb pedig, mennyire ismerjük a gyermekünket? Mindemellett alapos betekintést kaphattunk abba, hogy a médiának és a közösségi médiának – ahogy azt a Láncról szóló cikkben is írtam – mekkora jelentősége és szerepe van a mai világban.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/fiona-barton-a-gyanusitott/

MKDóri>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Kiszámítható, lassú és színtelen. Olvastatta magát, de nagyon nem az igazi, sajnos…
„Hullámvasútként száguldó pszichothriller" – ezt nem tudom ki fogalmazta meg, mert még csak halványan sem hajazott a „hullámvasútra"…

Coeur>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Örömmel vettem tehát kézbe Fiona Barton új könyvét tudva, hogy egy újabb, remekbe szabott nyomozásban vehetek majd részt. S nem is kellett csalódnom, az új történet is hozta a megszokott, s egyben elvárt minőséget.
Ezúttal egy igazán jól megtervezett, egzotikus bangkoki útra kalauzolt el az írónő, amely azonban mégis félresiklott. A kezdetektől fogva érezni lehetett ugyanis, hogy valami tragédia van előkészülőben. S bőven hagyott időt az írónő arra, hogy szoronghassak, hisz semmit sem sietett el. Lassan bontotta csak ki a cselekményt, így adva lehetőséget arra, hogy az olvasó alaposan megismerhessen minden szereplőt, azok teljes hátterét, motivációit, gondolatait.
Alexet csodáltam a bátorságáért, és végig izgultam érte. Rosie-t a vele történtek ellenére is utáltam, a szülők fájdalmát teljesen át tudtam érezni, annyira hitelesen jelenítette meg azt az írónő. De Kate-t, a riportert nem sikerült megszeretnem, most sem. Sőt, a történetet olvasva elgondolkodtam azon, miért is szeretem Fiona Barton könyveit, ha ennyire idegesít az egyik főszereplő. Jó, tudom, csak a munkáját végzi. De, ha azt mondom, hogy cseppet sem szimpatikus a rámenős, manipulatív személyisége, akkor még finom voltam.

Mónika_T P>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Az írónő előző két könyvét olvasva nagyjából volt egy elképzelésem hogy mire számíthatok. De azt kell hogy mondjam, ez nem volt olyan jó. A felénél járva kijelentettem hogy én ezt unom. Sokszor le is tettem, még fejezetek közepénél is, pedig elég rövidek a fejezetek.
Aztán később már jobban lekötött. Persze a vége itt is sejthető volt, de nem annyira egyértelműen mint az előző könyveinél. (Vagy csak én nem figyeltem eléggé :) ) Ezért egy + fél pont, ami meg egy nagy mínusz, hogy túl sok volt benne a véletlen, amire a való életben nem sok esély lenne. Ez eléggé idegesített.
Napokkal később átgondolva, már úgy látom nem volt olyan rossz, csak talán épp rosszkor választottam ezt a könyvet.
A befejezés mindenesetre azóta is elgondolkodtat. Én mit tettem volna Kate helyében?? (Bár tudom hogy ugyanezt) De mi a helyes? Vagyis milyen szempontból?

Édeskiskönyvkritikák>!
Fiona Barton: A gyanúsított

Az összes főbb szereplő személye nagyon érzelemdús hatást váltott ki belőlem,volt,hogy valakinek nagyon szurkoltam,hogy jobbra forduljon az élete,volt,hogy az egyik lányra nagyon haragudtam a buta viselkedése miatt. Még az utolsó pillanatban is kiderült valami,ami minden addigit megváltoztatott. Izgalmas,csak úgy pörögtek a lapok a kezeim között.
Részletesebb ajánlót, itt olvashattok: https://edeskiskonyvkritikak.hu/2019/11/10/fiona-barton…


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Hát, azt mondják, nem ismersz addig senkit, amíg el nem mégy vele nyaralni.

Kapcsolódó szócikkek: ismeretség · nyaralás
Niki_Salamon P>!

Nőkkel sokkal könnyebb fájdalomról, érzelmekről, veszteségről beszélni.A pasik, még az apák is, küszködve keresik a szavakat.

Niki_Salamon P>!

A közhelyek biztonságos választásnak tűntek. De a kimondatlanul maradt dolgok nyomasztóvá tették a légkört.

Kapcsolódó szócikkek: közhely
Niki_Salamon P>!

Apám azt mondogatta annak idején, hogy elkényeztetjük Jake-et. Vitatkoztunk erről. Szörnyű szó ez az elkényeztetés. Gyerekesen hangzik, de azt jelenti: ártunk és tönkreteszünk.

Kapcsolódó szócikkek: elkényeztetés
Niki_Salamon P>!

Nyilvánvalóan rossz napja volt. Kívülről tudom már, melyik hang mit jelent nála. Huszonöt év házasság finomra hangolta a fülem verbális ticjei árnyalatait illetően.

Niki_Salamon P>!

Vajon mikor nőnek fel a fiúk? Valószínűleg csak akkor, amikor ők maguk is szülők lesznek, gondolom, a kávémat kevergetve. Amikor végül mindenestül megtapasztalják a felnőttséget.

Niki_Salamon P>!

– A riporterlétnek velejárója a tolakodás, te hülye. Nem azért vagyunk itt, hogy egy távcsövön át figyeljük a dolgokat, amik történnek, vagy a Google-on keresztül. Bele kell vetned magad ebbe a munkába, hogy érezz dolgokat, közelről láss dolgokat, hogy megértsd őket. Össze kell piszkítanod a kezed. Egészen könyékig.

Niki_Salamon P>!

Tény, hogy a nyomozókés az újságírók gyakorta ugyanazokon az ajtókon kopogtatnak értesülések reményében, tovább ugyanazokban a kocsmákban, tárgyalótermekben és kávézókban szoktak előfordulni.

MKDóri>!

– Óóó, ez jól néz ki – mondja Mick, aki Joe mögött tornyosulva megjelenik. – Nem úgy, mint Te, Ms. Waters.
– Néztél már tükörbe ma reggel, Mick? Szerintem te nyered az élőhalottak szépségversenyét.


Hasonló könyvek címkék alapján

S. J. Watson: Amnézia
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!
S. J. Watson: Mielőtt elalszom
Holly Seddon: Lélegzet-visszafojtva
S. K. Tremayne: Fagyos ikrek
Sarah Waters: A kis idegen
Paula Hawkins: A víz mélyén
Helena Silence: Ezüsthíd
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: Az