Iskolások ​kézikönyve fiúknak 20 csillagozás

Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Ha gyermekünk iskolába készül, a tankönyvek, füzetek, iskolatáska mellé – sőt,mindezek előtt – jól fog jönni az Iskolások kézikönyve! Az eredeti (lányos)változat mellett most már kapható a kifejezetten fiúknak szóló verzió is!

„A könyv remek alap arra, hogy az iskoláról beszélgessünk, a gyerekünk elmondja,milyen félelmei és várakozásai vannak, mit talál aggasztónak és milyen kérdései vannak az iskoláról. Finy Petra könyve remek kedvcsináló, suli előtt érdemes alaposan átforgatni." (www.moksha.hu)

„Amikor az ember gyermeke iskolába megy, hajlamos túlzottan aggódni érte.Én legalábbis így jártam. Úgy éreztem, lenne néhány gondolat, melyet szívesenmegírnék erről a varázslatos és kalandos élethelyzetről. Ezt a néhány gondolatot tartalmazza az Iskolások kézikönyve, mely nem más, mint egykedves és humoros útmutató első osztályosoknak." Szeretettel: Finy Petra

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2015
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634100072 · Illusztrálta: Pásztohy Panka

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Bruno szeptemberben lesz elsős, és az óvodai „ballagásra” kapta ezt a könyvet. Ezt is kiolvastam gyorsan. :)
A rajzok nagyon aranyosak, a szöveg viszont életidegen és mesterkélt. Igen, sok mindent el kell magyarázni egy gyereknek iskolába menetel előtt, de a gyerekek nagy többsége látott már iskolát, hallott már olyan szavakat, mint pad, tanító, szünet, füzet, ceruzafaragó – nem kéne mindent agyonmagyarázni, mintha kis bambák lennének a 6 évesek, vagy lakatlan szigetről jönnének az iskolába.
A fiúk-lányok kérdés sztereotípiái meg szánalmasak.

4 hozzászólás
Gelso >!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Alapvetően a gyerekeknek biztos tetszene, mert a kisfiam, amikor nálam meglátta, más ismerős könyvként tekintett a könyvre. Azt mondta, hogy ő ezt már ismeri, mert a tanítónéni felolvasta nekik az osztályban. Viszont azt nem mondta, hogy tetszett-e neki.
Én sem tudtam eldönteni. Az ötlet, ahogyan a kissrác felfedezte, hogy egy-egy tantárgy hogyan kap szerepet, sőt továbbmegyek, hogy van jelen az életünkben és mindennapjainkban, az tetszett. ("…észrevétlenül beköltözött az életünkbe.")
Mindenesetre arra nagyon jó, hogy a sulitól tartó „kiselsősök” kapjanak egy képet arról, hogyan is és mi is történik általában a suliban. Hátha nem zúdul annyi izgalom rájuk, és barátságosabbá teszi számukra a komor iskola falai mögött rejlő titkot.
Aranyos volt az iskolatáskáját féltő gonddal szerető és dédelgető kisfiú.

DE! Teljesen kiakadtam ezen a mondaton: 8. oldal: „Először a füzeteket vettük meg anyával (…) Szépen bekötöttük őket fiús csomagolópapírba, és húztunk rájuk egy nejlonhuzatot is. Ez a huzat olyan, mint az esőkabát: megvédi a füzetet a köpködéstől, a kiborult teától, a feldőlt festőtálkától.” – Mivan? Köpködéstől??? Ezt már aztán mégsem…
Ugyanígy kiakadtam a béna ruhák témáján a 28. oldalon: …"egy fiú akkor is megmondja a barátjának, hogy béna a ruhája, ha tudja, hogy az sírni fog."
ÉS – 10. oldal: … „már csak a tornafelszerelés maradt. Ezt is megvettük.” És a szöveg alatt egy pár Convers tornacsuka illusztrációként. (Jó lenne…)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

Futóhomok>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Elkezdtem felolvasni a kötetet, erre a kislányom közbeszólt, hogy hiszen ez megvan nekünk ! A szöveg és sokszor a rajzok is szinte szóról szóra, képről képre azonosak a két könyvben, ami több, mint bosszantó. Részletesebben ld. @ppeva értékelését: http://moly.hu/ertekelesek/1774502

3 hozzászólás
FreeAngel>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Értem én a jószándékot, meg jól is fogott hozzá a dologhoz, de menet közben valahogy félresiklott a szerző… Vagy még nem látott jól nevelt gyereket, aki iskolába menésig megtanulja, hogy hogyan eszünk kulturáltan az asztalnál és miként viselkedünk egymással úgy egyébként… Hááát.. az ötlet jó, de a kivitelezés nem sikerült…pedig még a rajzok és a fogalmazás is teljesen rendben volt… kár érte..

graphoman IP>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Nagyon kedves könyv ez, mind a szöveg, mind a képek. :) A legjobban talán az tetszett, hogy hogyan lettek a tantárgyak az élet szerves részei – nem tudom, mennyre látják ezt a gyerekek maguktól mostanában, azaz ha jól meggondolom, azt se tudom, én magam mikor kezdtem ezt valamelyest fölismerni annak idején.
Technikailag kicsit furcsállottam, hogy mindjárt a szennycímlap hátoldalán, 2. oldallal indul, de hát ezek mostanában egyre inkább gazdaság(osság)i megfontolások alapján dőlnek el, tudom én.

Trudiz >!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Kicsit dezsavű (dejá vu) érzésem támadt, ahogy elkezdtem olvasni. Igen, imádtam a kislányoknak szólót, de most azért kicsit mást, másabbat vártam. Azért továbbra is nagyon kedvencem Panka rajzait :)

koviki>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Ha a „fiúk verekszenek, lányok hisztiznek” részt nem nézem, akkor ez egy nagyon aranyos könyv, simán adnék rá 5 csillagot. A rajzok is szuperek, Pásztohy Panka nagyon tud. A gyerekemet lekötötte, tetszett neki. Ez oké is, de ez a sztereotip rész (http://moly.hu/karcok/649223) könyörgöm minek kellett bele?

MeseFolt>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Ha nem ismerném a szomorú valóságot, biztos 5 csillagos lenne… Mert olvasmányos, humoros, érti a korosztály nyelvét, a rajzokról nem is beszélve. De sajnos ismerem…Első osztályba indulás előtt, a tanítók javaslatára olvastam fel. Elkövettem azt a hibát, hogy nem olvastam el előtte. Menet közben pedig nem lehet kiszállni. De legalább jókat beszélgettünk arról, hogy mi a fikció és a valóság közt a különbség. Így is magasabbra került a léc, ami az izgatott várakozás miatt amúgy sem volt alacsony, és a mostani iskolarendszer ezt képtelen megugrani. De ez már tényleg nem a könyv hibája!
Ha íródna egy hasonló hangvételű, jó humorral átszőtt, mégis realisztikus könyv, biztos vevő lennék rá!

BcnFra>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Elso osztalyt kezdo kisfiunak olvastam fel, harom szuszra olvastuk ki, a geyrkoz szivesen hallgatta. Targyszeruen osszefoglalja a kezdo 'iskolai eletet', nem tobb vagy kevesebb ennel. Szerintem hozzajarult ahhoz h szorongast oldjon, ami ertelemszeruen jelen lehet ilyenkor.

tedus P>!
Finy Petra: Iskolások kézikönyve fiúknak

Azt, hogy milyen is valójában az iskola, egy kisfiú szemszögéből mutatja be Finy Petra könyve. A kötetben részletesen megismerhetjük az iskola épületét, a tantárgyakat és az osztály mindennapi életét. Megtudhatjuk, hogy milyenek az iskolás lányok és fiúk, hogy mire jó a matek és a magyar, és hogy a konyhás nénik miért olyanok, mint az angyalok. A könnyed, de tartalmas útmutatót Pásztohy Panka bűbájos rajzai színesítik. Iskolakezdéshez mindenképp ajánlom.


Népszerű idézetek

Trudiz >!

A grafitceruzák végén radír is volt. Amikor radíroztam velük, egy kupac kukac lett a papíromon.

Trudiz >!

Mikor tűnök én iskolásnak?
Megpróbáltam komoly arccal járkálni és okosan hümmögni, ha a felnőttek beszélgettek. De a komolykodásban elfáradt az arcizmom, a hümmögéstől kiszáradt a torkom.

Citrompor>!

    A lányok most már tudták, hogy a fiúk sokszor beszéd helyett inkább verekszenek, viszont hiszti helyett inkább hallgatnak.
    Tudták, hogy egy fiú akkor is megmondja a barátjának, hogy béna a ruhája, ha tudja, hogy az sírni fog. Főleg, hogy nem is fog sírni.

28. oldal

Citrompor>!

    Aztán egyszer csak eljött az évnyitó napja.
    Úgy izgultam, mint amikor oroszlánt kértem karácsonyra. Egy igazit. Tudtam, hogy nem fér be a lakásunkba, mégis kíváncsi voltam, hogyan oldják meg az angyalkák.

15. oldal

nodael >!

Matematikaórán a számok birodalmába utazunk.

Magyar órán (sic!) a betűk birodalmába utazunk.

34. oldal és 39. oldal

nodael >!

Ez a huzat olyan, mint az esőkabát: megvédi a füzetet a köpködéstől […]

8. oldal

nodael >!

Megpróbáltam hangosan megszámolni mindent, amit a játszótéren láttam. De a harmincadik homokszemnél ezt is abbahagytam.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: homokszem

Hasonló könyvek címkék alapján

Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk
Igaz Dóra: Az első bé hörcsöge
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan
Háy János: Alfabéta és a negyvennégy rabló
Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt
Gryllus Vilmos: Vízcseppmesék
Kányádi Sándor: Zümmögő