A ​nagy álom (Úszósuli 1.) 24 csillagozás

Finy Petra: A nagy álom

Megszólal a sípszó.
Az első ötvenen még száguldok. Úgy suhanok az első hossz pillénél, mint Michael Phelps. Vagy mostanában Flocke Zoli. Mint egy vízen sikló csoda. A második ötvennél viszont megszakad a burok héja, mert valami teljesen kizökkent.
Versenyen vagy felmérőn csak az úszásra kell koncentrálni. Ha a parton valaki felnégyelné a plüssmacskámat, vagy a mamámat akarná halálra csikizni egy tollpihével, nekem akkor is tovább kellene úsznom. Ha a tüdőm szétszakadna, vagy begörcsölne a bokám, akkor is tovább kellene úsznom. Ha zongorák zuhannának a medencébe vagy vigyorgó hóemberek, akkor is tovább kellene úsznom.
Ehhez képest a második ötven pillénél jól kiesem a ritmusból. Persze úszom tovább, de már nehezen hozom vissza magam lelkileg.
Zsiga és Laca ugyanis pont a mellettem lévő két sávban úszik. És veszettül habzik körülöttük a víz.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820890

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
B_Niki P
Finy Petra: A nagy álom

Nekem is van egy kis úszós múltam, bár közel sem olyan komoly, mint a könyvben ábrázolt kiskamasz főszereplőnek és társainak. Azonban ez épp elég volt ahhoz, hogy kifejezetten élvezettel és érdeklődve olvassam a könyvet, beleélve magamat a kis úszó közösség ügyes-bajos dolgaiba. Előre leszögezem, tetszett a könyv, de azért nem szeretnék elmenni a történet – számomra – logikátlannak tűnő részletei mellett. Szóval először jöjjön a hideg víz, majd a végén üljünk csak be a pezsgőfürdőbe!

– Volt egy apró hiba (jó, ez igazából szőrszálhasogatás, vagy elfelejtettem számolni), ami zavart:
„Ma öten úszunk időre: H. Helga, Hercegnő, Dinike és én. Zsiga és Laca a parton figyel.” (101. oldal) Ez nem négy?

– Az edzőtábor második felében előkerül a lábbója, amit Ezző bá csak most emel be praktikái közé. Furcsálltam, engem már az úszásnemek tanításánál is kínoztak hasonló segédeszközökkel. Olyan hihetetlen volt, hogy az OB-re készülve nem, és csak később került elő.

– Ugyanúgy hihetetlenek voltak számomra Flocke Zoli megjelenésének körülményei. Jót tett persze a történetnekspoiler, azért elfogadtam.

– Azt is furcsálltam, hogy egy ilyen csapat gyúró nélkül utazik, edz és készül egy fontos versenyre. Jó, elképzelhető, hogy nincs rá keret, kis költségvetésű klubról van szó, de ha nem is folyamatosan, időszakosan legalább csak nyújthatna nekik támogatást, vagy Ezző bá legalább egyvalakit fel kell tudjon hajtani vészhelyzet esetére.

– A finálé jelenet… ah. Úgy érzem, hogy felesleges volt ez a drámai ív a történet végére spoiler Olyan amerikai filmes volt. spoiler Nekem ez a rész nagyon nem tetszett.

Most pedig jöhet a melegedés a brügiben**!

Amennyire nem tetszettek a történet kalandosnak szánt fordulatai, annyira tetszett a gyerekek közti kapcsolatok, a kibontakozó szerelem és a sportolói attitűd ábrázolása. (Annyira kamaszok és annyira aranyosak voltak! (-:) Szerintem ebben igazán erős volt a könyv. Érződött rajta, hogy az írónak van köze ehhez a sporthoz, tudja, miről beszél. Nekem átütött a szenvedélyes beleélés a lapokról, különösen az egyes úszásnemek ecsetelésénél. Például: https://moly.hu/idezetek/805407 (A kedvenc úszásnemem a mellúszás volt.) Különösen tetszett, hogy versenyzői praktikák, meditációs technikák, a versenyre történő készülés szellemi kihívásai is említésre kerültek a könyvben. Abszolút hiteles volt ez a rész. Jó volt olvasni. Szerintem van potenciál a készülő sorozatban, szeretném elolvasni a következő részt is. Igen, annak ellenére is, hogy a fenti értékelésben azért kapott hideget, meleget is a történet.

*http://musz.hu/fajlok/szabalyzat/2017-01-24/c88a1d1d_fi…
** Egriek előnyben a szó értelmezésében. ;)

10 hozzászólás
>!
Gelso P
Finy Petra: A nagy álom

Nagyon kedves, kellemes, humoros, mozgalmas, izgalmas olvasmány, amelyben a sportszeretet, versenysport köti össze a szereplőket.
Számomra azért is volt különös érzés az olvasása, mert a könyvben átélt izgalmak „sportszülőként” számomra sem ismeretlenek, a versenyeket körülölelő izgalmak, balul sikerült rajtok, rossz benyúlások, szabálytalan fordulók, ezred másodpercek miatti könnyek.
Ezt a könyvben profin ábrázolta Finy Petra. Több alkalommal is könnyekig meghatódtam, vagy nekem is könnyeket csalt a szemembe egy-egy régi emlék, amit a regény elevenített fel, és a regény vége pedig különösen megrázott, mert pont aznap, amikor a könyvet befejeztem vett részt egy különösen fontos versenyen versenyúszó fiam.
Szóval érzelmileg érintett vagyok a könyv témájában, de érzelmileg is megérintett.
Nagyon fontosnak tartom a könyvet azért is, mert egy viszonylag kicsi, zárt csoportot és belső életét ábrázolja az írónő – ami, tényleg ilyen. Mindenki ismer mindenkit, mindenki segít mindenkit, és mindenki együtt küzd a jó és jobb és még jobb eredményekért, faragja a másodperceket, rója a hosszakat stb. stb. Emellett bizony van mindenkinek saját élete, amiből a csoport maga kicsinysége és zártsága miatt sem maradhat ki – örömök, problémák, magánéleti dolgok is egy picit a csoport problémái lesznek – igazi öröm volt olvasni az egyik versenytársuk lelkének közös ápolásáról – a hangos zeneszóra kiénekelni bajunkat – sztem zseniális lehetőség. Megnevettetett ez a jelenet, mint ahogy több is a könyvben. Bármelyik kisebb közösség estében példaként követendő (a sporttörekvések mellett) a csapat/csoportszellemből fakadóan, hogy a magánéleti és lelki problémák átéléséből és enyhítéséből sem maradhatnak ki. Egyként segítenek a csapattagok mindenkit – mert a csapattársunk problémája a miénk is, ha ő nem tud jól versenyezni, akkor az a csapat eredményeire is hatással van, ezért közösen segítsünk… olyan egyszerűen hangzik, igaz?
Nagyon pozitív volt az edzők alakja, a gyerekek sokszínűsége, változatos képe, akik között van mindenféle, mégis számíthatnak egymásra. Ez örömmel töltött el.

Röviden összefoglalva, lehet, hogy másoknak ez a könyv úgy általában, vagy a szerző, vagy egyéb miatt nem fog tetszeni, vagy nem fog annyira tetszeni, mint nekem.
De nézzétek el nekem, kérlek titeket molytársaim ezt a lelkesedést és érzelmi meghatottságot – mert ennél az olvasásnál a fentiekben említettek miatt nem elsősorban moly és Merítés zsűritag voltam, hanem egy 13 éves Jövő Bajnoka Programba beválogatott (kis)fiú versenyúszó – büszkeséggel feltöltött – anyukája.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

2 hozzászólás
>!
Csoszi P
Finy Petra: A nagy álom

Nem is tudom nagy hirtelen, hogy mit írjak a könyvről. Cuki volt, meg humoros. Az úszás nekem annyira nem jön be, de azért tetszett a sok edzés, meg látszott, hogy az írónő eléggé benne van a témában. (Legalábbis nekem, laikusnak ez jött le.) A karakterek is tetszettek, bár a gyerekek, mintha kicsit érettebbek lettek volna, nem 13 évesek. Ezző bá és Bama valahogy így képzelem el az igazi edzőket: kicsit szülő, kicsit haver, kicsit pszichológus, kicsit pedagógus, kicsit csapatépítő és természetesen hozzáértő szakember. Ha így az évek távlatából visszanézek, ez sajnos, az én fiaimnak nem adatott meg. Mármint ilyen edzők. Igaz fociról beszélünk. Összességében kellemes élmény volt. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a folytatásban.

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820890
>!
meseanyu MP
Finy Petra: A nagy álom

Néha nekem már túl sok volt az úszás, az edzések technikai leírása, de egyébként egy nagyon helyes, szórakoztató, jó üzenetű regény, szerelemmel, kamaszságokkal.

3 hozzászólás
>!
Kelemen_Hanna P
Finy Petra: A nagy álom

Kedves könyv, csak van benne valami tolakodóan rábeszélő jelleg. Mintha a versenysport reklámja lenne, de annak kicsit túl habos.

>!
Trudiz P
Finy Petra: A nagy álom

Humoros, mai, okosan felépített, talán ezek a szavak jellemzik leginkább a regényt.
Az elején kicsit túlgondoltam, vagyis túlságosan beleéltem magamat a zombis sztoriba, már majdnem megfordult bennem a tetszési index, de miután tova haladtam és legyűrtem a negatív érzéseimet, visszaálltam a normál kerékvágásba, mivel a további eseménysor elvarázsolt. A történetben pozitív emberi érzésekből -felvidítás, egymás segítése, megértés, buzdítás, ötletadás, összefogás… – kaptunk szép számban. Ízelítő volt azért a sportélet nehézségeiből és szépségeiből is. Nagyon tetszett a chi-energiák tudatos használata. Talán ez a jövőben egyre több szerepet fog kapni a mindennapi életünkben.
Gratulálok Petra! :)

>!
h_orsi P
Finy Petra: A nagy álom

Rendkívül szerencsés vagyok, hogy rátaláltam erre a könyvre.
Az elején van egy kis paranormális rész (, amit bevallom, nem nagyon értettem), de a későbbiekben szépen gördülékenyen halad előre a sztori. Én pedig hirtelen azon kaptam magamat, hogy beleszerettem a szereplőkbe és magába az Úszósuliba is.
Rengeteg izgalom, nevetés és móka; így tudnám jellemezni. Tele van izgalmas leírásokkal az úszással kapcsolatban. Ezeket olvasva olyan érzésem volt, mintha én is ott lettem volna a medence szélén és hangosan szurkoltam volna a versenyzőknek. Volt olyan rész, ahol még a szívverésem is felgyorsult, annyira átjött az egész hangulata.
A szereplők megállják a helyüket. Egyik sem lóg ki a sorból, mindegyik szimpatikus, kicsit lökött, de szeretnivalóak. Talán két dolog volt, ami nem tetszett: a szereplők idétlen neve, és az a pongyola szleng, amit néhol előszeretettel alkalmazott a könyv szerzője.
Annak ajánlom, aki nem riad vissza a mai modern ifjúsági regényektől és kíváncsi egy sokrétű történetre. Annak aki él-hal bármilyen sportágért és tudja milyen a fizikai és lelki kimerülés, amin mindenkinek túl kell lendülnie, különben elbukik.
http://konyvkoktel.blogspot.hu/2017/04/finy-petra-nagy-…

>!
AniTiger MP
Finy Petra: A nagy álom

Már a második oldalon vesztettük el egymást a regénnyel, ugyanis kicsit kicsapta nálam a biztosítékot, hogy a történet legelején végigasszisztáljuk – akkor még névtelen főszereplőnk – spoiler Nem szeretem, ha ilyesmik vannak a regényekben. Nem vicces és nem tesz hozzá semmit.

Az úszótáborozó srácok nagyon jó kis csapatot alkotnak, például a pomponos akciójukon nagyon jól szórakoztam. spoiler Az elejével akadtak gondjaim ugyan – többek között az ilyen szövegek: „Most mélyen a szemembe néz. Nem tudom, mit talált benne, reggel kitöröltem.” – , de a végére feljött nálam a sztori, egész cukinak tartottam őket. Jó volt végigélni, hogy micsoda nehéz dolog úszónak lenni, mennyire fontos a sport a gyerekek életében és hogy mennyire összekovácsol egy csapatot a közös szerelem vagy hobbi, nevezzük akárhogy is azt, amit nekik az úszás jelentett.

https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/08/finy-petra…

>!
Cerkabella, Szentendre, 2016
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639820890
>!
Lorenza_Pellegrini
Finy Petra: A nagy álom

Érdekes volt a verseny sport világával ismerkedni. De egy idő után kicsit unalmas volt a sok edzés, a történet meg közben nem nagyon ment előre. Néha olyan érzésem volt, hogy ha ez egy valóságos történet lenne már maguk a szereplők is megunták volna a sok részletet.

>!
bagie P
Finy Petra: A nagy álom

Nekem ez nagyon tetszett. 40 évesen is képes volt visszarepíteni a tinédzserkorba, és újra átélni a kamasz szerelem és a sport adta kellemes emlékeket, élményeket.
Jó, hogy vannak ilyen ifjúsági könyvek is.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

    A mellúszó agyam tudja, hogy ezzel az úszásnemmel lehet a leglassabban haladni, és ezen újra és újra felhergeli magát, hogy bebizonyítsa, mégsem így van. Ez a düh kell a lábamnak, hogy nagyot tudjak rúgni magamon (a megfelelő szögben tartva a lábfejemet). A karommal is dühösen kell húzni, de egyfajta szelíd vadsággal: nem szabad megtörni a vizet, nem szabad túl mélyen vinni, és eléggé össze kell érintenem a kézfejeket ahhoz, hogy megfelelően nagy erőt tudjak kifejteni. Mintha egyszerre imádkoznék és verekednék a víz alatt. Egyfajta víz alatti harcművészet a mell kartempó, melyet a végén egy kocsmai pofozkodásra jellemzően nyers mozdulat zár le: a fej vízbe csapása. Simán lefejelhetnék így bárkit, aki rám száll.

68-69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: úszás
2 hozzászólás
>!
Trudiz P

(…) rázd meg magad, és menj tovább!

51. oldal

>!
Trudiz P

Most épp az találta ki, hogy orrszőrferdülése van, és azért nem tud úszni.

41. oldal

>!
AniTiger MP

    Most mélyen a szemembe néz. Nem tudom, mit talált benne, reggel kitöröltem.

6. oldal

1 hozzászólás
>!
B_Niki P

    A szuper gigatitok után jön a szuper titok. Aztán pedig a sima titok. A sima titok olyan titok, amit bárki megtudhat.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
Trudiz P

Anya kész táplálkozáskutatóvá képezte tovább magát. Meg persze orvossá. Lassan már szabad szemmel is felismeri a levegőben keringő vírusokat.

34. oldal

>!
Trudiz P

A hajnali edzésre menetel kicsit olyan, mint a zombik vonulása. Ezző bá és Bama a főzombi, mi pedig az alzombik.

35. oldal

>!
Trudiz P

– Verekedésben nem vagyok benne – hőkölök hátra.
– És mit szólsz a kulccsal történő erőszakhoz?
– Kulccsal üssük le őket?
– Sebaj, diplomáig még van időd megokosodni – veregeti meg Laca a vállam.
– Kulccsal zárjuk be őket.

23. oldal

>!
AniTiger MP

    Azt tudni kell, hogyha egyes felnőttek szerint egy tinédzser, az őt elborító hormonok miatt, nehezen kezelhető, akkor a külsejével elégedetlen kamaszlány egyenesen kezelhetetlen. A szülőknek ilyenkor a legjobb taktika szépen csendben maradni. Esetleg óvatosan finomságokat (Toblerone, Ferrero Rocher, Marlenka) helyezni el a kamaszlány lába előtt, de olyan finoman közelítve meg, mint állatkerti gondozó az oroszlánt, vagy haragvó istent az engesztelő áldozatot bemutató főpap.

190. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Helena Silence: Ezüsthíd
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal