A ​fűszerkatona 22 csillagozás

Hét földrész meséi
Finy Petra: A fűszerkatona

Hol fakad a fiatalság forrása? Mit ajándékozott a citromtündér az embereknek? Mivel jutalmazta meg a jaguáristen a piaci macskát? Hogyan szelídítette meg a szerelmes lány a vad halakat? Mi a rizsszellem titka? Miért van a rénszarvasoknak angyalszárnyhoz hasonló agancsuk?
Finy Petra hét földrész ősmeséit írta meg e kötetben. A mítoszok világát idéző történetekben istenek, varázslók, tündérek, szerelmesek, különleges állatok mesélik és teremtik újra a világot és teszik mindezt fanyar bűverővel.
A kötetet Szegedi Katalin illusztrációi avatják igézően fenségessé.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Cerkabella, Budapest, 2013
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820418 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Nem volt rossz, de nekem az A darvak tánca c. tematikus válogatása jobban tetszett – pedig a címe alapján legalább olyan sejtelmeset és titokzatosat vártam.
Ez is tetszett, de ebben nem volt annyi mese/rege/monda, ami magával vitt és elvarázsolt volna.
Továbbra is a mondák világát inkább az állatokkal kapcsolatosak idézik, (pl. A két bagoly esete, A hiúz és a harkály, Hogyan lett a strucc kopasz?, A lány és a bálna, Az életkígyó és a halálkígyó), de mindenek előtt az fogott meg és ragadott magával, ahogy átitatja a meséket a szeretet, együttérzés, empátia – ezek a sorokba beleszőtt, mindent átható pozitív érzések keltették számomra az igazi varázslatot.
Csak pár cím a kötetből, amit feltétlenül szeretnék időnként felidézni, újraolvasni, elővenni, érzéseket ébreszteni, katalizálni, továbbítani – szerteszét: Az öreg vízisikló, A macskatündér és a szegény asszony, A fűszerkatona, A rizsszellem, A rizsszellem titka, A mandulasziromból varrt ruha*, A jégtündér segítsége, A jégszarvas agancsa (ez kicsit karácsonykor is), A kenguru, aki a Holdra akart ugrani…..

Jelzők, amik megtetszettek és akár különleges színeikkel is különleges képet varázsoltak nekem:
hajnalfehér gólya, boglárkahajú vízitündér, rozmaringrét, mirtuszmező, földkéreg-barna, fakéreg-barna, sársötét, sudár, mint a hajladozó pampafű, vörös az ajka, mint a teabokor levelei, haja fekete csigákban örvénylik, mint égen a felhők, csípője ring, mint a flamingó tollpihéje,… stb.

* (ez a mese segített eszembe juttatni egy ügyes tanítványommal végzett közös munkát, egy mesefordítást, amellyel megnyertünk egy első helyet, ha jól emlékszem az OTDK-n olasz nyelvből – a mese címének a Narancsvirág-ot választottuk.)

>!
k_annamaria P
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Mivel rövid kis meséket tartalmaz, gondoltam jó lesz esti mesének. Nos gyerkőcnek nem igazán tetszett. Ennek elég egyszerű oka van :nincs benne autó,robot,labda,nyuszi.
Én nem osztottam gyermekem véleményét. Nagyon szerettem a Hét földrész meséit. Mindenképp nagyobb gyerekeknek ajánlanám,akik már nagyon ügyesen akár önállóan is tudnak olvasni. Nekem ez inkább" felnőttesebb" meséket tartalmazott. A hét földrésszel változott a hangulatom is. Szerintem túl sok szomorú történet van benne, de ennek ellenére is öt csillag.

>!
Szilmariel
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Gyönyörűséges könyv. Méretre nem éppen kicsi.
Csak bámulni tudom Finy Petra képzeletét ahogy kitalálta ezeket a csodálatos meséket. Némelyik nagyon szívet melengetőre sikerült, bár az igaz, hogy volt pár, amelyik inkább közepesebb minőségű. De az ötlet, hogy a hét földrész tájaiból merítve ír meséket, az csak simán zseniális. Az illusztrációk is Szegedi Katalinhoz méltóan nagyon szépek és illenek a mesék hangulatához, csak az a kár, hogy nem mindegyik meséhez készült, pedig úgy lett volna teljes szerintem ez a kötet.
Kedvenc meséim lettek:
– Az örök vízsikló (Európa) – Igen, imádom a tajtékká változás elemét, az egyik legkedvesebb mesém az Andersen-féle A kis hableány óta.
– A fekete erdő (Európa)
– A fűszerkatona (Ázsai)
– A mandulasziromból varrt ruha (Ázsia)
– A sivatagi róka és a Hold éneke (Afrika) – ez különösen aranyos volt
– A rénszarvas agancsa (Észak-Amerika)
– A lány, aki megszelídítette a vad halakat (Észak-Amerika) – itt többek közt a illusztráció fogott meg, igen egy hosszú barna hajú lány, vörös ruhában
– A barlangi varázsló (Dél-Amerika)
– A kenguru, aki a Holdra akart ugrani (Ausztrália)
– A szilák függönye (Antarktisz) – a tündérek miatt

>!
deardurr
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Esténként olvastam magamnak és nyálaztam rá diszkréten az illusztrációkra, amik nagyon-nagyon tetszettek. A mesék rövidek igencsak, de egy gyerek fantáziáját bőven megmozgatják, szerintem. Végül büszkeséggel olvastam az utolsó lapon, hogy a tőlünk nem messze lévő Dabasi Nyomdában nyomtatták ezeket a szép lapokat.

7 hozzászólás
>!
dianna76 P
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Valahogy én erre most nem tudtam ráhangolódni. Előbb olvastam a „Darvak tánca” -t, s mivel az tetszett, kíváncsi voltam erre is. Kevés volt az a mese benne, ami tetszett. A fent említett könyvvel összehasonlítva kicsit úgy érzem, mintha ez csupán egy próbálkozás lenne. Mocsok, a medve legendája, a macskatündér, a citrom története, a strucc megkopaszodásának meséje, s a fagyos szívű óriásgyerek története tetszettek. Mindenesetre ügyes Finy Petra, ahogy tájakhoz, élőlényekhez legendás mesét sző. Az illusztrációkban nem találtam kivetnivalót. Miért is találtam volna, hiszen Szegedi Katalin munkái mindig csodaszépek.

6 hozzászólás
>!
szabszev
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Nagyon tetszettek a benne szereplő mesék. Igaz, nem éppen piciknek való mesekönyv, de hatévesem már élvezettel olvasgatta. Sorolta is vég nélkül azokat, amik tetszettek neki. Én is tudnám sorolni. A mesék nem túl hosszúak, de valami fantasztikus az illusztráció! A meséknek pedig hangulatuk van, olvasás után önálló életre keltek bennem és tovább éltek… Köszönöm ezt a könyvet, olvasunk még Finy Petrától!

>!
Terka6
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Káprázatos ez a mesekönyv. Annyira megdobogtatta a szívemet, hogy nem tudtam otthagyni a könyvesboltban. Több kedvencre is leltem benne.

1 hozzászólás
>!
Mandragoria
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Méretre igen nagy könyv, vastagságra már kevésbé. Megjelenésre csodaszép, egyszerűen lenyűgöző, viszont néhány történet nem kapott illusztrációt, ezeket sajnáltam is… Tartalmát tekintve egy kissé elnagyolt, és csupa varázslat meg jó cselekedet az egész. Persze, nyilván nem én vagyok a célközönség (őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy a ilyen képeskönyvek hány éveseknek szólnak), de én azért még szívesen olvastam volna tovább/bővebben némelyik mesét. (Viszont az utolsó kettőnél támadtak kétségeim, azok tényleg olyan semmilyenek voltak. :S)
Mindegyik földrész történetéből idéztem, vannak bennük nagyon szép, aranyos és derítő (és kevésbé tanulságos) gondolatok!
Cím és borító alapján választottam, függetlenül a mese mivoltától. Meggyőzőre sikeredtek és nem csalódtam.
Ajándéknak is kiváló, még a felnőtteknek is.

>!
Sara_Harka
Finy Petra: A fűszerkatona

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

Nekem néhol egy picit sötét és zavaró.
Egyébként pedig művészi és kreatív, eredeti! Szépnek szép, de gyereknek ijesztő lehet.


Népszerű idézetek

>!
Mandragoria

Amikor egy gyermek megszületik, a csillagok összedugják a fejüket, hogy eldöntsék, mi legyen a sorsa. Van, akire királyi trón vár, van, akire örök vándorlás egy öreg ló hátán. Akadnak olyanok is, akik azt a feladatot kapják, hogy egész életükben egy tó partján ülve lóbálják a lábukat, és mosolyogjanak. Minden gyermeket homlokon csókolnak a csillagok, hogy később tudja, mit kell tennie.

A csillagok csókja (Európa), 15. o.

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Mandragoria

Minden este kiült a legmagasabb homokdűnére, és apró füleit a hang irányába hajtotta. Annyira szerette volna jobban hallani a Hold bűvösen szép énekét, hogy a fülei nőni kezdtek. Előbb csak akkorák lettek, mint a kopogóbogár hártyás szárnyai, később már akkorák, mint a denevér nagyra tárt bőrlebernyege. Kis idő elteltével pedig a sivatagi rókának lettek a leghatalmasabb fülei a Szaharában.

A sivatagi róka és a Hold éneke (Afrika), 26. o.

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Szilmariel

Hogy milyen barna a barnamedve? Hát olyan földkéreg-barna vagy fakéreg-barna, netán gesztenyebarna. De mindenképpen barnás barna.

8. oldal

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Mandragoria

A Feketeerdőben tanyázott a Sötét Kis Úr, aki álmokkal varázsolt. Azt szerette volna, hogy mindig és mindenhol éjszaka legyen, hogy az emberek soha ne ébredjenek fel álmaikból. Hogy a fekete bebújjon a lelkükbe, rátelepedjen a szívükre, és elhomályosítsa a tekintetüket. Sőt, még az álmaik is feketévé váljanak.
De a Feketeerdő tövében húzódott egy kicsi, színes pagony, egy aprócska erdő, amelynek fái bűvös képességgel bírtak. Színeiket úgy terjesztették ki oltalmazón a világ fölé, mintha lombjuk egy nagy, szivárványszínű esernyő lenne.

A fekete erdő (Európa), 12. o.

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Mandragoria

Afrika ligeteiben született meg az első citrom, amikor egy ábrándos kis tündér felnézett a napra, és megtetszett neki az égitest szikrázó sárgasága.
– Varázsolok egy frissítően édes gyümölcsöt, és megajándékozom vele az embereket – dünnyögte derűsen. – Legyen olyan sárga és hozzon annyi vidámságot a földre, mint a nap. Citrom lesz a neve, és minden arcra mosolyt fakaszt majd az ízével.

A citromtündér (Afrika), 28. o.

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Mandragoria

A nagy bálna jó barátságban élt a vízi tündérekkel. Gyakran kiúszott a partra, és hagyta, hogy a tündérek csiklandozzák, és kagylóhéjakkal kapargassák róla a moszatokat.
Cserébe a bálna esténként nagyra tátotta a száját, hogy a tündérek ott rendezhessék meg táncelőadásaikat. Azok pedig fényes, zöld ruhákba öltöztek, és a bálna sziláit félrehajtották, mint egy csodálatos színpadi függönyt.

A szilák függönye (Antarktisz), 66. o.

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Szilmariel

Tudjátok, hogy Feketeországban a dombok árnyékból voltak, az erdők pedig a feketéből nőttek ki?
Pedig így volt. A sötétség itt úgy lengte körül a tájat, mint hajnali pára a mi vidékünket. Mintha a fényt és a színeket egy gonosz varázsló száműzte volna.

12. oldal

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Saoirse

Tudjátok, hogy nem volt mindig kopasz a strucc nyaka?

62. oldal - Hogyan lett a strucc kopasz?

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Saoirse

A császár lánya félrehajtotta fejét, felnézett a szeretett mandulafáira, és csak annyit mondott:
– Hozzatok nekem egy mandulasziromból készült ruhát! Aki olyan sziromköntöst készít, amelyik nem hasad meg a tűtől, és nem barnállik meg a széle, ahhoz megyek feleségül!

24. oldal - A mandulasziromból varrt ruha

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi

>!
Terka6

Az pedig örömében elénekelte nekik a legszebb bálnadalt, amit a tengerek hallottak, amióta világ a világ, és víz a víz.

33. oldal

Finy Petra: A fűszerkatona Hét földrész meséi


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Tündér Lala
Csukás István: Pom Pom meséi – A radírpók
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Csukás István: Süsü, a sárkány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Kányádi Sándor: A kíváncsi Hold
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Berg Judit: Rumini Zúzmaragyarmaton