A ​darvak tánca 39 csillagozás

Magyar tájegységek meséi
Finy Petra: A darvak tánca Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra mesegyűjteménye különleges a hazai gyerekirodalomban:

Magyarország hat földrajzi tájegységének és fontosabb vizeinek meséit gyűjti egybe miközben mindegyik szöveg a szerző saját meséje. A klasszikus, hagyományosan ismert állatmesék, legendamesék és tündérmesék motívumai valószínűleg ismerősek minden olvasni tudó gyereknek, ám a szerző ezeket olyan sajátosan lírai és meghökkentően újszerű motívumkészlettel gazdagítja, amelyek eredményeképpen, egy izgalmas, titkokkal teli, s mint ilyen, felfedezésre csábító mesevilág teremtődik a könyv lapjain.

Szegedi Katalin légies, a klasszikus varázsmesék hangulatát idéző, részletgazdag festményeivel, kollázsaival a kiadvány megjelenésében is különleges esztétikai élményt jelent.

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Kossuth, Budapest, 2020
ISBN: 9789635440016 · Felolvasta: Balsai Móni
>!
Cerkabella, Szentendre, 2015
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639820739 · Illusztrálta: Szegedi Katalin

Enciklopédia 1


Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Gelso P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Lenyűgözött.
Varázslatos.
A gyerekek is néma csendben hallgatták.
Kisiskolásoknak, kezdő olvasóknak feltétlenül ajánlom. A történetek rövidségüket és mesés hangulatukat tekintve pont nekik való, biztos sikerélményt nyújt.
Az egyes regék/mondák Magyarország tájegységeihez vannak kapcsolva, és egy-egy növényhez, állathoz, vagy a vidéken élő adott (névtelen) emberhez. Élővé ill. még élőbbé teheti ezeknek a regéknek, mondáknak az életét, ha a gyerekolvasói épp azon a tájegységen élnek, vagy szüleikkel nyaralás erejéig már eljutottak oda, ahová a szerzőnő besorolta a történeteket. Ajánlom tanítóknak is buszos, túrás osztálykirándulásokon, egy-egy közbeiktatott pihenés, utazás alkalmával felolvasásra a könyvben épp ideillő történetet.
Sok szép történet van a könyvben, de párat kiemelnék, ami közel került hozzám, mert megható, szívbemarkoló, szívet melengető, varázslatos, vagy csak egyszerűen szép volt. Ezek: Az árva lány haja, A hiúzfiú, A csillagszalamandra, A fehér vihar, A fehér karú lány, A hóhercegnő és a kislány, A katángtenger, A lány, aki tudott a vízen járni, A virágba borult folyó.
Szép ajándéknak találom az év végi bizonyítvány mellé 1-3. osztályosoknak biztosan tetszene. (Én már megvettem az elsős kisfiamnak.)
Sajnálom, hogy Finy Petra ennyire megosztja az olvasókat, de azt még inkább, hogy konkrétan ez a könyve többeteknek nem nyerte el a tetszését.
Szegedi Katalin illusztrációi mint mindig, most is gyönyörűek. (egyet nem értettem, miért kellett a képeknek címet adni, hiszen mindig amellett a történet mellett kaptak helyet a könyvben, amihez készültek?)
(A belső borítóról ill. a belső lepkék keltette emlékekről pedig már írtam karcban.)

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

2 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Ez a 6. kötet a szerzőtől, amit olvastam és szerencsémre eddig még nem kellett csalódnom benne. Versei, a felnőtteknek szóló Madárasszony című kötete és eddig megismert meséi is tetszettek. Szegedi Katalin illusztrációi remekül kiegészítik a meséket, annyira kedvesek, szerethetőek.
Nagyon tetszik ez a tájegységekhez kapcsolódó mesegyűjtemény, amelyben növények és állatok, mesebeli lények egyaránt helyet kapnak. Először azt hittem, hogy gyűjtött anyag felhasználásával készült, majd rájöttem, hogy saját mesék. Lehetnének hosszabbak, kidolgozottabbak, de engem levett a lábamról az a sokszínűség, amivel a körülöttünk élő világot feldolgozza. Apróbb-nagyobb, talán kevésbé ismert növényeket, madarakat, állatokat is megismerhetünk.Többek között a levendula, a tűzlepke, a molyhos tölgy, a közönséges nünüke, a mezei szegfűgomba, az árvalányhaj, a hiúz, a pettyes szalamandra, a lipicai ló, a fehérszárnyú szerkő, a szürke marha, a puli, a daru, a hermelin, a mezei katáng, a seprűmoha, a havasi cincér, a fekete tárnics, a szakállzuzmó, a sávos szitakötő, a vidra, a jégmadár, a kékbegy, a molnárpoloska, a sün, a kárókatona, a kérész, sövényszulák, a nagy kócsag, és a hód kedves ismerősökké válhatnak a mesék szereplőiként. Nagyon szeretem ahogyan együtt él a természettel, próbálja megismertetni, megszerettetni ezeket az élőlényeket.

Több mese is szól az emberek és az állatok egymás segítő tevékenységéről, a gyerekeknek is megfelelő útmutatás, hogy hogyan ismerjük meg, őrizzük, védjük környezetünk értékeit. Kell ez a kötet az Unokákra váró polcomra, http://moly.hu/polcok/unokakra-varo-polc
Szerencsére a lányaim is nagy növény, állat és madárkedvelők, lehet majd közösen elmerülni ebben a mesevilágban.

Szegediként azt hiszem érthető, ha egy különös jelenségről szóló mese varázsolt el legjobban http://moly.hu/idezetek/614810

meseanyu P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Nagyon jó a koncepció, és Finy Petra szépen meg is valósította, kedves, érdekes mesék születtek. Nekem néha kicsit befejezetlenek, meg furák, de a többsége rendben van. Rövidek, esti mesének is alkalmasak, lehet róluk beszélgetni, továbbgondolni őket, olyan kötetnek tűnik, amely többször előkerülhet, családi kedvenc lehet, már csak a gyönyörű kialakítása miatt is.

8 hozzászólás
bonnie9 P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Sok-sok mese olvasása után, a kortársakon innen és az illusztrátorokon túl, rátaláltam egy igazi gyöngyszemre. Tartalmilag és esztétikailag is megnyert magának és leendő tulajdonosának a kötet. Finy Petrától még sosem olvastam, de hallottam róla hideget-meleget. Ez a könyv engem most elsőre a lelkes olvasók táborába vezérelt. Magyarország tájegységein átvezetve rövid, szülőnek-gyereknek egyaránt kellemes egy oldalnyi történeteket kapunk, a családban nálunk „keletkezés-történetnek” hívott mesékből. Mitől lett pettyes a cincér háta, hogyan született a vidra, miért hosszú a szürkemarha szarva vagy éppen az első tihanyi levendulák története.
A szövegben szerintem szépen összefonódik a legenda, a monda és Finy saját szavai, én nem tudnám szétválasztani és igazából nem is szeretném. Kellemes, mesés olvasmányélmény.
Szegedi Katalin illusztrációival harmadszorra találkozom és az anyagnyomatos gyönyörű festményei után most a kollázsaival is elvarázsolt. Az alkotásaiban olyan összhangban van a fa, a festék és a természeti kincsek, mintha sosem léteztek volna magukban. Külön albumként is elnézegetném őket vagy az otthonomban. Az egyetlen kép, ami szépsége ellenére nem tetszik, az a kötet belső borítója a halott lepkékkel. Látványnak, színhatásnak szép, de szomorú leszek tőle.

6 hozzászólás
Uzsonna>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Nagyon vártam már ezt a könyvet, ünneplőbe öltöztetett szívvel láttam neki. A sok lázárervines mese után viszont hatalmas kontrasztot képeztek a kurta-furcsa szövegek, sokszor erőltetettnek is éreztem. Pedig nagyon szeretem az eredetmagyarázó meséket, történeteket, de ezek leperegtek rólam. Vannak benne szép képek, ötletek, de szerintem mívesebb kidolgozást igényelnének.
Szegedi Katalin képei viszont gyönyörűek!

12 hozzászólás
csgabi P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Gyönyörűséges volt az illusztráció, mindegyik egy finom mestermű. A mesék is… hát… tetszettek? Nem is tudom. Valahogy nem éreztem magyarnak őket. Végig az járt a fejemben, hogy vajon hol gyűjthették, mert oké, hogy ott van a tájegység, de ezek nekem kitaláltnak érződő történetek voltak. Szépek, kecsesek, de kitaláltak. Ami nem feltétlen van így, csak ezt éreztem olvasás közben.

2 hozzászólás
lenne P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Nagyon tetszenek még mindig és már megint Szegedi Katalin illusztrációi! Sok képen elbogarászik az ember és mindig rájön, hogy milyen egyszerű dolgokból milyen szépeket lehet alkotni. A mesék is szépek, egészen elszoktam Finy Petrától már, pedig tényleg szépen ír, de az is biztos, hogy a kísérő képek sokat emelnek rajta.

9 hozzászólás
Honey_Fly P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Nagy meglepetés volt számomra ez a kötet. Szegedi Katalin munkáit szeretem, most pedig nem csak képeit, hanem kollázsait is megismerhetjük. Ezen a területen is fantasztikusan kifejezően alkot. Albumként is megállná a helyét a könyv. De vannak benne mesék is :) Szkeptikus voltam Finy Petra nevét olvasva, de nagyon kellemesen csalódtam. Sikerült minden erőlködés nélküli valódi népmesei hangulatot teremtenie. Mindenféle varázslatos lény elevenedik meg a könyv lapjain, illetve átérezhetjük, hogy a minket körülvevő természet maga a csoda. Milyen mesés egy katángkóró-tenger, egy szivárvány színű szitakötő, egy szakállzuzmó vagy a szélben lengedező árvalányhaj… Nagyon jó ilyen szemmel nézni a világot. A mesék rövidek, esti mesének is kiválóak, de el tudom azt is képzelni, hogy kirándulás közben egy mohás dombon megpihenve olvassuk őket. Ha nagyon figyelünk, talán az alattunk alvó sziklabehemót légzését is észre fogjuk venni.

Chöpp P>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Némelyik mese nagyon szép volt, de a nagyját kissé összecsapottnak találtam.

Kriszta I>!
Finy Petra: A darvak tánca

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Csodaszép történetek, gyönyörű képekkel illusztrálva. A könyvből épp csak hogy nem burjánzanak ki a növények és szólalnak meg az erdő-mező hangjai. Felsorakoznak hazánk síkságai, hegyei, lápjai, vizei, mind-mind a maguk néhány mondájával, történetével arról, hogy hogyan lettek a levendulamezők, hogyan az árvalányhaj vagy a vidra, mit jelent, ha szulákot látsz, és mitől kék a kékbegy. Hogy csak párat említsek. Vannak benne szomorú történetek is, de mind nagyon szép. Az összes közül talán egy-kettő akadt, ami egyáltalán nem érintett meg. Viszont amit úgy általában mindnél hiányoltam, az a történetek kibontása egy hosszabb, jobban elmélyülő, és ezáltal az átgondolásra, utánérzésre több lehetőséget adó mesékké. Kár hogy ilyen rövidek.
A képek nagyon szépen kiegészítik a szöveget, Szegedi Katalin ismét meseszépet alkotott.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

olvasóbarát P>!

Arra gondolt, megkéri a kérészeket, hogy segítsenek. Tudta, hogy csak rövid ideig élnek, viszont abban a csekélyke időben olyan gyönyörű szárnyakat növesztenek, mint a virág szirmai. Azt kérte hát tőlük, lepjék el a Tisza tetejét, mintha a folyó virágba borult volna. Alkonyatra az összes kérész összegyűlt a víznél. Felkaptak a magasba, és örvényleni kezdtek, mint tengernyi aranyvörös virágszirom.
A lány talpra ugrott csodálkozásában:
– Nézd papácska, milyen fenséges látvány! A folyó virágba borult és szirmokat bontott!

56. oldal, A virágba borult folyó

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Kapcsolódó szócikkek: Kérész
Citrompor P>!

Siri-Sára szülei rajongtak a könyvekért. Tele volt velük az egész ház: a kamrában lekvárok helyett is könyvek sorakoztak, még a padlásra vezető létra is könyvekből lett megépítve.

20. oldal, A hiúzfiú

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Sicc>!

Minden teremtmény szereti a napfényt. Jó dolog egy tavaszi délutánon belesimulni langyos sugaraiba, és hagyni, hogy átmelegítsen, mint egy fénylő takaró.

41. oldal

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

kókuszzserbó>!

És úgy lett, ahogy a lány a szélbe álmodta.

A katángtenger

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Sozora>!

Vad volt, mint a párját vesztett nőstényfarkas és bősz, mint a harcba induló barnamedve.

18. oldal / Az árva lány haja

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Sozora>!

Vágtattak a fehér lovak a fák között, jöttek, mint egy fehér felleg, mint a földre szállt égi vihar. Patáik úgy doboltak a köveken, ahogy a jégeső zúdul a világra.

24. oldal/ A fehér vihar

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

kókuszzserbó>!

Nem értették zöld bőrét, nem értették zöld lelkét.

A zöld fiú

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

kókuszzserbó>!

Csak lobogtatta vörös haját a szélbe, hagyta, hogy kócolja, hogy óriási vörös betűket írjon belőle az égre.

A katángtenger

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

kókuszzserbó>!

Amikor pedig a virágok kibontották cakkolt, azúrkék szirmaikat, úgy festett, mintha tenger öntötte volna el a házakat és az utcákat.

A katángtenger

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi

Sozora>!

– Bárcsak eljönne értem egy nemes herceg, délceg paripán, aranyvörös palástban – ábrándozott a királylány szolgálója, miközben ruhát mosott a tóban.
– Az sem baj, ha nem annyira daliás. Lovon sem kell érkeznie, és azt sem bánom, ha nincsen vörösen ragyogó palástja, ha eléggé szeret engem – tette még hozzá.

44. oldal/ Az azúr úr

Finy Petra: A darvak tánca Magyar tájegységek meséi


Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: A szagtalan betörő
Gimesi Dóra: A macskaherceg kilencedik élete
Fésűs Éva: Széllelbélelt mesekönyv
Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Cselenyák Imre: Az aranyhajú kisfiú álma
Szabó T. Anna: Tükörcicák
Gergely Edó: Mese az élet virágáról
Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Gimesi Dóra: Csomótündér