Filippov Gábor (szerk.) · Nagy Ádám (szerk.) · Tóth Csaba (szerk.)

Egy ​galaxissal odébb 13 csillagozás

Fantáziavilágok valóságai
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Tudta, ​hogy a kiborgok már köztünk járnak, sőt valószínűleg az ön családjában is él legalább egy? Hogy a tálib terroristák olykor magyarul beszélnek? Hogy az idegenek közelebb vannak, mint gondolnánk? (Vagy mégsem?) Hogy a jövő igenis megjósolható? (Vagy mégsem?) És azt, hogy mi köze a Pókembernek a fake newshoz, a sötét zsaruknak pedig a koronavírus-járványhoz?
A sci-fi politológiája, a Fantasztikus világok, a Nevelj jedit! és a Párhuzamos univerzumok című ismeretterjesztő kötetek szerzői sokszorosan cáfolták azt a hiedelmet, hogy komoly tudós nem foglalkozik mesékkel. Az Egy galaxissal odébb tizenegy neves szerzője az asztrofizika, a robotika, a jövőkutatás, az irodalomtudomány, a politológia, a szociológia vagy éppen a neveléstudomány szemszögéből vizsgálja olyan közkedvelt sci-fik és fantasyk világát, mint a Star Wars, a Terminátor, a Men in Black, az Alapítvány-sorozat, a Warcraft, a Marvel-multiverzum vagy éppen a Különvélemény.
A jó tudós tiszteli a tényeket, de… (tovább)

A művek szerzői: Erőss Gábor, Kánai András, Keserű József, Kiss László, Lőrincz Andrea, Nagy Ádám, Pál Gábor, Polyák Gábor, Scheirich Zsófia

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Képzelet és tudomány Athenaeum

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789632931883
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938660

Most olvassa 3

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

makitra P>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Nem is tudom, hogy mi a kellemetlenebb, ha egy könyv csak simán rossz vagy ha csalódsz benne? Azt hiszem, talán az utóbbi; erősebbek az érzelmek. És én most nagyon csalódott vagyok.

Szerettem ennek a sorozatnak az első két kötetét, de itt valami nagyon félrement. A szerkesztés biztosan, mert az írások egy része annyira elmerül választott témájában, hogy elfelejt szórakoztatóan ismeretterjesztőnek lenni, ami egy ilyen kötetnél elég komoly probléma. Nagyobb gond azonban, hogy helyenként elemezni is elfelejt, a választott mű éppen csak háttere, de semmiképpen sem tárgya a tanulmánynak. Márpedig nem ezt ígérte a kötet.

De nem akarok igazságtalan lenni, mert látszik a befektetett munka, csak az eredmény felemás helyenként. Polyák Gábor és Keserű József parádésan, míg Scheirich Zsófia és Kánai András szórakoztatóan oldotta meg a feladatát. Ez azonban kevés az igazi üdvösséghez és az olvasói elégedettséghez.

Bővebben: https://tubicacezar.blogspot.com/2020/10/egy-galaxissal…

6 hozzászólás
WerWolf>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

A képzelet és a valóság olykor jobban összecseng, mint az elsőre hinnénk. Ahhoz, hogy egy fantasy vagy sci-fi mű hihető legyen az olvasó/néző számára, hitelesnek kell lenniük a karaktereknek és a cselekményeknek. De az sem árt, ha a világ is valami olyan logika mentén épül fel, ami számunkra is ismerős, hiszen akkor jobban bele tudjuk élni magunkat a történetbe. Viszont, amikor a történetben vagyunk, akkor nem figyelünk fel ezekre a dolgokra, mert sokkal fontosabb események kötik le a figyelmünket.
Jelen kötetben 11 tanulmány szerepel, ami a fantáziavilágok valóságát igyekszik bemutatni az olvasó számára, párhuzamba állítva a kor szellemét a mű világával. Nem mondom, hogy minden esetben sikerrel jártak a szerzők, de ott is találunk érdekességeket, ahol a központi témától kissé messzebb vizsgálódtak.
A kötet egy kicsit kilóg a sorból, bár pontosan nem tudnám megmondani, hogy miért. Mintha változott volna a nézőpont egyes tanulmányoknál, és nem a fantasztikus világok eseményeit, társadalmát és politikáját vizsgálták volna a szerzők a mi világunkkal párhuzamba állítva, hanem inkább a képzelt világot akarták volna megfeleltetni a mienkkel.
A fenn említett zavar az erőben csak pár cikkre igaz. A többsége szerintem megtalálta azt a hangot, amivel az olvasót nem csak le tudja kötni, de kíváncsivá is teszi, hogy tovább kutasson, utánaolvasson, vagy éppen megnézze/elolvassa azt a történetet, amiről szól a cikk (ha még nem látta/olvasta).

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/09/filippov-gabor-nagy-adam-to…

3 hozzászólás
mandris>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

„…nem kérdéses, hogy ha kijön a következő, úgy is el fogom olvasni.”
Ezt írtam az előző kötet, a Párhuzamos univerzumokhoz írt értékelésemben, és most valóban meg is történt, amit ott előrevetítettem. Valóban elolvastam ezt a kötetet, és – amennyire vissza tudok emlékezni az előzőre – ezt most jobban szerettem, több kedvvel olvastam, pedig…
Mielőtt kifejteném a pediget: ezt a kötet hasonlóan az előzőhöz, megtartotta a diszciplínák széles skáláját: nemcsak társadalomtudományos, hanem természettudományos ismeretterjesztő szövegeket is tartalmaz. A szerzők köre új nevekkel bővült, de ezúttal lényegesen rövidebb lett, mint legutóbb. Nem tudom, mennyire volt tudatos döntés a szerkesztők részéről, vagy most ennyi új tanulmány jött össze, de ez a kötet lényegesen rövidebb lett. Az alapkoncepció változatlanul maradt: színes alkotógárda próbált meg valamilyen sci-fi/fantasy/horror mű (könyv, film, sorozat, szerepjáték) apropóján kicsit mesélni a saját nünükéjéről, beavatni az avatatlanabb olvasókat is pl. az exobolygók kutatásának vagy épp a viktimológiának a rejtelmeibe.
És akkor most kifejtem a pediget: összességében valóban egész végig egész jókedvvel olvastam, és ezt a kötetet én nem éreztem annyira hullámzó színvonalúnak, de ez azért volt, mert bár nem nagyon tudnék kifejezetten csapnivaló tanulmányt mondani – legfeljebb Nagy Ádám és Erőss Gábor magyar vonatkozásairól írt szövegét éreztem kevésnek –, ugyanakkor kifejezetten kiemelkedő színvonalút sem olvashattam ezúttal. Ebből a szempontból fájóan hiányoztak a kötet szerzői közül Tóth Csaba és Filippov Gábor, akik jellemzően kimagaslottak a korábbi kötetek mezőnyeiből.
Panaszra végül is nincs okom, mert sok érdekeset megtudtam az egyes témakörökről, de ez most kevés hatást gyakorolt rám: továbbra sem égek a vágytól, hogy végre megnézhessem az új SW filmeket, nem érzem üresnek és értelmetlennek az életemet, amiért idejét sem tudom, mikor láttam utoljára Marvel-mozit, és szerepjátékozni sem akarok mindenáron. Stephen Kingnek azért illene már adnom egy újabb esélyt, de ez sem új gondolat, csak eszembe juttatták. Szóval így állunk. Azért kíváncsi vagyok, van-e még ebben a koncepcióban még egy kötetni, vagy szép lassan és csendesen elengedik.

Mariann_Czenema P>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Képzelet és Tudomány néven találtam rá a polcra, amely „az Athenaeum kiadónál megjelenő, magyar szerzős tanulmányköteteket tartalmazza, amik a populáris kultúra és a különböző tudományterületek kapcsolatát dolgozzák fel. (A sorozatnak nincs hivatalos címe, a polc neve nem a sorozat elnevezése.)”
https://moly.hu/polcok/kepzelet-es-tudomany

A polcon hat kötet sorakozik, amelyekből már négyet elolvastam, noha nem haladtam sorrendben, a harmadikként megjelent, Nevelj jedit! kötettel kezdtem az ismerkedést. Aztán jött a Párhuzamos univerzumok, amely szerintem és a legtöbb molytag által legmagasabbra értékelt rész, majd a sorozatkezdő A sci-fi politológiája.
Egy galaxissal odébb című kötet alcíme: Fantáziavilágok valóságai nagyon ínycsiklandozónak tűnik elsőre. Sajnos, csak elsőre, mert vagy volt most egy kis kifulladás a sorozatban, és nem sikerült jó tanulmányokat összeválogatni, vagy egyszerűen jobb, ha 2020 számlájára írom a csalódottságomat.

Az, hogy a különböző írások eltérő fandomokat foglalnak magukba, már az első kötettől kezdődően működő technika, nem akadok ki azon, ha egy-két fantáziavilág nem annyira ismert, közkeletű hazánkban. Azt is be szoktam vallani, hogy nem mindegyik írást olvasom el, egyszerűen azért, mert teljesen távol áll tőlem a felhasznált könyv, film világképe, és nem biztos, hogy annyi időm, energiám van spoileres tanulmányokon átrágni magam.
Most a kötet felét olvastam el, 11-ből 6 tanulmányt, és jó, meg kevésbé sikerült fejezet jutott a nyolc napba, míg az időmet töltöttem a kötettel.

(továbbiak itt:
https://czenema.blogspot.com/2020/10/egy-galaxissal-ode… )

_Nikki>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

"Noha a Fantasztikus világok kötet tanulmányai számomra hullámzó minőségűnek hatottak, az optimista és bizakodó hozzáállásom ennek ellenére is megmaradt az Egy galaxissal odébb esetében. Ezúttal 11 tudományos ismeretterjesztő írás kapott helyet a kötetben, hasonló alapelvek mentén felépítve, mint a korábban megjelent könyvek esetében. A különböző zsánerekkel, főként a fantasy és science fiction alapokkal bíró könyvek, filmek és sorozatok kerülnek ezúttal is górcső alá, hogy érdekes és izgalmas köntösbe csomagolva a tudományosság oltárán áldozzunk nekik. Rettentően kíváncsi voltam hát, hogy ezúttal mely történetek és milyen szempontból kerülnek majd elemzésre. A tartalomjegyzék egyből izgatottá tett, de az olvasás után mégis olyan érzés maradt benne, hogy ez bizony lehetett volna jobb is.

A szerzők egy-egy téma iránti rajongása abszolút üdvözlendő, de több helyütt is előfordult, hogy olyan erőltetett párhuzammal próbáltak dolgozni szerzők, amik sajnos nem voltak működőképesek. Ez előfordult, hogy az adott alkotás hiányosságainak volt köszönhető vagy annak, hogy nem sikerült fókuszba helyezni, meghatározni a kiértékelni kívánt problémát. Sorra is veszem részletesebben, hogy mire gondolok."

A teljes értékelés » https://nemfelunkakonyvektol.hu/2020/11/filippov-gabor-…

Szencsike P>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

A korábbi kötetekkel ellentétben ezt valahogy súlytalannak éreztem. Érdekesek voltak az elemzések, de valahogy kevés keltette fel igazán az érdeklődésemet. Némelyiknél azt éreztem, hogy simán ki lehetne venni a filmes/könyves utalásokat, anélkül is mint önálló tanulmányokként éltek (robotika, bolygókutatás, fake news, oktatási rendeszerek), és néha furcsa volt a párhuzam is (Men in Black és a magyar egészségügy). A bolygókutatás (Kapcsolat), a robotika (Terminátor), a jövőkővutatás (Különvélemény), illetve még az orkok világának összehasonlítása voltak számomra érdekesek, az első három különösen kedvenc témáimnak számítanak, így jó volt ezekről olvasni. A M.A.G.U.S. és a magyarok szereplései is jó anyagok voltak, az előbbit nem ismertem eddig, az utóbbit pedig jó volt összegyűjtve látni.
Az elemzésekbe látszik, minden szerző nagy energiákat fektetett bele, de most valahogy nem állt össze – számomra – egy nagy egésszé kötet, mert nem volt egy nagy adott téma, ami köré felfűzték ezeket, hanem sok kicsi, egymástól teljesen elütő témákról olvashatunk.
Bízom benne, hogy lesz következő rész, mert sci-fi, fantasy világok kimeríthetetlen témákkal szolgálnak.

Caty97>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Sokan vannak azon a nézőponton, hogy a legtöbb tudományterület nagyon is erősen körülhatárolt, és nagy általánosságban a mindennapi dolgokra és eseményekre nem kivetíthető. Meg egyáltalán: ha valaki mondjuk nem csillagász, akkor hiába is próbálkozna csillagászati témájú írások értelmezésével, úgysem menne neki. Az meg, hogy szórakoztató is lehet a tudomány, egyenesen az ördögtől való kijelentés.
Azonban mindezen állítások cáfolatát megkaphatjuk egyetlen kötet (bár ma már inkább könyvsorozat) formájában, ez pedig nem más, mint a nemrég megjelent Egy galaxissal odébb tanulmánykötet, ami megmutatja, hogyan hozható össze a tudomány és napjaink popkultúrája. Olyan kérdéseket vet fel például, hogy vajon meddig jutottunk a körülöttünk élő bolygók lakóival való kapcsolatfelvétellel a Kapcsolat című filmbeli állapotok óta? Vagy éppen Stephen King történetei hogyan illeszthetők bele az általános viktimológiába? Vajon miért ábrázolja Tolkien a Gyűrűk Ura univerzumban az orkokat eszetlen gyilkológépekként? Mind-mind rendkívül érdekes kérdés, ami bizonyára jó párunk fejében megfordult már.
A kötet maga 11 tanulmányt tartalmaz a legkülönfélébb témákról, közérthető stílusba csomagolva. Ezáltal még a mindennapi emberek számára is könnyen befogadható, sőt mi több, érdekes is lehet. Pláne úgy, hogy a különböző tudományos modellek népszerű filmeken vagy fantasy-világokon keresztül vannak bemutatva.

Bővebben itt: http://www.ahmagazin.com/egy-galaxissal-odebb-a-popkult…


Népszerű idézetek

Caty97>!

A mitológiában és a modern populáris kultúrában megjelenő szörnyek a legtöbb esetben valamiféle archetipikus, ösztönösen bennünk élő félelem kivetülései, megtestesülései. Az ellenállhatatlan vonzerővel bíró, halhatatlan vámpírok, a brutális ösztöneik által vezérelt emberállatok, a vérfarkasok vagy éppen a halálra fittyet hányó, a civilizációt szó szerint felfaló zombik általában jól meghatározható szexuális, faji vagy politikai félelmeket testesítenek meg. Képzeletbeli lényekben, szörnyekben és mitikus történetekben jelenítjük meg, nagyítjuk fel és éljük meg legbelső szorongásainkat vagy éppen illetlennek tartott vágyainkat.

268. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Galaktika 1.
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben
A lélek dolgai
HiperGalaktika 03
Dibás Gabriella – Gaál Mózes: Hunok
Dóczy Emília – Csanádi Viktor (szerk.): Az Erdők Meséi
Bagdy Emőke – Csernus Imre – Czeizel Endre – Daubner Béla – Feldmár András – Kádár Annamária – Kígyós Éva – Pál Ferenc – Popper Péter – Ranschburg Jenő – Szendi Gábor: Belső utakon
Burger István (szerk.): Galaktika 302 XL