Filippov Gábor (szerk.) · Nagy Ádám (szerk.) · Tóth Csaba (szerk.)

Egy ​galaxissal odébb 5 csillagozás

Fantáziavilágok valóságai
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Tudta, ​hogy a kiborgok már köztünk járnak, sőt valószínűleg az ön családjában is él legalább egy? Hogy a tálib terroristák olykor magyarul beszélnek? Hogy az idegenek közelebb vannak, mint gondolnánk? (Vagy mégsem?) Hogy a jövő igenis megjósolható? (Vagy mégsem?) És azt, hogy mi köze a Pókembernek a fake newshoz, a sötét zsaruknak pedig a koronavírus-járványhoz?
A sci-fi politológiája, a Fantasztikus világok, a Nevelj jedit! és a Párhuzamos univerzumok című ismeretterjesztő kötetek szerzői sokszorosan cáfolták azt a hiedelmet, hogy komoly tudós nem foglalkozik mesékkel. Az Egy galaxissal odébb tizenegy neves szerzője az asztrofizika, a robotika, a jövőkutatás, az irodalomtudomány, a politológia, a szociológia vagy éppen a neveléstudomány szemszögéből vizsgálja olyan közkedvelt sci-fik és fantasyk világát, mint a Star Wars, a Terminátor, a Men in Black, az Alapítvány-sorozat, a Warcraft, a Marvel-multiverzum vagy éppen a Különvélemény.
A jó tudós tiszteli a tényeket, de… (tovább)

A művek szerzői: Erőss Gábor, Kánai András, Keserű József, Kiss László, Lőrincz Andrea, Nagy Ádám, Pál Gábor, Polyák Gábor, Scheirich Zsófia

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789632931883
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
368 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938660

Most olvassa 2

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

WerWolf>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

A képzelet és a valóság olykor jobban összecseng, mint az elsőre hinnénk. Ahhoz, hogy egy fantasy vagy sci-fi mű hihető legyen az olvasó/néző számára, hitelesnek kell lenniük a karaktereknek és a cselekményeknek. De az sem árt, ha a világ is valami olyan logika mentén épül fel, ami számunkra is ismerős, hiszen akkor jobban bele tudjuk élni magunkat a történetbe. Viszont, amikor a történetben vagyunk, akkor nem figyelünk fel ezekre a dolgokra, mert sokkal fontosabb események kötik le a figyelmünket.
Jelen kötetben 11 tanulmány szerepel, ami a fantáziavilágok valóságát igyekszik bemutatni az olvasó számára, párhuzamba állítva a kor szellemét a mű világával. Nem mondom, hogy minden esetben sikerrel jártak a szerzők, de ott is találunk érdekességeket, ahol a központi témától kissé messzebb vizsgálódtak.
A kötet egy kicsit kilóg a sorból, bár pontosan nem tudnám megmondani, hogy miért. Mintha változott volna a nézőpont egyes tanulmányoknál, és nem a fantasztikus világok eseményeit, társadalmát és politikáját vizsgálták volna a szerzők a mi világunkkal párhuzamba állítva, hanem inkább a képzelt világot akarták volna megfeleltetni a mienkkel.
A fenn említett zavar az erőben csak pár cikkre igaz. A többsége szerintem megtalálta azt a hangot, amivel az olvasót nem csak le tudja kötni, de kíváncsivá is teszi, hogy tovább kutasson, utánaolvasson, vagy éppen megnézze/elolvassa azt a történetet, amiről szól a cikk (ha még nem látta/olvasta).

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/09/filippov-gabor-nagy-adam-to…

3 hozzászólás
makitra P>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Nem is tudom, hogy mi a kellemetlenebb, ha egy könyv csak simán rossz vagy ha csalódsz benne? Azt hiszem, talán az utóbbi; erősebbek az érzelmek. És én most nagyon csalódott vagyok.

Szerettem ennek a sorozatnak az első két kötetét, de itt valami nagyon félrement. A szerkesztés biztosan, mert az írások egy része annyira elmerül választott témájában, hogy elfelejt szórakoztatóan ismeretterjesztőnek lenni, ami egy ilyen kötetnél elég komoly probléma. Nagyobb gond azonban, hogy helyenként elemezni is elfelejt, a választott mű éppen csak háttere, de semmiképpen sem tárgya a tanulmánynak. Márpedig nem ezt ígérte a kötet.

De nem akarok igazságtalan lenni, mert látszik a befektetett munka, csak az eredmény felemás helyenként. Polyák Gábor és Keserű József parádésan, míg Scheirich Zsófia és Kánai András szórakoztatóan oldotta meg a feladatát. Ez azonban kevés az igazi üdvösséghez és az olvasói elégedettséghez.

Bővebben: https://tubicacezar.blogspot.com/2020/10/egy-galaxissal…

Mariann_Czenema P>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Képzelet és Tudomány néven találtam rá a polcra, amely „az Athenaeum kiadónál megjelenő, magyar szerzős tanulmányköteteket tartalmazza, amik a populáris kultúra és a különböző tudományterületek kapcsolatát dolgozzák fel. (A sorozatnak nincs hivatalos címe, a polc neve nem a sorozat elnevezése.)”
https://moly.hu/polcok/kepzelet-es-tudomany

A polcon hat kötet sorakozik, amelyekből már négyet elolvastam, noha nem haladtam sorrendben, a harmadikként megjelent, Nevelj jedit! kötettel kezdtem az ismerkedést. Aztán jött a Párhuzamos univerzumok, amely szerintem és a legtöbb molytag által legmagasabbra értékelt rész, majd a sorozatkezdő A sci-fi politológiája.
Egy galaxissal odébb című kötet alcíme: Fantáziavilágok valóságai nagyon ínycsiklandozónak tűnik elsőre. Sajnos, csak elsőre, mert vagy volt most egy kis kifulladás a sorozatban, és nem sikerült jó tanulmányokat összeválogatni, vagy egyszerűen jobb, ha 2020 számlájára írom a csalódottságomat.

Az, hogy a különböző írások eltérő fandomokat foglalnak magukba, már az első kötettől kezdődően működő technika, nem akadok ki azon, ha egy-két fantáziavilág nem annyira ismert, közkeletű hazánkban. Azt is be szoktam vallani, hogy nem mindegyik írást olvasom el, egyszerűen azért, mert teljesen távol áll tőlem a felhasznált könyv, film világképe, és nem biztos, hogy annyi időm, energiám van spoileres tanulmányokon átrágni magam.
Most a kötet felét olvastam el, 11-ből 6 tanulmányt, és jó, meg kevésbé sikerült fejezet jutott a nyolc napba, míg az időmet töltöttem a kötettel.

(továbbiak itt:
https://czenema.blogspot.com/2020/10/egy-galaxissal-ode… )

Caty97>!
Filippov Gábor – Nagy Ádám – Tóth Csaba (szerk.): Egy galaxissal odébb

Sokan vannak azon a nézőponton, hogy a legtöbb tudományterület nagyon is erősen körülhatárolt, és nagy általánosságban a mindennapi dolgokra és eseményekre nem kivetíthető. Meg egyáltalán: ha valaki mondjuk nem csillagász, akkor hiába is próbálkozna csillagászati témájú írások értelmezésével, úgysem menne neki. Az meg, hogy szórakoztató is lehet a tudomány, egyenesen az ördögtől való kijelentés.
Azonban mindezen állítások cáfolatát megkaphatjuk egyetlen kötet (bár ma már inkább könyvsorozat) formájában, ez pedig nem más, mint a nemrég megjelent Egy galaxissal odébb tanulmánykötet, ami megmutatja, hogyan hozható össze a tudomány és napjaink popkultúrája. Olyan kérdéseket vet fel például, hogy vajon meddig jutottunk a körülöttünk élő bolygók lakóival való kapcsolatfelvétellel a Kapcsolat című filmbeli állapotok óta? Vagy éppen Stephen King történetei hogyan illeszthetők bele az általános viktimológiába? Vajon miért ábrázolja Tolkien a Gyűrűk Ura univerzumban az orkokat eszetlen gyilkológépekként? Mind-mind rendkívül érdekes kérdés, ami bizonyára jó párunk fejében megfordult már.
A kötet maga 11 tanulmányt tartalmaz a legkülönfélébb témákról, közérthető stílusba csomagolva. Ezáltal még a mindennapi emberek számára is könnyen befogadható, sőt mi több, érdekes is lehet. Pláne úgy, hogy a különböző tudományos modellek népszerű filmeken vagy fantasy-világokon keresztül vannak bemutatva.

Bővebben itt: http://www.ahmagazin.com/egy-galaxissal-odebb-a-popkult…


Népszerű idézetek

Caty97>!

A mitológiában és a modern populáris kultúrában megjelenő szörnyek a legtöbb esetben valamiféle archetipikus, ösztönösen bennünk élő félelem kivetülései, megtestesülései. Az ellenállhatatlan vonzerővel bíró, halhatatlan vámpírok, a brutális ösztöneik által vezérelt emberállatok, a vérfarkasok vagy éppen a halálra fittyet hányó, a civilizációt szó szerint felfaló zombik általában jól meghatározható szexuális, faji vagy politikai félelmeket testesítenek meg. Képzeletbeli lényekben, szörnyekben és mitikus történetekben jelenítjük meg, nagyítjuk fel és éljük meg legbelső szorongásainkat vagy éppen illetlennek tartott vágyainkat.

268. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ady Endre – József Attila – Radnóti Miklós: Válogatás Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Muzsikáló madárház
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Büksi Zsuzsanna – Agnes Epstein – Ronnie W. A. – Megyeri Judit – Remy Dalmore – Demeter Attila – Kozi Bogi: Amit a Sors egybekötött…
Hayden Moore – Carol Souya – Becca Prior: Mesés könyv
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Nemes István (szerk.): Norstraden csillaga
Gróh Ilona (szerk.): Jöjj ki, napocska!