Péklapát 10 csillagozás

Fiala János: Péklapát

„Gyerekkori álmom valósul meg ezekben a pillanatokban evvel a könyvvel, amit még csak böngész, kedves leendő olvasóm, mert nem döntötte el, hogy megveszi-e. Jó a borító, tetszik a cím, csak a szerzővel van egy kis bibi. – Tessék mondani -fordulnak az eladóhoz-, ez az a "hajrá, MSZP”-s csávó a Napkeltéből, aki lecsapdossa a Kelj Fel Jancsi nevű rádióműsorában a telefonokat? – Azt tudja legalább, miért Péklapát a címe? – Politika van benne? Nincs?! – Szex? Nincs?! Kaland?!! Szóval meglepő és mulatságos? Nem szólok. Hallgatok. Ötvenegy éves koromra megtanultam. Izgatott vagyok, mert egész életemben író akartam lenni, és ez most megvalósulhat, ha ő meg ő meg ő és ő megveszi a könyvemet. Mi több, el is olvassa. És tetszik neki. Úgyhogy pár hónap múlva már követeli a folytatást. Mert szeretek mesélni. Szórakoztatni. Élőszóban, írásban. Kedvet csinálni – jót! – az élethez, ami mostanában nem túl vidám. Jó szórakozást!"

>!
M-érték, Budapest, 2008
352 oldal · ISBN: 9789639889286

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Városliget


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
Fiala János: Péklapát

Fialától a második könyv, amit olvastam. Néhol unatkoztam, ezért a 4 csillag, de összességében nagyon tetszett :)
Önéletrajzi könyv, jó olvasni, hogyan vélekedik magáról egy ember.
Átérzem a sorsát, „rosszkor” született és valószínűleg „rossz” szülőkhöz. Sok minden múlik a nevelésen. Kiből lesz vagány, életrevaló gyerek, kiből lesz igazi balek…nehéz ügy.
A nőzéseiről szóló történetei halálosak, időnként hangosan felröhögtem: ezt nem hiszem el :D
"Alig járogattunk, amikor egy este a fenekét kínálta fel behatolásra, amivel mérhetetlen zavarba hozott. Megrettentem. És nem tettem eleget a felhívásának. Helyette tanácsot kértem apámtól, aki azt mondta erre – némi felvilágosítással egybekötve –, hogy: – Nem egészséges.
Így amikor É. legközelebb erre kért, apámat idéztem neki, amire paprikavörösre válva mondta:
– Akkor basszál apáddal!
Felöltözött és faképnél hagyott."

Az egész regény alatt kíméletlenül őszinte. Sokszor sajnáltam, olyan hülye helyzetekbe keveredett és valóban nem tudta – nem tudhatta – mi lehet a helyes. Azért a 70-es évek elég kemény világ volt. Se internet, se igazi szólásszabadság…sok „szemellenzős”, prűd lakója volt kis hazánknak.
Azt mondom el kell olvasni! :)

>!
darvastoth
Fiala János: Péklapát

Reggel Fiala rádióműsorára slattyogok a melóba, kiváncsi voltam hogyan ír. Jól. Nem a szokásos megíratott celebkönyvról van szó. Jöhet a folytatás.


Népszerű idézetek

>!
Carmilla 

Azon a napon, ott a Városligetben úgy tűnt, hogy mindenkinek volt dolga, helye, rendeltetése. Engem leszámítva. Komolyan tartottam attól, hogy odajön hozzám egy idegen – mint utashoz az ellenőr –, és megkérdezi, hogy milyen jogosultsággal bírok a helyszínen, amire csak hebegni-habogni tudok, és fogadkozom, hogy soha többé, de most még az egyszer engedjen el, és hagyja, hogy ott maradjak.

Kapcsolódó szócikkek: Városliget

Hasonló könyvek címkék alapján

Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Nyáry Krisztián: Igazi hősök
Szabó Magda: Für Elise
Hozleiter Fanny Mosolyka: Te döntesz
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló
Szabó Magda: Az ajtó
József Jolán: József Attila élete