Szerinted? 68 csillagozás

Fiala Borcsa: Szerinted?

A Szerinted?! egy kamasz lány és az édesanyja napi csatáit követi végig, nem kevés humorral.
Olvasd el Janka naplóbejegyzéseit, majd fordítsd el a könyvet és kövesd, hogy Eszter, az anyuka hogyan éli meg ugyanazokat az örömöket, vitákat, nagy összeveszéseket és kibéküléseket..
És hogy ebből mi sül ki? Vágd fel a középső részt, és ez is kiderül!

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ellenpontok

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2016
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634031932

Most olvassa 5

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 54

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Kelemen_Hanna P
Fiala Borcsa: Szerinted?

Pedig nagyon akartam szeretni. És sokat nevettem is rajta. De végig ott motoszkált a fejemben, hogy nem egészen tudom, hogy ennek a könyvnek ki a közönsége. És a végén (igazából már majdnem az elején) arra jutottam, hogy az anyukák. Nem a gyerekek. Szóval ez nem ifjúsági könyv, hanem anyuka-könyv. Annak nagyon szórakoztató.

1 hozzászólás
>!
KönyvParfé
Fiala Borcsa: Szerinted?

Összességében szerintem jó kis könyv lett, könnyed, humoros. Nem kell világmegváltó gondolatokat várni tőle, mégis kellőképpen szórakoztató. Élvezni fogod, ha már nem vagy tini, ugyanakkor tanít is egy picit, ha még épp ezt az időszakot taposod. Kamasznak lenni néha tényleg ultra gáz, de nincs mese, valahogy túl kell élni.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/11/22/fiala_borcsa_szeri…

>!
AniTiger MP
Fiala Borcsa: Szerinted?

Janka egy önző, nemtörődöm, tökkelütött, hisztis, unszimpatikus, ellenszenves, faragatlan, engedetlen, öntelt, arrogáns, alattomos, lobbanékony, ostoba, elkényeztetett dög, akivel elkirándulnék valahova, ahol balesetnek álcázva eltehetném láb alól, hogy az édesanyja, Eszter fellélegezhessen végre a kiskirálynő dührohamaitól.
Hé, Janka! Jössz túrázni?

Az ötlet bravúros, szeretem a kreatív dolgokat – viszont az elszalasztott lehetőségeket nem bírom, ez pedig az volt… Azért elmondanám, hogy rettenetesen rossz szájízem maradt volna a könyv után, ha nincs Eszter sztorija, illetve a középen elrejtett pár oldalas „megoldás”*. Kicsit hatásvadász ugyan, de nekem kellett a könyvhöz ez a néhány utógondolat. *(Alternatív jövőképnek is mondhatjuk, mert nem hiszem, hogy senki nem csapta agyon Jankát a 18. szülinapja előtt…)

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/05/fiala-borc…

>!
Menő Könyvek, Budapest, 2016
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634031932
3 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Fiala Borcsa: Szerinted?

Szerintem ez meglehetősen elhibázott koncepció, hogy kamaszoknak is akarunk írni meg az anyjuknak is, mert egyik sem fogja annyira élvezni a másiknak szánt részt. (Mondjuk az mit árul el rólam, hogy nekem a lány része jött be jobban? :DD) Ráadásul elég átlagos a sztori, és átlagosan is van megírva. A humora jó a szerzőnek, azzal nincs hiba, sok kis részletet élveztem ebből a szempontból, de egy igazán jó regényhez ez nekem kevés.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Fiala Borcsa: Szerinted?

A WMN-es lányok nagyon jól tudnak írni (az esélyegyenlőség jegyében rögtön leszögezném, hogy férfiak is írnak az oldalon, és szintén nagyon jókat, de az alapgárda hölgyekből áll), annyira, hogy még arra is rá tudtak venni, hogy egy tőlem teljesen távol eső témában is elolvassak tőlük egy könyvet. Fiala Borcsa karcosan vagány stílusa mindig is nagyon tetszett (amúgy nem tudnék kedvenc írót a választani a szerintem jelenleg legnívósabb online női oldal szerzői közül, mindannyian kivétel nélkül nagyon tehetségesek), ezért nem volt kérdés, hogy el fogom olvasni az első könyvét, még akkor is, ha a tárgykör merőben kívül esik az érdeklődési körömön. Egy kamaszlány és az anyukája közötti idegörlő csatákat meséli el nekünk az írónő, mérhetetlenül empatikusan, és elsöprő erejű szöveggel. Kár, hogy a leánygyermek naplója fényévekkel jobban sikerült, mint az anyukáé, de ettől függetlenül mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, kiváló kikapcsolódást tud nyújtani, soha rosszabb első könyvet!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/10/08/konyvkritika_f…

14 hozzászólás
>!
DoreenShitQ
Fiala Borcsa: Szerinted?

    Az igyekezetért és az ötletért csillagos ötös, de bármennyire szeretem is Borcsát, erre most 3 csillagot kellett adnom.
    Az anya szemszöge, és az az utolsó rész nagyon tetszett. Borcsának a nevettető, olykor keserű komédiába forduló stílusát is nagyon szerettem. De.
Egyrészt ezt a szétvágós megoldást a könyv közepén igaz kreatív, de szerintem borzalmas megoldás. Attól eltekintve, hogy nem vagdosunk könyveket, nem is lehet szépen megoldani, pl az én kötetemre rossz ránézni – a kétbalkezesekre is gondolni legközelebb, köszönöm xd
Másrészt Janka fejezeteiből hiányoltam a mélységet. Az írónő olyan egysíkú hisztikirálynőnek állította be, hogy azért én kérek elnézést minden tizennégy éves lánytól. Innen látszott, hogy igazából az anyák a célközönség, amivel nem lenne semmi baj. A könyv célja, hogy segítse az anya-lánya kommunikációt, és ezért nagy pacsi, de ha így ábrázoljuk a gyereket, akkor nem segítünk vele semmit, sőt. Nem lehet úgy kommunikálni egy másik emberi lénnyel, ha közben hülyének nézzük – csak úgy mondom. Netalántán egy fiatalabb korosztály kezébe kerül a könyv, és azt olvassa, hogy ennyire üresfejűnek és szinte gonosznak van beállítva, míg az anyja egy szent, szerintem inkább berág, minthogy átgondolja a másik oldalról is a helyzetet, és esetleg beszéljen az édesanyjával.
    Összességében értékelem a szándékot, de még nem ártana dolgozni a kivitelezésen sokat.

>!
Gelso P
Fiala Borcsa: Szerinted?

Egész jó kis történet alakult ki ebből az írásból, de a könyv elkezdésekor, bevallom megriadtam, (Janka verziójával kezdtem – és igaz, nem tudom, melyikkel lett volna célszerű) megriadtam a nyelvezettől, a tiniszóhasználattól, mert bár nap, mint nap hallom a buszon a gyerekeket kommunikálni, mégis bízom, igen bízom abban, hogy a mai tinik nem így beszélnek és vélekednek a szüleikről…merezígy siralmas
Örülök azért, hogy Janka mégis tudott az új családja és családtagjai felé nyitni és elfogadta kistesóját ill. megszerette nevelőapját.
Az anyuka szemszögéből olvasva, igazi felüdülés volt ugyanannak a történetnek az olvasata, jó volt szembesülni, hogy a legnagyobb problémáit (betegség, válás, új család) milyen türelemmel és lélekerővel tudja viselni és leküzdeni, amelyeket még tetéz Janka növekvő és szülőn elhatalmasodó kamaszsága.
Nagyon klassz volt látni egy igazi testvérbarátságot, azt azért jó lett volna megtudni, mi lett Verával az időkapszula fellelésekor vagy Andriskával; vagy volt szó róla, de nekem elkerülte a figyelmemet?
Pár szereplőről (Nonna, Janka, Pali) megtudtuk, mi is lett a jövőben, de basszus arra nem jöttem rá, hogy ki lett végül Janka férje??? Mert biztos nem Fülöpke…
Nagyon kedves volt Nonna villámhárító szerepe, jó egy ilyen nagymama, akire mindig lehet számítani. (és van jó almáspitéje)

Sajnáltam Jankát, amúgy az apja miatt, de a szőke-nagymellű-körömreszlegetős-fehérblúzbanpörköltetfőző-szexideál-Cilike miatt méginkább…

Még nem igazán tudom, hogyan értékeljem a regényt, a Merítés-díjra nem fogom a könyvet jelölni, de az ötlet, láttatni, hogyan alakul a főhősök sorsa a jövőben – tetszett; Eszter, az anya életének egy kulcspontján összeállítani egy időkapszulát, és annak tartalma alapján visszaemlékezni a közelmúltra, számot adni úgymond az addigi életével – megérintett, és az unoka, Kutya (eléggé slendrián) nyári élmény dolgozata pedig megnevettetett. Érdekes és jó volt mint alapötlet.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

>!
mrsp
Fiala Borcsa: Szerinted?

Borcsa írásait rendszeresen nyomon követem a WMN-en, ő a kedvenc íróm az oldalon Szentesi Éva mellett. Így mikor tudomásomra jutott, hogy ő bizony nem csak online, de könyv formájában is ír, azonnal kellett nekem ez a könyv, és mikor előjegyzéssel megérkezett a könyvtárból, azonnal neki is láttam, rekeszizmok bekészítve, hogy itt bizony halálra fogom röhögni magam. Hát nem, inkább már Borcsa helyében éreztem magam kínosan, hogy ez a könyv egyáltalán napvilágot látott.

Sajnos nagyon sokat ígért, és ebből semmit sem sikerült beváltania. Először Janka naplójával kezdtem, amit egy idő után fel is adtam, ugyanis sajnos, habár Borcsának vannak gyermekei, nagyon nem sikerült betalálnia ezzel a naplórésszel. Jankánál megvan a szokásos, tinilányokra jellemző, idegesítő brat jellemvonás, amivel gyakran ábrázolják a tinilányokat a könyvekben, de sajnos ez annyira túlzott, hogy rettenetesen idegesítő lett tőle. Az életében jelenlévő mellékszereplők is idegesítőek, a Bolond nevű szereplő elnevezésétől már a falra másztam, szerintem ez sem túl reális. A tipográfia nagyon jó, tetszik és könnyen olvasható ettől a napló, de szerintem ez egy olyan túlzottan jópofáskodó próbálkozás, ami megint csak felveti a szokásos tiniregény-problémát: a fiatalok NEM beszélnek így! Nem és nem! Akinek van ilyen korú gyermeke, miért nem tud erre magától rájönni? Nem hiszem, hogy olyat hallott volna a lánya szájából, hogy dagályoskodás, zsémbedék, műlovar, kolonc, rapli. Illetve befigyelt a „pesties” (nem szeretnék pejoratív lenni, de vidékiként én ezt a fajta beszédet így ismerem… :D) „a Fülöp”, „a Bolond” kifejezés, amit lehet, hogy a fiatalok így használnak, na de könyvben így leírni, elég gáz. Ami még kihúzta nálam a gyufát, az az volt, hogy talán el kellene dönteni, hogy most egy magyar szereplős, magyar helyszínes könyvet írunk, vagy külföldi környezetbe helyezzük a könyvet, és ahhoz végig igazodni, hiszen nálunk egy nagymamát sem hívnak Nonnának, míg külföldön az ilyen nevek bevett szokásnak számítanak.

Eszter, az anyuka naplója az első oldalon el is vágta magát nálam, amikor az állítólagos napló nem naplóformában szólalt meg, hanem külső szemlélő mesélte a történetet. Itt meg is álltam, hiszen én naplóra számítottam, és nem azt kaptam.

Összességében a humor rendben van sok helyen, ez értékelendő, de a többi részlet sajnos nem.

>!
Könyvmolyok_Világa
Fiala Borcsa: Szerinted?

Sajnálom,de nekem ez a könyv nagyon nem tetszett. Félbe is kellett,hagynom,mert már nem bírtam tovább olvasni.Pedig nagyon akartam szeretni a könyvet,de nem sikerült. Janka szemszögét olvastam el,de köszönöm nekem az bőven elég is volt. Nekem igen unalmas volt,semmi nem történt vele. Csak a hisztizéshez ért Janka. Mindenki rossz rajta kívül,pedig ő egy hülye,buta,féltékeny hárpia. Olyan mintha Janka 8 éves kis hülye éretlen alsós lenne,pedig elvileg már 14 éves,nagyon nem úgy viselkedik.És Kedves írónő elszeretném,mondani,hogy a kamasz/tini lányok NAGYON NEM így beszélnek. Ennek először utána kellett volna nézni,nem pedig csak úgy leírni. Valamint nem tudom ki hogy van vele,de engem iszonyúan zavart,hogy a nevek elé névelő volt rakva pl:Az Emy,A Bálint,a Cili… És az a rész,mikor karácsony van és nem vesz ajándékokat hanem a használt/kapott dolgait adja oda ajándékba. Na az röhejes jelenet,de az egész könyv. Nagyon sajnálom,hogy nem tetszett a könyv..

>!
Varalili
Fiala Borcsa: Szerinted?

Szuper könyv,tetszik,hogy mind a két szempontból megszemlélhetjük a történetet.A lány szempontja egy kicsit közelebb áll hozzám,de az anyukáé is érdekes volt.A végkifejlet is tetszett,és nem számítottam rá,hogy így végződik.


Népszerű idézetek

>!
mrsp

Szülők… Te jó ég, de szörnyen fárasztóak tudnak lenni!

5. oldal

>!
AniTiger MP

Az ofő Feribáról meg simán elhiszem, hogy reggelente egy kupica frissen facsart gyerekvérrel indít, meg ürgefejjel fojtásnak, valószínűleg attól van ilyen piszok kedve minden áldott reggel. Ma is egy fél órán keresztül üvöltözött velünk, olyanokat mondott, hogy az ilyen húgyagyú népségnek nem is gimnáziumban van a helye, mennénk inkább kiskondásnak Nagykőrösre, meg hogy ahhoz is kevesek vagyunk leszünk, hogy a teszkóba felvegyenek árufeltöltőnek.

14-15. oldal, Janka Naplója

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP

    – Tudod, olyan jó, hogy az Andris még a kedves, bújós korszakát éli. Nem sértődik meg, ha megpuszilom, és nem hajt el a vérbe, ha benyitok a szobájába kopogtatás nélkül. Cserébe persze halálba kerget a folyamatos nyaggatásával, de hisz tudod, milyenek a kisgyerekek.
    Vera buzgón bólogatott. Amilyen tündériek, olyan rém fárasztók tudnak lenni a kis bokaharapók!

82. oldal, Anya Naplója

>!
mrsp

Az ember élete során rengeteg tapasztalatot szerez. De mindezt egyedül, ráadásul nulláról indítva. Micsoda pazarlás! Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha mondjuk a kilencvenéves öregember át tudná adni a tapasztalatát a tízéves unokájának! Akkor ő máris százévnyi bölcsességgel rendelkezne.

7. oldal

>!
mrsp

Mennem kell, hív anya vacsorázni #fuckyeah.
Újabb ”""""""kellemes""""""" családi étkezés, nagy, kövér, ironikus hurrá.

11. oldal

1 hozzászólás
>!
mrsp

Az elnyomó zsarnoki rendszer elleni lázadásból DIREKT a fekete, kalózkoponyás melltartót vettem fel a hülye blúzom alá. De aztán az utolsó pillanatban megijedtem, hogy Feribá kiszúrja és még azelőtt lekap a tíz körmömről, mielőtt egyáltalán elkezdődhetne a tanév, úgyhogy még a lépcsőházból visszafordultam átcserélni. Sebaj, a fekete kalózkoponyás bugyi maradt. Akkor is lázadó leszek, ha csak úgy, titokban is…

12. oldal

>!
AniTiger MP

    Úgyhogy a csajokkal ellentmondást nem tűrően megállapítottuk, hogy MINDEN FÉRFI KUTYAÜTŐ. Persze ezt valahol mindig is tudtuk!
    (Kivéve a Bálintot. Mert ő szerintem tök rendes és tisztességes. Ő sohasem tenne ilyet!) (Meg mondjuk biztos vagyok benne, hogy a Fülöp sem. Ő is jó arc.) De a Bálintot és a Fülöpöt leszámítva egytől egyig mind megbízhatatlan gazember, léha lókötő, aljas csirkefogó! Mind!!!
    (Kicsit belegondolva, azt hiszem, talán a Pali sem annyira galád.) (És végül a papa is hogy teper a Cilikéért, ajándékot vesz neki, meg körbeugrálja, mint egy pincsikutya. Szóval szerintem ő se szenya, na.) (Óóó, meg az új kedvenc lieblingem, a Harry herceg is tök cukiiii… De ő más tészta, benne királyi kék vér folyik, nyilván tök lovagias és becsületes pali.)
    Na de a többi MIND!

90. oldal, Janka Naplója

>!
mrsp

Csak az a baj, hogy mostanában (nem tudom, régebben hogy volt) az emberek nem hisznek el senkinek semmit, amíg azt a saját bőrükön meg nem tapasztalták.

7-8. oldal

>!
zöldmedve

Iszonyatosan jóképű, egy kicsit Robert Pattinsonra hasonlít, csak sokkal, se sokkal jobb pasi! Persze én csak távolról imádom, nyilván soha rá sem fog nézni egy ilyen ősbéna szerencsétlenségre, mint én.
Ja, és még a neve is gyönyörű, úgy hívják, hogy Bálint. Szivecskeszivecskeszivecske! És gyönyörű a hangja, és gyönyörű a szeme is, olyan komoly, érett, és… (Sóhaj a köbön.)

27. oldal

>!
zöldmedve

Szeptember óta negyedszerre kapta el Andris valamelyik ovis betegségét,úgyhogy szép lassan kezdett kibékülni a gondolattal, hogy tavaszig sálakba gubózódott hernyócskaként fog élni, és nem lép ki otthonról egy csomag százas papír zsebkendő nélkül.

76. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Janikovszky Éva: Az úgy volt…
Janikovszky Éva: A Hét Bőr
Ágai Ágnes: Kamaszságok
Balázs Sándor: Trézsi néni kosztosai
Varga Írisz Dóra: Örökség
Balogh Béni: Szivárvány a Sajó felett
Balázs Sándor: Pozsonyi diákok
Miklya Luzsányi Mónika: Titkoskönyv
Vidor Miklós: Fiúk és apák
Janikovszky Éva: A tükör előtt