Kalandok ​az erdő mélyén 27 csillagozás

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Ez ​itt életed legjobb nyarának receptje!

Hozzávalók:

2,5 hónap dögunalmasnak ígérkező nyári szünet

2 db szigorú nagyszülő

1 db elviselhetetlennek tűnő unokatesó

1 db cserfes, vagány lány

Elkészítés:

Fogd a hozzávalókat, keverd össze őket, és fűszerezd meg egy igazi filmcsillag felbukkanásával, házi kedvencek eltűnésével és egy szerelmi bájital készítésével. Adj hozzá néhány furcsa eseményt a régi óvodánál, és szórd meg a tetejét egy igazán, de tényleg igazán felejthetetlen esküvővel! Már tálalhatod is, jó étvágyat hozzá!

A két gyerek ijedten nézett össze. Georges idő előtt hazaért a forgatásról! Ráadásul döngő léptekkel az emeletre tart!

– Mit csináljunk, Jancsi? – suttogta halálra váltan Blanka.

Az unokatesója azonban fogta magát, és kiugrott az ablakon. Blanka döbbenten nézte, de csak egy pillanatig hezitált, aztán vakon utána ugrott. Igaza van a kuzinjának, a Georges előtt való megszégyenülésnél még… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2021
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634377832 · Illusztrálta: Bernát Barbara
>!
Kolibri, Budapest, 2021
308 oldal · ISBN: 9789634377849 · Illusztrálta: Bernát Barbara

Enciklopédia 3


Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csgabi P>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén című kötete egy minden korosztály számára élvezhető, igazi nyári ifjúsági regény. A szerző korábbi, Balatoni nyomozás című kötetéhez hasonlóan az olvasónak itt sem lehet hiányérzete: gyerekek, kalandok, nyomozás és sok humor jellemzi a könyvet. Fiala Borcsa már biztosan kedvencem, mert nemcsak remek történeteket képes kitalálni, de azt is tudja, hogyan írja azt meg úgy, hogy ne legyen olvasás közben egyetlen unalmas mondat sem, amin elsiklik a tekintetünk.

Ami pedig még különösen pozitív, hogy kedvet hoz az ország megismeréséhez. Amíg a Balatoni nyomozást olvastam, a magyar tengerhez és a Balaton-felvidékre vágytam, most pedig ahhoz hozta meg a kedvemet, hogy felkerekedjek, megismerni Komárom-Esztergom megyét.

Chöpp >!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Olyan ez a könyv, mint a gyerekkorom. Bandázás, konstruktív játékok a természetben, állandó furmányos kalandkeresés és hosszú, forró nyár(i szünet). Ez bizony hamisítatlanul az idősebb molyok hangulatos múltidézését teszi lehetővé egy nagyon vadóc fiús lánnyal, aki ráadásul még Jancsi nevezetű is, egy klassz csapattal és egy felderítendő állati rejtelemmel; meg természetesen szerelemmel, de legalábbis szerelmi bájitallal, dunai csobbanással és boldoggá tett mellékszereplőkkel. Megjegyzem Zsófia néni végjátéka különösen tetszett!
Egyébiránt a könyv nyelvezete fiatalos és vicces. Néhány dologtól eltekintve nem is nagyon rugaszkodott el a valóságtól… Vagy mégis? ;)

kratas P>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Nagyon szórakoztató könyv, amin igazán jókat lehet kacagni – vagy éppen egy-egy csínynél fintorogni spoiler. Kikapcsolódásra tökéletes, de ezen kívül nem túl sok mindent kaptam tőle sajnos.

Habók P>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Ifjúsági regény. És ez a nagy érdeme. Kalandos is, izgalmas is, romantikus is (ámbár erősen gúnyolódásjelben) , humoros is. Úgy marad meg Komáromban és környékén, hogy közben sok-sok helyszínen játszódik. A három kamasz egyedül indul és csapatként fejezi be a történetet – de addig mennyi minden történik! És persze minden megoldódik, minden jóra fordul, lehet várni az újabb (rosszul kezdődő) vakációt, (Egyetlen problémám vele – és ez most hirtelen a harmadik könyvnél tapasztalom – tényleg minden felnőtt hülye vagy gonosz??)

Eftímea>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Azt hiszem, soha nem fogok megbékélni Borcsa körmondataival. Már a Balatoni nyomozás olvasásakor is agyfrászt kaptam a túlcizellázott mondataitól, és ez most sem volt máskép. Pedig néha jobb lett volna a kevesebb spila, mert így a könyv első fele csupa bla-bla, pedig a vége egész jó.
Azért a gyerekek végighallgatták, próbálták kitalàlni, ki áll a kisállatlopások mögött, részben sikerült is nekik, amiért rém büszke voltam rájuk ☺

4 hozzászólás
krlany IP>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Bár a végére egészen kiegyenesedett, de közben rengeteg bajom volt a könyvvel…
Túlírt. Az első 150 oldalban szinte semmi nem történik, ámde az is túlzó és gusztustalan. Ott van a Nagyi karaktere. Rémes, vaskalapos, börtönőri, durva, ahogy a menyeiről és az unokáiról beszél, a nevelési stílusa pedig elrettentő, és nagyjából kimeríti a zaklatás és érzelmi bántalmazás fogalmát, itt átesett az író a ló túloldalára. No meg az is különös, hogy bár a ház át van alakítva kerekesszék használatra ő mégis spoiler, ráadásul ez a kerekesszék is csak be lett ide dobva mutatóba, de nincs vele kezdve semmi.
Aztán ott van, ahogy a vadóc unoka reagál a Nagyira, konkrétan spoiler, és a másik unoka csak legyint rá. Ez nem csíny. És nem ifjúsági könyvbe való. Szintén ló túloldala. De volt itt spoiler, ami megint csak nem az az érték, amit a gyerkőcöknek tálalnék, hogy nesze ilyen egy nyári kaland, így csináld.
Harmadrészt a másik unoka romantikus ábrándozása, valami hót unalom rózsaszín szirupban, Barbi hercegnő, a csillámpóni és a Blikk kereszteződéséből született mutáns variáns. Hol van már Anne, e-vel a Zöld Oromból és a romantika, no meg „A pudingöntetbe fulladásnál nincs romantikusabb halál egy egérnek.” Nagyon untam ezeket a részeket, mert nem romantikus ábrándozás volt, hanem ömlengés. Megint csak a ló meg az átellenes oldal.
Aztán ott voltak a szövegben az olyan szavak, melyeket a 12 éves olvasók meg sem értenek: manézs, eliminál, cvíder stb. Totál feleslegesen lett ezzel megszórva a sztori.
Szóval, ha kihajítjuk az első 150 oldalt – onnantól, hogy Bence belép a képbe –, egy ritka jó korosztályos kalandregényt kapunk, ahol a kalandoknak, csínyeknek van értelme, frappánsak a megoldások, és tényleg legyen ilyen minden gyerkőc nyara, de hogy előtte mi az a sok idétlenség, és főleg minek, nem tudom.

Kicsibogár P>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Alapjaiban jó kis ifjúsági történet, de a nagymama karakterét nem vette be a gyomrom.

Sari>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Szuper volt⭐
Éreztem a nyári hangulatot ami elvarázsolt☺
Az íronő olyan jól meg oldotta a leírásokat,hogy azt éreztem én is ott vagyok❤
Tuti újraolvasom,kedvenc lett❤⭐

Felixa P>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Korosztályának tökéletesen megfelelő, igazi belevaló ifjúsági történet. Felnőtt fejjel olvasva is találtam benne izgalmat. A humor mindent visz. Különösen felfigyeltem az itt-ott rendszeresen felbukkanó közmondásokra. Pedagógiai szempontból ez nagyon helytálló, mivel a mai ifjúság nem ismeri ezeket a szófordulatokat. A karakterek ábrázolása nagyon találó. Nem hinném, hogy a mai generáció magára ismerne ezen cselekvések nyomán, amibe a történet szereplői keverednek. Örültem, hogy semmi mobiltelefon és társai nem kerültek a gyerekek kezébe. Annál inkább volt újság, bicikli, piac, levélírás stb…. Az, hogy felnőttként adott a végkifejlet, egyáltalán nem zavart. Az író stílus nagyon imponáló. Gyönyörű a helyszín, illetve a kalandok felsorakoztatása és végkimenetele olyan bámulatosan és szórakoztatóan vannak tálalva, hogy öröm és élvezet volt olvasni.

porcellan>!
Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

A történet nagyon jó lenne, a gyerekszereplők a végére összeérnek ;) kapunk rengeteg útmutatást mi mindent molyolnának a kölykök, ha telefon és tablet nélkül kint játszanának és a fantáziájukat használjak, de valami mégis hiányzik a katarzishoz.

A Nagyi szerepe túlzó, furcsa hogy inkább börtönőr szerepe van a nála nyaraló unokái számára és a család szerzett rokonairól (a fiai feleségeiről) negatívan nyilatkozik a gyerekek viselkedése alapján. Abszolút ellenszenves, ettől függetlenül Jancsi viszont lépései már a gusztustalan kategóriába kerülnek. Szóval ez a része nagyon nem tetszett.


Népszerű idézetek

Könyvmolyocska1 P>!

De hát a felnőttek hajlamosak mindent rendkívüli módon leegyszerűsíteni, az ő világukban legfeljebb annyi színárnyalat létezik, mint a zebrán.

Chöpp >!

Ennek a lánynak egészen biztos, hogy összemosták valami rózsaszínnel az agyát!

105. oldal

Chöpp >!

Jancsi nemcsak alacsony volt, de cingár is, aprócska izmai úgy feszültek a végtagjain, mint ropin a sószemek.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ropi
2 hozzászólás
Könyvmolyocska1 P>!

Jancsi nyomasztó terhével érkezik meg a Kisházba, ám amikor azt hinné, a dolgok ennél már nem fordulhatnak rosszabbra, kiderül, miért nem szabad a sorssal „úgysem mered”-et játszani.

Könyvmolyocska1 P>!

Legalábbis… így volt ez mostanáig. A szüleinél ugyanis most szakadt el a cérna. Azt azért el kell mondanom a védelmükben, hogy egész sokáig bírták.

Könyvmolyocska1 P>!

Jancsi dühösen rántotta vissza a fodros szoknya szélét a térde alá.
Bárcsak ott lennének már! Bárcsak átugorhatná valahogy az elkövetkező negyedórát!

Chöpp >!

Kuzinjának a haja, ha lehet, még kócosabban állt, a szemöldöke összeszaladt, a szája pedig konok módon lefelé görbült, mintha soha többé nem is akarna kedves U alakot formázni. Blanka azért biztos, ami biztos, elvégezte a tesztet.
– Szép jó reggelt, Jancsi! – szólt le kedvesen.
– NEM! – jött a válasz az ágy mélyéről, Blanka pedig jobbnak látta nem feszegetni a dolgot.

71. oldal

Chöpp >!

Blanka, béna lányként ezek szerint nem ismeri a kémkedés aranyszabályát: SOHASEM a legrövidebb út az egyenes! Azaz: ha lehet bonyolultan csinálni valamit, akkor csakis úgy szabad.

98-99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kémkedés
2 hozzászólás
Chöpp >!

Egyik nap például számháború formájában többször is újrajátszották az egri vár ostromát, ahol ezúttal a törökök nyertek 6:4-re, és valószínűleg még alaposabban elkalapálták volna a magyarokat, ha a vár biztonsági őre ki nem tessékeli a zajos társaságot a zárórára hivatkozva.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Gorlan romjai
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Gordon Korman: A császár hagyatéka
Scott Westerfeld: Behemót
Pierdomenico Baccalario: A szikla őrei
Brandon Mull: A mesés menedék
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére
Trenton Lee Stewart: A Titokzatos Benedict Társaság
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda