Bűntény ​a Dunán 26 csillagozás

Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

A ​Kecskés-szigeten mostanában igazán szokatlan és rejtélyes dolgok történnek. A nádi billegetők eltűnése, furcsa nyomok az iszapban, egy holttest a sziget közelében…
Hogy nem hallottál még a Kecskés-szigetről? Sem Bona Petiről és fantasztikus álomfejtő képességéről? Akkor épp ideje, hogy megismerd Petit, a Veréb ikreket és Mirit! Pest kis szigeteinek a felderítése közben ugyanis egy izgalmas és rejtélyes bűntény kellős közepébe csöppennek.
Fiala Borcsa kalandregényének szereplői briliáns csapatmunkával derítik fel a szövevényes esetet. A kalandos nyomozás közben pedig az is bebizonyosodik, hogy nincs olyan étel, amit ne dobna fel egy kis ketchup.

Fiala Borcsa a wmn.hu főszerkesztő-helyettese, újságíró, blogger. A Szerinted?! című ifjúsági regény és az Egy cirkuszigazgató mindennapjai című vicces anyunapló szerzője. Két kamasz gyerek anyukája és egy fekete nudlikutya odaadó szolgája. Szíve mélyén örök kisfiú, a gyomra magasságában pedig megrögzött… (tovább)

>!
Kolibri, Budapest, 2017
296 oldal · ISBN: 9789634371878
>!
Kolibri, Budapest, 2017
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634370789

Enciklopédia 1


Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Aszalt barackos zabpelyhes keksz, barackízes palacsinta, sáfrányos-mazsolás rizs, ötfűszeres kacsacomb, grillezett mentás padlizsán, citromos-kókusztejes fácánleves és még sorolhatnám, milyen finomságok találhatók ebben a könyvben.

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy szakácskönyvről van szó, nem, nem, egy kedves, izgalmas ifjúsági regényt olvashatunk eme finom hozzávalókkal megtűzdelve.

Szerettem a könyv mozgalmasságát, a gyerekek kalandjai és titkai egyszerre idézték fel a hasonlóan izgalmas és kalandos gyermekkoromat és csigázták fel anyai féltő-óvó ösztöneimet. Kedves volt és aranyos, mindeközben felhívta a figyelmet a tizenéveseket fenyegető veszélyekre, problémákra.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/fiala-borcsa-bunte…

>!
KönyvParfé
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Nagyon szeretem Borcsa írásait, leginkább az tetszik benne, hogy olyan szókimondó és zizi. Amikor megspékeli a wmn-es cikkeit egy-egy finom étellel, akkor aztán tényleg kész vagyok tőle. Ebben a könyvben viszont nem jött át az az átütő erejű Borcsa, akit annyira csípek. Szórakoztató és izgalmas volt a történet, de úgy éreztem, a végére oda lett a lendület. Túlságosan hamar lezárult a nyomozás, pedig annyira olvastam volna még.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/10/17/fiala_borcsa_bunte…

>!
Annamarie P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Számomra ez egy nagyon hangulatos, aranyos kis kalandregény volt 3-7 osztályosoknak mondjuk.
A történet fókuszában álló Peti (Bona Peti), édesapjával él egy a Dunán ringatózó lakóhajón valahol a Római-part közelében. Élete minden tekintetben különleges, az iskolát leszámítva semmiben sem hasonlít kortársaihoz. Édesanyja halála előtt egy kincset ajándékozott Petinek, és ez az adomány vezeti most is az útján. Erre a vezetésre szüksége is lesz, mert a közeli Kecskés-szigeten furcsa dolgok történnek, eltűnnek a nádi billegetők, érthetetlen nyomokra bukkannak, és Peti édesapjának munkahelyén, egy hajóétterem melletti fövenyen egy holttestre talál a rendőrség. Kész szerencse, hogy a fiú épp most találkozik a Veréb ikrekkel és Mirivel, így az ütős csapat talán megtalálja azt, aki a rejtély hátterében áll.
Fiala Borcsa története tetszett, karakterei nagyon erőteljesek, és mindent betölt a kellemes nyárestéket idéző dunai hangulat.
Ami viszont nekem nem fért bele az a sokszor bántó, káromkodásba fajuló beszéd, ami a gyerekek szájából elhangzik. Idegenül hatnak ezek a kifejezések, össze is rezzentem olvasás közben. Akiket nem zavarnak olvasás közben ezek a kifejezések spoiler azok viszont jól fogják érezni magukat ebben a gasztro -krimis ifjúsági regényben.

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Minden adott lett volna a kellemes szórakozáshoz, jó alapötlet, izgalom, humor, nyelvi játékosság, én mégis valahogy untam. A gasztronómiai pluszok nekem nagyon tetszettek, de nem tudom egy gyerek tudja-e ezeket értékelni. Mindenesetre nem rossz könyv, a négy csillag most erősen szubjektív.

>!
Navi P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Alapvetően nagyon jól szórakoztam olvasás közben, bár szerintem nem mindig így beszélnek a kiskamaszok.
Kitalálhatóak a „csavarok”, de ez semmit nem von le a történet izgalmasságából.
Érdekes és furcsa volt a nem lépek a szárazföldre, a mindenhez ketchup, a jósálmok.
Szerintem el fogjuk olvasni, amikor a fiam nagyobb lesz.
Kedvenc karaktereim Gyilkos és Morci:)

>!
Hintafa P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Ez most nekem kevés volt és kissé érdektelen is. spoiler Pedig az ötlet jó volt, de valahol ellaposodott a történet.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Ifjúsági gasztrokrimi. Ilyen sem volt még. Na de mégis mit vártunk Fiala Borcsától, valami konvencionális könyvet? Elfogultságot kell bejelentenem, a szerző az egyik kedvenc íróm a WMN.hu-n (amely véleményem szerint jelen pillantaban a legszínvonalasabb női online magazin), Szentesi Éván és D.Tóth Krisztán kívül, nagyon szeretem a karcosan egyedi stílusát. a gasztromániájáról nem is beszélve. Két teljesen különböző műfajú könyv (Szerinted?, Egy cirkuszigazgató mindennapjai – Anyaság, rocks!), megérkezett az első „igazi” alkotás, amely nem blogalapokon nyugszik, hanem egy teljes egészében kidolgozott történet, karakterépítéssel, és mindennel, ami ezzel jár. Nos, az eredmény rendkívül szórakoztató és izgalmas lett, de azért vannak még gyerekbetegségei, időnként megbicsaklik az események sodró lendülete és a történet íve is döcög picit, valamint egy kicsit haloványra sikeredett a bűnügy megoldása, de a gasztrorészek elég rendesen kárpótolnak ezekért a kisebb kellemetlenségekért. Lekváros palacsinta hegyek segítik a kis nyomozók szürke agysejtjeinek felturbózását, de akad itt gőzölgő vigaszkakaó extra adag színes pillecukorral a tetején, parmezános omlett, és rengeteg finom falat, olyan ínycsiklandozóan leírva, hogy olyan neked is kell majd. Kicsit csikorog még ugyan a technika, de a fantáziával nincs gond, ahogyan az érdekes karakterekkel sem, a Fiala-féle poénos szövegekkel szintén, egy picit feszesebb szerkesztés viszont elkelt volna szerintem. Nagyon úgy néz ki, mintha ekézni akarnám ezt az alapvetően nagyon jó kis könyvet, de egy picit csalódott vagyok, Borcsában ennél több van, de hát egyszer mindent el kell kezdeni, a krimiírást is. Ahhoz képest, hogy az írónő először próbálkozik a műfajjal, remekül összerakta a sztorit, a karakterek is működnek, de egy kicsit még túl sok a sallang, majd tisztul még a stílus. Nem született remekmű, de egy jó kis gasztrokrimi igen, amely tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani, mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet, nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/09/29/konyvkritika_f…

>!
Linszyy
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Igen, tudom. Csak elvont vagy fantasy ifjúsági irodalmat szoktam olvasni, erre itt ez az ifjúsági gasztrokrimi, ami nem hagyja, hogy unatkozzon az olvasó, könnyen lehet vele haladni, aztán csak arra ocsúdok fel, hogy már vége is. És hogy tetszett!

Nem olvastam még Fiala Borcsától egy antológiában megjelent novelláján kívül semmit, így izgatottan vártam, hogy milyen lesz, mivel sokan szeretik. Nem is akármiért, mivel remek stílusban ír, és az egész sztori ötletes volt, de a legfontosabb a körítés mindehhez. Mivel Bona Peti (imádom a nevét) anyukája és apukája cukrász és szakács, így sok gyomrot korgató étellel találkozunk a könyvben. /Éhesen ne kezdjetek neki! :D/ Fiala Borcsa leírásában valahogy még a reggeli habos kakaó ivását is átgondoltam, nem indulna-e tőle jobban a napom? De inkább maradok a habos kávémnál. :D

Térjünk rá a történetre. Peti képessége szuper, nagy pluszt az olvasónak, és örültem neki, hogy nem véres, horrorisztikus álmokat lát. Minden karakter kiforrott, nagyon egyedi és szerethető. Miri némasága is szépen volt tálalva, szóval én teljesen elégedett voltam. Persze a komoly részek mellől nem hiányozhat a humor, főleg Morcitól jöttek a vicces elszólások, és én jókat szórakoztam rajta. Itt írom le, hogy a végén a kvíz egy óriási pirospont az írónőnek, mert ez azt mutatja, hogy a kikapcsolódás mellé tanítani is szeretne valamit a gyerekeknek, és azt sem szeretné, hogy Morci miatt félig jól tanulják meg a szólásokat, közmondásokat. :D

A fejezetek nem mindegyike függővéges, mégis arra késztet, hogy tovább olvass, mert visz előre a nyomozás. Én elégedett voltam a tempóval, a végkifejlettel, nem éreztem hiányt, mert egy gyerekeknek szóló krimi pont így jó. Voltak mélypontok, felemelő részek, humoros, gyomorkorgató és tanító jellegű részek. Például nagyon szomorú és szintén kiemelkedő volt az, hogy Peti apja nem lépett szárazföldre. De pont emiatt a Dunán játszódik a történetünk, ami meg nagyon jó ötlet.

A borító egyszerű, letisztult, de rajta van a lényeg, a nagy felderítő csapat, és nem csak ezzel, de az egész könyv felépítésével elégedett vagyok. Szóval én tényleg nem gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog, de bátran a kezébe adnám egy iskolás korú fiatalnak, mert az ilyen kötetek miatt fogják megszeretni az olvasást. :)
A könyvet nagyon szépen köszönöm a Kolibri Kiadónak!

Bővebben: https://pergamenrehanytszavak.wordpress.com/2017/10/26/…

>!
cintiatekla P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

A történet nem brutális, viszont tetszett, hogy például a drogok is előkerültek benne, amire első blikkre azt mondanám, hogy egy 10-12 évesnek miért kellene róla tudnia, aztán koppanok, hogy valószínűleg én vagyok túl öreg, és más korban voltam annyi idős, mert a mai gyerekek már tisztában vannak kérem a dolgokkal, és inkább edukációs jellegű, azaz a kábszi rossz, értem? címen jelenik meg ez az egész. Nincs túllihegve, nem érzi azt az olvasó, hogy ez valamiféle felvilágosítás, csak szimplán úgy kerül elő, hogy azért visszagondolva a könyvre is emlékezz rá; ezt pedig egy elég hasznos dolognak tartom.

Bővebben: https://teklakonyvei.blogspot.hu/2017/12/fiala-borcsa-b…

>!
bagie P
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán

Nekem tetszett: izgi ifjúsági történet, happy end, megoldás… és nagyon jó nevek és kajaötletek :D


Népszerű idézetek

>!
Zsófi_és_Bea P

Az álmok olyanok inkább, mint egy kaleidoszkóp. Hogy a jövő mely szilánkjai állnak össze egy képpé, annak csak a vakszerencse a megmondhatója.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: álom
>!
Linszyy

(…) De ennek csak a másnapi magyarórai feleltetés látta kárát, Kemény Ágnes tanárnő legalábbis nem volt túl boldog, amikor Marci belesült a Szondi két aprója című versbe, amiről ott helyben kiderült, hogy bizony nem egy szegény kéregetőről szól, akinek nincs egyebe, csak egy kis aprója.

87. oldal

>!
Linszyy

Nem is volt kérdés, hogyan nevezzék el azt a pindúrka kisfiút, aki egy verőfényes tél végi napon érkezett meg a családjukba. Az újszülött csecsemőt, szerelmük gyümölcsét Péternek keresztelték, hiszen így Petinek becézve a teljes neve Bona Peti lett, ami épp úgy hangzik, mint franciául a Jó étvágyat, azaz Bon appétit!

34. oldal

>!
Linszyy

– Végül is… – összegezte mindannyiuk véleményét Morci, nagyokat fröcskölve a lábával a vízben – minden jó, hajó a vége.
A másik három erre hangosan felkacagott.
– Na végre egyszer jól mondtad, haver! – veregette meg a hátát Peti.
– Fogalmam sincs, miről beszélsz… – felelte Morci zavartan.

281. oldal

>!
Linszyy

„Ne szólj szám, nem fázik a fejem!” – fogalmazta meg Miklós bácsi vélhető életfilozófiáját magában Morci.

83. oldal

>!
Linszyy

(…) A fő baj az, hogy a nádi billegetők egy rettentően érzékeny madárfajta, tudjátok? A legintelligensebb madarak között tartják őket számon, okosabbak, mint a szarkák, az intelligenciahányadosuk a varjakét meg a delfinekét veri. Ami nagy szó! Gondoljatok csak bele, ez azt jelenti, hogy eszesebbek, mint jó pár osztálytársunk… Meg néhány tanárunk – tette hozzá rövid latolgatás után Peti.

108. oldal

>!
Linszyy

– Mindeki a maga sorsának pogácsa! – vélekedett Morci.

109. oldal

>!
Linszyy

– (…) És amikor megkérdezte, hogy kit tisztelhetnek a személyében, akkor az én apukám azt felelte: „A nevem Bona. Tamás Bona” – és ebből a rendőrfőkapitány rögtön tudhatta, hogy nem lesz itt gond egy szál se.

144. oldal

>!
Linszyy

Most már képtelen volt visszaaludni, olyannyira elhatalmasodott rajta a félelem. Felkapcsolta a kanapé feletti kis falilámpát, és a pokrócba csavarva, mint egy magányos hernyócska, végleg átadta magát az elkeseredésnek. Szegény kicsi árva fiú!

169. oldal

>!
Linszyy

…hadarta, miközben a fiúk legnagyobb megdöbbenésére felkapott egy flakon ketchupot az asztal széléről, és belepuccantott egy hatalmas csepp paradicsomszószt a saját kakaójába. Kanállal elkeverte a furcsa mixtúrát, majd kéjes arccal nagyot kortyolt az italból. – Issssteni! Nem kóstoljátok meg? Biztos? Pedig higgyétek el nekem, így az igazi! Fantasztikusan kihozza a ketchup a kakaóbab aromáját.

129. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Benyák Zoltán: A nagy illúzió
Csurgó Csaba: Kukoricza
Pierrot – Gábor Endre: Magister M
Douglas Preston – Lincoln Child: Jég alatt
Dmitry Glukhovsky: Szürkület
Rejtő Jenő (P. Howard): A Néma Revolverek Városa