Kristályvirág 10 csillagozás

Fésűs Éva: Kristályvirág

Az üveghegyek általában nem törékenyek, hiszen meg szokták őket mászni, akárcsak legénykorában Erdőháti Zöld király, aki ezzel hódította meg a kedves királykisasszony szívét, és nyerte el Csengő-Bongó ország koronáját. Sose hitte volna, mekkora veszély fenyegeti, ha szerencséjét megirigyli egykori vetélytársa. Az irigy Kobakházi Tök király fondorlatos tervet eszel ki, csakhogy mindenéből kiforgassa és megszégyenítse. Ármánykodásában még az üveghegyi törvény is neki kedvez. Akkor aztán uccu világ! Ő fog diadalmaskodni, irigyelt királycimboráját pedig földönfutóvá teszi. Ez már olyan biztos, hogy akár mérget is vehetne rá… Vagy mégsem?

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kairosz, Budapest, 2017
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636629045 · Illusztrálta: Szekeres Erzsébet

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
blueisthenewpink SP
Fésűs Éva: Kristályvirág

Az elején megörültem az ötletnek, hogy vagy húsz évvel a szokásos mesék vége után kezdődik a történet. A király öregszik, fájnak a „csontocskák” (mondjuk itt rögtön csikorogni kezdett a fogam), úgyhogy elmegy… wellnessbe. Jó, gyógyfürdő, meg hát miért ne, ilyet még nem láttunk. Egy kicsit megbámulja Világszép Örzsébetet (https://moly.hu/idezetek/942501), majd találkozik régi vetélytársával, aki megzsarolja, és általában véve is annyira viszolyogtató figura (https://moly.hu/idezetek/942496), hogy alig vártam, hogy vége legyen. Hiába van itt egy erős királyné, klasszikus legkisebb fiú és túljárnak az eszén megoldás, ha a másik serpenyőt félresikerült tökpoénok (https://moly.hu/idezetek/942493), feketére mázolja az arcát, hogy úgy nézzen ki, mint a szolga, meg a tanulság (vagy szedj Cavintont vagy emlékezz már, miért nincs sötét titkod) húzza le. Mondjuk a rajzok is csak rontottak az összképen.

8 hozzászólás
>!
Uzsonna
Fésűs Éva: Kristályvirág

Egy félbehagyott könyv után üdítőleg hatott rám ez a mese: minden rendben volt benne. Szeretem, amikor Rend van egy mesében. Amit nem ingathat meg semmilyen irigy ármánykodás. Jó lenne az Erdőháti Zöld király daltól hangos, csengő-bongó országában élni!
Az érdekes és tanulságos történetet jól kiegészítik a szépséges illusztrációk.

>!
Hintafa P
Fésűs Éva: Kristályvirág

Érdekes, helyes történet, a hallgatóságot többnyire lekötötte. A fejezeteket picit hosszúnak éreztem. Mindezzel együtt nekem hiányzott valami. A rajzok pedig nagyon nem a mi világunk.

1 hozzászólás
>!
dianna76 P
Fésűs Éva: Kristályvirág

Ebbe most sikerült beleszeretnem. Már az első szavaknál, mondatoknál éreztem, hogy ez az én mesém lesz. Azt tapasztalom, hogy jobban kedvelem a modern meséket mostanság. Ennek ellenére ezt a népmesét most annyira jó volt olvasni. Emlékeztetett a gyermekkoromra, amikor szinte csak Benedek Elek népmesékhez volt lehetőség hozzájutni, mint gyermekirodalomhoz. De abból volt több kötetünk is. Szóval tetszett ez a történet, szó szerint beszippantott. Jó volt a humora, a poénos nevek, és még mondani valója is akadt. A közbeiktatott néhány versike is kedves, vicces, és kellően rímes. Nagyon kíváncsi voltam miért gond, ha valaki mezítláb fut fel az üveghegyre. Végül erre nem derült fény, azon túl, hogy a törvény szerint csakis lábbelibe szabad megtenni az utat. Ezért a kicsinyes magyarázatért levonhatnék fél csillagot, de nem teszem. Hogy tenném, amikor ennek a mesének az olvasása az első szótól az utolsóig élmény volt számomra. Az persze egyértelmű volt, hogy ahol akad egy legkisebb gyerek – s miért ne akadna – ott ő menti meg a mesét, és általa jön el a jó vég. Az illusztrációknál láttam már szebbeket, de ahogy haladtam a mesével, azokat is egyre jobban megkedveltem. Teljesen illik ez a stílus a népmeséhez.

>!
Kairosz, Budapest, 2017
62 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636629045 · Illusztrálta: Szekeres Erzsébet
>!
berlin
Fésűs Éva: Kristályvirág

Az 5 és a 7 éves figyelmét is lekötötte a mese, nagyon szerették hallgatni.

>!
petrozy
Fésűs Éva: Kristályvirág

Nagyon tetszett a történet szövése és a végén a tanulság. A talpraeset Erdőháti királyné, aki egybetartotta népes családját és a királyságot is.
De a jó, Erdőháti Zöld király gyenge volt, nem valami bölcs öreg, hanem inkább kissé infantilis, ezért a félpont levonás. Így aztán nem volt nehéz dolga Kobakházi Tök királynak, a történet főgonoszának.
Szerencsére a királyné szíve a helyén volt.
Kedvenc mondatok a királynétól:
„A bosszúállás csak még ádázabb bosszúvágyat terem. És ne feledd, hogy irigy embernek mindennél nagyobb büntetése a saját irigysége.”


Népszerű idézetek

>!
blueisthenewpink SP

Na, te sem vagy már olyan daliás, mint amikor együtt mentünk szerencsét próbálni! Hej, micsoda szép idők voltak! Száguldás táltos lovakon! Néhány boszorkányt is jól megugrasztottunk, igaz-e? Hehehe!

11. oldal (Kairosz, 2017)

18 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP

Tök király olyan pöffeszkedve csámpázott befelé, mintha övé lenne a világ valamennyi konyhakertje! Nyomában a fia, ezúttal tökmagot rágcsálva, utánuk egy sereg tökvitéz, valamennyinek dísztök a sisakja, lopótöknek álcázott a kardja.

27. oldal (Kairosz, 2017)

17 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP

Ezúttal csak a Tök királynak maradt tátva a szája.
– Eszem a zúzáját, de csinos! – hápogta. – No, de az én Filkóm sem akármilyen legény! (…)

28. oldal (Kairosz, 2017)

4 hozzászólás
>!
blueisthenewpink SP

Világszép Örzsébet akkor szállt ki megfiatalodva, mosolyogva a habokból, amikor Zöld király éppen belemerült. El is káprázott tőle a szeme, annyira, hogy nekiütközött egy félelmetes sziklahengergetőnek, aki már három napja áztatgatta a lábát a csodavízben.

6. oldal (Kairosz, 2017)

6 hozzászólás
>!
Kek P

A vendég pedig vendég, ha rosszkor toppan is be!

28. oldal

>!
Kek P

Egyszer a legdaliásabb mesebeli királyfi is megöregszik. Ki előbb, ki később, ez attól függ, hogy országában háromnapos-e az esztendő, vagy több.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
Kek P

– No lám, máris hogy ficánkol felséged! Ideje, hogy belegöngyöljem egy napon szárított lepedőbe. Így ni! Mire felkel, a csűrdöngölőt is eljárja!
– Én már a lassú káposztataposóval is megelégszem – csöndesedett le a koronás vendég…

9. oldal

1 hozzászólás
>!
Kek P

– Hagyd el, Nagyokos! A bosszúállás csak még ádázabb bosszúvágyat terem. És ne feledd, hogy irigy embernek mindennél nagyobb büntetés a saját irigysége.

60. oldal

>!
Kek P

     Mielőtt kirobbant volna a felháborodás, az udvarmester ismét erélyesen koppantott a botjával, és jelentette, hogy Nagyokos Domokos máris megjelent. Az udvari írástudó hatalmas törvénykönyvvel a hóna alatt állt meg a trón előtt, és hogy mindenkiben kellő tiszteletet keltsen nélkülözhetetlen tudománya iránt, fontoskodva bemutatkozott.
– Én vagyok Nagyokos betűrágó Domokos! Paragrafust latolgatok, szőrszálakat hasogatok, szóból hurkot tekerek, kákán csomót keresek. Ha én mondom, hol a vétség, nem fér ahhoz semmi kétség, bármit állít a ludas, lesz itt mindjárt nemulass!

52-53. oldal

>!
dianna76 P

Gyúrjad, gyúró, nem apád,
hátát, karját, derekát,
gyúrjad fürgén, mint a tésztát,
hadd roppanjon rossz csont, vén hát,
gyúrjad gyorsan, mint a nudlit,
míg meggyógyul és felugrik
frissebben, mint hőskorába' –
jól dögönyözd meg, eb, aki bánja!

8. oldal (Kairosz, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Paulon Viktória: Kisrigók
Berg Judit: A Nádtenger télen
Csukás István: Süsü, a sárkány
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Dániel András: Matild és Margaréta, avagy boszorkányok a Bármi utcából
Csukás István: Egy kiscsacsi története
Nádasi-Ozsvár Andrea: Bosszantöpp és más furcsaságok, avagy Rebimesék félősöknek és bátraknak
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás
Gimesi Dóra: Csomótündér