6. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
6. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ezüst hegedű 106 csillagozás

Fésűs Éva: Az ezüst hegedű Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

A népszerű írónő évek óta rendkívül közkedvelt mesekönyve 65 kis történetet tartalmaz, 3-8 éves gyerekek számára. A mesék hősei a gyerekek szívéhez közel álló állatok: a mókus, a tücsök, a nyúl, a róka stb. Fésűs Éva tanulságos történetei észrevétlenül nevelik az Olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 1987

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2020
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633615744 · Illusztrálta: Csomor Katalin
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2017
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633615744 · Illusztrálta: Csomor Katalin
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2013
236 oldal · ISBN: 9789633615744 · Illusztrálta: Csomor Katalin

5 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 25

Most olvassa 17

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bibi_️3>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

A legcsodálatosabb mesekönyv, amivel valaha találkoztam.
Sokáig nem volt nálunk és amikor most elővettem, hogy olvassunk belőle, a Pepi olyan extázisba jött, hogy öröm volt nézni. :D Pedig fél év kihagyás volt és ez az Ő kis 2 évében azért ez elég sok. Viszont egy kis csoda volt, amit produkált *-*.

olvasóbarát P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Rövid, könnyen érthető, szerethető „tanmesék”, kedvesek, sok bennük a kapcsolódási lehetőség a természettel, az állatokkal, növényekkel, Meseerdőn, meseréten játszódik a legtöbb történet. Majd Mesék Pöttömkéről következnek, végül Az üveghegyen is túl mesefolyama, sok királlyal, királykisasszonnyal és tehetséges alattvalókkal. Csomor Katalin remek rajzai egészítik ki, teszik teljessé az élményt.

anni_olvas>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Külalakjában is nagyon finom és kedves, a rajzok Csomor Katalin keze munkáját dicsérik, ám a belbecs még annál is kiemelkedőbb! Gyönyörű, ám gyermekek számára is jól érthető, választékos nyelvezetben megírt, kedves, pozitív kicsengésű mesék olvashatóak a könyvben, mely három nagyobb részre osztható: 1. állatmesék hazánkban is megtalálható erdei állatokkal 2. Mesék Pöttömkéről 3. Az Üveghegyen is túl – gyönyörű mesék királyokról, királykisasszonyokról. Számomra, mint szülő számára azért tetszettek ezek a mesék különösen, mert nagy finomsággal és kedvességgel vannak megírva, minden erőszakot, durvaságot mellőznek, mégis jól elkülöníthető a történetekben a „jó” és a „rossz”, ám van lehetőség kijavítani a hibákat, van lehetőség megjavulni, ha pedig ez mégsem megy, akkor a jó megkapja megérdemelt jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. Mégis ártatlanabb hangvételűek, mint akár a Grimm-mesék.
Nálunk bekerült a kedvenc, milliószor újraolvasandó könyvek közé.
Az ajánlások szerint 3-8 éves gyermekek számára íródott, ám a történetek hossza miatt inkább 4 éves kortól ajánlanám.

PTJulia P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Gyerekkoromban az egyik legkedvesebb mesekönyvem volt. Csodálatos világ tárul fel ebben a könyvben: átszőve csupa fénnyel, szeretettel, jó helyen kezelt neveléssel. Az illusztrációk ugyancsak gyönyörűek, némelyik kiskoromtól kezdve a mai napig elkísért, emlékeztem rájuk.
A gyerekeim is szívesen hallgatták.
Az utolsó mese és helye különösen találó, kisfiam kedvence lett.

Ottilia P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Fésűs Éva meséi eddig kimaradtak az életemből, de az unokám részére kutakodva, értékes mesekönyveket keresve, most rábukkantam. Neki még korai, de mindenképpen felkerül a rá váró könyvek polcára.

Nagyszerű az írónő szóhasználata, kifejezésmódja, egyszerű, a gyermekek számára jól érthető, mégis választékos, kifinomult stílusa. Őszinte természetességgel közvetít értékeket.

A mesék tanulságosak, derűsek, meghatók, szívhez szólók és nem utolsó sorban pozitív kicsengésűek. A könyv örök érvényű, nem véletlen hogy 1987 óta, 2017-ben megérte a hatodik kiadását.

Fésűs Éva elképesztően sokoldalú meseíró, népmesemotívumokat is használ, ebben a könyvében változatosan szórakoztatja az olvasót, hazánkban is fellehető állatokról, Pöttömkéről, továbbá az Üveghegyen túli királyokról és királylányokról szóló történeteivel.

Maradandó, jelentős dolgokra tanítja a gyerekeket, többek között a természet szeretetére, értékelni, megbecsülni, amink van, segíteni a rászorulókon és vigyázni, hogy ne éljenek vissza a jóhiszeműségünkkel, és még életigenlésre, életörömre is nevel.

Csomor Katalin élethű, színes, egyszerű, de művészi értékű rajzai esztétikusak és elragadók.

Nagyszülőként fontos számomra tisztalelkű hangvétele, hogy mellőzi a durvaságot, az erőszakot, mégis elkülönböztethető a jó és a rossz, ám van lehetőség a megbánásra, a hiba kijavítására, és ha szükséges van jutalom és büntetés is.

Mazsola_78 P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Teljesen odáig voltam ezért a könyvért. Főleg az állatmesékért.
Cukik, édesek, tanulságosak, de mégsem szájbarágósak. Ami külön öröm volt számomra, az az egyedisége. A végén található királylányos mesék hiába tartalmaztak népmese elemeket, mégis újdonság volt mind, nem azzal az érzéssel olvastam őket, hogy ezt már hallottam korábban.
Pöttömkéről írt pár történet kevésbé tetszett (de ez inkább annak köszönhető, hogy a többihez képest voltak szerintem gyengébbek).
És visszatérnék a könyv elején található sok-sok állatmeséhez. Egyszerűen imádtam őket. Szívet melengetőek, meghatóak vagy éppen viccesek.
Alig várom, hogy legyen kinek majd felolvasni őket. De addig is biztos, hogy kézbe fogom venni még és ha nem is egy az egyben végigolvasni, de csemegézni fogok a jobbnál jobb történetek közül.

1 hozzászólás
misevy>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Ez a mesekönyv már régóta a látóterem széléről integetett, mert hallottam róla innen-onnan, meséltek belőle a gyerkőcnek az oviban, ajánlotta anyukám, és most elhoztuk a könyvtárból. Sejtettem, hogy nem véletlenül emlegetik ennyien, de fogalmam sem volt arról, hogy ez ennyire jó lesz. Képek alig vannak benne, bár az a kevés kivételesen szép, de a történetek, ó azok a történetek!
Az életről szólnak, apró vagy egészen nagy, szívrengető tanulságokkal, olykor a sorokba bújtatott rímekkel, borzongatóan szépen szövegezve. Nekem a szemem elfelhősödik tőle, úgy csukom össze a könyvet, hogy ez a mese gyönyörű volt, vagy visszaolvasom a számomra katartikus részeket a kicsinek, beszélgetünk róla utána.
Talán a legszebb mesekönyv, amivel eddig találkoztam.

Arym>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Nagyon szerettem ezt a mesekönyvet. Emlékszem, hogy először csak kölcsönbe kaptuk ( vagy könyvtárból kihoztuk), anyu pedig beleszeretett a könyvbe és annyit mesélt belőle míg kb kívülről tudtuk a történeteket. Az én személyes kedvencem A büszke tölgyfa meséje (de nagyon nehéz volt választani a sok szép mese közül), anyunak pedig Az ezüst hegedű.
A borító is gyönyörű, egy nap ebből szeretnék majd én is mesélni a gyerekeimnek. :)

szucsiani P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Csodálatos, szívmelengető meséket tartalmaz ez a gyönyörűen illusztrált kötet.
Kedvenceim az állatos történetek voltak, azok közül is Az ezüsthegedű. Nagyon ötletesek a mesékben szereplő nevek (Neszepisze kismalac, Cérna Misi, Csiriz Berci, Irgum-Burgum és Rontom-Bontom király stb.)
A tanulságos, vicces meséket felnőtt fejjel is nagyon élveztem. Remélem kis unokámnak is annyi örömet fog szerezni, mint nekem.

dianna76 P>!
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű

Fésűs Évával, vagyis a meséivel, felnőtt fejjel ismerkedtem meg. Ez a gyűjtemény épp olyan kedves történeteket tartalmazott, mint az eddigi olvasott mesekönyvei. Az állatmesék különösen közel kerültek a szívemhez, és annyira bájos volt egyik-másik. Ráadásul akadt bennük mondani való is, amiből a gyerekek életre való fontos dolgokat tanulhatnak. Újdonság volt számomra a tündérmese, népmese és Pöttömke történetei. Utóbbi kisfiú meséit nagyon szerettem. Hihetetlen, hogy mennyire sokoldalú Fésűs Éva a meséket illetően. A tündéres-manós mesék valamiért nem tetszettek, viszont a népmeséket örömmel olvastam. A mókus meséknél zavart a rímesség. Ezt a fajta dolgot, hogy a prózai szövegnek rímet adunk, nem szeretem. Szabályosan irritált olvasás közben, főleg, ha a mondat közepére esett a rímesség. A színes, és az egyszerű-élethű illusztrációk egyaránt tetszettek.

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2001
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633612713

Népszerű idézetek

worsi P>!

Vasárnap éjjel macska járt a kertben. Ott maradtak a nyomai, mintha valaki kerítéstől kerítésig hosszú gyöngysort ejtett volna a hóba.

155. oldal (Kutya-macska barátság)

2 hozzászólás
worsi P>!

– (…) És most nem tudom, mit tegyek.
– Oszd meg velem.
– Mit?
– Hát a bánatodat. Akkor neked csak a fele marad.

70. oldal (Májusi mese)

worsi P>!

Pirosat kacagtak az út menti pipacsok, kéket mosolyogtak az árokszéli szarkalábak.

39. oldal (A mező és a szélfiúcska)

worsi P>!

Kajlatapsi olyan lusta volt, mint az útszéli kő. Az sem mozdult, csak ha valaki odébb lökte.

106. oldal (Kajlatapsi)

3 hozzászólás
Barnabás_The_Good_Girlboi>!

Volt egyszer egy nyulacska. Icipici, nagyfülű. Alig nyitotta ki a szemét, máris ezt hallotta:
– Félni kell! Félni kell! Mindenkitől félni kell!

77. oldal (A bátor nyulacska)

olvasóbarát P>!

A napos, déli domboldalon már kinyitotta sok sárga ernyőjét a som, amikor Mókus Bence bácsi egy szép napon az odúablakon kinézett. Ó, mennyi szépet látott! A nedves ágakon ezernyi napsugárka táncolt! A parti füzeken sok kis bozontos barka bolyhosodott, mint megannyi icipici nyuszi farka! …
Kék ibolya és sárga kankalin virult a réten, meg a tavaszi vizek partjain. Vidáman hangicsáltak a hazatért madarak, s ahol a kis ösvény dombnak szaladt, ragyogó fénycsipkébe öltözött egy tüskés, vén bozót, mintha az erdő tündérkéi megnyitottak volna valami égi aranyzuhanyozót.

88. oldal, Mókus Péter kiskertje

Kapcsolódó szócikkek: ibolya · kankalin · somfa
4 hozzászólás
worsi P>!

(…) ugyan ki veszi észre a mézillatú, madárfüttyös, tarkán kavargó tavaszi sokadalomban, hogy egy ibolyát baleset ért az erdőszélen?

133. oldal (Mese az ibolyáról meg még valamiről...)

3 hozzászólás
olvasóbarát P>!

Bizony, a meggondolatlan mackó négy korcsolyával a tányértalpain nekiment a síkos jégnek.
Jobbra lódult, balra lendült,
széles ívben körbeperdült,
egyik lába hátra húzott,
másik három félrecsúszott,
hosszan siklott, mindig arra,
amerre épp nem akarta!
A mókusok úgy kacagtak,
majd az ágról leszakadtak,
látva, hogy a mackót játszva
viszi a négy korcsolyácska!

18. oldal, A korcsolyázó mackó

Barnabás_The_Good_Girlboi>!

Cip-cirip, cip-cirip,
ezüsthegedűcske,
merre van hová bújt
cigányod a fűbe?

Cip-cirip, nem baj az,
ha őt sose látod,
csak a dal tegye még
szebbé a világot!

48.k. (Az ezüsthegedű)

worsi P>!

– Ó, nagyon jó szemem van! Ha akarod, megmondom, hogy száz lépésnyire innen otthon van-e a csigabiga!

118. oldal (Tündérmese)


Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: A szagtalan betörő
Pásztohy Panka: Szeretem a kiskutyám!
Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka
Bartos Erika: Bogyó és Babóca társasjátéka
Palásthy Ágnes: Elrabolták a siklót
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
Harcos Bálint: A Tigris és a Motyó
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi, pici Bori
Bálint Ágnes – Németh Ágnes: Kukori és Kotkoda – A nyikorgó daráló és más történetek
Tóthárpád Ferenc: A Mikulás Tücsökfalván