Lakótelepek 6 csillagozás

Ferkai András: Lakótelepek

Lakótelep… baljóslatú szó. Tízszintes panelházak jutnak az ember eszébe, köztük kiégett fű a senki földjén. Pedig a lakótelep szónak nem volt mindig ennyire negatív csengése. A telepszerű építésnek számos egyéb formája létezett. A maguk idején jól szolgálták céljukat, nagy részük ma is jól működik. Lakóik többnyire szeretnek ott élni. Könyvünk terjedelme nem engedi meg, hogy valamennyi említésre méltó lakótelepet bemutassuk, válogatni kényszerültünk. Igyekeztünk minden korszakból és fajtából a legjellemzőbbeket vagy a legérdekesebbeket kiválasztani. A nagyjából kronologikus rendet követő példák több mint száz év történetét ölelik fel, az 1880-as évektől az 1989-es rendszerváltozásig.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A mi Budapestünk

>!
78 oldal · ISBN: 9639170860

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cortinadampezzo P>!
Ferkai András: Lakótelepek

2005-ben volt az Indexen egy kiváló cikk, amelyben Budapest emblematikus és kevésbé ismert lakótelepeinek kedveltségi indexét keresték, magyarán röviden bemutattak nagyjából húsz lakótelepet, és ki-ki saját ízlése szerint szavazhatott rájuk. A cikkben többször hivatkoztak Ferkai András ezen könyvére, és mivel vidéki középiskolám padsoraiban üldögélve ekkoriban már tudtam, hogy csakis Budapesten képzelem el a jövőmet (így lett), ezért mindenképpen el akartam olvasni ezt a könyvet, hogy megismerhessem leendő közvetlen lakókörnyezetem (hiszen nagyjából csak a lakótelepi albérlet volt számomra elérhető, s ez fájdalom, az elmúlt 12 évben sem változott). Aztán az élet úgy hozta, hogy ugyan jó néhány lakótelepen éltem és még többet ismerhettem meg többé-kevésbé, de valahogy teljesen megfeledkeztem erről a könyvről, mígnem a napokban megláttam, hogy a szabóervinekben nagyjából hegyekben áll.

Az eléggé személyesre sikerült bevezető azért kellett, mert rövidsége miatt ez a kis könyvecske önmagában kevésbé értékelhető, kell hozzá az az érzelmi plusz, ami megmagyarázza, miért is adok az értékelésemben közel maximális pontot. Hiszen már a fülszövegben mentegetőzni kell a terjedelmi korlátok miatt, mert nincs benne minden budapesti lakótelep, a szerző időrendben haladva szemezget a különböző korok egyes típusai között, és így sajnos ki is maradt jó néhány olyan, amelyeket Ferkai valamiért nem tartott túlzottan érdekesnek, de helyük lenne egy ilyen kiadványban. Emellett a műfaja is megfoghatatlan, szórakoztató-ismeretterjesztőnek túl sok adatot tartalmaz, de nem is tudományos mű a szerző értékítéletei miatt (néhol dicsér, néhol dorgál, de a legritkább esetben marad pártatlan).

Mindezek ellenére alapos munka, meglehetősen sok korabeli újságcikk, könyvrészlet idézetével, hivatalos dokumentumokből előásott tervrajzokkal. Kiválóan mutatja be az elmúlt százötven év politikai kavarásait, hogy milyen (sokszor nem szakmai) szempontok döntöttek egy-egy helyszín kijelölésénél vagy tervpályázat elbírálásánál, illetve hogy terv és megvalósítás Magyarországon sosem volt köszönőviszonyban sem egymással. Az egyes kiválasztott lakótelepek leírása is érdekes, bár főleg építészeti szemszögből vizsgálódik, azért egy kis városszociológia is jutott minden fejezetre. Kár, hogy csak alig 80 oldal, szívesen olvastam volna még.

>!
78 oldal · ISBN: 9639170860
Pixelhiba>!
Ferkai András: Lakótelepek

Lakótelep-túrát szeretnék tartani, hogy mindazt megnézhessem, amit a könyvben megemlítettek. Nem is hiányzott a sokkal több kép, fontosabb volt, hogy érthetővé tette az aktuális korszellemet, és választ adott arra, hogy mit miért úgy építettek és oda ahová.


Hasonló könyvek címkék alapján

Axel Halling – N. Kovács Timea – Lidia Tirri: A legmodernebb lakótelep
Prohászka László: Szoborsorsok
Sebők Ferenc: Piramisok – paloták – panelházak
Pogány Frigyes: Firenze
Szablyár Péter: Toronymagasan
Jalsovszky Katalin – Tomsics Emőke: A tegnap világa
Rostás Péter – Erdei Gyöngyi: A főváros régisége 1780–1873 / Közterek és magánterek 1873–1940
Kubinszky Mihály: Sopron építészete a 20. században
Sonia Gallico: Vatican
Szirmai Viktória: „Csinált” városok