Néma ​utazás 25 csillagozás

Ferger Annamária: Néma utazás

Vegyél egy nagy levegőt és bátran merülj alá!
A versek egyszerű sorokból állnak, amelyek kinyílnak neked, ha olvasni kezded őket. Megelevenednek és a szemedbe mondják az igazságot.
Érezd át a verseket úgy, hogy közben megpihensz. Szakadj ki egy pillanatra a világból és hagyd, hogy a bátran alkalmazott költői képek megérintsenek, körbeöleljenek és elgondolkodtassanak téged.

>!
Underground, Budapest, 2016
92 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631265576 · Illusztrálta: Nyul Flóra

Kedvencelte 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Törpillaa
Ferger Annamária: Néma utazás

Imádom. ❤ Annyira, de annyira tetszett ez a gyönyörű verses kötet. :) Alig bírtam letenni készhez vétel után. Örülök, hogy elolvashattam és muszáj lesz beszereznem egy saját példányt. :) Teljesen rabul ejtett. Most életemben először olvastam ilyen könyvet és imádom. ❤ Alig várom, hogy még több könyvét olvashassam az írónőnek. A borító gyönyörű és a versek eszméletlenül jól sikerültek. Nem is tudnék kiválasztani közülük kedvencet, mert mind az lett. Alig mertem levegőt is venni olvasás közben. Fejemben visszhangoztak a versek és csak úgy peregtek előttem az oldalak. :) Bármikor újraolvasnám, ha lehetne. :) ❤

10 hozzászólás
>!
Deziréé
Ferger Annamária: Néma utazás

Hűha. Nem is olvastam még ezidáig kortárs verseket, de úgy látom, ideje lenne több verset olvasnom, mert nagyon élveztem a könyvet. Kellemes kikapcsolódást nyújtott így estére.
Tetszett, ahogy mindig kaptam valami újat, a rímek csak úgy záporoztak. Nagyon jók a versek, főleg a hosszabb versek tetszettek. Régebben én is írtam verseket, de közel sem voltak ilyen jók, mint amelyeket leírt az írónő.

A borító gyönyörű, olyan szép. Csak rá kellett néznem és máris kedvet kaptam olvasni és az olvasás közben újra kedvet kaptam az íráshoz.
Nem is tudok többet írni, egyszerűen csak, hogy: Vegyétek meg! Olvassátok el! Érdemes minden sorát elolvasni a könyvnek.

1 hozzászólás
>!
CsakSimánDorka P
Ferger Annamária: Néma utazás

Hozzám a legközelebb a Remény – versek kerültem, mert olvasás közben kicsit deja vu élményem volt. Ebben a csokorban a versek a költőnő elmondása szerint ezek a „könnyebb hangvételű, játékosabb versek”. Nekem nem ezek a szavak jutottam eszembe, hanem az, hogy a versek ebben a részben egy olyan szerelemről szólnak, amit képtelen elfejteni mind a kettő fél és folyton egymást keresik mindenben. Ebből a ciklusból került ki a kedvenc versem, melynek a címe Emlékfoszlány.

„Emlékfoszlány

Némán haladok előre a kitaposott ösvényen
Egy dalt dúdolok magamban, ami valamikor régen
Sokat jelentett nekem. Ma már csak egy dallam.
Elmúlt már a hatalma, nem vagyok a rabja.

Lassan haladok. A kavics csikorog a talpam alatt…
De félhomályban hirtelen megjelenő alak
Megállásra késztet. Csak áll, mozdulatlanul
Áttetsző alakja teljesen a fába simul.

Csak egy emlékfoszlány az, mi múltbéli fénnyel ég,
De mosoly játszik ajkán, pont úgy, mint rég.
Bár feledni akartam, küzdeni ellene,
De boldog perceket az agyam mégis hogy feledne?

Lépek egyet felé, de alakja homályosul
Sűrű lesz a köd, a sötétség állandósul.
Már csak két szemét látom, de ennyi is elég,
Hogy agyamba zúduljon ezernyi emlék.

Alakja távolodni kezd, ellenséget lát bennem
Könny gyűlik szememben, bár teljesen megértem.
Csak egyet pislogok, hogy ne csak a ködfátyolon át
lássam,
De hűlt helyét látva tudom, ismételten csak
hibáztam…”

Bővebben:
https://dorkaanyaolvas.blogspot.hu/2017/04/ferger-annam…

>!
Niitaa P
Ferger Annamária: Néma utazás

Ezt a verseskötet egy molyos esemény keretein belül jutott el hozzám is. Bevallom őszintén, nem szoktam verseket olvasgatni már régóta, így egy hirtelen felindulásnak nevezném a jelentkezésemet, s később tudatosult bennem csak a Mit tettem? érzés.
Mert hát akkor még bele sem gondoltam, hogyan lehetne véleményt alkotni versek sokaságáról úgy, hogy nem is értek hozzá. Szóval enyhén félve, de kíváncsian vártam, hogy hozzám is elérkezzen ez a kis könyvecske. Oldalszámra nem olyan sok, gondoltam egy délután leülök és végigszaladok rajtuk. Aha. Nem. Több is mélyebben megérintett és gondolkodásra késztetett. Egy nap többször is elővettem, olvasni belőle egy keveset, majd félreraktam, hogy teljesen át tudjam magam adni azoknak az érzéseknek, amiket kiváltott belőlem.

Szóval drága Ferger Annamára és Ferger Jolcsi, nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy részese lehettem én is ennek az apró csodának!

A teljes értékelést elérhetitek ide kattintva : http://niitaabell.blogspot.hu/2017/03/ferger-annamaria-…

2 hozzászólás
>!
Diana_L IP
Ferger Annamária: Néma utazás

Nem mondom, hogy soha nem olvasok verseket, de ritkán fordul elő. Most mégis örülök, hogy ez a kötet a kezembe került. Nem folyamatosan olvastam, hanem szépen apránként. Néha felkaptam az asztalról, kinyitottam és elolvastam egy-két verset. Majd ma délután azt vettem észre, hogy vége. Nincs tovább és kicsit sajnáltam. És pont emiatt adtam meg az öt csillagot. Szóval, hatott rám és ez jó.
Köszönöm az írónőnek, hogy elküldött erre a kalandozásra.

1 hozzászólás
>!
gazibla P
Ferger Annamária: Néma utazás

Voltak versek amik tetszettek és voltak amik nem, de ez nem is igazán meglepő hiszen József Attilának is vannak művei, amik nem tetszenek. Ettől függetlenül sok sok ígéretes sora van a költőnőnek. Két vers nálam kiemelkedett a többi közül a legjobb/legszebb talán a „Rab madár” című és a második helyre a „Sötétben suttogom el” című került fel. A „Rab madár” címűben volt egy versszak ami nagyon megfogott:
"Felszáll a szó, a dallama
– hogy bódulatát halljam – a
Szárnyára kél. Dalol,
De itt csak csend honol."
Aki ilyen szép versszakokat tud írni, szerintem még sokra viheti. Sok versén érződik a költőnőnek hogy első kötet, de az mindenképpen állítható, hogy tehetséges és van jövője. :) Jó kis kötet lett ez. :) Gratulálok! :)

>!
K_A_Hikari P
Ferger Annamária: Néma utazás

Verseskötetről értékelést írni kifejezetten kihívás, főleg tudva azt, hogy nagy valószínűséggel elolvassa a kötet szerzője is.

Az egyik figyeltemnél találtam rá a könyvre, megtetszett az értékelése, úgyhogy rögtön lecsaptam a lehetőségre, hogy elutazhat hozzám (is) a könyv.
Hamar meg is kaphattam, a csomagküldő szolgálat ezúttal is gyors volt szóval a február ezzel a könyvvel zártam.

Ha irodalom óra kereten belül kerülne a kezembe a kötet, valószínűleg nekiállnánk darabjaira cibálni egy-egy írást. Utálom megmondani, ki mit gondoljon egy versről.
Csak érzéseket, gondolatokat fogalmazok meg kiemelve a kötetből a kedvenceimet.

♡ Esőben állva – Az a vers, amit elkezdtem olvasni, és megjelent előttem egy zuhogó eső képe. Aztán folytattam, és éreztem a búcsúzást, az egyedüllétet magamban. Nem volt jó érzés.
♡ A siket és a vak – Számomra az egész kötet legkülönlegesebb verse. Két idős ember találkozása, több év után, akik a testi fogyatékosság ellénere is megértik egymást a saját „szeretet-nyelvükön”.
♡ Szivárvány-híd – Megfogott az első sortól az utolsóig, ráadásul hasonló érzésem volt olvasás közben, mint az egyik sajat versem írásakor.
♡ A pillanatoknak élni – Van egy „Légy boldog…élj” cimű írásom, amiben teljesen hasonló gondolatokat fogalmaztam meg. Jó volt olvasni, hogy nem csak én értékelem a pillanat értékét.
♡ Maroknyi perc – Ez a vers az utolsó öt sorával fogott meg: "Nem gazdálkodtunk jól az idővel. Az csak pergett le
És még mindig csak pereg…
Csak pereg…
Pereg…
Csak sose múljon el az utolsó perc veled!" Annyira szép.
♡Tintába holt szavak – Rögtön megfogott a cím, aztán a különleges kinézet. A tartalom se semmi, többször elolvastam. Talán ez a kedvencem.
♡ Angyalfény – A vers, amit olvasva eszembe jutott számomra is valaki, akit már csupán „emlékdobozban” őrizhetek. De jó volt rá gomdolni.
♡ Egyetlen – A másik kedvenc.
Főleg az alábbi versszak: "Ha látod, hogy fáj, ne kérdezz
Ölelj csak magadhoz, hogy ne féljek
Nem kellenek semmitmondó szavak. Ígéretekkel mit sem érek. Add csak önmagad."
Meglepett, mert ennyire ritkán talál be rész.

A lényeg a lényeg, jó volt olvasni, (remélem lesz még újabb csokorra való) köszönöm a lehetőséget.

3 hozzászólás
>!
Mimi_Taylor I
Ferger Annamária: Néma utazás

Nemrég fejeztem be a verseskötet olvasását. Már jóideje ott csücsült a kívánságlistámon, mikor egy könyvcsere következtében eljutott hozzám.
Az első dolog, ami megfogja az embert ebben a kötetben, az a szemet gyönyörködtető borító. Köztudott (legalábbis aki ismer, az tudja rólam), hogy mennyire imádom a verseket. Így nem is volt kérdéses, hogy előbb, vagy utóbb megkaparintom ezt a könyvet. :)
Pár percre a gondolataimba kellett merülnöm, mire nekifogtam megírni ezt az értékelést. Gondolkoztam a csillagok számát illetően is.
Számomra ugyanis fontos a rím a versekben, ezért szeretem őket. Ebben a kötetben több olyan vers is van, ahol hiányzott a rímpár. Nem mindegyik íródott a megszokott verses formában.
DE aztán mélyebbre ástam. Volt olyan vers, amit kétszer is elolvastam. Rájöttem, hogy ezeknek a verseknek a lényege a mély mondanivalója. A kedvenceim (merthogy azok is vannak), viszont a rímelős versek közül kerültek ki (hiába, nem tudom önmagam megtagadni):
Esőben állva
Egyetlen
Ezek a kedvenceim, illetve olvastam sok olyan gondolatot, melyek nagyon megérintettek. Közülük jónéhányat kiírtam az idézetek közé.
Összességében úgy döntöttem, hogy ez nekem nagyon is tetszett. Megérdemli az 5*-ot. :) Szerintem mindenkinek a könyvespolcán ott kellene csücsülnie néhány ilyen verseskötetnek. Én boldog vagyok, hogy itt tudhatom az enyémen és bármikor elővehetem újra. Mert az biztos hogy még nagyon sokszor a kezembe fog kerülni.
Köszönöm az élményt és várom a következő ilyen csodát! :)

1 hozzászólás
>!
Attila_Saw
Ferger Annamária: Néma utazás

Először is egy köszönetnyilvánítással kezdenék: @Ferger_Jolcsi, amiért megjelöltél az utazókönyvben, ezáltal neked köszönhetem, hogy eljutottak hozzám a versek, és hálás vagyok @Ferger_Annamária, amiért megírtad ezeket a verseket, és kiadtad, és körtúrára indítottad a művedet.
A könyv borítója és a benne található illusztrációk gyönyörködtetőek.
Amint eljutott hozzám a könyv, egy kicsit megijedtem, mert belegondoltam, hogy mi van, ha ezúttal sem fognak tetszeni egy kortárs költő versművei, és ezúttal 1000%, hogy elolvassák a véleményemet az adott műről, hiszen személyesen Ő küldte nekünk az utazókönyv által. Aznap, ahogy átvettem a postán a könyvet, leültem egy parkban elolvasni egy-két verset, a félelmem azonnal elszállt.
Engem a legjobban a Remény-versek fogtak meg, mert olyan költői képeket alkalmazott Annamária, olyan formában, hogy képtelen voltam ott nem az érzés és a metafora rabjává esni. A lélek-versek érintettek meg valamiért a legkevésbé, talán azért, mert úgy éreztem, hogy ott sokkal kevésbé van jelen a csodálatosan alkalmazott költői eszköz által felhasznált szókép, mint a remény-verseknél. Vagyis még túlságosan a remény-versek hatása alatt voltam, és nehezen tudtam elvonatkoztatni tőlük, ezért több akadályt állított a szívem a lélek-versekhez, hogy megérinthessen. Ezt most talán úgy sikerült leírnom, mintha nem tetszettek volna, holott nem erről van szó, csak hangsúlyozni szeretném, mennyire megérintettek a remény-versek, úgy hogy engem a szerelmes történet/vers nem szokott annyira megragadni. Bámulatos, mennyiféle érzést élt már meg és éltetett át velem olvasás közben Annamária, amik versírásra késztették.
Örülök neki, hogy végül Annamáriában meglelhettem azt a kincset, amit egy kortárs költőben keresek. Csak így tovább! Köszönöm az élményt.

1 hozzászólás
>!
TiszlaviczMarcsi IP
Ferger Annamária: Néma utazás

Bevallom, nem nagyon olvasok verseket, inkább csak a régi időkből. Ebben a kötetben azonban több vers is megragadott, megérintett, volt, amit többször elolvastam, annyira tetszett. Őszinte érzelmek áradnak a sorokból. spoiler
Végül köszönöm a lehetőséget, hogy elolvashattam, sok élménnyel gazdagodtam :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Egy angyallány hárfán játszott
Megnyugtató, békés dallamot
Keringőt járt a homok a széllel
Míg körbeölelt a hold enyhe fénnyel

22. oldal, Holdfény-ragyogás

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Haláltusa

Dobbanás…
Egy-kettő-három.
Sóhajtás…
Egy – nincs másom.
Rezdülés…
Kettő-három.
Lélegzés…
Csak egy – megy, csak fájón.
Dobogás…
Egy-kettő-végtelen.
„Túl kell élned, Egyetlenem!”

19. oldal

>!
Mimi_Taylor I

Csak figyelem, miként tűnik tova
A sok perc, melyet meg is élhettem volna…

54. oldal

>!
Isabel_Rose I

Látni szeretném, ki embernek láthatatlan
Légy kérlek a biztos váram, az oltalmam.

>!
Eowyn I

Ne hidd, hogy amit álmodtál
Egyszerű szellő volna csupán.
Hisz a pillangó is – bár aprót verdes –
Két szárnya akár vihart is ébreszthet.

56. oldal, Pillangóhatás

>!
Eowyn I

Végül köszönettel tartozom Istennek.

utolsó mondat

>!
Mimi_Taylor I

Az emlékek soha nem fogynak el,
De az már nem mindegy, hogy mire emlékezel.

44. oldal

>!
Mimi_Taylor I

Meg kell tanulnod a boldog pillanatoknak élni

44. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Varró Dániel: Szívdesszert
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Corinna Ann Jay: Amikor éjfélt üt az óra
Böröndi Lajos: Elszorult lélekkel
Csukás István: Évszakom a szerelem
Baranyi Ferenc: Ballada a hunyászkodókról
Teleki Anna: A Világ előtt
Gergely Ágnes: Válogatott szerelmeim
Csukás István: Te mire gondolsz közben?
Horváth László Imre: A hajó, ami nőket szállított