Az ​ókori Róma története 19 csillagozás

Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Az ​Appennini-félsziget Dél-Európának a Földközi-tengerbe nyúló három nagy félszigete közül a középsö, földrajzi fekvése révén szinte kijelölt arra a jelentőségre, melyet a világtörténetben betöltött. (Az Itália nevet a félsziget az ókorban kapta.) Északon könnyen járható hágók kapcsolják össze Közép-Európával, délen a hozzá simuló Szicília és Málta szigetekkel hídként köti össze Európát Afrikával. A környező tengerek nyújtotta védettség, mely a más népekkel való kapcsolatok felvételének az előnyeit, de az inváziók veszélyét is magában hordta, nem jelenti egyszersmind a félsziget egységét földrajzi szempontból is. Az Appennini-félsziget négy, egymástól jól elkülöníthető tájegységre oszlik. Az első, a félszigetet átszelő, a névadó Appenninek hegyláncától északra elterülő hatalmas Pó-síkság a környező hegyekkel, inkább csak fekvésének közelsége révén kapcsolódik a félszigethez, melytől számos jellegzetesség választja el. Jelentőségét elsősorban gazdasági adottságai: termékeny,… (tovább)

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006
434 oldal · ISBN: 9631944565
>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631944563
>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631944565

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

A hazai ókortörténetírás egyik klasszikusa ez a kötet. A három szerző államformák szerint osztotta fel egymás között a fejezeteket (Ferenczy Endre földrajzi adottságok, őstörténet és királyok kora, Maróti Egon köztársaság kora és Hahn István császárság kora). A fejezetek hasonló struktúrában kezdődnek és fejeződnek be: Elején a fontosabb források kerülnek megemlítésre, míg a végén, aki az adott témához kedvet kapott, a főként idegen nyelvű szakirodalomból tájékozódhat. A fejezetek tanulás szempontjából nagyon jól tagoltak, az egyes fogalmakat vagy eseményeket könnyen meg tudjuk külön-külön is találni. A folyamatos területi változásokat topográfiai megértését nagyon gazdag térképanyag segíti. Ferenczy Endre és Maróti Egon fejezetei főleg a politika-és államigazgatástörténetre helyezik a hangsúlyt, ugyan mindketten érintőlegesen említik a gazdaságot és a társadalmat, a kultúráról csak a királyok koráról szóló részben olvashatunk. Hahn István császárságról szóló fejezeteiben is a politikatörténet az uralkodó, megjelenik benne többször is a marxista történetírásra jellemző osztályharc kérdésköre, de mellette egy teljes fejezetet szentel a kultúrának, a gazdaságnak és a társadalomtörténetnek egyaránt. A szöveg egyetemi tankönyvhöz képest viszonylag könnyen olvasható és tanulható egyaránt. Bátran ajánlható azoknak is, akik szeretnék felfrissíteni, illetve elmélyíteni az iskolában tanultakat az ókori Róma történetéről!

Disznóparéj_HVP IP>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Jó összefoglalónak az utolsó nagy ókori birodalom történetéhez.
Csak óvatosan Hahn elvtárs részeivel, az etruszk osztályharc például kiemelkedően szórakoztató. :D

12 hozzászólás
Nienna001 P>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Első féléves tárgy volt, de a tartalmára már alig emlékszem. Igazából inkább átnézni volt jó, mivel voltak benne történelmileg már elavult nézetek is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Földi András – Hamza Gábor: A római jog története és institúciói
Zlinszky János: Állam és jog az ősi Rómában
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.
Robert Graves: Claudius, az Isten
Steven Saylor: Birodalom
Titus Livius: A római nép története a város alapításától
Móra Ferenc: Aranykoporsó
Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok
Jean-Noël Robert: Az ókori Róma