Az ​ókori Róma története 19 csillagozás

Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Az ​Appennini-félsziget Dél-Európának a Földközi-tengerbe nyúló három nagy félszigete közül a középsö, földrajzi fekvése révén szinte kijelölt arra a jelentőségre, melyet a világtörténetben betöltött. (Az Itália nevet a félsziget az ókorban kapta.) Északon könnyen járható hágók kapcsolják össze Közép-Európával, délen a hozzá simuló Szicília és Málta szigetekkel hídként köti össze Európát Afrikával. A környező tengerek nyújtotta védettség, mely a más népekkel való kapcsolatok felvételének az előnyeit, de az inváziók veszélyét is magában hordta, nem jelenti egyszersmind a félsziget egységét földrajzi szempontból is. Az Appennini-félsziget négy, egymástól jól elkülöníthető tájegységre oszlik. Az első, a félszigetet átszelő, a névadó Appenninek hegyláncától északra elterülő hatalmas Pó-síkság a környező hegyekkel, inkább csak fekvésének közelsége révén kapcsolódik a félszigethez, melytől számos jellegzetesség választja el. Jelentőségét elsősorban gazdasági adottságai: termékeny,… (tovább)

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006
434 oldal · ISBN: 9631944565
>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2006
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631944563
>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003
434 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631944565

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

A hazai ókortörténetírás egyik klasszikusa ez a kötet. A három szerző államformák szerint osztotta fel egymás között a fejezeteket (Ferenczy Endre földrajzi adottságok, őstörténet és királyok kora, Maróti Egon köztársaság kora és Hahn István császárság kora). A fejezetek hasonló struktúrában kezdődnek és fejeződnek be: Elején a fontosabb források kerülnek megemlítésre, míg a végén, aki az adott témához kedvet kapott, a főként idegen nyelvű szakirodalomból tájékozódhat. A fejezetek tanulás szempontjából nagyon jól tagoltak, az egyes fogalmakat vagy eseményeket könnyen meg tudjuk külön-külön is találni. A folyamatos területi változásokat topográfiai megértését nagyon gazdag térképanyag segíti. Ferenczy Endre és Maróti Egon fejezetei főleg a politika-és államigazgatástörténetre helyezik a hangsúlyt, ugyan mindketten érintőlegesen említik a gazdaságot és a társadalmat, a kultúráról csak a királyok koráról szóló részben olvashatunk. Hahn István császárságról szóló fejezeteiben is a politikatörténet az uralkodó, megjelenik benne többször is a marxista történetírásra jellemző osztályharc kérdésköre, de mellette egy teljes fejezetet szentel a kultúrának, a gazdaságnak és a társadalomtörténetnek egyaránt. A szöveg egyetemi tankönyvhöz képest viszonylag könnyen olvasható és tanulható egyaránt. Bátran ajánlható azoknak is, akik szeretnék felfrissíteni, illetve elmélyíteni az iskolában tanultakat az ókori Róma történetéről!

Disznóparéj_HVP IP>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Jó összefoglalónak az utolsó nagy ókori birodalom történetéhez.
Csak óvatosan Hahn elvtárs részeivel, az etruszk osztályharc például kiemelkedően szórakoztató. :D

12 hozzászólás
Nienna001 P>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Első féléves tárgy volt, de a tartalmára már alig emlékszem. Igazából inkább átnézni volt jó, mivel voltak benne történelmileg már elavult nézetek is.

Lali79>!
Ferenczy Endre – Maróti Egon – Hahn István: Az ókori Róma története

Szerintem zsenialis! Mindig lehet benne valami uj dolgot talalni, sokszor beleolvasok. Jo van benne némi osztalyharc, de annyi kell is, mert az az elet resze. Manapsag szeretik elfeledtetni. Arra nem is gondoltam, hogy a kalozok majdnem annyi rabszolgat szallitottak Italiaban, mint amennyit a hadsereg.. Cato meg kifejezetten ugyes uzleti tanacsokat adott a kor embereinek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Földi András – Hamza Gábor: A római jog története és institúciói
Zlinszky János: Állam és jog az ősi Rómában
Colleen McCullough: Az októberi ló I-II.
Robert Graves: Claudius, az Isten
Steven Saylor: Birodalom
Titus Livius: A római nép története a város alapításától
Móra Ferenc: Aranykoporsó
Kertész István: Híres és hírhedt római caesarok
Jean-Noël Robert: Az ókori Róma