A ​pormanó újabb kalandjai (Pormanó 2.) 11 csillagozás

Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Ki a titokzatos új manó?
A pormanó és barátai újabb kalamajkába keverednek: a környékükön egy furcsa lény ijesztgeti a gyerekeket, és mindenki orra alá borsot tör. A manók úgy döntenek, maguk veszik kézbe az ügyet, és zseniális tervet eszelnek ki az elkapására.
Ezzel kezdetét veszi az izgalmas üldözés a sötét alagsortól egészen a panelház legtetejéig, a tetőfolyosóig. A kis csapat a veszélyekre fittyet hányva ered a bajkeverő nyomába, sőt, még a szemétledobó csövébe is bemerészkednek. Manórablás, ejtőernyőzés, csúzli és köpőcső párharca – ebben a könyvben mindent megtalálsz, ami egy lélegzetelállító kalandhoz kell.
Vajon sikerrel járnak apró barátaink? Végül megszabadulnak a bosszantó manótól, vagy inkább szert tesznek egy új barátra?
Kalandozz pormanóval Te is!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633997628 · Illusztrálta: Ráduly Csaba

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
CsakSimánDorka P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Igazából nem sokat olvastam ebből a könyvből, mert főleg Férj olvasta fel a gyerekeknek. Viszont azok a részek, amik rám maradtak nagyon tetszettek. De ami a legfontosabb, hogy a fiúknak nagyon tetszett. Imádták benne az illusztrációkat és jókat kacagtak a manókon.

>!
dianna76 P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

A történet első részében csalódtam, így meglepődtem magamon, amikor kihoztam a második kötetet a könyvtárból. De hát ott kacsintgatott az új könyvek polcán.
Végül örülök, hogy elolvastam, mert tetszett. Nagyon jól és szórakoztatóan, izgalmasan indult. Pont ezért féltem, hogy unalmassá fog válni később. De nem! Lazán kalandos és izgalmas, könnyen olvasható mese. Van benne összetartás, barátság, ellenségeskedés, de megbocsájtás is. S kiderül, hogy az idős emberek is szeretnek kicsit gyermekek lenni. Ne feledjétek, ha manókra leltek a lakásotokban, ne üldözzétek el őket, mert hasznosak is lehetnek! Kíváncsi vagyok, lesz-e újabb kötet.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633997628 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
3 hozzászólás
>!
gab001 P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Pontosan ugyanonnan folytatódik a történet, ahol az első rész véget ért. A korábban megismert kis csapat azt tervezi, hogy a gonoszságai miatt megszabadulnak a ledobólakótól. A kivitelezés során azonban számos meglepetés várja őket. Többek között megismerkedhetünk a csatornalakóval is. Ahogy haladunk előre úgy válik egyre érdekesebbé a történet. Igazából csak azt nem értem, hogy miért kell annyira titkolózni a felnőttek előtt, szívesen vettem volna ezzel kapcsolatban egy elfogadható indoklást. A különleges lények mellett az illusztrációk is erősségei a könyvnek. Nagyon szemléletesek. Igényesen kivitelezett mesekönyv nagyobbaknak.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633997628 · Illusztrálta: Ráduly Csaba
>!
icu79 P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Az első részt nem olvastam, de így is teljesen érthető volt számomra. Azért egyszer majd kíváncsiságból kézbe venném, hogy miként is bukkantak fel ezek a manók.
Az illusztráció nagyon tetszett, de a történet nem okozott bennem semmilyen maradandó élményt. Kalandos, mókás, a célközönségnek biztosan megfelelő olvasmány.

>!
Molymacska P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Megint egy könyv, amiről sokat gondoltam, és teljesen mást kaptam.
Valahogy nehezen tudtam elképzelni pormanó kalandjait, de aztán kiderült, nem ő az egyetlen manó, és így már sokkal aranyosabb és gazdagabb volt a történet. Szépen követkehtjük végig a kalandot, a végére pedig egy kis tanulság is befigyel, de csak szépen, aranyosan. A rajzok mellé nagyon szépek voltak, hozták a mesének a hangulatát. (főleg a sajtfűszoknyában lévő pormanó :D nagyon király :D )

>!
Media_Addict_Hu 
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Ferenczi Szilvia stílusa kellően lendületes, visz előre a szöveg, és külön tetszik, hogy még a dialógusokban is tanít. Mint amikor elmagyarázzák, hogy mi az aikido: nem tűnik szájbarágósnak, egy poénnal elüti az írónő az egészet, és közben nevetve tanul a gyerek. Szerintem ez a lehető legjobb hozzáállás, ha az ember mesekönyvet szeretne írni.

Bővebben:
» http://sorok-kozott.hu/2017/09/konyvkritika-ferenczi-sz…

>!
Mpattus P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Az első részt nagyon kedveltem, a második sajnos nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.

Próbáltam utánajárni, mi lehetett az ok:
http://szembetuno.blogspot.hu/2017/09/ferenczi-szilvia-…

>!
Anikó_74
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

A kisfiam imádta ezt is , mint az első részt . Reméljük lesz folytatás.

>!
PTJulia P
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Nagy pozitívuma a könyvnek, hogy végre lakótelepi gyerekeknek szól, lakótelepi környezetről. A Szeleburdi családon kívül nemigen tudok olyan mesét, ami lakótelepen játszódik, holott rengeteg gyerek mindennapi életét határozza meg ez az életforma.
A mese szerintem tisztes iparosmunka, semmi különösebb tanulság, semmi irodalmi cizelláltság. Van eleje, vége, egy kis íve, de nekem túlzottan zavaros volt. Néha a végefelé se értettük, hogy mit olvasunk, egyes szavakba -főleg a manók neveibe- állandóan beletört a nyelvem. Úgy éreztem, hogy időnként az író meg az illusztrátor is belezavarodnak a sztoriba, pl elvileg Gizi néni elutazik 10 napra, aztán mégis otthon van, ősz, de a képeken barna stb. Az sem tetszett, hogy a gyerekek többször is hazudnak a könyvben, és ez mint teljesen elfogadható, csávából kihúzó megoldás minden esetben.
Pozitívnak tartom azt, hogy nem kellett az első rész ismerete, gyakorlatilag 3-4 oldal után teljes jogúan bekapcsolódhatunk a történetbe, felfoghatjuk az alapfelállást (már, ha a manók nevét sikerül felfogni).

>!
Rocska1918
Ferenczi Szilvia: A pormanó újabb kalandjai

Jobban tetszett, mint az első kötet! Több és izgalmasabb kalandban keveredtek a szereplők. Az új manók is nagyon édesek. Örültem, hogy nem mondtak le a gyerekek -elsősorban Kinga – arról, hogy ledobó manó megváltozhat spoiler.
A zárókép a sok kaland után ennél nem is lehetett volna tökéletesebb!


Népszerű idézetek

>!
Molymacska P

– Ti sem énekeltetek valami csodásan az órán – vágott vissza az ereszlakó.
– Akik jól akarnak énekelni, a zuhany alá állnak – vetett véget a hangzavarnak Vili.
– Miért? tekintett rá gyanakodva a ragacsos bundájú pormanó.
– Mert attól szebb lesz a hangjuk.

7-8. oldal

>!
Könyvmolyképző KU

Zsolti odahajolt, hogy kiszabadítsa, de a szemétledobó lakója gyorsabb volt. Felkapta nemcsak a zsákot, hanem a beleakadt manót is.
– Ne mozduljatok – förmedt rájuk –, vagy poros barátotokat ledobom a csőbe, akár a szemetet!

>!
Könyvmolyképző KU

– Biztos táncolni jár – találgatott a kéménylakó. – A lányok azt szokták. Lehet, hogy hulahulázik.
– Hullahullázik? – értetlenkedett a pormanó.
– Nem hulla, hanem hula – magyarázta türelmesen a seprű. – Az egy polinéz tánc.

>!
Könyvmolyképző KU

,A cowboykalapos a pormanóra nézett, aki nem túl lelkes arcot vágott.
– Ne aggódj, vigyázunk rád! Mi sem szeretnénk, ha elszállnál odakinn, mint egy hópihe – tette hozzá vigyorogva.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Bodor Attila: A ló, aki édességet tüsszentett
Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: A medve, akit Paddingtonnak hívnak
Timo Parvela: Ella újabb kalandjai
William Makepeace Thackeray: A rózsa és a gyűrű
Jeremy Strong: Apa szerzett egy aligátort!
Vlagyimir Ljovsin: Nullácska a tengeren
Berg Judit: Rumini