A ​pormanó felbukkan (Pormanó 1.) 45 csillagozás

Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

"Éjjel Vili furcsa neszt hall a szobában, és egy meglepő lénnyel találkozik: a pormanóval.
Az új lakó a legváratlanabb helyeken bukkan fel, csámcsogva eszik az ágy alatt és tiltakozik a fürdés ellen. A kis bajkeverő Vilivel tart az iskolába, de bizony ott nyoma veszik.
Nincs mese, meg kell menteni! A kéményseprű és az ereszlakó siet a fiú segítségére.
Érdekel, hogy lehet kijutni egy porszívóból? Hogy lehet kötélugrást tartani egy kémény belsejében? Hogy lehet feltűnés nélkül felmászni egy tanár fejére?
Izgalmas kalandok, sok nevetés és kedves kis lények várják a gyerekeket ebben a vidám történetben.

5 éves kortól

Eredeti megjelenés éve: 2015

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
160 oldal · ISBN: 9789633992432 · Illusztrálta: Ráduly Csaba

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Engem nagyon szórakoztatott ez a könyv, nagyon tetszett. :) Igazán aranyos, mondhatnám azt is, hogy olyan cuki, hogy belehaloook. :)
Pormanó (alias POroszlán) nagyon szerethető kis lényecske. Nem csak a gyerekek számára, hanem a felnőtteknek is. A Kéményseprű meg talán még aranyosabb volt a félénkségével. Az illusztrációk pedig tökéletesek voltak. Általában csak átsiklok a képek fölött, ha illusztrált könyvet olvasok, de ezeknél megálltam gyönyörködni, és kifejezetten kevésnek találtam. Még tudtam volna nézegetni. :D Kisebb gyerekekre gondolva sem jött volna rosszul még néhány rajz, esetleg egész oldalasban. :)
Nem tudom, hogy én szeretnék-e egy Pormanót, mert elég sok kalamajkát tud okozni az ötleteivel. Viszont ha jobban belegondolok, szerintem nekem is van, csak még nagyon elbújt előlem, mert ez a szerencsétlen lakás eszméletlen poros. Már takarítás után fél órával is akár.
Egy kicsit emlékeztetett a Toy Story-ra, csak ez sokkal aranyosabb volt. :)
Ha egyszer abba a szakaszba lép az életem, hogy gyerekem lesz, esélyes, hogy ezt fel fogom majd neki olvasni. Vagy ha nagyobb lesz, a kezébe fogom adni. :)

1 hozzászólás
KönyvParfé>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Ferenczi Szilvia kedves történetet írt, számomra kellemes csalódás ez a könyv. A szereplőket nagyon megkedveltem, és tetszettek a kalandos, humoros részek is. Ebben a mesében mindig történik valami, erről a kotnyeles, nyughatatlan pormanó folyamatosan gondoskodik. Szerettem, hogy nem riad vissza semmitől, mert tudja, mennyi mindent fel kell fedeznie még ezen a világon. Az egyszer tuti, hogy nem lehet mellette unatkozni!

Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/08/11/ferenczi_szilvia_r…

K_A_Hikari I>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

A mesékből soha nem nő ki az ember.
Ez most már biztos.
Az írónő valami eszméletlen aranyos, – nem tudok rá jobb jelzőt – mesekönyvet írt. Gördülékeny történet, nagyon aranyos karakterek, szuper illusztraciók teszik még színesebbé a könyvet.
Arról nem beszélve, hogy keményfedeles és a lapok is strapabírók. Igazi kellemes olvasmány ami esti mesének ugyanúgy jó, ahogy a nagyabbacska gyerek is elolvassa magának.
Aztán lehet, hogy az örök-gyerek szülőnek is tetszeni fog a kaland, amit átélnek a szereplők.

Gelso>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Kellemes csalódás és meglepetés számomra a könyv, amelyben a szereplőket nagyon megkedveltem. Kalandos, humoros, kezdeményező könyv – amelyben egymás után, megállás nélkül történnek az események a szereplőkkel.
Pormanó és számos társa minden épületben és helységben előbukkan, valamilyen „módosulatában” megtalálható, bár számunkra mindegyikük egyforma lenne, mert a Pormanók világában élve láthatóak csak és tapasztalhatók meg a különbségek. Az ő személyiségük igazán kezdeményező, nem riadnak vissza a kalandoktól, sőt kalandok sorától, a veszélyes küldetésektől, a meredek tettektől; készek pl. a magasból leugrani, másikba kapaszkodva lezuhanni, lépcsőkorláton szélsebesen lecsúszni, magasba felmászni. Ismeretlen helyekre vetődve azokat azonnal felfedezőutakra indulni. Lételemük a kaland, a felfedezés, és ezeknek a keresése.
Kedves, de néha túlontúl mozgalmas életük kicsit riasztó lehet a vele kapcsolatba kerülőknek. Nem erősségük a tisztaság sem, de az valójában érthető, hisz a helységek összeporolása az ő hétköznapi feladatuk. Fura is lenne egy hófehér porcica, akarom mondani Pormanó.
Kéményseprű a következő kedves lény a történetben, amely szintén velünk együtt él és vándorol le és fel a kéményünkben, időnként ki-kijön, és szétnéz a lakásunkban, aminek pici kis koromnyomát láthatjuk. Egy végtelenül kedves, szemlélődő, magányos, (de ezek a lények általában magányosak), segítőkész, nyugodt lény, aki nem tartozik a kalandvágyók közé, nem keresi a kalandokat, inkább beléjük csöppen, de ha már ott van, megfelelően át is éli azokat, és úgy tesz, hogy a lehető legjobb, legeredményesebb kimenetelük legyen. Gyümölccsel, kompóttal él, elmondása szerint mert ezeket könnyen megszerezheti az otthonokban járva.
Ereszlakó személyisége nekem túlzó, számomra sok volt a harsánysága, és valójában nem is értettem a szerepét, viszont, ha már őt megemlítették akkor a szemétledobóban élő hencegő, undok, nevenincs lényt is szerepeltethették volna bővebben. talán így teljesebb ismereteket szerezhettünk volna a minket körülvevő házkörüli lényekről…
Vili aranyos, jó természetű harmadikos kisdiák, aki, mint egy gyerek, és ez egyáltalán nem meglepő, véletlenül belecsöppen a kalandokba, és tesz is arról, hogy ott legyen bennük tevőlegesen.
Nagyon mókásnak tartottam az iskolán belül a büfében és az ital automatánál játszódó részeket.
Egyetlen problémám az illusztrációkkal volt, sajnálom, ezeket a rajzokat nem tudtam megszeretni, a könyv végére kezdtem megszokni és aranyos motívumokat felfedezni, de Ráduly Csaba rajzai sehogy sem nyerték el tetszésemet.
(pl. a 19. old. a porszívózó anyuka totál kiverte nálam a biztosítékot; viszont az 52. old. a kéménytetőn szemlélődő vagy a 98. old. a kilincsen csimpaszkodó két lény, de akár a 102.old. szezámos ropival kardozó ábra is aranyos)
Kellemes, jó, kalandos, vicces, szerethető könyv, melyet vaskossága és szövegmegjelenítése (már több oldalon keresztül találunk szöveges oldalakat, és a rajzok ritkán törik meg a nyomtatott részeket) miatt inkább idősebb alsós gyerekek kezébe adnám önálló olvasásra, tőlük kisebbeknek felolvasásra ajánlom.
Ismét el fogom hozni a könyvtárból, mert a gyerekeimmel is szeretném megismertetni.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

CsakSimánDorka>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Abszolút 5*! Nagyon cuki történet, annyira nagyon szerethető ez a Pormanó, hogy kezdek rajta elgondolkozni, hogy nekem is kéne egy itthonra. Vagy lehet, hogy van is csak még nem találkoztam vele. Akkor viszont szólok a törpéknek, hogy keressék meg :D

Update: azóta a fiúknak is fel lett olvasva és Levi talált egy leszakadt sapkapamacsot, mikor keresztanyjáéknál voltunk és mutatta, hogy megtalálta a pormanót :)

joopsy>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Először is a könyv egyszerűen gyönyörű. Leendő szülőként is élvezetes volt hozzányúlni. Az illusztrációk fantasztikusak és murisak.
Másodszor pedig az ötlet, hogy az átlagos gyerekek körül fantázialények élnek szerintem egyszerűen mesteri. :) Máig vannak emlékeim a célkorosztályi időszakomból, amikor a vécén ülve színes dinoszauruszokat képzeltem magam elé, miközben halandzsa nyelven megszólaltattam őket. :D Biztos vagyok benne, hogy másnak is ilyen vagy még élénkebb volt a fantáziája gyerekkorában.
Gyerekként egyedül az üres házban folyton kattogó, nyekergő, zörgő hangokat hallottam. Talán, ha valaki azt mondja nekem, hogy az biztos a pormanó volt, talán nem féltem volna ezektől.
A könyv egyébként egyszerű, de szépen megfogalmazott kerek mondatokból áll. Szerintem 8-9 évesen jó lehet olvasni. A kisebbeknek pedig én is szívesen olvasnám fel. A főhősünk, a pormanó a barátaival egyszerű, hétköznapi kalandokba keveredik. Felnőttként nem túl izgi, de nekem már eléggé ki lett tolva az ingerküszöböm. Szeretném, ha a jövőbeli gyermekem ilyeneken nőne fel… legalábbis amíg van lehetőségem befolyásolni.

Citrompor >!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Aranyos ötlet: a lakás zegzugaiban megbúvó pormanó megismerkedése az iskolás Vilivel és más, hasonlóan jópofa „albérlőkkel”, akik közös kalandokba, bonyodalmakba keverednek, miközben köztük barátság szövődik. A mesében van humor és izgalom, játékosság és „cukiság”.

Kisgyerekként este, lefekvés után nem mertem benézni az ágy alá, ha leejtettem valamit, a kezem pedig végképp nem dugtam volna be oda. Ha „tudtam volna” spoiler, hogy akár nálam is ilyen jópofa lények táboroznak, biztos megtáltosodtam volna.

Az iskolai részspoiler nekem kicsit hosszúra nyúlt, azt az epizódot a végén már picit untam. Az iskolai kalandban értelmet nyer z is, hogy a lábjegyzetet díszítő huncut kis pormanó miért ölt lilás-rózsaszínes (magenta?) színezetet. Hogy miért, azt nem árulom el, olvassátok el ti is!

Chöpp P>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Nehezen olvastam. Untatott. A végére kicsit begyorsultunk (a könyv és én), így nincs annyira rossz véleményem róla.
Tipikusan azt mondom ilyenkor, hogy én is tudnék ilyet írni. Sőt! Jobbat. Csakhogy az én elvárásaim és mércém az írásokkal szemben nagyok. Nagyon nagyok. A mesékkel szemben kissé elnézőbb vagyok, hiszen már nem én vagyok a célközönség,. Nem nekem kell, hogy tessék. Ha a Kislányomnak tetszik, még szoktam ráadni plusz egy csillagot. (Ezt csak én olvastam, ezért vagyok ennyire szívtelen.)

gybarbii>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Nagyon tetszett! Aranyos volt és vicces, még engem is lekötött 22 éves fejjel, szerintem pont ilyen egy tökéletes mese. :)
Az ötlet nagyon aranyos, ismerkedjünk meg a lakás „láthatatlan” kis élőlényeivel, akik a kéményben, szemétledobókban és az ágy alatt élnek. Bár hogy ezután melyik kisgyereknek lesz kedve porszívózni a szobájában?! :)

dianna76 P>!
Ferenczi Szilvia: A pormanó felbukkan

Az eleje annyira jó szórakozást nyújtott. Szinte folyamatosan mosolyogtam olvasás közben. Sajnálom, hogy nem maradt meg a mese Vilinél és a Pormanónál, s a történet előrehaladtával egyre több érdekes lény népesítette be a könyvet. Nekem onnantól kicsit ellaposodott volt már… Persze az is lehet, hogy kissé túlteltem a mesékkel.

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

gybarbii>!

– Azért tényleg megfürödhetnél – szólt be az ágy alá Vili. – Minden bele fog ragadni a bundádba.
– Allergiás vagyok a szappanra.

158. oldal

gybarbii>!

– Kóstold csak meg! Viliéknél is mindig van. Hogyhogy eddig még nem próbáltad ki? – faggatózott tovább.
– Általában a kertből szerzek gyümölcsöt.
– És ha nincs, például télen?
– Akkor befőttet szoktam enni – válaszolta a fekete alak.
A manó döbbent arckifejezését látva sietve hozzátette:
– Vagy kompótot,
Amaz csak a fejét csóválta.
– Mi vagy te? Gyümölcsevő denevér? Itt az ideje, hogy valami táplálóbbhoz juss! – mutatott a ropira.

101-102. oldal

Citrompor >!

Egy pormanó nem megy egy vízzel teli vödör közelébe többszörösen megerősített porfonál nélkül […]

75. oldal

Dóra_P>!

– Csak akkor tudok olvasni, ha fejjel lefelé fordulok – vallotta be a seprű, miközben jobbra-balra tekingetett. – Nem szeretném, ha ezt bárki is megtudná. Pláne nem egy iskolában.

106. oldal

gybarbii>!

Az idős néni döbbent arccal nézett befelé az utcáról. Vili fejében egy pillanatra átfutott, hogy milyen látványt nyújthat. Gizi néni csak annyit látott, hogy ő derékig belehajolt a kukába, és ott keresgélt valamit.

22. oldal

gybarbii>!

– Jól vagy? – nézett a manóra.
– Szerinted hogy lehetnék? – zsörtölődött a lény, miközben megpróbálta kinyitni a becsapódásban kissé megduzzadt szemeit. – Egy napot töltök veled, és nézd meg, mi történt! Kész csoda, hogy még egyben vagyok!

30. oldal


A sorozat következő kötete

Pormanó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Ella újabb kalandjai
M. Kácsor Zoltán: Acsargó-mocsarak
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Berg Judit: Rumini
Kertész Balázs: Pufi, a háziszellem
Pásztor Andrea: A platánfa álma
Timo Parvela: Miú és Vau
Holly Webb: A gazdátlan kiscica
Dér Adrienn: A kaszabmanó
Alexa Pearl: Az Uralkodók Szigete