Üvegkisasszony ​arcképe 3 csillagozás

Modern amerikai elbeszélések
Ferencz Győző (szerk.): Üvegkisasszony arcképe

A ​huszadik századi amerikai irodalom története valóságos diadalút. Kiváló alkotóik világméretű hatása, túlzás nélkül állítható, a klasszikus ókoréval, az olasz és angol reneszánszéval, francia klasszicizmuséval, német romantikáéval egyenértékű. Az amerikai irodalom születésétől fogva „modern”. Ez a modernség emelte századunk írásművészetének élvonalába. Az amerikai írót legjobb formájában a hagyományos értékeken felül – úgymint formai arányérzék, a fogalmazás pontossága – a művész könyörtelenül nyers őszintesége jellemzi. És még valami, ami olyan jellegzetesen amerikai ízt ad ezeknek a műveknek, amit Európa büszkesége hajlamos hagyománytalanságnak bélyegezni, de amiből az amerikai író erényt kovácsolt és előnyt szerzett: a fesztelenség, oldottság, a megkövesedett tradíciókkal szembeni tiszteletlenség. Ettől olyan lüktetően friss, de ettől olyan fájdalmasan szívbemarkoló is Henry Miller, William Faulkner, Ernest Hemingway, Bernard Malamud, John Cheever, Truman Capote, Raymond… (tovább)

A művek szerzői: John Steinbeck, Henry Miller, William Faulkner, Ernest Hemingway, John Cheever, Bernard Malamud, Tennessee Williams, Carson McCullers, Truman Capote, John Barth, Philip Roth, Raymond Carver, Joyce Carol Oates

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagyvilág könyvek


Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
sassenach
Ferencz Győző (szerk.): Üvegkisasszony arcképe

Az első fele nagyon nem tetszett. Legjobb történet a címadó elbeszélés volt(Üvegkisasszony arcképe)…. és onnantól kezdve a könyv végéig már rendben volt minden. :)


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

Este nyolckor nekiültem egérfogószerű szobámban az írásnak. S a zárt ajtókon, a falon keresztül hallottam, hogy nővérem magában énekelget, fújja rendületlenül a Susogást, a Szeretleket vagy az Álmos kislányt, olykor-olykor elvéti a dallamot, de a zene hangulata mindig, ugyanolyan mélabús marad. Azt hiszem, azért írtam akkortájt olyan furcsa, szomorú verseket. Mert fülem tele volt nővérem vékony hangocskájával: éjjeli zenét adott színes üvegfiguráinak, dalolva mosogatta őket, vagy egyszerűen csak addig függesztette rájuk bágyadt-kék szemét, míg drágakőszerű csillogásuk szelíden ki nem szippantotta agyából a tények utolsó, fájdalmat keltő morzsáit is, míg rá nem bocsátott valami hipnotikus nyugalmat, amelyben elhallgat az ének, abbamarad a mosogatás, és ő csak ül, mozdulatlanul, míg anyám rá nem zörget, hogy ne pazarolja tovább a villanyt.

152. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Borbás Mária (szerk.): 21 rémes történet
Géher István (szerk.): Ellenfelek
Az elátkozott kert
Gy. Horváth László (szerk.): Égtájak 1987
Géher István (szerk.): Pokolkő
Borbás Mária (szerk.): Halhatatlan szerelmesek I-II.
Nemes István (szerk.): Boszorkányok
Joseph Sheridan Le Fanu – George Eliot – Robert Louis Stevenson – Oscar Wilde: Különös históriák
Csatlós János (szerk.): Megzavart nyugalom