A ​Pourtalés-kastély lakói 4 csillagozás

Ferdinandy György: A Pourtalés-kastély lakói

1956-ról sokan írtak már, s az évforduló tájékán bizonyára számos, személyes hangvételű mű születik még. Ezek sorában Ferdinandy György könyve különleges helyet foglal majd el, hiszen az író számára a forradalom már nem politikai esemény, hanem történelem, amelynek úgy volt részese, hogy annak következményeit nem az országgal együtt élte meg. A Pourtalés-kastély lakói című dokumentum nyolcvan menekült magyar diák története, amely 1957-ben egy Strassbourg melletti barakkban kezdődik. A harc, ahogy a szerző írja, sohasem ér véget az utolsó puskalövéssel, a Pourtalés-kastélyban még évekig élt, kavargott a forradalom. Ez a könyv is azt bizonyítja, hogy azok sem az élet naposabb oldalát választották, akik 1956 után elhagyták az országot.

>!
Noran, 2005
184 oldal · ISBN: 9789637416484

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Ferdinandy György: A Pourtalés-kastély lakói

Ez a könyv olyan, mint mikor az ember beül valahová egy kávéra, és valaki mellészegődik, és mesél az életéről. Csapong a gondolata, hol ide, hol oda, és mondja, csak mondja. Nekem az egyik fülemen be, a másikon ki, mert semmi különleges nincs benne,semmi olyan, ami igazán lekötne, de udvarias, türelmes ember lévén meghallgatom. Pár órát esetleg megmarad a fejembe néhányuk kicsi sorsa, de holnapra elfeledem, és annyi marad meg, hogy ez az ember milyen sokat mesélt, de igazából nem nagyon mondott semmit.

puma>!
Ferdinandy György: A Pourtalés-kastély lakói

Erre a könyvre azért figyeltem fel, mert a Pourtales-kastélyt ismerem, a parkját legalábbis, sokat sétáltam ott, és hát jó volt az egyéb ismerős strasbourgi helyekről is olvasni.
A könyv egy kicsit zavaros nekem, nem áll össze a kép az egyes szereplőkről. Az ’56-os menekülteknek nyilván nem volt fenékig tejfel az életük, elveszettek voltak a két világ között, nehéz arra törekedni, hogy beilleszkedjenek, miközben abban reménykednek, hogy visszatérhetnek a hazájukba.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Spiró György: Tavaszi Tárlat
Asperján György: Csapataink harcban állnak
Octave Mirbeau: Egy szobalány naplója
Pallavicini-Andrássy Borbála: A lelkünkhöz nem nyúlhatnak
Csabai László: Szindbád, a forradalmár
Galgóczi Erzsébet: A közös bűn
F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Fábián Janka: A könyvárus lány
Vámos Miklós: Zenga zének