Galga ​menti ízek 0 csillagozás

Fercsik Mihály: Galga menti ízek

Részlet ​a könyvből:

Emlékek, ételek, izek
Vankóné Dudás Juli a népmüvészet mestere, aki a Galga menti paraszti élet nagy ismerője és élője, igy ir a Falum Galgamácsa cimü könyvében: „Enni nem kaptak, ki volt osztva minden. Akkor nem volt ennyi kenyérhulladék. Még a haját és felvetették velünk, ha leesett, és megcsókoltatták. Ezt én is igy tettem gyerekkoromban. Ma meg kenyérrel van teritve minden helyiség, ahol étkeznek az emberek. A cigányok meg a koldusok kenyérért könyörögtek. Ma meg akármilyent meg sem esznek.”
Bizony, nem volt gazdag a Galga mentén élő emberek konyhája. A szegényebbek ételei között elsősorban a növényi eredetüek domináltak, mig a gazdag parasztság zsiros husnemüt fogyasztott nagyobb mennyiségben.
1984. év Karácsonyán és Szilveszterén több rokon családnál megfordultam Hévizgyörkön, Bagon és Galgahévizen. Kináltak halászlével, rántott hallal, gesztenyés pulykamellel, rántott hussal, malacpecsenyével. Tettek elém hurkát, kolbászt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150003078
>!
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630163667

Várólistára tette 1


Hasonló könyvek címkék alapján

Pelle Józsefné: Csemegék könyve
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Borbás Marcsi: A sűrűje 2.
Bereznay Tamás: Mai magyar konyha
Lajos Mari – Hemző Károly: 99 sajt- és tojásétel 33 színes ételfotóval
Hargitai György: Az én alapszakácskönyvem
Radvánszky Béla: Régi magyar szakácskönyvek
Makay Béla: Szabadtűzön
Korpádi Péter: Hidegkonyhai remekek
Halász Zoltán: 350 világhírű recept