A ​másság szigetein 13 csillagozás

Ferber Katalin: A másság szigetein

"Tisztában ​vagyok azzal, hogy ebben a könyvben Japán ősi kultúrájáról, a fantasztikus hagyományokról, valamint a kissé titokzatos távol-keleti világról kellene részletesen írnom, hiszen ez szinte elvárás, ha valaki először olvas Japánról. Sajnos az én esetemben a mindennapok nem az ősi kultúra tanulmányozásával kezdődtek, és nem is ezzel folytatódtak, s mire ez sorra kerülhetett volna, már elvesztettem iránta az érdeklődésemet. Elkerülve a cinizmus látszatát is, számomra a mindennapok jelentették a legfontosabb forrását mindannak, amit a nem Japánban élők japán kultúrának neveznek.

A könyvben leírtak számos példával szolgálnak arra, miként válik egy ország kultúrája „mássá”, „különlegessé” és a valóságtól teljesen elrugaszkodott, képzeletbeli fogalommá. Nekem ebben a kultúrában sohasem volt részem Japánban. Az ott töltött tizenhét év egyetlen napja sem örvendeztetett meg a japán különlegességgel, egyediséggel, a más kultúrákkal történő összehasonlítás lehetetlenségével.… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Oriold és Társai, Budapest, 2012
262 oldal · ISBN: 9789639771727 · Illusztrálta: Noja Hirosi

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Sophiechan>!
Ferber Katalin: A másság szigetein

Ismétlés, ismétlés, ismétlés.
És mégsem zavart.
Miért?
Mert olyan jól leírta, hogy valahogy egyáltalán nem tűnt zavarónak. Mindig ugyanoda lyukadtunk ki, de mindig picit másabb szemszögből megközelítve, így a témát teljesen körbe lehetett járni.
Érdekesnek ítélem, hogy ennyire nem lehet kiismerni a japán embereket, közben meg igen. Tényleg furcsa ez a kettősség számomra, de nem feltétlen rossz.

szigiri>!
Ferber Katalin: A másság szigetein

A felkelő nap árnyéka című kötet érdekesebb volt, ez kicsit magáról Ferber Katalinról szól és részben ismételte is a korábban elmondottakat, ami nyilván törvényszerű, hiszen Japán az Japán. Ennek ellenére akit érdekel Japán, a mostani Japán egy gazdaságtörténetet oktató tanár szemszögéből (oktatás és a történelemről való gondolkodás kiemelten hangsúlyos) az olvassa el, a lassan 20 éve Japánban élő Ferber gondolatait és tapasztalatait a mindennapi Japánról. Nem kulturális összefoglaló, nem a sushi, kimonó és a geta eszmetörténete lesz benne, hanem annak leírása, milyen külföldiként a japán mindennapokba beilleszkedni, ha ugyan lehetséges ez.

FZolee P>!
Ferber Katalin: A másság szigetein

Egy kicsit csalódtam a könyvben, bár rendkívül érdekes olvasmány volt. A kötet nagy része nem is Japánról szólt, hanem az írónő és az ország viszonyáról. Nagyon furcsa volt számomra, hogy pozitív gondolatokban nem bővelkedett a könyv, sokszor úgy éreztem, hogy lehet nem ezzel a könyvvel kellett volna kezdeni a japánokkal való megismerkedést, mert eléggé elrettentett tőlük.
A könyvtől tehát senki se várja azt, hogy teljeskörűen megismerheti a japán kultúrát, mindennapokat. A könyv nagy része az oktatási rendszerre, a gazdaságra, a történelmükről való gondolkodásra van kihegyezve.

pytta>!
Ferber Katalin: A másság szigetein

Érdekes önéletrajzi írás (a könyv első 1/4-ében konkrétan nincs is nagyon szó Japánról), talán egy kicsit túl személyes is, szóval még csak a látszata sincs meg annak, hogy objektív képet akarna felrajzolni, ettől függetlenül érdekes, és mindenképpen egyedi hangvételű írás a mai Japánról.

vargajudit P>!
Ferber Katalin: A másság szigetein

Nagyon érdekes könyv, sok minden kiderül belőle Japánról: történelemről, oktatási rendszerről, szokásokról, nyelvről stb. Érdekesek a magyar vonatkozások is, amelyek a szerzővel kapcsolatban derülnek ki. Ami miatt csak négy csillagot adtam, az a szerintem időnként kissé túlzásba vitt öntömjénezés, amit ráadásul sokszor csak általános kijelentésekkel támaszt alá, pedig érdekes volna a részleteket is megtudni, amelyek ezek mögött rejtőznek.


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Oktatási és adminisztrációs tapasztalataim azt bizonyítják, hogy a japán oktatási rendszer sokféle gonddal küzd. Érdekes azonban, hogy a japán nyelvű szakirodalom szerzői rendkívül kritikusak, míg a nyugati (túlnyomórészt amerikai és angol) szerzők nagyrésze „elnézőbb" a japán oktatási rendszerrel. A kezdeti időszakban mentorom, Nagao Rjúicsi egy beszélgetésünkben szokatlan ingerültséggel azt mondta: Az egyetemeknek (néhány kivételtől eltekintve) nem a tanítás vagy éppen a képzés a dolga. Azt elvégzi az első munkahely. Ennél sokkal fontosabb – folytatta –, hogy a diák bepótolja az elmulasztott szórakozást, játékot, hiszen a sikeres egyetemi felvételiig minderre nem volt lehetősége. Azaz – tette hozzá most már mosolyogva – a gyermek lelke fel kell hogy nőjön a korához. (Kokoro ga ókiku naru.) Ezt a célt szolgálja hát elsősorban az egyetem. Költséges fejlődési szakasz, gondoltam én, de nem mondtam.

134-135. oldal

Citrompor>!

Japánba jöttem, ahol folyamatos kényszerek erdejében bolyongtam az első naptól, legfeljebb nem tudatosult bennem. Minden kényszeres volt. A lakás ellenőrzése elmenetel előtt (gáz, villany, egyebek kikapcsolása a földrengés veszélye miatt), a közlekedés megkerülhetetlen terhe minden áldott nap, a koncerttermek és színházak valamint mozik katonai hangnemre emlékeztető vezényszavai, nem folytatom, Japán a kényszerek tömkelege.

49. oldal

Citrompor>!

A szeretetlenség rombol, nem a szegénység.

26. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Lawson: Egy falat… Japán
Buda Attila (szerk.): Messziről felmerülő, vonzó szigetek I.
Farkas Ildikó (szerk.): Ismerjük meg Japánt!
Alessandro Baricco: Selyem
Ian Reader: A sintoizmus
Martin Fritz: Maszako hercegnő
Schweiger Szilvia (szerk.): A róka árnyéka
James Clavell: A Tajpan
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Szabó Lőrinc: Buddha tenyerén