Ferber Katalin jelenleg Japán egyik legrangosabb felsőoktatási intézménye, a tokiói Waseda Egyetem docense. 1993 tavaszán súlyos betegként indult útnak Budapestről Tokióba, hogy új életet kezdjen. Kozák Gyula szociológus három nyáron át faggatta beszélgetőpartnerét a Japánban töltött évek tapasztalatairól és tanulságairól. E hosszú interjúból megismerhetjük hétköznapjainak örömeit és buktatóit, a más kultúrába való beilleszkedés nehézségeit, s azt is, miként alakult karrierje, miért és hogyan tanulta meg e különösen nehéz nyelvet, milyen az élete japán férje oldalán. Ferber Katalinnak sok buktató és ennél is több munka árán végül sikerült megérteni e számunkra távoli, olykor misztikusnak tűnő ország múltjának és jelenének összefüggéseit, a gazdasági siker, a japán csoda mozgató rugóit, az oktatási rendszer ellentmondásait, a munkamorál és a gazdágfilozófia kapcsolatát. Elbeszélése nyomán az általánosságok és a kuriozitások szintjénél lényegesen gazdagabb és árnyaltabb képet… (tovább)
A felkelő nap árnyéka 27 csillagozás

Ferber Katalin: A felkelő nap árnyéka 89% Kozák Gyula beszélget Ferber Katalinnal
Ferber Katalint évekkel ezelőtt volt szerencsém látni az MTV hajdani Záróra c. műsorában, már akkor lenyűgözött az intellektusa, hogy milyen hihetetlen érdekes dolgokat mesélt Japánról, ráadásul rettentő élvezetesen. Miután nagy nehezen szert tettem erre a könyvre, valami hasonló érzésre számítottam, mint kiderült, nem hiába.
Kozák Gyulával már régi viszonyt ápolnak, ennek is köszönhetően egy bensőséges beszélgetés olvasható a könyvben, gyakorlatilag egy házi előadás Japán sokféle aspektusáról. Mivel Ferber Katalin gazdaságtörténész, természetesen ez a téma nagy hangsúlyt kap a könyvben, nekem, mint humán beállítódású embernek, csak néha volt kicsit sok a jóból. Engem a saját élettörténete, illetve a japán mindennapok ábrázolása nyűgözött le leginkább. (És bebizonyosodott, hogy bármennyire érdekel a japán kultúra, képtelen lennék egy ilyen lefojtott, nem verbalizáló társadalomban élni.)
Teli van a könyv kiidézhető részletekkel, de a végén már megálltam, hogy ne jelölgessek be mindent, mindenki olvassa el a könyvet, akit érdekel a téma. Nem értek egyet a szerzővel kapcsolatos fanyalgó véleményekkel sem. Lehet, hogy kilóg a sorból a személyisége és élettörténete folytán (el is hangzik a deviáns szó), van benne egy adag karcosság, de nekem ezzel együtt egy nagyon szimpatikus, értelmes és önazonos nő benyomását keltette, aki nem volt hajlandó megalkudni soha. Tényleg lehetne ilyen könyvet kiadni más országokról is.

Újraolvasás lett belőle, annyira tetszett, pedig semmi közöm Japánhoz.
Hihetetlenül üdítő volt olvasni. Őszinte. Pengeéles logikájú. Fekete humora nem kíméli sem a japánokat, sem önmagát. Mélységeiben ismerjük meg Japánt, olyan módon, ahogyan szerintem soha senki nem merte (vagy nem tudta) eddig megtenni.
És ami nem: nem felszínes. Nem tudálékoskodó. Nem száraz (sőt!).
Olvassátok. Hatalmas élmény. Aki pedig Japánnal valamilyen módon élesben kapcsolatba kerül, annak kötelező.

Érdekfeszítő, gondolatébresztő, informatív. Mivel nagyon realisztikusan írja le Japán működését, nem mindig a pozitívumokra fektetve a hangsúlyt, kíváncsi vagyok, a könyv milyen fogadtatásban részesült japán oldalon.

Mondhatni ezzel a könyvvel, illetve egy Ferber Katalin előadással kezdődött a Japán iránti komolyabb érdeklődésem, természetesen a gyerekkori nindzsák-rajzfilmek-küzdősportok háromszögön túl.
Egészen alaposan körbejárja az ezredforduló Japánját, külső, de már már belső szemszögből. Aki Japán iránt érdeklődik, semmiképp se hagyja ki. Számomra túllépett a klisés bemutatáson, másrészt meg a gazdaságtörténettel foglalkozó, egyetemen tanító oktatóként nem csak a felületet kapargatja, hanem kicsit mélyebbre ás a témában.

Kár, hogy nincs több ilyen típusú könyv más országokról.

Ezt a könyvet végig nagyon szórakoztató volt olvasni, miközben rengeteg új információt tudtam meg belőle. Azt hiszem, Ferber Katalin tényleg más megvilágításban látja a japán társadalmat, mint sok kutató – legalábbis voltak olyan részek, ahol azért kerekedett a szemem, mivel nekem egészen mást tanítottak az adott témáról. De összességében szerintem nagyon jól vissza tudja adni a japán viszonyokat és gondolkodásmódot a kötet és igazán olvasmányos. Remélem, több könyve is eljut hozzám! Egyszer egy óráját is szívesen megnézném. :D Ez a kötet pedig mindenképpen kívánságlistás.

Lenyűgőző és magávalragadó!

Tartalmi szempontból kifejezetten tetszett, Japán minden társadalmi szegletét leírja, nem csak egy mézesmázos képet kapunk, amit megszoktunk eddig is: igen, a japánok,mindenben a legjobbak. Tetszett, hogy a legjobbság mélyére nézett, hogy vajon miért, és milyen problémákat szül ez. Tényleg tetszett a könyv. Egyetemi kötelező olvasmányok, gyertek csak! :D

FERBER: […] Japánban létezik valami, ami, ha jól tudom, sehol máshol a világon nincs: 1938 óta érvényes és kötelező a mindenkire kiterjedő, teljes, preventív jellegű, ingyenes orvosi vizsgálat.
KOZÁK: Szankcionálják, ha valaki elmulasztja?
FERBER: Nem tudsz nem részt venni, mert kijönnek a munkahelyedre. Kijön egy egész stáb.
Teljes körű orvosi vizsgálatot végeznek, amely – még egyszer mondom – preventív jellegű. Tehát az égvilágon minden alapvizsgálatot megcsinálnak. Kihoznak egy teljes listát, azt minden egyes ember két héttel később megkapja. Behívnak, elmondják a teendőket. Van egy végleges összesítés, hogy milyen az általános egészségi állapotom, amit százalékban mérnek, 50-től 100-ig. […] Az eredménytől függően javasolnak étrendet, illetve étrendváltoztatást. Ismétlem, ez ingyenes és kötelező. Az iskolákban és óvodákban is elvégzik. Ez nagyon okos dolog, mert lecsökkenti az egészségügyi intézményekbe járók számát, mert a betegségek óriási hányadát időben kiszűri, és tudatosítja az állampolgárral, hogy mekkora felelőssége van a betegségek megelőzésében.

A nyelvi nacionalizmus az egyik legfontosabb kohéziós erő. Mert e mögé nem tud behatolni a gyarmatosító idegen. Kivéve Vietnamot, mert Vietnam volt Ázsiában az egyetlen ország, ahol eltörölték a franciák a vietnamiak írásmódját, és átírták latin ábécére, ami a mai napig kiheverhetetlen vesztesége a vietnami kultúrának. És ezt 1945-ben az amerikaiak Japánban is kezdeményezték. Mindig visszajön ez az ideológia, hogy minek ez a sok komplikált írásiéi. Nem kell itten rajzolgatni, tessék az egészet átrakni hangzásba, fonetikába, és innentől nincsen bajunk vele. De a nyelv elvétele, megcsonkítása a nemzeti gerinc összeroppantása.

Az egy teljesen szokványos dolog Japánban, hogy a fizetést nem mondják meg előre. Aranyszabály, hogy aki megkérdezi a felvételinél, mennyi lesz a fizetése, azt nem veszik föl, mert aki a pénz iránt érdeklődik először, ahelyett, hogy a munka iránt érdeklődne, az nem kell.

Az egyes év, a koronázási, a beiktatási év az nem számozott év. A gyereknél fordítva van, tehát amikor a mama terhes, akkor a gyerek már van, és amikor megszületik, akkor egy éves. Tehát mindenki egy évvel fiatalabb, mint valójában. Nincs nulladik év, nincs nulla, de földszint sincs, az az első emelet.

FERBER: Nem, semmire nem tudsz rámutatni Japánban, mert nincsenek utcanevek, házszámok, az épületszámok is teljesen más rendben vannak, mint azt józan ésszel gondolnád, ebből következően kis térképet ad, és azon berajzolja, hogy merre kell sétálni.
Mert ha nem rajzolná be, eltévedsz, és soha a büdös életben nem találod meg. Volt már néhány száz kísérletem rá. Ilyen egyszerű az élet Japánban.
KOZÁK: Miből származik ez, hogy nincs utca és házszám?
FERBER: A szóbeszéd szerint, amikor a 16. század végén lezárták az országhatárokat, mert hallották, hogy keresztény misszionáriusok jönnek Kínából, akkor a központi kormányzat eldöntötte, hogy Japán veszélyben van. Mert ha ide is átjönnek, akkor mindent fölégetnek. A buddhista papok hozták a híreket, hogy Kínában embereket rabláncra fűztek, meg fölégették a falvakat. A legenda az úgy szól tovább, hogy Kiotón kívül, ami akkor a császári főváros és a császári székhely volt, minden más településen megszüntették az utcák elnevezését, hogy ne lehessen kiigazodni az idegeneknek És bevezettek egy olyan bonyolult rendszert, amelyen a japánok kiismerik magukat, de az idegenek nem. És ma is ehhez tartják magukat.

Felismertem, hogy meg kell értenem és legalább alapszinten meg kell tanulnom ezt a világot. Mert más a logikájuk. […] Megmondom becsülettel, hogy bizony az első másfél évben nem tettem egyebet, mint megtanultam közlekedni és eligazodni Tokióban, ahol nincsenek utcanevek, nincsenek párhuzamos utcák, tizenötmillió ember él, tehát kicsi az esélye, hogy angolul tudó emberrel találkozzam.

Ez volt az első alkalom, hogy egy japán kollégám egyáltalán méltóztatott velem szóba állni, de inkább azt mondanám, hogy leereszkedni hozzám. Mint kiderült, ezek az emberek nem azért nem beszéltek velem, mert nem tudnak angolul. Mindegyik tudott! Azért nem beszéltek velem, mert nem tartottak érdemesnek arra, hogy szóba álljanak velem.

Amikor már porig aláztak minden gyereket, amikor már mindenkivel elhitették, hogy semmit nem ér, hogy egy senki, az a jó, akkor lehet kezdeni valamit. De amíg valaki sikerélményre vágyik, ösztönzésre, elismerésre, addig teljesen alkalmatlan a japán iskolai rendszerbe.
KOZÁK: Ez a japán oktatásfilozófia?
FERBER: Ez a japán gazdaságfilozófia! így kell csinálni sikeres gazdaságot. Ez egy nagyon fontos eleme, ha nem a legfontosabb.

Japánban ötféle nyelv van: nem, kor, társadalmi beosztás, rang, származás, plusz a császári család által használt nyelv, de azt nem tanítják meg az iskolában.

. Én nem akartam házasodás révén vízumhoz jutni, mert tudtam, hogy az a japán jogszabályok szerint milyen veszélyekkel jar. Ugyanis abban az esetben, ha történik valami a férjemmel, vagy történik valami a kapcsolatunkkal, kötelezhetnek arra, hogy 48 órán belül hagyjam el Japánt. Különben deportálnak, és mindörökre elvesztem a jogot, hogy valaha visszatérjék. Ezen az sem változtat, ha gyermekek is vannak, mert a gyermekek automatikusan japán tulajdonnak számítanak, tehát ott kell hagynom a gyerekeket, nekem viszont el kell tűnnöm.
KOZÁK: Furcsa hely. Mi van, ha valaki férjhez megy egy japánhoz, boldog házasságban élnek, és a férjet elgázolja a hajókötél?
FERBER: Nem tud ott maradni Japánban. Két megoldás lehetséges, a férj családja, aki japán, adoptálja vagy saját jogú munkavállalói státuszhoz jut.