A ​fénykép hátoldala 23 csillagozás

Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Két család, egy évszázad. Két magyar család, egy magyar évszázad. Két magyar zsidó család és egy nem zsidó magyar évszázad. Fenákel Judit most sem történelmi művet írt. Valódi regényt vehetünk a kezünkbe, a szereplők személyiségének titkáig hatoló művet. A szerző minden eseményt egy család történetével mesél el, a hőseivel megtörténik a történelem. Ők egyszerűen élni szeretnének, családot alapítani, megünnepelni az ünnepeket és végigdolgozni a hétköznapokat. A súlyos mondandó ellenére sem nehéz olvasmány ez a könyv, mert humorral, öniróniával és sok szeretettel íródott.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Novella, Budapest, 2002
304 oldal · ISBN: 9637953981

Kedvencelte 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
pepege MP
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Már a K-vonal olvasásakor megkedveltem az írónőt (aki egyébiránt Gergely Ágnes unokatestvére és Bárdos András édesanyja). Néhány éve, párszáz forintért vettem meg ezt a regényét, régóta terveztem is, hogy elolvasom, s most hogy túl vagyok rajta, csak azon csodálkozom, miért halogattam én ezt ilyen sokáig?
Családregény. Történelmi regény. Két magyar zsidó (a nélkülöző Manheim és a gazdag Feldmann) család történetén keresztül mutatja be a XX. századi magyar történelmet. Bár inkább csak láttatja. Túl szépen indul, mint a mesében, egymásra talál Manheim Pista és Feldmann Éva, én el sem akartam hinni először, hogy a két család közti ekkora szakadékkal hogyan tudta Pista elérni, hogy feleségül vehesse Évát. Persze a történelmünket ismerve tudhatjuk, hogy az életük korántsem lesz olyan rózsaszínű, mint kezdetben. Numerus clausus, jogfosztások, deportálás – de mindkét család népes táborából vannak túlélők, akiknek története pörög tovább minden fájdalom és szenvedés ellenére.
Rengeteg jót tudnék még mesélni róla, mert ez a regény megérdemli. De nem teszem. Olvassátok inkább!

>!
Zsuzsi_Marta P
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Ez az első könyv, amit az írónőtől olvastam, s annak ellenére, hogy nagyon nehezen indult az ismerkedésemmel ezzel a művével, már-már fel is adtam, összességében tetszett a kitűnő stílusban megírt, érdekes – fájdalmas családregény.
Ami megnehezítette a kezdeteket, az a rengeteg szereplőnek tudható be szerteágazó rokoni kapcsolattal – számomra nehezen követhető volt. Ekkor kicsit leült a lelkesedésem, emiatt elhúzódott kissé az olvasás. spoiler
Ám a cselekmény maga mégis vitt magával, mely több évtizeden és generáción átívelve mutatja be, hogyan határozza meg a történelem, a mindenkori politika az emberek életét, magánéletét, tanulmányait, pályafutását. Naplóbejegyzések, időbeli váltások spékelik a regényt, viszonylag kevés a párbeszéd, néha kicsit elnyújtott egy-egy epizód leírása.
Ez volt Fenákel Judittól az első regény, amivel megismerkedtem, és lesz következő, lesz folytatása, ebben biztos vagyok.

>!
klaratakacs +SP
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Nem könnyű olvasmány, mégis jól olvasható, remek a fogalmazás. A téma sokak csaldájában hever, kit, mikor és miért üldöztek, öltek, börtönöztek be és erre hogyan reagál ő maga és a szűkebb/tágabb családja. Itt a tág családot látjuk, több generáció életét, a saját magyar történelmünket. Láthatjuk és megérthetjük, vagy éppen más nézőpontot fedezhetünk fel. Sokan és sokat írtak a holokausztról, a kommunista diktátorokról, de ilyen regényszerűen, emberi, családi, női szempontból kevesen láttaták.
A sok szereplőhöz nem lett volna hátrányos a könyv elejébe egy családfa, mert nem volt egyszerű köveetni a szálakat, ezért a fél csillag levonás.

>!
eperfagyi27
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Újabban nagyon érdekelnek a családregények, ezért is kezdtem bele ebbe a könyvbe. Imádom a stílusukat, a humort, a szeretetet, amivel íródnak, a különleges és egyedi karaktereket, akiket bemutatnak. Azt, hogy úgy tudunk meg egy csomó dolgot a történelemről, hogy közben a szereplőkkel együtt mi is átélhetjük.
A fénykép hátoldala is ilyen, szívbemarkoló, izgalmas, megrázó. Nem a holokausztról szól, hanem arról, ahogy szétszakította a családokat, megváltoztatta a szereplők teljes személyiségét. Arról, hogy hogy lesz egy életerős, gyönyörű, nyitott és kedves fiatal lányból összetört, önző és a magánytól rettegő nő. A két család története érdekes és fordulatos volt, számomra a tagjainak számontartása sem okozott gondot, hiszen mindenkiről szívesen olvastam. Tökéletesen szemléltette a zsidók sorsát, a különböző társadalmi rétegeket, a családon belüli összetartást és széthúzást, igazi és őszinte volt.
Nagyon-nagyon örülök, hogy a kezembe került ez a regény. Csodálatos volt, és köszönet az írónőnek, hogy a részese lehettem.

>!
Lady_Hope I
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

A többiek azt mondták hogy itt túl sok a szereplő, de én azt mondom hogy ITT ANNYI SZEREPLŐ VAN MINTHA EGY NAGYVÁROS TELJES LAKOSSÁGÁT KELLENE MEMORIZÁLNI!
Bocsánatot kérek de ez fájt. A nyolcvanhatodik családtag után meguntam és már nem érdekelt senki és semmi.
Egyrészt a temérdek karakter zavart össze másrészt a könyv enyhén depresszióssá tett.
Komolyan, hogy lehet valami Ennyire szomorú?
Emberek, akik egész életüket arra teszik fel hogy gazdagok legyenek aztán mire mindenük megvan meghalnak mert nem hajlandóak füvet enni?
Máriám ezzz..
Mert minden hiábavaló. Mondta a Prédikátor is.
Tömören Összefoglalva: :'(

>!
v_andrea
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Nekem nagyon tetszett és szerintem, nincs benne túl sok szereplő, vagy engem nem zavart. Csodaszép volt és igen, elég szomorú.
Legjobban az fogott meg, hogy az időbeni ugrásokat olyan szépen oldotta meg az írónő, és hihetetlen tömörséggel ábrázolt egy-egy bonyolult élethelyzetet.
Nagyon igazinak éreztem. Biztos fogok még mást is olvasni Fenákel Judittól.

>!
Papírtigris
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

5 éve olvastam, kicsit zavaros zsidó családregény, ugrál időben és a szereplők között, túl sok ember, túl sok év, ezt jegyeztem fel akkor.
Próbálkozom még Fenákel Judittal!

>!
Adriaticum
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Elfogult FJ-tisztelő vagyok, és talán az is befolyásol, hogy ez volt az első könyve, amit elolvastam, de csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Ahogy Ember Mária a Hajtűkanyarral megalkotta a magyar nép történelmének egyik oszlopát a rendszerváltás előtt, úgy ez a könyv ennek az oszlopnak a fejezete.

>!
Aurinko
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

A történet két szóban: rengeteg szereplő. Egy zsidó családról szól, ahol három gyerek lett, és az ő összes rokonuk útját írja le a könyv. Nekem igazából tetszett, mert rengeteg dolgot tudtam meg a háborúról, meg a gettókról, munkatáborokról, de doha nem tudtam ki kinek a micsodája…

>!
Brigi007
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala

Évekkel ezelőtt olvastam, de emlékszem, hogy nekem nagyon tetszett. Megrázó volt és nagyon lélekreható, de mégis magával ragadott.


Népszerű idézetek

>!
Lady_Hope I

Teri azt felelte, Varju Regina nem szereti … az izraelitákat. -De hát miért? – Vera tovább makacskodott. – Mert megfeszítették a mi Urunk Jézus Krisztust és becsapják a kuncsaftokat.
-Az én apukám senkit se csap be -tiltakozott Vera – (…) És a mi családunkból senki se feszítette meg Jézust. Ott se voltunk.

83. oldal

>!
Aurinko

– Ne menjek a Ferihegyre, nem jön haza.
– Semmikor?
– Semmikor. Ott marad Izraelben. Disszidált.
(…)
– És ha emigrált?
– Mi a különbség?

239. oldal

>!
apple_pie 

A tapasztalatok… átadhatatlanok. Minden generáció elölről kezdi az akadályfutást, az akadályok is ugyanazok, csak másképp hívják őket.

271. oldal

>!
apple_pie 

Volt annyi eszem, hogy nem éltem bele magam a regényekbe. Tudtam, egy vidéki, tanulatlan, szegény lánynak nem lehet olyan élete, amilyenekről a regényekben írnak.

54. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Vámos Miklós: Apák könyve
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Esze Dóra: Két tojás
Kőrösi Zoltán: Szívlekvár
Szávai Géza: Kivégezzük nagyapádat
Závada Pál: Milota
Kepes András: Tövispuszta
Raana Raas: Árulás
Raana Raas: Elágazó utak
Oravecz Imre: Ondrok gödre