84. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Bambi ​gyermekei (Bambi 2.) 100 csillagozás

Felix Salten: Bambi gyermekei Felix Salten: Bambi gyermekei Felix Salten: Bambi gyermekei Felix Salten: Bambi gyermekei

Ahogy ​hajdanán Bambi, a népszerű állatregény hőse bársonyos bundájú kis őzgidából erős és okos bakká nőtt, úgy érik felnőtté a szemünk láttára két gyermeke, Genó és Gurri egyetlen év leforgása alatt. Anyjuk, a szelíd Falina oltalmazza őket, miközben fajtájuk életének szabályait tanulják a gyönyörű és könyörtelen természet ölén. Ám életüket vérengző vadak fenyegetik, és náluk is veszélyesebb Ő, az ember, aki néha távolról öl a Dörgőkézzel, máskor viszont a jóságos gondviselés szerepében lép fel. Nehéz volna e rejtelmek közt eligazodni, de Bambi, aki az erdei őzek fejedelme lett, messziről figyelemmel kíséri gyermekei életét, védi, neveli és oktatja őket. Mire letelik az esztendő, a félénk és túl óvatos Genóból bátor bak, a kis család elismert feje lesz, aki így vidám és vállalkozó szellemű kis húgával, Gurrival együtt végre önálló életet kezdhet.
A regényt Stark Ferenc fordításában, Szecskó Péter rajzaival ajánljuk új olvasóinknak, és azoknak, akik szívesen izgulták végig… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1940

Móra, Budapest, 2007
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631183184 · Fordította: Stark Ferenc · Illusztrálta: Szecskó Péter
Móra, Budapest, 2004
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 963117929X · Fordította: Stark Ferenc · Illusztrálta: Szecskó Péter
Holló és Társa, Debrecen, 2001
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638380667 · Fordította: György Ferenc

Bambi

Ottivilága>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Nem tudom pontosan mi az oka, de nekem ez a folytatás még jobban tetszett, mint az első Bambi, pedig az is nagyon szerethető történet volt. Talán azért, mert jóval több szereplő jelent meg, így sokkal több élet- és viselkedés formát mutatott be. Felix Salten (ugyanúgy, mint Fekete István vagy Kipling) nagyon ismeri és szereti a természetet. Nem felületesen, hanem minden kegyetlenségével, törvényszerűségével és vadságával együtt. Külön öröm volt, hogy bár bemutatta az állatok rettegését a vadászattól, maga a vadász egyáltalán nem negatív szereplő volt, hanem az ember, aki ugyanúgy szerepel ebben az együttélésben, mint az összes többi élőlény, kiszakítva belőle a maga részét. És erről még az is eszembe jutott most, hogy a növények is aktívan (beszélve) megjelennek benne, elmondva, hogy az őzek és szarvasok mekkora kárt tesznek bennük. Tehát minden élőlény szerepe megjelenik a könyvben. Aki szereti a természetről szóló regényeket, annak szívből ajánlom:)

Hoacin>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Inverz Vuk, avagy egy őzcsalád kalandos és baráti torzsalkodásokkal teli mindennapjai. A sértődött csemeték úgy drámáznak néhol, hogy az tényleg kész Barátok Őzek Közt, de ezzel együtt is nagyon szimpatikus, nagyon szerethető az egész történet hangulata. A könyv minden lapján ott suhog az erdő, illatoznak a fagyalbokrok, ragyog az ezüstnyárfa, ujjong a pirók, kacag a harkály. Ebben a szépséges környezetben cseperednek fel Bambi gyerekei, és oly sűrűn peregnek rájuk az élmények és tapasztalatok, akár a falevelek lombhulláskor. Támad a róka, beállít a polgármester farkaskutyája, a vadorzó hurkot vet, egy macska feltűnik, a mókus eleségraktára eltűnik, eljön a téli hajtóvadászat…. és rendszeresen megjelenik Ő. Hol leterít valakit a tűzkézzel, hol eleséget ad… és néha megmenti az őzbrancs több tagját is.
Teljesen elfogult vagyok a könyvvel kapcsolatban, mert ez az 1972-es kiadás annyira gyönyörű, hogy már akkor beleszerettem, amikor még olvasni sem tudtam. Mirko Hanák spoiler szépséges festményei nálam éppoly szerves részét képezik a történetnek, mint bármelyik fejezet. Volt idő, mikor az összes képet kimásoltam belőle barátnőmmel. Több éjszakán át kitartóan festettük az őzeket, úgyhogy hamar megvolt a családi és baráti körnek is a karácsonyi ajándék. :D A legszimpatikusabb szereplő egyértelműen a vidám és elégedett Gurri, aki minden bizonnyal kiérdemelné még Lin-csi apát és Micimackó elismerését is. Kihagyott ziccer, hogy nem kapott később saját regényt, amiben összefoglalhatná életfilozófiáját… szerintem még a félszemű róka is buzgón olvasná. (Természetesen ő csakis a „Hogyan tanítsuk móresre a gémet?” önfejlesztő könyv után.)
„- Mindenre gondolni kell, Gurri, mindenre! Különösen a jövőre!
Mire való ez?nevetett Gurri.Ami jön, az jön! Vagy tán azzal, hogy félünk, képesek vagyunk megakadályozni, hogy a hideg hideg legyen? S a félelem megvéd-e bennünket az éhségtől? Jóllakunk talán, és nem nyomorgunk, ha már most aggodalommal gyötörjük magunkat?
Tanulságos, nem rózsaszínre suvikszolt, de mégis megnyugtatóan pozitív erdőmese ez, amit bármikor szívesen veszek elő.

„A pacsirtadal ujjongó trillákkal, dallamos fuvolázással, az élet szeretetének szelíd gyöngédségével vigaszt keltett Gurri lelkében, s felüdítette. Azt sem tudta, hogyan történt ez vele. Itt fekszik sebesülten, rabságban, távol anyától és fivértől, távol a szeretett erdőtől, boldogtalanul, teljesen reménytelenül. És mégis, a pacsirta reménykedő, örömrepeső dalától elragadtatva, most nem érezte szerencsétlenségét, s mégiscsak valami halvány reménység kelt lelkében.”

Droci P>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Cseppet se veszített az értékéből nálam, ahhoz képest, hogy ez már nem Bambi története. Ugyanúgy végig lehet követni benne a gyermekei apró-cseprő botlását, lassú felnövését és beletanulását az „őz-életbe”. Az olvasás közben végig eszembe jutott a gyerekkori magnófelvétel, amit vagy ezerszer hallgattam már meg, mert akkor is elvarázsolt ez a mese. Ez most se változott, és az olvasás során végig a fülembe csengett az egyes szereplők hangja :) Jó kikapcsolódás volt, jókor talált meg ez a kis varázsos történet.
Kedvenc szereplőm talán Gurri volt a kezdetek óta, bár a két árvát is nagyon szerettem benne :))

gyuszi64 >!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Kedves történet volt, szerethető szereplőkkel. Persze meg sem tudta közelíteni az első rész színvonalát, sem tartalmi mélységben, sem a mondanivalóját tekintve. Természetesen nem is volt esélye, a Bambi különleges; most inkább egy jól lezárt, kerek történet kényszerfolytatását olvastam. Bár nagyon szórakoztató volt, kicsit túlsúlyba kerültek a meseelemek, és a cselekmény dúsítása sem tett jót a regénynek.

Holló és Társa, Kaposvár, 1997
240 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638380667
eeszter>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Gyerekkorom meghatározó története a Bambi és a Bambi gyermekei. Most is szerettem olvasni.

Paulina_Sándorné P>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Tetszett a történet, a folytatás. Nagyon élvezetesen, látványosan írta le az író az erdőt, az állatokat. Szinte látja maga előtt az ember olvasás közben, ahogy élnek az állatok az erdőben, hogyan viselkednek, mit érezhetnek. A rajzok is nagyon feldobják a történetet.

mariannkiss1980 P>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Gyerekoromban lemezen megvolt, de nem emlékeztem a történetre, pedig sokat hallgattuk. Nagyon szép történet ez is, de nem olyan mint a Bambi. Itt már érződik, hogy folytatás. Egy kicsit sok a szereplő is, meg a kaland is és kevesebb a leíró rész, pedig azok gyönyörűek. Ettől függetlenül sajnálom, hogy gyerekként a könyv kimaradt.

Emília5>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Gyermekkorom kedvenc olvasmánya volt, az első részével, a Bambi-val együtt. Nem is egyszer olvastam el, később, mikor felnőttem is, saját kisfiammal is együtt olvastuk. Mindig rabul ejtett az állatok, az erdő élete, az őzek sorsa, érzéseik, problémáik. Szeretem az erdőt, az állatokat, ehhez talán az kellett, hogy erre fogékony időszakomban ezt a könyvet elolvassam. Csodálatosnak tartom az egyszerű, könnyen érthető, szívhez szóló leírásokat, a stílust, a jellemek megrajzolását. Minden gyereknek el kellene olvasnia mindkét könyvet, de felnőttként sem késő.

Judy22>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

szomorú és kicsit félelmetes mesekönyv.
Egyenlőre még Danci babának nem vettem elő.
Viszont én ennek ellenére imádtam.
Izgalmas.

katih>!
Felix Salten: Bambi gyermekei

Nem először olvastam. Most is nagyon szerettem. Gyönyörű történet, nagyon szép leírásokkal.

Ronnie>!

– Élni – jelentette ki Gurri kicsit komolyan, kicsit tréfásan –, élni, ez a legszebb dolog.

Babó_Buca P>!

Sokszor mondjuk: nem bírom tovább, és mégis kibírjuk, mert hiszen magunkban tudjuk, hogy el kell viselnünk, és elviseljük! Nem is tudjuk, mennyi mindent kibírunk!

160. oldal (Holló és Társa, 2001)

Babó_Buca P>!

A mai fiatalság nem rossz. Biztosan nem az. Nekünk is megvoltak a hibáink, gyöngéink ifjúkorunkban. Manapság sem rosszabbak, vagy jobbak, mint mi voltunk. Csak éppen – mások; erről van szó.

36. oldal (Holló és Társa, 2001)

A földön moha suttogott.
– Én elégedett vagyok. Igényeim szerények. Még a sziklán is megélek. Rám lépnek, de nekem az nem fáj. Ha szükséget látnak, belőlem lakmároznak. Nem sajnálom tőlük. Nem hagyom megszomorítani amúgy is rövid életemet. Örülök az életnek, és teljesen elégedett vagyok.
Ám erre a suttogásra már senki sem figyelt.

Ronnie>!

Sokszor mondják, hogy ezt én nem tudom elviselni, mégis kibírják, hiszen magukban tudják, hogy ki kell bírniuk. Magunk se tudjuk, mennyi mindent vagyunk képesek elviselni.

BacchanteBlues>!

A legrosszabbat is tudni kell udvariasan megmondani.

Babó_Buca P>!

[…] aki éhes, annak nincs lelkiismerete!

170. oldal (Holló és Társa, 2001)

Nocharity>!

– Ez is különbség kettőnk között – mosolyodott el újra Bambi.
– Mi ketten! – fújtatott a félszemű. – Én gyűlöllek téged!
– Látod, ez egy újabb különbség – válaszolta Bambi még mindig mosolyogva. – Te nem ismered a lelkiismeretet, én nem ismerem a gyűlöletet.
– Soha nem fogjuk megérteni egymást – sziszegte a róka.
– Ez az egyetlen, amiben te meg én egyetértünk… – szólt Bambi, és eltűnt.

Kapcsolódó szócikkek: Bambi
gjudit8>!

Az ámításban olykor sok boldogság rejlik, az igazságban meg sok keserűség.

Ronnie>!

– Ki vagyok hát nektek? – kérdezte Bambi.
– A m…mi fe…feje…fejedelmünk! – nyögte ki nagy nehezen Membó.
– Nem úgy, gyerekek! Hogy kell engem szólítanotok?
– Apa! – mondta engedelmesen Nelló, s szava elcsuklott a meghatottságtól.

Kapcsolódó szócikkek: Bambi

Bambi sorozat · Összehasonlítás