Bambi (Bambi 1.) 529 csillagozás

Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi

Bambi a rengeteg legmélyén, mogyorócserjék, som- és kökénybokrok, magas juhar- meg bükkfák védte zugban született. A kis őz botladozó lábakkal indult el az erdő úttalan útjain, és mind távolabb merészkedett. Bambival együtt tanul meg az olvasó önfeledten játszani és száguldani, élvezni a szabadságot. De megtanulunk félni is és keserűen tudomásul venni minden élet halandóságát. Salten költői prózája egyszerre szól gyermekekhez és felnőttekhez – mindannyiunk okulására és gyönyörűségére.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Maxim, Szeged, 2020
88 oldal · ISBN: 9789634993087 · Fordította: Fenyő László
>!
Hungaroton, 2018
ISBN: 9786150029139 · Fordította: Fenyő László · Felolvasta: Kováts Adél
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634572459 · Fordította: Szakál Gertrúd

31 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bambi


Kedvencelte 65

Most olvassa 9

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

gabiica P>!
Felix Salten: Bambi

Bánom, hogy korábban még nem olvastam el egészében az igazi Bambi történetet. Ismertem a Disney mesét, olvastam a Disney mesekönyvet, de ezt, a teljes verziót még soha.

Nagyon élveztem az olvasását. Gyönyörűek voltak a leírások, magam előtt láttam a tájat, éreztem magam körül a növényeket és az állatokat. Nagyon életszerűen volt megírva.

Szerintem igazán szerethető, kellemes, csodálatos kis mese ez. Megtanít értelmezni az elmúlást, megtanít értékelni a természetet. Ha egyszer gyermekem lesz, biztosan sokszor fogjuk majd olvasni, nagyon hiteles, nagyon szép.

7 hozzászólás
Bla I>!
Felix Salten: Bambi

Egy gyönyörűséges fabula az őzek életéről, az erdei életről, s az életről…Idilli és kegyetlen, boldog és félelmetes, ahogy az a valóságban is. Az egyébként ikonikus amerikai film oly sematikus mellette, hogy szinte kimondhatatlan – bűbájos alkotás!

Naiva P>!
Felix Salten: Bambi

Megható, könnyfacsaró történet egy kis őzikéről és, amely realisztikusan mutatta be a természet vadságát és annak veszélyeit, különösen a vadászó ember kegyetlenségét.
Az egész történet hangulatát átlengi, egy fajta csendes szomorúság. Érdekes, hogy a könyvet sokféleképpen értelmezték már. Sokak szerint gyermekkönyvről van szó, de van, aki szerint valójában politikai parabola. Sokan (bevallom, idáig jómagam is) főként a Disney adaptációját ismerik, amiben az eredetileg kis őzbakot a Disney valamilyen oknál fogva szarvasként ábrázolta. Olvastam, hogy sajnos az írója már nem élhette meg a Bambi sikerét, mert a halála előtt három évvel ennek a bizonyos filmstúdiónak eladta a jogokat, abból pedig egy centet sem kapott.
Az erdő drámája mellett, rengeteg szép, emberi érzést is tartalmaz ez a regény. Ezen kívül sok bölcsességet és mély üzenetet is tartalmaz.

3 hozzászólás
Márk_2011>!
Felix Salten: Bambi

„-Tanulj meg élni…És légy mindig résen – mondta az Öreg.” ♥♥♥♥♥
Félix Salten úgy ír az erdőről, a benne élő állatokról, hogy az ő szemszögükből látunk mindent. Az állatok érzéseit, adja át nekünk az író,és ezek az érzések túlnyomó részt félelem, feszültség, örök rettegés, attól a valakitől akit úgy emlegetnek Ő.
Jó volt bent lenni az erdő sűrűjében olvasás közben, hallgatni az állatok belső hangját, a madarak rikácsolását, énekét. A történet maga viszont szomorkás, néhol könnyekig ható. Olyan sötét barna,de szerethető!

Jagika P>!
Felix Salten: Bambi

Kisgyermekkoromban annyira megrázó volt Az öreg néne őzikéje című verses mese, hogy nem is nagyon olvastam állatos történeteket. A Bambi is kimaradt, ezért most pótoltam. Bár a féltés izgalma még mindig bennem él, nem bánom az olvasást, hiszen gyönyörű a mű. Természet- és állatszeretetre nevel, elgondolkodtat. Az érzékenyebb gyerekeknek azért még most sem ajánlanám…

Any>!
Felix Salten: Bambi

Hát ez most nagyon jòl esett :) A Disney filmen nőttem fel és mindig is imádtam. A könyv csak most felnőttként került a kezembe. A sorokon át szinte érezni az erdei friss levegőt, hallani az állatok neszeit, a lombok suhogását. Bambi pedig csak még mélyebbre lopta magát a szívemben.
Ha egyszer gyermekem lesz, mindenképp a könyvet fogom elsősorban megismertetni vele. :)

jagoka1984 P>!
Felix Salten: Bambi

Kötelező olvasmányként nyűgnek éreztem, hogy olvasnom kell. Felnőtt fejjel már teljesen másképp értékelem a regényt. Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet nem megfelelő korban kellett olvasni. Az igazi mondandóját akkor nem értette az ember fia/lánya. Most viszont…..

ancsee P>!
Felix Salten: Bambi

Még általános iskolásként olvastam, a történet főbb elemei megvannak, de a részletek már elhomályosultak. Emlékszem, hogy megkönnyeztem és nagyon tetszett ez a kis könyv. A Disney filmhez képest nagyon más volt, sokkal jobb. Biztosan elő fogom még venni a jövőben. :)

atalant I>!
Felix Salten: Bambi

Nem hittem volna, hogy pont egy gyerekkönyvnek bélyegzett történettől kapok majd ilyen mély, allegorikus gondolatokat az életről és az elmúlásról. A Disney-féle verzió (bár eskü, hogy én imádom az egeres cég filmjeit) ehhez képest egy herélt rozmár. Az utóbbiról nem nagyon tudom egészen pontosan, hogy milyen is lehet, de így képzelem.
Ebből a könyvből sugároznak a színek, a formák és az illatok -feltéve persze, ha az ember járt már erdőben. És sugárzik belőle az élet is, meg a természet békés pezsgése. Emellett tele van olyan momentumokkal is, amik nem kifejezetten mondhatóak békésnek. Sőt. De ha őszinték akarunk lenni, akkor ez már csak így van a valóságban is.
Egyetlen bökkenő volt csak: hogy a fejemben a már fentebb említett rajzfilmes verzió miatt folyton szarvasok ugrándoztak jobbra-balra. Pedig tudtam én, hogy itt bizony őzek vannak, de a képek csak ritkán változtak át a helyes irányba. Hiába.
Ha valaki bármikor azt mondja nekem, hogy egyszer a Bambi lesz az egyik kedvencem, hát… minimum körberöhögöm. Minimum.

10 hozzászólás
bonnie9 P>!
Felix Salten: Bambi

A Disney verziót talán ha kétszer láttam gyerekként, a rajzokon kívül nem emlékszem sokra. Viszont volt/van egy mesejáték kazettám (Józsa Imre, Molnár Piroska, Schütz Ila, Bencze Ilona és még sorolhatnám), amit rongyosra hallgattam.
A könyvet most olvastam először, de rá kellett jöjjek, az a mesejáték tökéletesen leképezte ezt a hangulatot, visszaadta a mondatokat. Olvasás közben már az első oldaltól hallottam a fejemben a szarkát, Bambi anyját, az öreget, mindenkit. És pontosan ugyanazt éltem át, mint gyerekként hallgatva. Ott voltam az erdőben. Egy voltam közülük. Velük éltem, nevettem, játszottam, majd féltem, rettegtem és gyászoltam. Ugyanúgy újra és újra megszorította a szívem és többször megkönnyeztem, pont mint húsz éve.
Sokszor eszembe jutott Vuk is, nagyon hasonló érzésekkel olvastam.
Szép, és kegyetlen történet. Mint az élet az erdőben.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

ritusss P>!

A rét szélén egy nagy tölgyfáról lassan hullott a levél. S hullott a többi fáról is. A tölgy egyik ága, magasan a többi felett, egész a rétre nyúlt ki. Legszélsőbb ágán két levél kuksolt egymás mellett.
– Már nem úgy van, mint régen – mondta az egyik levél a másiknak.
– Nem – ismételte a másik. – Ma éjjel is annyian elmentek közülünk… Már jóformán csak mi maradtunk ezen az ágon.
– Nem lehet tudni, melyikünkön van a sor – mondta az első. – Amikor még meleg volt, és a Nap forróságot árasztott, olykor egy-egy vihar vagy felhőszakadás tört ránk, és sokan közülünk már akkor elsodródtak, holott még fiatalok voltak. Nem lehet tudni, melyikünkön a sor.
– Most a Nap csak ritkán süt – sóhajtott a második levél –, és ha süt is, már nincs ereje. Új erőre volna szükségünk.
– Vajon igaz-e – kérdezte az első –, vajon igaz-e, hogy helyünkbe újak jönnek, ha mi leperegtünk, és aztán újra mások, és mindig újra?
– Biztosan igaz – suttogta a másik. – El se tudom képzelni… Ez már meghaladja a mi fogalmainkat.
– És aztán olyan szomorúak leszünk tőle – tette hozzá az első.Egy ideig hallgattak, aztán az első csöndesen mondta maga elé:
– Miért kell elmennünk?
A második kérdezte:
– Mi lesz velünk, ha lehullunk?
– Lehanyatlunk…
– Mi van ott lenn?
Az első felelte:
– Nem tudom. Az egyik ezt mondja, a másik azt… De senki se tudja.
A második kérdezte:
– Vajon érzünk-e még valamit? Vajon tudunk-e még valamit magunkról, ha ott lenn leszünk?
Az első ismételte:
– Ki tudná megmondani? Aki lehullott, még sose tért vissza, hogy erről beszéljen.Újra hallgattak. Aztán az első levél gyöngéden így szólt a társához:
– Ne bánkódj olyan nagyon, hisz reszketsz már.
– Hagyd csak – felelte a másik. – Mostanában olyan könnyen reszketek. Már nem érzem magam olyan biztosan a helyemen.
– Ne beszéljünk többé ilyen dolgokról – mondta az első levél.
A másik felelte:
– Nem…, hagyjuk…, de… mi másról beszélhetnénk?… – Hallgatott, és kis szünet után folytatta: – Vajon ki megy el közülünk elsőnek?
– Ezzel még ráérünk – csillapította az első. – Emlékezzünk inkább a múltra. Milyen szép volt. Milyen csodálatosan szép! Amikor a Nap oly forrón tűzött ránk, hogy majd kicsattantunk az egészségtől. Emlékszel még? És aztán reggel a harmat… És az enyhe, pompás éjszakák…
– Most iszonyatosak az éjjelek – panaszkodott a másik –, és nem akarnak véget érni.
– Nem szabad panaszkodnunk – mondta az első szelíden –, hisz tovább éltünk, mint sokan-sokan közülünk.
– Ugye, nagyon megváltoztam? – érdeklődött a másik levél félénken, de sürgetőn.
– Szó sincs róla – erősítette az első. – Te persze azért gondolod, mert én olyan sárga és csúnya lettem, ó, nálam az egészen más…
– Ugyan, ne tréfálj! – vágta el szavát a másik.
– De igazán úgy van – ismételte az első buzgón –, higgy nekem! Olyan szép vagy, mint az első napon. Itt-ott egy-egy vékony, sárga csík, alig lehet észrevenni, és csak még szebb leszel tőle. Higgy nekem!
– Köszönöm – suttogta a másik levél meghatottan. – Nem hiszek neked…, legalábbis nem egészen…, de köszönöm, hogy olyan jó vagy…, te mindig olyan jó voltál hozzám. Most értem csak meg egészen, mennyire jó.
– Hallgass! – mondta az első, és maga is elhallgatott, mert a bánat szavát vette.
Most hallgattak mind a ketten. Az órák múltak.
Nedves szél húzott hidegen és ellenségesen a fák felett.
– Ó…, most… – mondta a második levél – én… – Megtört a hangja. Lassan levált ágáról, és kerengélve lehullt.
Itt volt a tél.

53-55. oldal (Móra,1998)

Kapcsolódó szócikkek: fa · falevél · öregedés · ősz
4 hozzászólás
Ronnie>!

– Nézd csak – kiáltott Bambi –, itt egy kis fű ugrik! Nézd…, milyen nagyot ugrik!
– Az nem fű – magyarázta az anya –, az szöcske.
– Miért ugrik akkorát? – kérdezte Bambi.
– Mert mi erre jártunk… – felelte az anya –, fél.
– Ó! – Bambi a szöcske felé fordult, mely egy margaréta fehér tányérjára telepedett. – Ó! – mondta udvariasan. – Ne féljen, mi nem bántjuk. Igazán.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bambi
Ronnie>!

– Nem tudsz egyedül lenni? Szégyelld magad!

52. oldal

Ronnie>!

Abban az órában, amely most rám vár, mindenki egyedül van. Élj boldogul, fiam…, nagyon szerettelek…

189. oldal

csillagka P>!

A sűrű közepén született, az erdő egyik rejtett zugában, amely nyitottnak látszott, holott minden oldalról lomb fedezte.

(első mondat)

bratan P>!

Az Öreg Herceg megtanította arra, hogy egyedül kell lenni. Rengeteg sok bölcsességre tanította, és sok titkot tárt fel előtte. De valamennyi tanítása közül ez volt a legfontosabb: egyedül kell maradni, ha meg akarod érteni az életet, ha el akarod érni a bölcsességet, egyedül kell maradni.

117. oldal, Roland kiadás

Katalin_Lutor>!

Úgy érezte, mintha a nappal közepén lezuhant volna az éjszaka a mennyből.

Jagika P>!

– És mi lesz velünk, ha lehullunk…?

84. oldal (Móra, 1957)

bonnie9 P>!

Bambi kérdezett. Szerette anyját kérdezgetni. Ez volt a legszebb: folytonosan kérdezgetni és aztán hallani az anya válaszát. Bambi nem is csodálkozott, hogy egyre-másra újabb és újabb kérdés ötlik az eszébe. Természetesnek érezte ezt és elragadóan szépnek. Szerette a kíváncsi várakozás pillanatait, míg a felelet megjött. Bármi is volt a felelet, Bambit teljesen kielégítette. Néha persze nem értette, de így is szép volt, mert ilyenkor a maga módján kiszínezhette, amit nem értett. Néha érezte, hogy anyja nem adott egész feleletet, szándékosan nem mondott meg mindent, amit tudott. És ez volt aztán a legszebb. Mert ilyenkor különös kíváncsiság maradt vissza benne, titokzatos és boldog sejtés cikázott át rajta, nagy várakozás, amelytől bánat és vidámság töltötte el, úgyhogy hallgatnia kellett.

8-9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bambi

A sorozat következő kötete

Bambi sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric Knight: Lassie hazatér
Alan Alexander Milne: Micimackó
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Szabó Magda: Tündér Lala
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Berg Judit: Rumini a Fényvizeken
Michael Ende: A Végtelen Történet
Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
Joanna Campbell: A ló, akit Csodának hívnak
Michael Ende: A sátánármányosparázsvarázs­pokolikőrpuncspancs­lódítóbódítóka