Bambi (Bambi 1.) 592 csillagozás

Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi Felix Salten: Bambi

Bambi a rengeteg legmélyén, mogyorócserjék, som- és kökénybokrok, magas juhar- meg bükkfák védte zugban született. A kis őz botladozó lábakkal indult el az erdő úttalan útjain, és mind távolabb merészkedett. Bambival együtt tanul meg az olvasó önfeledten játszani és száguldani, élvezni a szabadságot. De megtanulunk félni is és keserűen tudomásul venni minden élet halandóságát. Salten költői prózája egyszerre szól gyermekekhez és felnőttekhez – mindannyiunk okulására és gyönyörűségére.

Eredeti megjelenés éve: 1923

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó! Könyvmolyképző

>!
Móra, Budapest, 2020
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196948 · Fordította: Nádori Lídia
>!
Maxim, Szeged, 2020
88 oldal · ISBN: 9789634993087 · Fordította: Fenyő László
>!
Hungaroton, 2018
ISBN: 9786150029139 · ASIN: B07Q6HPGL7 · Fordította: Fenyő László · Felolvasta: Kováts Adél

35 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Bambi


Kedvencelte 67

Most olvassa 12

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Felix Salten: Bambi

Egy gyönyörűséges fabula az őzek életéről, az erdei életről, s az életről…Idilli és kegyetlen, boldog és félelmetes, ahogy az a valóságban is. Az egyébként ikonikus amerikai film oly sematikus mellette, hogy szinte kimondhatatlan – bűbájos alkotás!

gabiica P>!
Felix Salten: Bambi

Bánom, hogy korábban még nem olvastam el egészében az igazi Bambi történetet. Ismertem a Disney mesét, olvastam a Disney mesekönyvet, de ezt, a teljes verziót még soha.

Nagyon élveztem az olvasását. Gyönyörűek voltak a leírások, magam előtt láttam a tájat, éreztem magam körül a növényeket és az állatokat. Nagyon életszerűen volt megírva.

Szerintem igazán szerethető, kellemes, csodálatos kis mese ez. Megtanít értelmezni az elmúlást, megtanít értékelni a természetet. Ha egyszer gyermekem lesz, biztosan sokszor fogjuk majd olvasni, nagyon hiteles, nagyon szép.

7 hozzászólás
Naiva>!
Felix Salten: Bambi

Megható, könnyfacsaró történet egy kis őzikéről és, amely realisztikusan mutatta be a természet vadságát és annak veszélyeit, különösen a vadászó ember kegyetlenségét.
Az egész történet hangulatát átlengi, egy fajta csendes szomorúság. Érdekes, hogy a könyvet sokféleképpen értelmezték már. Sokak szerint gyermekkönyvről van szó, de van, aki szerint valójában politikai parabola. Sokan (bevallom, idáig jómagam is) főként a Disney adaptációját ismerik, amiben az eredetileg kis őzbakot a Disney valamilyen oknál fogva szarvasként ábrázolta. Olvastam, hogy sajnos az írója már nem élhette meg a Bambi sikerét, mert a halála előtt három évvel ennek a bizonyos filmstúdiónak eladta a jogokat, abból pedig egy centet sem kapott.
Az erdő drámája mellett, rengeteg szép, emberi érzést is tartalmaz ez a regény. Ezen kívül sok bölcsességet és mély üzenetet is tartalmaz.

3 hozzászólás
Dóra_Viki P>!
Felix Salten: Bambi

Nem is értem, hogy nem olvastam még ezt a könyvet. Salten csodálatosan bánik a szavakkal. A tájleírásai gyönyörűek, élethűek. Van egy rész, amikor két falevél az elmúlásról beszélget…az nagyon megindító volt.
A történet egy őz, Bambi életét kíséri végig, születésétől felnőtté válásáig.
A Disney féle mozival köszönőviszonyban sincs. Az a szirupos mese maradjon a gyerekeknek. Ennek a történetnek sokkal komolyabb mondanivalója van.

2 hozzászólás
Márk_2011>!
Felix Salten: Bambi

„-Tanulj meg élni…És légy mindig résen – mondta az Öreg.” ♥♥♥♥♥
Félix Salten úgy ír az erdőről, a benne élő állatokról, hogy az ő szemszögükből látunk mindent. Az állatok érzéseit, adja át nekünk az író,és ezek az érzések túlnyomó részt félelem, feszültség, örök rettegés, attól a valakitől akit úgy emlegetnek Ő.
Jó volt bent lenni az erdő sűrűjében olvasás közben, hallgatni az állatok belső hangját, a madarak rikácsolását, énekét. A történet maga viszont szomorkás, néhol könnyekig ható. Olyan sötét barna,de szerethető!

Porcsinrózsa>!
Felix Salten: Bambi

Bár a könyv egyik címkéje : gyermekkönyv iskolásoknak, azért egy jól megírt könyv a felnőtteknek is örömet tud szerezni. Sőt, a gyerekeknek még láttatóban, még érzékelhetőbben kell írni. Felix Salten regénye megfelel ennek az elvárásnak. Csodás tájleírásokat kapunk, remekül mutatja be az évszakváltással járó változásokat. No, és a kicsi Bambit is könnyű a szívünkbe zárnunk. Az ő érése, belső változása, ahogyan tapasztalatai, az öreg tanácsai érlelik „gondolkodását”, személyiségét, mindez szintén megkapó.
Számomra a legmélyebb gondolatok egyike volt, hogy bizony az ember is esendő, egyáltalán nem mindenható. A történet lezárása mesteri : a félénk Bambiból az erdő nagy öregje lesz, akinek oltalmára számíthatnak a gyengék.
Bármennyire is tetszett a regény, számomra fél csillaggal elmarad Fekete Istvántól. Óhatatlanul kínálkozott ugyanis az összehasonlítás.

Jagika P>!
Felix Salten: Bambi

Kisgyermekkoromban annyira megrázó volt Az öreg néne őzikéje című verses mese, hogy nem is nagyon olvastam állatos történeteket. A Bambi is kimaradt, ezért most pótoltam. Bár a féltés izgalma még mindig bennem él, nem bánom az olvasást, hiszen gyönyörű a mű. Természet- és állatszeretetre nevel, elgondolkodtat. Az érzékenyebb gyerekeknek azért még most sem ajánlanám…

Any>!
Felix Salten: Bambi

Hát ez most nagyon jòl esett :) A Disney filmen nőttem fel és mindig is imádtam. A könyv csak most felnőttként került a kezembe. A sorokon át szinte érezni az erdei friss levegőt, hallani az állatok neszeit, a lombok suhogását. Bambi pedig csak még mélyebbre lopta magát a szívemben.
Ha egyszer gyermekem lesz, mindenképp a könyvet fogom elsősorban megismertetni vele. :)

jagoka1984 P>!
Felix Salten: Bambi

Kötelező olvasmányként nyűgnek éreztem, hogy olvasnom kell. Felnőtt fejjel már teljesen másképp értékelem a regényt. Úgy gondolom, hogy ezt a könyvet nem megfelelő korban kellett olvasni. Az igazi mondandóját akkor nem értette az ember fia/lánya. Most viszont…..

ancsee P>!
Felix Salten: Bambi

Még általános iskolásként olvastam, a történet főbb elemei megvannak, de a részletek már elhomályosultak. Emlékszem, hogy megkönnyeztem és nagyon tetszett ez a kis könyv. A Disney filmhez képest nagyon más volt, sokkal jobb. Biztosan elő fogom még venni a jövőben. :)


Népszerű idézetek

ritusss>!

A rét szélén egy nagy tölgyfáról lassan hullott a levél. S hullott a többi fáról is. A tölgy egyik ága, magasan a többi felett, egész a rétre nyúlt ki. Legszélsőbb ágán két levél kuksolt egymás mellett.
– Már nem úgy van, mint régen – mondta az egyik levél a másiknak.
– Nem – ismételte a másik. – Ma éjjel is annyian elmentek közülünk… Már jóformán csak mi maradtunk ezen az ágon.
– Nem lehet tudni, melyikünkön van a sor – mondta az első. – Amikor még meleg volt, és a Nap forróságot árasztott, olykor egy-egy vihar vagy felhőszakadás tört ránk, és sokan közülünk már akkor elsodródtak, holott még fiatalok voltak. Nem lehet tudni, melyikünkön a sor.
– Most a Nap csak ritkán süt – sóhajtott a második levél –, és ha süt is, már nincs ereje. Új erőre volna szükségünk.
– Vajon igaz-e – kérdezte az első –, vajon igaz-e, hogy helyünkbe újak jönnek, ha mi leperegtünk, és aztán újra mások, és mindig újra?
– Biztosan igaz – suttogta a másik. – El se tudom képzelni… Ez már meghaladja a mi fogalmainkat.
– És aztán olyan szomorúak leszünk tőle – tette hozzá az első.Egy ideig hallgattak, aztán az első csöndesen mondta maga elé:
– Miért kell elmennünk?
A második kérdezte:
– Mi lesz velünk, ha lehullunk?
– Lehanyatlunk…
– Mi van ott lenn?
Az első felelte:
– Nem tudom. Az egyik ezt mondja, a másik azt… De senki se tudja.
A második kérdezte:
– Vajon érzünk-e még valamit? Vajon tudunk-e még valamit magunkról, ha ott lenn leszünk?
Az első ismételte:
– Ki tudná megmondani? Aki lehullott, még sose tért vissza, hogy erről beszéljen.Újra hallgattak. Aztán az első levél gyöngéden így szólt a társához:
– Ne bánkódj olyan nagyon, hisz reszketsz már.
– Hagyd csak – felelte a másik. – Mostanában olyan könnyen reszketek. Már nem érzem magam olyan biztosan a helyemen.
– Ne beszéljünk többé ilyen dolgokról – mondta az első levél.
A másik felelte:
– Nem…, hagyjuk…, de… mi másról beszélhetnénk?… – Hallgatott, és kis szünet után folytatta: – Vajon ki megy el közülünk elsőnek?
– Ezzel még ráérünk – csillapította az első. – Emlékezzünk inkább a múltra. Milyen szép volt. Milyen csodálatosan szép! Amikor a Nap oly forrón tűzött ránk, hogy majd kicsattantunk az egészségtől. Emlékszel még? És aztán reggel a harmat… És az enyhe, pompás éjszakák…
– Most iszonyatosak az éjjelek – panaszkodott a másik –, és nem akarnak véget érni.
– Nem szabad panaszkodnunk – mondta az első szelíden –, hisz tovább éltünk, mint sokan-sokan közülünk.
– Ugye, nagyon megváltoztam? – érdeklődött a másik levél félénken, de sürgetőn.
– Szó sincs róla – erősítette az első. – Te persze azért gondolod, mert én olyan sárga és csúnya lettem, ó, nálam az egészen más…
– Ugyan, ne tréfálj! – vágta el szavát a másik.
– De igazán úgy van – ismételte az első buzgón –, higgy nekem! Olyan szép vagy, mint az első napon. Itt-ott egy-egy vékony, sárga csík, alig lehet észrevenni, és csak még szebb leszel tőle. Higgy nekem!
– Köszönöm – suttogta a másik levél meghatottan. – Nem hiszek neked…, legalábbis nem egészen…, de köszönöm, hogy olyan jó vagy…, te mindig olyan jó voltál hozzám. Most értem csak meg egészen, mennyire jó.
– Hallgass! – mondta az első, és maga is elhallgatott, mert a bánat szavát vette.
Most hallgattak mind a ketten. Az órák múltak.
Nedves szél húzott hidegen és ellenségesen a fák felett.
– Ó…, most… – mondta a második levél – én… – Megtört a hangja. Lassan levált ágáról, és kerengélve lehullt.
Itt volt a tél.

53-55. oldal (Móra,1998)

Kapcsolódó szócikkek: fa · falevél · öregedés · ősz
5 hozzászólás
Ronnie>!

– Nézd csak – kiáltott Bambi –, itt egy kis fű ugrik! Nézd…, milyen nagyot ugrik!
– Az nem fű – magyarázta az anya –, az szöcske.
– Miért ugrik akkorát? – kérdezte Bambi.
– Mert mi erre jártunk… – felelte az anya –, fél.
– Ó! – Bambi a szöcske felé fordult, mely egy margaréta fehér tányérjára telepedett. – Ó! – mondta udvariasan. – Ne féljen, mi nem bántjuk. Igazán.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bambi
Ronnie>!

– Nem tudsz egyedül lenni? Szégyelld magad!

52. oldal

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!

Az Öreg Herceg megtanította arra, hogy egyedül kell lenni. Rengeteg sok bölcsességre tanította, és sok titkot tárt fel előtte. De valamennyi tanítása közül ez volt a legfontosabb: egyedül kell maradni, ha meg akarod érteni az életet, ha el akarod érni a bölcsességet, egyedül kell maradni.

117. oldal, Roland kiadás

csillagka>!

A sűrű közepén született, az erdő egyik rejtett zugában, amely nyitottnak látszott, holott minden oldalról lomb fedezte.

(első mondat)

Ronnie>!

Abban az órában, amely most rám vár, mindenki egyedül van. Élj boldogul, fiam…, nagyon szerettelek…

189. oldal

Katalin_Lutor>!

Úgy érezte, mintha a nappal közepén lezuhant volna az éjszaka a mennyből.

Jagika P>!

– És mi lesz velünk, ha lehullunk…?

84. oldal (Móra, 1957)

bonnie9 P>!

Bambi kérdezett. Szerette anyját kérdezgetni. Ez volt a legszebb: folytonosan kérdezgetni és aztán hallani az anya válaszát. Bambi nem is csodálkozott, hogy egyre-másra újabb és újabb kérdés ötlik az eszébe. Természetesnek érezte ezt és elragadóan szépnek. Szerette a kíváncsi várakozás pillanatait, míg a felelet megjött. Bármi is volt a felelet, Bambit teljesen kielégítette. Néha persze nem értette, de így is szép volt, mert ilyenkor a maga módján kiszínezhette, amit nem értett. Néha érezte, hogy anyja nem adott egész feleletet, szándékosan nem mondott meg mindent, amit tudott. És ez volt aztán a legszebb. Mert ilyenkor különös kíváncsiság maradt vissza benne, titokzatos és boldog sejtés cikázott át rajta, nagy várakozás, amelytől bánat és vidámság töltötte el, úgyhogy hallgatnia kellett.

8-9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bambi

A sorozat következő kötete

Bambi sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Tüskevár
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Alan Alexander Milne: Micimackó
Fekete István: Bogáncs
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Erich Kästner: A két Lotti
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Fekete István: Kele / Vuk
Michael Bond: Paddington folytatja