Szabadság, ​szerelem 87 csillagozás

Feldmár András: Szabadság, szerelem

Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem. Szerelmemért föláldozom Az életet, Szabadságért föláldozom Szerelmemet. Feldmár András tavalyi három előadását ez a Petőfi-vers ihlette. Ha a szeretet önkényes rabszolgaság, hogyan lehet szabadon szeretni? A szex, a latin sexus a seco szóból ered, ami azt jelenti, hogy elvágni vagy elválasztani, vajon miért nem beszélünk akkor nexről is, ami a nexus, nectere szavak gyümölcse lehetne, hiszen ez utóbbi jelenti azt, hogy összekötni. Feldmár lebilincselő stílusában arról mesél, hogy milyen közel kerülhetünk egymáshoz és hogyan, anélkül hogy ezért bárkinek is szenvednie kellene.

>!
Jaffa, Budapest, 2009
136 oldal · ISBN: 9789639604780 · Illusztrálta: Hegyi Péter

Enciklopédia 7


Kedvencelte 6

Most olvassa 10

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Rits
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Szeretem azokat, akik képesek emberhalál nélkül kézigránátot hajítani mások kis életébe, majd a romokra, szerethető-megvalósítható víziókat festenek.
Persze az út maga nincs benne a könyvben – ahhoz igen rövid – de megmutatja, hogy van.
Boldogok, akiknek semmi újat nem mond :)

„Nem tudunk megvalósítani valamit, amit el sem tudunk képzelni. Szóval ennek az egész elődadássorozatnak az egyetlen célja az, hogy amikor innen elmentek, akkor legalább el tudjátok képzelni, hogy létezik egy olyan ember, akivel szabadabbnak éreznétek magatokat, mint amikor egyedül vagytok.”

2 hozzászólás
>!
Falusildiko
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Fölnőtteknek kötelező olvasmány. De célszerű, ha van szakmai alap, vagy elegendő saját élmény, mert egyébként csupán nehezen emészthető / felszínt karcolgató / szórakoztató. Egyébként pedig forradalmi.

>!
Buzánszky_Vírus_Dávid
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Nagyon csípem Andrást, de ez a könyv kicsit pofátlanság. Kicsit mintha húznák le a bőrt amit lehet (hát mondjuk már nyilván). Miért nem tudnak kidobni egy normális könyvet, mint a tudatállapotok szivárványa?
Elég drága ez a könyv ahhoz, hogy ilyen rövid legyen…

2 hozzászólás
>!
eeszter P
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Alapvetően szeretem F. A. írásait. Ez a könyv nem volt túl részletes, de határozottan voltak benne olyan részek, amelyek mellé gondolatban felkiáltójelet tettem magamnak.

>!
Véda MP
Feldmár András: Szabadság, szerelem

No, akkor kövezzen meg minden Feldmár rajongó (én is az volnék), de nekem ez a könyve tetszett legkevésbé. Nem is írok ide inkább semmit, mert számomra a pszichológiai fejtegetés (ami ugyan itt is tudományos és jól megalapozott) ebben a könyvben olyan Feldmár képzettársításokkal hivatott önmagát igazolni, hogy az már némely oldalon súrolja a sci-fi határait.
Sok újat ugyan e kötet nem adott, mindamellett ebből is lehet tanulni, egy-két sora bizony elgondolkodtatott, és hát azért is szeretem az öreget, mert mindig kihangsúlyozza,ezt csak ő gondolja így…
Egy olvasást megér, de aki még nem olvasott Feldmárt, ne ezzel kezdje!

>!
Anndi85
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Nekem ez a könyv pont jókor jött.
Egy pörgős, „szabad” életből belecsöppentem a párkapcsolatba, majd az Anyaságba. Ezt feldolgoznom nagyon nehéz volt, mert a lelkem már kiáltott a Szabadság után.
Ez a könyv is segített rendet tenni a fejemben, és feldolgozni azt, hogy nem most kell megváltanom a világot, és ha kicsit kilépek, elfordítom a figyelmemet arról, mi hiányzik, máris jobb lesz… Szinte olyan volt, mintha elmentem volna pszichológushoz. Mivel életből hozott példákat, így egyből megvolt a közösség-élmény, és így könnyebb volt elfogadni is a helyzetemet. Egy-két idézetet ki is írtam belőle a kis naplómba, hogy bármikor meglegyen.

Feldmár stílusa még mindig kicsit furcsa számomra. De ha hozzáveszem, hogy volt szerencsém élőben végighallgatni egy előadását, amikor szintén volt benne egy kis csapongás, és olyan érzés, mintha nem is lenne ott lélekben, hanem csak mesél, akkor végülis érthető.

>!
modus_operandi
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Ez a könyv nekem nem, nagyon nem. A pszichológia, mint tudomány sem. INTP-típus vagyok, és az ilyen „képzeljünkelvalamitmajdmagyarázzukmegazbárhogyjó” típusú előadások távol állnak tőlem, unrealisztikusak.
Persze nem feltétlen rossz ez a könyv, az például tetszett, amit a vonzódásról ír, de számomra nem tette teljessé az élményt, hogy csak példálózott és tudományosan nem tette összefüggővé az elméleteket. De jócskán volt olyan élmény benne (amit el akarok gyorsan felejteni), amitől majd'leestem az ágyról is. spoiler
Stílusában az tetszett a leginkább, hogy az olvasónak és nem valami szakembernek ír és hogy sokkal kellemesebb és szellemesebb, mint Csernus. Mondjon bárki bármit, nekem az a fickó nem fér le a torkomon.

>!
Cassus
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Nem tudok mindenben azonosulni vele, de egy-egy gondolata világokat döntött le és épített ujjá… (elnézést a nagy szavakért, de a könyv sem apró betűs..)

>!
gomby
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Aki olvasott már Feldmárt, annak ez a könyv sok újat nem mond. Szerintem ezeket a gondolatokat jobb hallgatni, mint olvasni. Hallgatni viszont sokáig tudnám….én szeretem.

>!
Izolda +SP
Feldmár András: Szabadság, szerelem

Zavart, hogy három előadás legépelve, kicsit kicsit kipofozva. Akkor inkább megnézném a youtube-on, könyvben fura.
Volt benne több marhaság, de olyan részek is, melyek önhibájukon kívül elgondolkodtattak.


Népszerű idézetek

>!
lúj

Évekbe telik, amíg az ember rájön, hogy tulajdonképpen mi is a vágya, évekbe telik, amíg kibogozza az igazságot az elvárások, a programok, az utánzások tömegei közül. Teréz anya mondta, hogy a legjobb ima, ha az ember a szíve csendjére hallgat. Szerintem ő azért mondta ezt, mert sokszor mondják, hogy ha tudni akarod, mi a valódi vágyad, akkor csak „hallgass a szívedre”. De nagyon sokszor előfordul, hogy valaki elkezd hallgatni a szívére és a szív nem mond semmit. Nincs semmi, csak nagy csend van. És az ember olyankor nem tudja, hogy mi van. Azért jó Teréz anya imája, mert ő arra tanít, hogy ne legyek türelmetlen, csak hallgassak a szívem csendjére. Mert ha valaki már hosszú évek óta oda se figyel a szívére, a saját szívére, akkor a szíve már mérges rá. És az embernek meg kell győznie a saját szívét, hogy mostantól kezdve fog rá hallgatni. Ilyenkor a szív először csak röhög, és azt mondja, hogy nem vagyok én hülye, évekig nem hallgattál rám, most nem húzol be a csőbe, és nem fogom neked megmondani, hogy mi van.

….lehet, hogy évekig kell hallgatni az ember szívének a csendjét. És talán akkor, talán még később, a szív megmondja, hogy mi az igazság.

Ha én kapcsolatban vagyok veled, és azt mondom neked, hogy szeretlek, akkor azt, hogy én valóban szeretlek-e vagy sem, azt csak te tudod, én nem. Tehát ha te azt mondod, hogy amióta engem megismertél, attól a ponttól fogva jobb, érdekesebb és gazdagabb lett az életed, mint addig volt; hogy könnyebb az életed, mint volt azelőtt, mielőtt engem megismertél – akkor tényleg szeretlek. Ezt csak te tudhatod, és ezt el is kell hinnem neked. Ha valóban szeretlek, akkor úgy kell szeretnem téged, ahogy te akarod, nem pedig úgy, ahogy én akarom. Mert ha úgy szeretlek, ahogyan én akarlak szeretni, akkor lehet, hogy az neked teher. És ugyanígy van a szabadsággal. Ha te azt mondod, hogy szabadabb vagy, könnyebb elhatározásokat hoznod, és könnyebb megszerezned, amit akarsz, mint azelőtt, mielőtt megismertelek, akkor szeretlek, és a te szabadságodért harcolok. Vagyis azt csak te tudod, hogy mit jelent neked a szabadság. Itt lent, a részletekben mindenkinek teljesen más a szeretet és mindenkinek teljesen más a szabadság. De egy nagyon absztrakt szinten egyet jelent mindenhol és mindenkinek.

…onnan tudod, hogy szeret valaki, hogy szabadabbnak érzed magad vele, mint amikor egyedül vagy.

14 hozzászólás
>!
Chöpp 

… csak az lépjen kapcsolatba, aki szeret viharos tengeren vitorlázni.

96. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

A szanszkritban és több más nyelvben is a házasságra ugyanazt a szót használják, mint a halálra. Vagyis megházasodni: meghalni…
Ha én meg akarok házasodni, és a nő hozzám akar jönni, akkor neki is meg kell halnia olyanként, amilyen volt, és nekem is meg kell halnom olyanként, amilyen én voltam. És újra kell születnünk…
Van az „én”, a „te” és megszületik a „mi”.

91. oldal

>!
Izolda +SP

… attól kezdve az elhatározásaimat nem a félelem, hanem a vágy mozgatta. Nem azt kérdeztem magamtól, hogy mitől félek a legjobban- és akkor azt nem csinálom; és hogy mitől félek a legkevésbé- és akkor azt csinálom. Attól kezdve azt gyakoroltam, hogy ha mondjuk, három lehetőség van, akkor megpróbálom megérezni, hogy melyiktől félek a legjobban, és csak azért is abba az irányba megyek. És ez nemcsak afféle hülyeség volt, hanem rájöttem arra, hogy amitől a legjobban féltem, az volt a legizgalmasabb alternatíva. Rájöttem, hogy a legizgalmasabb dolgoktól féltem a legjobban.

125-126. oldal

>!
Chöpp 

A szeretetet ne add vissza, hanem add tovább. Szamár a végállomás…
Én nem tartozom semmivel annak, aki engem szeret. A szeretetnek nincs ára, azt nem kell visszaadni, azt tovább kell adni.

67-68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
12 hozzászólás
>!
Chöpp 

A Talmud, ez az ősi dokumentum azt mondja, hogy ha álmot látok, és nem értelmezem, az olyan, mintha kapnék egy levelet, és nem nyitnám ki. Tehát olyan, mintha írnék magamnak egy levelet, és nem olvasnám el.

71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Talmud
>!
Chöpp 

Én arra jöttem rá, hogy minden olyan rendszerrel, amelyet az emberről építettek fel, egy bizonyos ponton az történik, hogy a rendszer fontosabbá válik, mint maga az ember.

70. oldal

>!
Frank_Spielmann I

…az igazi öröm egy kapcslatban tulajdonképpen onnan jön, hogy a testünk közel, olyan közel van egymáshoz, hogy nem is látjuk egymást.

17. oldal

1 hozzászólás
>!
Izolda +SP

De ki akarja elolvasni [az életetek könyvét]? Ki kíváncsi arra, hogy mi a következő oldal? Úgy éled az életedet, hogy nem lehet letenni a könyved? … Mert így kezdődik: valaki azt mondja, hogy igen, de nekem ezt nem lehet. Persze, neked ezt lehet, te egy szerencsés ember vagy, de nekem ezt nem lehet. És itt kezdődnek a hazugságok. Itt kezdődik az, ami mindannyiunkban rettenetesen erős: vagyis az, hogy bármilyen kellemetlen is a status quo, nem akarjuk, hogy bármi is megváltozzon. Mindannyian konzervatívak vagyunk. Mert a rossz, amit ismerünk, nem olyan rettenetes, mint a jó, amit nem ismerünk. Tehát általában unalmas könyveket írunk.

7 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Száz -százhúsz évvel ezelőtt a házasságok átlagos hossza hét év volt – akárcsak manapság. Akkor azért, mert korán meghaltak az emberek, ma azért mert el lehet válni. De szerintem ez mégis azt mutatja, hogy hét évnél tovább minek? Lehet, hogy a házasságot hét évre kellene kötni, bár lehet hogy Derrida azt mondaná, hogy csupán egyetlen napra. És akkor egy nap múlva meg lehetne kérdezni mind a két felet: nos, még egy napot?

90. oldal

13 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gary Chapman – Paige Haley Drygas: Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak
Gary Chapman: Egymásra hangolva
John Bradshaw: A szeretet
Peter Lauster: A társkapcsolat krízisei
Stephan Lermer: Szeretet és félelem
Némethi Erika – Földi Gábor: Szenvedéllyel vagy szenvedéssel?
Gary Chapman: A szeretet esszenciája
Theodor Bovet: Felette nagy titok
A házasság művészete
Nicole Legian: A tigris ökle