Van ​élet a halál előtt? 42 csillagozás

Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt? Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Szerintem ​sokan vagyunk olyanok, akik azért imádkozunk, hogy legyen valami szenvedélyünk. Az élet semmit sem ér szenvedély nélkül… A pszichoterápia is szenvedély, nem? Az ember belemegy, ajvé, és akkor meg akar szabadulni tőle, azt akarja, hogy legyen vége.

A szanszkritban az a szó, amely a házasságot jelenti, pontosan ugyanaz a szó, amely a halált is jelenti. Tehát meghalni és megházasodni: ugyanaz a szó. Miért? Mert hogyha nem akar az ember meghalni, akkor ne házasodjon meg. Hogyha nem akar úgy meghalni, aki volt. Ha valóban valakivel együtt akarok élni, akkor az egyedülálló létemnek meg kell halnia, és újraszületik valaki belőlem, aki egy része valami nagyobbnak, mint ami én vagyok.

Szerintem a depressziónak a legfőbb oka az, hogy valaki egy szép napon rájön arra, hogy egész életében szerepeket játszott. Halvány gőze sincs arról, hogy ő tulajdonképpen ki valójában, de nem akar többé szerepet játszani, és nem tudja, hogy akkor mit csináljon. Ez a depresszió. Nem… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2008
92 oldal · ISBN: 9789639604599
>!
Jaffa, Budapest, 2008
94 oldal · ISBN: 9789639604595
>!
Jaffa, Budapest, 2004
98 oldal · ISBN: 9639604003

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Ferenczi Sándor


Kedvencelte 6

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Black_Angel
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Ezt mindenkinek el kell olvasni. Csupa olyan mondattal van tele amit jobb ha az ember megjegyez és hasznosítja élete során

>!
Chöpp 
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Könnyed éjszakai olvasmány. Az idézetek körmölése több időt vett igénybe, mint az aprócska kötetecske összerakása.

3 hozzászólás
>!
Mátrixi
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Ha semmi mást nem nézek, csak a címet, már

(egyébként picinke füzetke)

>!
Honey_Fly P
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Ebben a könyvben is megvan az a két, három, tíz (sőt több) mondat, ami miatt érdemes rászánni pár (másfél) órát. Kölcsön is adtam tesómnak, olvassa csak el ő is.

>!
Dániel_Zámbó
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Értékes és gondolatébresztő könyv. Sok hasznosítható, beépítésre érdemes gondolatot és tanácsot tartalmaz, melyeket tényleg meg kéne fogadni. Bár ilyen egyszerű volna. Bár a pszichiátriához nem értek, az tiszta sor, hogy unortodox nézeteket közvetít a könyv! Ami nem baj! Legalább vitát generál és párbeszédet gerjeszt. Azért a szerhasználatot a levegővételhez hasonlítani számomra túl meredek és egyszerűsítő, ezért is a fél csillag mínusz.

>!
Imoran
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Párhuzamosan olvastam a könyvet és hallgattam a könyv alapjául szolgáló dokumentumfilmet is. Érdekes volt a könyv sorait a fülemben visszahallani :)
Szeretem Feldmárt. Semmi rizsa, a mélyreható gondolatai személyes tapasztalatokkal megspékelve belémvájnak és megülnek. Van akinek a drogokkal kapcsolatos dolgai zavaróak, de engem érdekel a pszichedelikus sámánizmus, szóval ilyeneken nem akadok le. A könyv lényege számomra az, hogy a halál előtti életet töltsük meg szenvedéllyel. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy számára mi az a szenvedély.
Nem elítélni, hanem megítélni kell az embereket, és ezen megítélések és a saját tapasztalatok alapján eldönteni, hogy az az ember hülyeségeket beszél-e vagy sem. Feldmár nem beszél hülyeségeket. Bár azt mondja hogy ne higgyünk el semmit, amit más mond, én mégis hiszek neki, amikor azt mondom: mindent csak a személyes tapasztalataink szűrőjén át érdemes megnézni. 5 csillag a könyvre, kár hogy csak 98 oldal volt.

>!
lupi4
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

Az azonos című filmet is nagyon érdemes megnézni. Örülök, hogy eljutottam Feldmárig :) Csak ajánlani tudom.

>!
Izolda +SP
Feldmár András – Fliegauf Benedek: Van élet a halál előtt?

A 65. oldalig 5 csillag, utána 0. Addig érdekes volt és két nagyon jó részt is találtam (lásd idézetek), de aztán elkezd a drogokról beszélni, és onnantól az egész elvesztette értelmét számomra, és dühös is lettem rá. Kár érte.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Szerintem a depressziónak a legnagyobb oka az, hogy valaki egy szép napon rájön arra, hogy egész életében szerepeket játszott. Halvány gőze sincs arról, hogy ő tulajdonképpen ki valójában, de nem akar többé szerepet játszani, és nem tudja, hogy akkor mit csináljon. Ez a depresszió. Nem kémiai dolog, egzisztenciális dolog.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
3 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Van olyan páciensem, aki sokat panaszkodik. Azt mondom neki, hogy menjen el egy kis házikóba valahova, ahol mondjuk tíz kilometeres körzetben nincs senki. Ne vigyen magával semmit, se rádiót, se televíziót, se könyvet. Tíz-tizenkét napra legyen önmagával. Írhat, énekelhet, sétálhat, csinálhat, amit akar, de legyen önmagával. És vigyen magával valamit, amivel megölheti magát, vagy egy pisztolyt, vagy mérget, vagy kést, zsilettpengét, amit akar. És határozza el, ha meg akar halni, hogyha az élet tényleg olyan rossz, akkor ne jöjjön vissza, ölje meg magát ott. De ha visszajön, akkor ne panaszkodjék többé.
Van öngyilkosság előtti és öngyilkosság utáni karakter. Akik még sosem gondoltak valóban arra, hogy megölhetik magukat, azok az emberek, akik mindig panaszkodnak. Aki már rájött arra, hogy megölheti magát bármikor, amikor csak akarja, annak nincs miről panaszkodnia. Azok panaszkodnak, akik azt hiszik, hogy a föld egy börtön, ők elítéltek, itt kell életfogytiglan lenniük, és nincs kiút.

51-52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
18 hozzászólás
>!
Chöpp 

… esetleg a skizofrénia csak egy szó, amit arra használunk, hogy kiszedjük a közösségből azokat az embereket, akikről ha megtudnánk, hogy valójában miért szenvednek, akkor el kellene szégyellnünk magunkat. Vagy az illető családnak kellene, vagy az egész társadalomnak kellene elszégyellnie magát.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: skizofrénia
>!
Chöpp 

Olyan nincs, hogy az LSD-re valaki rá is tudna szokni. Minden alkalommal, amikor az ember beveszi, az olyan, hogy hát inkább ne.
[…]
De hogy miért lett illegális az LSD, nagyon érdekes kérdés. Nagyon sok olyan orvosság van, ami legális, és most nagyon sok orvosság van, ami illegális. Azok a pszichiátriai orvosságok, amik úgy nyugtatják az embereket, hogy elnyomják, és olyanokká teszik, hogy egyre normálisabban legyenek, ami azt jelenti, hogy kontrollálni lehessen őket, és meg lehessen mondani nekik, mit csináljanak, elfogadják az ilyen programozást, az olyan orvosságok mind legálisak. Az olyan orvosságok, amik fölébresztik az embert – hogy senki soha ne kontrolláljon, hogy én hipnózisban se azt csináljam, amit a szüleim akartak, meg ami talán jó a munkahelyemnek, azért, hogy pontosan úgy csináljam a munkámat, ahogy ők akarják –, azok illegálissá válnak.
Miután az ember megtanulta, amit az LSD tud tanítani, attól fogva nem engedi meg, hogy valaki is dominálja. Tehát nem lesz élen járó dolgozó, nem fogja megengedni, hogy valaki azt mondja, ezt és ezt meg kell csinálni a pénzért meg azért, hogy itt dolgozzál, és ha nem csinálod, akkor baj lesz. Akkor inkább nem csinál az ember semmit. Ha egy bizonyos szemszögből nézi, nagyon megijed az ember, ha a gyereke LSD-t szed, hogy jaj, hogyan fog ez a gyerek megélni a mi társadalmunkban. Mert a mi társadalmunkban csak úgy lehet megélni, hogyha az ember megengedi, hogy uralják. Azért fizetnek, hogy te beadd a derekad, és ha nem adod be a derekad, akkor nem kapsz pénzt. Hogyha erre valaki rájön, és azt mondja, inkább meghalok, akkor azok, akik beadják a derekukat, és úgy élnek, ezt látva úgy gondolják, gyorsan pszichiáterhez kell küldeni az illetőt, tenni kell valamit, mert hogyha neki ezt lehet, akkor miért csinálom én azt, amit én csinálok.

79-82. oldal

Kapcsolódó szócikkek: LSD
6 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Én sosem szerettem otthon lenni. Tulajdonképpen hontalan voltam. Erre nagyon fontos volt rájönni. És ahogy Szász Tamás mondta egyszer: mindenféle elmebajnak a legnagyobb oka a hontalanság. Hogyha nincs fedél a fejed felett, akkor nagy bajban vagy. Viszont nemcsak a szegények hontalanok, hanem azok is, akik nem szeretnek otthon lenni. A nagy amerikai városokban megmérték, hogy a közlekedés gyorsabb reggel, mint este. Miért? Mert az emberek inkább mennek el hazulról, mint mennek haza. Ez nagyon szomorú.

26-27. oldal

7 hozzászólás
>!
Andaxin P

Nagyon sok fiatalt a szülei azért visznek el a pszichiáterhez, mert például ül a faltól körülbelül másfél méterre, és nagyon nézi a falat. Ott ül órák hosszat. De senki sem viszi el a szülőket, mikor ők órák hosszat ülnek ugyanúgy, csak éppen tévét néznek.

38. oldal

>!
Chöpp 

Amikor R.D.Laing járta a világot, mindig, mindenhol megkérdezte, hogy ki mitől fél a legjobban. És egy kis gondolkozás után minden országban, általában mindenki azt mondta, hogy legjobban a szeretettől fél. Nem attól fél, hogy én nem tudlak szeretni téged, vagy nekem szeretni kell téged, hanem attól fél az ember, hogy szeressék. A legfélelmetesebb dolog önmagamat átadni, hogy valaki szeressen.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ronald David Laing
7 hozzászólás
>!
Chöpp 

Megértem, hogy miért kell az embernek hosszú élet. De az is egy szabad választás, ha valaki elhatározza, inkább élménydús életet él, és meghal, amikor harmincéves, minthogy unalmasan éljen kilencvenéves korig. Azt is meg lehet érteni.

72. oldal

1 hozzászólás
>!
Dora P

Azt hiszem, hogy XIV. Lajos francia király volt az első, aki látni akarta, hogyan jön ki a gyereke a feleségéből. Mintha úgy gondolta volna, szeretném látni a gyerekemet, ott akarok lenni a reptéren, amikor megérkezik. És amit akkor a király mondott, annak meg kellett lennie. Úgyhogy a felesége volt az első nő, akit lefektettek a hátára. Azért asztalra, hogy egy függöny mögül a király kukucskálhasson, és nézhessen a lába közé, hogy lássa, hogyan jön ki a gyereke. Addig a pillanatig a nő háton fekve nem szült.
    Valamilyen oknál fogva – és ez nagyon furcsa, hogy mi ilyen hülyék vagyunk – azóta ez lett a divat. A nők átadták a felelősséget, pedig ők jobban tudták, hogy a gravitáció segít a gyerek világrahozatalában, de háton fekve a gravitáció nem működik. Hogyha guggol vagy áll a nő, akkor a gyereknek sokkal könnyebb kijönni, mint amikor a hátán fekszik. De valahogy az orvosoknak tekintélyük van, és mit tudhat a nő? Aki éppen gyereket szül? Az orvos egyetemre járt, ugye? Akkor ő biztosan jobban tudja, hogyan kell csinálni. És ha beledöglik az ember, akkor is úgy kell csinálni, ahogy az orvos mondja. Mert félünk. Attól félünk, hogy ha azt mondjuk, én nem úgy akarom csinálni, szabadon akarom csinálni, akkor otthagy az orvos.

46-47. oldal

3 hozzászólás
>!
Chöpp 

Az, hogy a szokásaink rabja vagyunk, az egy illúzió, az csak egy olyan alibi arra, hogy ne változzunk. A szabadság és a választás az a realitás, minden pillanatban azt tehetünk, amit akarunk.

79. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Singer Magdolna: Partitúra
Polcz Alaine: A halál iskolája
Csáth Géza: Válogatott elbeszélések
Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?
Horváth Éva: Lélekfonalak
Feuer Mária: A nagy megpróbáltatás
Polcz Alaine (szerk.): Kit siratok? Mit siratok?
Polcz Alaine: Gyermek a halál kapujában
Kevin Lyon: A sorozatgyilkos
Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután?