Ellenállás 12 csillagozás

Feldmár András: Ellenállás

Lehet ellenállás a csendben maradás, és lehet az a megszólalás. Attól függően, hogy a hatalom mit akar. Az ellenállás mindig valaki más akarata ellenében mutatkozik meg. Ha nincs akaratosság, akkor nincs ellenállás.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
120 oldal · ISBN: 9789633046999
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2018
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633045657

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Iustitia
Feldmár András: Ellenállás

Feldmár előadásmódjának számomra legszimpatikusabb eleme az alátámasztás. Sosem éreztem azt, hogy a levegőbe beszélne, hogy a saját véleményét magyarázat és megerősítés nélkül akarná rám erőszakolni. Az ellenállás viselkedésformáját nem egysíkúan mutatja be, hanem sokszínűen, több szemszögből vizsgálva, mégsem általánosítva. Egyforma mértékű figyelmet fordít a gyermek és a felnőtt lélek elemzésére, azok összefüggéseinek feltárására, a szülő-gyermek kapcsolat és a gyermeket ért hatások pontos analizálására, különböző ok-okozati összefüggésekre. Előrevetíti az ellenállás kapcsán, hogy egy tettnek, bizonyos nevelési módszernek milyen következményei lehetnek, mik azok a tényezők, melyek negatívan vagy pozitívan befolyásolják egy ember jellemét, és megmutatja, hogy az ellenállás nem feltétlen lázadás, az ember, ha jókor, jól és a jó eszközöket alkalmazza, akár profitálhat is belőle.

>!
Roxa
Feldmár András: Ellenállás

Számomra ez volt eddig a leghasznosabb Feldmár könyv. Érdekes, hogy milyen sok megvilágításból lehet szemlélni és szemléltetni az ellenállást. Nem csak arról van szó, hogy hangosan vagy csendesen lehet ellenállni, a könyv borítóján elhelyezett kiragadott részlet, senkit ne tévesszen meg. Amilyen rövid és érthető nyelvezetű, annyira hasznos és elgondolkodtató. Külön szeretem, ahogy egy-egy történet mesélésével bevezeti a témát és aztán kibontja részleteiben.

>!
LakiGeri
Feldmár András: Ellenállás

Szokásos stílusában vezeti le a véleményét az ellenállásról. Könyvben több szempontból is megvizsgálja, és példákkal is alátámasztja a pszichológiai ellenállást.
Szerintem érdemes elolvasni, mivel többé tesz, és tágítja a pszichológiai nézeteinket.


Népszerű idézetek

>!
Frank_Spielmann I

Aki azt állítja Sorosról, hogy ő a gonosz, ugyanennyi erővel azt is mondhatná, hogy Soros egyszarvú.

24. oldal

2 hozzászólás
>!
Iustitia

Cigányok. Zsidók. Buzik. Migránsok. Soha nem volt dolgom velük, konkrétan soha nem ártott nekem egyikük sem, de léteznek, olyasmiket csinálnak, amiket én nem, hát gyűlölöm őket. Mindez persze több is, mint irigység; félelem attól, ami más, ami ismeretlen, és mohóság is, mert minden, ami az enyém, veszélyeztetve van.

60. oldal

>!
Iustitia

A rossz biztonság jobb, mint a bizonytalanság.

109. oldal

>!
Nikoletta_Klein

Ha valaki elkezd önmaga irányába haladni, azt kockáztatja ezen az úton – az önmagává válás útján –, hogy mások azt fogják hinni és mondani, felháborító, nem normális, amit csinál, egyszerűen őrült.

11. oldal

>!
Iustitia

Tehát az olyan beszélgetés, ami után egyikünk sem változik, értelmetlen.

66. oldal

>!
Nikoletta_Klein

Jacques Derrida francia filozófus beszélt arról, hogy nem elég valamit megígérni, azt érdemes időről időre megerősíteni. […] Sokszor az ember lelkesen belevág valamibe, és hamarosan már kötelezőnek érzi. Mintha valahogy eltűnt volna az a személy, aki lelkesedett. Elfelejti, milyen tudatállapotban volt, amikor nekifogott, és az az állapot már nincs meg. Tehát az igazi ígéret – mondja Derrida – nem csak emlék, ami élettelenül szól egy rögzített felvételről. Az igazi, hatékony ígéret él, és frissen, újra és újra el kell döntenünk a megtartását, a betartását, így válik alkotóerővé, és formálja a tetteinket. Az ígéret elsősorban egy döntés, amit én hozok, megbírkózva magammal, és ami kizár minden más lehetőséget, teljesen függetlenül attól, mit érzek, vagy milyen nehéz betartani.

41. oldal

>!
Nikoletta_Klein

A gyereket nem kell nevelni. A gyereknek cinkostárs kell, bízni kell benne, bátorítani kell, mögötte, mellette kell állni, oda kell figyelni rá, amikor beszél, segíteni, amikor segítséget kér, és hagyni, amikor nem kér belőle. Példát kell mutatni, mert a gyerek azt tanulja meg, amit csinálsz, és nem azt, amit mondasz neki. Te csak oldd meg a saját problémádat, a gyerek majd vigyáz magára. Nem kell szeretni a konfliktusokat, de nem szabad elkerülni őket. Csak úgy lesz az ember ügyes valamiben, ha eleget gyakorolja. Menj hát, vesd bele magad, minden konfliktus ajándék!

142. oldal

>!
Roxa

A sértődés mindig megállítja a beszélgetést, és megmenti azt, aki megsértődött, vagy attól, amit neki kellene mondania a következő mondatában, vagy attól, hogy meghallja, mit mond a másik.

87. oldal

>!
Iustitia

Mert mindenki a maga módján fogja fel a történéseket, tehát senkinek nem lehet elhinni a helyzetleírást, a helyzetelemzést, hanem oda kell menni, és részt kell venni a szituációban.

14-15. oldal

>!
Iustitia

Meg tudok védeni egy gyereket sok mindentől, mert hatalmam van felette. Nem engedek meg neki dolgokat, nem engedem, hogy az ollót bedugja a konnektorba. De egy felnőtt embert nem tudok megvédeni a saját akaratától.

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Popper Péter: Lélek és gyógyítás
Csernus Imre: A férfi – Srácoknak
Csányi Vilmos: Íme, az ember
Soma Mamagésa: Egységben önmagammal
Szondi Lipót: A Szondi-teszt
Bagdy Emőke: Álmok, szimbólumok, terápiák
Kiss Enikő Csilla – Sz. Makó Hajnalka: Gyász, krízis, trauma és a megküzdés lélektana
R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom
Hidas Judit – C. Molnár Emma: Anyátlan nemzedék