Ébredések 41 csillagozás

Feldmár András: Ébredések

Az Ébredések tehát az én credóm, ami szintén nem azért született, hogy a nézeteimet, a hitvallásomat a magadévá tedd, elhidd, másold vagy kövesd, hanem azért, hogy bátorítson és megerősítsen, hogy artikuláld, fogalmazd meg, mondd ki a saját credódat.
Amikor a gyerekek megtanulják, hogy mit szabad és mit nem szabad, hogy mit kell és mit nem kell tenniük, ezt a szülőktől, a tanároktól, a rokonságtól tanulják meg, explicit vagy implicit módon. Ez az a közeg, amelyben úszunk anélkül, hogy észrevennénk, hogy tulajdonképpen miben is vagyunk. Ez a helyi, provinciális, homogenizáló hipnózis a moralitás világa. De mindannyiunknak megvan a lehetőségünk arra, hogy felébredjünk, megvizsgáljuk a parancsolatokat, tilalmakat, muszájokat, és kialakítsuk saját individuális, a helyi moralitáson felül álló etikánkat. Más embereket csak arra lehet, arra szabad bátorítanunk, hogy ők is merjenek erre vállalkozni.

>!
Jaffa, Budapest, 2014
164 oldal · ISBN: 9786155418228
>!
Jaffa, Budapest, 2012
170 oldal · ISBN: 9789639971868
>!
Jaffa, Budapest, 2012
164 oldal · ISBN: 9786155418228

Enciklopédia 9


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Black_Angel>!
Feldmár András: Ébredések

Feldmár András nevét egy cikkben olvastam, és nagyon meg tetszett a gondolkodás módja:)
Ez a könyve a drogokkal foglalkozik és annak hatásáról. Ez a téma tőlem távol áll, mégis nagyon jó volt olvasni, hogy egy szeretett zenekarom énekese hogyan jutott túl a nehéz időszakán :)

deardurr >!
Feldmár András: Ébredések

Hm. Hát nem is tudom, mit gondoljak… Az elején a Kis Tiborral való beszélgetés nem tetszik. Teljesen elriasztott a további gondolatoktól az alapfeltevése, miszerint bizonyos drogok, bizonyos mennyiségű beadásával milyen „kirándulásokat” lehet tenni, amik fejlesztik az önismeretet, személyiséget és ilyenképpen a pszichológiai terápiák során is alkalmazhatóvá kellene őket tenni.
Aztán szó volt még más megoldásokról, amik inkább elérhetőbbek számunkra: a türelem és a szeretet. Hogyan lehet megkülönböztetni a hisztérikus és a pszichikus beteget… (Elárulom; megérzéssel és a megrugdosásra másképpen reagálásból.)
Őszintén szólva ez volt nekem az első hasznos pszichével, lélekkel foglalkozó iromány.

2 hozzászólás
Scarlett0722 MP>!
Feldmár András: Ébredések

Olvastam már jobbat Feldmár Andrástól, ez igaz – viszont ennek ellenére számomra sikerült elérnie azt a bizonyos színvonalat, amelyet az ilyen jellegű művektől várhat az olvasó. Ismételten érdekfeszítő kérdéseket tesznek fel, és válaszolnak meg egy párbeszéd keretein belül, többek között számos tabu témát is alaposan, több nézőpontból megközelítve dolgoznak fel, ezzel a folyamattal elősegítve a problémák gyökereinek felkutatását, majd a megoldás kérdésének megválaszolását is.
Érdekes és hasznos olvasmánynak találtam, ezért természetesen csak ajánlani tudom.

Véda MP>!
Feldmár András: Ébredések

Nagyon érdekes kérdéseket vet fel, de én még mindig azt kell mondjam, számomra elmarad a megszokott és várt „Feldmár-színvonal”-tól. Vannak benne hajmeresztő felvetések is, amelyeket én aztán túl is bonyolítottam a magam kis filozofálgatásával, ugyanakkor mindenképp gondolkodásra ösztönöz és rávilágít dolgokra. A pszichedelikumok-LSD-drogok vonalon maradtak bennem kérdőjelek, annak ellenére, hogy az alapjaival nagyjából egyetértek? De ki mondja meg, hogy melyik tudatállapotom a valódi? A valóság? Amelyikben szabad vagyok, s ettől boldog vagyok és nem kell szerepeket játszanom? Vagy amelyikben ezek a szerepek megvannak és ennek ellenére élvezem, hogy mindet eljátszhatom? Vagy bele sem merek még csak gondolni sem abba, mi lenne, ha szembesülnöm kellene a traumáimmal, amiket persze már úgy elfojtottam, hogy nincsenek is. Nem hiszek a világmegváltó, LSD-zünk be és mindenkinek itt a heppinesz! gondolatokkal, sem más egységesítő szlogenekben. Viszont amit a gyógyszergyártásról és erről az iparágról ír, az bizony úgy van.
Összességében tetszik, ahogyan próbálgatja bogozni a mások és a maga csomóit, és szimpatikus az, ahogyan az emberi kapcsolatokat kezeli. Mindenképp megérte elolvasnom.

HoneyBunny>!
Feldmár András: Ébredések

Hát még így, elfogultan is csak négy csillag. Számomra persze hasznosabbak a zömében emberekről, szégyenről, szeretetről szóló írásai, mint a szerekről. Ez a téma számomra egyelőre inkább csak érdekes, mint elgondolkodtató, és gyakorlatba építhető. (pláne ha elképzelek egy szegény buddhista szerzetest, aki vörös fejjel az öklét rázza, hogy ő 30 éve meditál feltartott nagylábujjal, hogy ugyanazt a tudatállapotot elérje, amihez más tol egy bélyeget :))
Természetesen azért faltam minden sorát, és a következő könyveit, előadásait is várom, de Bandi bá' kicsit sok ezt-azt szedhetett be, amikor azt gondolta, hogy a magyar olvasó ennyi pénzt tud majd kiadni egy ilyen sovány kis kötetért.

1 hozzászólás
Carmilla >!
Feldmár András: Ébredések

    R. D. Laing könyveit sokkal előbb olvastam, Feldmárra azután teljesen véletlenül akadtam rá, de rögtön szimpatikusnak találtam. Tavaly volt szerencsém élőben is meghallgatni egy előadását, ami szintén nem okozott csalódást, rendkívül tartalmas és szórakoztató volt egyben. Egy rendhagyó pszichiáter ő rendhagyó gondolkodásmóddal.
Persze, ebben a könyvben is akad mindenféle nyalánkság a tudatmódosító szerek hatásának leírásától kezdve a szarral festő művésznőig (Mary Barnes) bezárólag.

Feldmárt olvasni olyan, mint belemerülni egy kád habos, illatos meleg vízbe, ami közben észre sem veszed, mikor az kihűl, vagy ha mégis, hát nincs kedved kiszállni belőle, inkább rátöltesz újra és újra egy kis forró vizet. És ha már muszáj kimászni, az élmény garantáltan ott fog bizseregni benned még nagyon sokáig.
…Na jó, biztos vannak olyanok, akikre nem így hat. Ők valószínűleg túl józanok ehhez. (…szegények.)

esőember>!
Feldmár András: Ébredések

Úgy emeltem le a polcról a könyvtárban, hogy fogalmam sem volt mit kapok majd. Meg akartam ismerkedni Feldmár András munkásságával. Úgy hiszem, jól választottam! Egyből „megkaptam” a hitvallását, credóját, most már jöhet a többi műve…
Az első fejezetet nem kedveltem, de ez annak köszönhető, hogy nem vagyok Quimby rajongó, ezért a Kis Tiborral készült interjú – bár illeszkedett a könyv szerkezetébe – nem igazán volt érdekfeszítő számomra. A többi azonban kétségkívül érdekes. Rövid mű, de olvasásra érdemes!

henryhill>!
Feldmár András: Ébredések

Figyelemre méltó gondolatokat tartalmazó mű egy, a társadalmi előítéletekre messzemenően rácáfoló gondolkodótól-pszichoterapeutától. Dialógusforma-élőbeszédfeeling dukál ami különösen közvetlenné teszi a pszichológiai témát.

szangi P>!
Feldmár András: Ébredések

Nem tudom hogy rossz könyvével kezdtem, vagy nekem egyszerűen csak ő nem… de ezt nem tudom hova tenni. 160 oldalas nagybetűs, jó nagy sorköz, csapongó, összeszedetlen, nesze semmi fogd meg jól.

Méreg_Attila>!
Feldmár András: Ébredések

Gyorsan keresztül lehet menni rajta, olyan mintha az elöadasan ott ülnenk Feldmarnak.
Mindegyik könyvet szerettem amit eddig olvastam, mert voltak benne megkapo gondolatok, jo következtetesek.


Népszerű idézetek

Carmilla >!

A depresszió és a szorongás kezelése talán mégsem a gyógyszerekben rejlik. Lehet, hogy csak jó társaságra és jó környezetre van szükségünk.

127. oldal, Tedd meg, légy bátor, és maradj csendben! (Jaffa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: depresszió · szorongás
_Andrea_>!

A buddhista pszichológia egészen másról szól: arra buzdít minket, hogy szeressük önmagunkat, hiszen egyedül a szeretet hozhatja el a megértést. Szeressük, ismerjük meg és fogadjuk el önmagunkat a magunk valóságában. Utána pedig minden energiánkat fordítsuk egy olyan környezet megteremtésére vagy megtalálására, amely megfelel számunkra, amely úgy illik ránk, mint kézre a kesztyű. Ha szenvedünk, akkor az azért van, mert nem a megfelelő környezetbe kerültünk, és nem azért, mert rosszak, bolondok vagy betegek vagyunk. Ez forradalmi dolog, mert arra buzdítja az embereket, hogy minden helyzetnek fel kell tárni a maga etikáját é politikáját, ahelyett, hogy elviselnénk a megaláztatást, és a szégyen vagy haszontalanság érzése gyötörne minket, amiért nem tudunk alkalmazkodni a környezetünkhöz.

esőember>!

Mindenben van veszély. Kockázat nélkül nincs rettegés. De jobb félni, mint unatkozni…

13. oldal

Carmilla >!

– Stanislav Grof több száz páciensének adott be LSD-t, amikor az még legális volt. És úgy látta, hogy az LSD-től mindenki megváltva érzi magát. Az úgynevezett normális embereknek úgy tízszer kellett bevenniük kisebb adagokat, a neurotikusoknak negyvenszer, a pszichotikusoknak hetvenszer, a művészeknek pedig kétszer, háromszor.

39. oldal, "Vidáman zuhanunk" (Jaffa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: LSD
5 hozzászólás
Scarlett0722 MP>!

Odamegy,ahol az élmény megfagyott.
Mert a trauma tulajdonképpen nem az ami történt veled,
hanem a trauma az,hogy soha senkivel nem lehet erről beszélni.
Az élmény megfagyott.

Frank_Spielmann I>!

De ha már az MDMA vagy az LSD veszélyeinél tartunk: én azt hiszem, hogy az élet rettenetesen veszélyes.Csak a halál teljesen biztonságos. Vagyis ha valaki el akarja kerülni a veszélyt, akkor legjobb, ha minél előbb meghal!

88. oldal

Frank_Spielmann I>!

Csecsemőkorunktól fogva hipnózis alatt állunk. […] A korlátaink nem velünk születettek, hanem mások sugallatára fogadjuk el őket. És az, hogy erről mit se tudunk, maga is része a hipnózisnak.

98. oldal

Carmilla >!

(…) A szégyen ugyanis annyira fáj a léleknek, mint az izzó vas, ami égeti a testet. A szégyennél nincs nagyobb fájdalom. És sajnos a mi kultúránkban az iskolák, a szülői otthonok mind-mind a szégyenre vannak építve.

86. oldal, Ébredések (Jaffa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: szégyen
1 hozzászólás
Carmilla >!

Hogy egy szer orvosság-e vagy drog, azt gyakran nem az orvostudomány vagy a neurobiológia dönti el, hanem politika, hatalom és törvény, olykor pedig egy egyszerű szavazás kérdése. Bármelyik orvosságból lehet drog, és bármelyik drogból lehet orvosság, ha van egy olyan erős érdekérvényesítő, aki kellő számú szavazatot tud biztosítani magának.

9. oldal, Előszó (Jaffa, 2012)

Carmilla >!

A felnőtteknél manapság már nem tudnak olyan új dolgokat találni, amire orvosságot lehetne adni, de a gyerekek egy teljesen új piacot jelentenek. Milliárdokat lehet keresni azzal, ha elhitetjük: a gyereknek szüksége van orvosságra. Pedig talán csak odafigyelésre és szeretetre lenne szüksége.

56. oldal, Ébredések (Jaffa, 2012)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Zacher Gábor – Karizs Tamás: A Zacher
Guillaume Depardieu: Ezerrel
Révai Gábor: A kisközösségekről
Papp Ervin (szerk.): A. J. Christian
Platón: Törvények
Puzsér Róbert – Farkas Attila Márton: Apu azért iszik, mert te sírsz!
Platón: Prótagorasz
Platón: Az államférfi
Platón: Kratülosz
Singer Magdolna: Partitúra