Igazi ​vagy? 33 csillagozás

Iskola nőknek
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?

Ennek ​a könyvnek nincs műfaja, ahogyan a Feldmár féle Iskola sem iskola a szó bármilyen szokásos értelmében, habár vannak tanárai, hallgatói, ösztöndíjai. Nem lehet igazi iskolának tekinteni, mert itt senki nem akar megtanítani semmit senkinek. Az iskola és a tananyag alapját kérdések képezik. A kérdések arról szólnak, hogy a nő igazi-e, és hogy van-e a világnak női olvasata egyáltalán? Heteken, hónapokon át gyűltek a kérdések életről, halálról, szeretetről, testről, születésről, erőszakról, vallásról, kapcsolatokról, mitológiáról, művészetről, alkotásról, gyereknevelésről, Ádámról és Éváról, meg persze a Paradicsomról. Igazi vagy? Bátor vagy? Mersz kérdezni? Mersz válaszolni? Mersz kételkedni? Önmagadban is? Véget nem érő beszélgetés, amibe idővel újabb és újabb részt venni szándékozók jelentkeztek be. Olyanok, akiknek mondanivalójuk volt és olyanok, akiknek újabb kérdéseik. Hogy miért lett ez Nők Iskolája? „Mert engem a nők érdekelnek!” – felelte Feldmár. És azért is, mert… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2008
236 oldal · ISBN: 9789639604674 · Illusztrálta: Hegyi Péter

Enciklopédia 9


Most olvassa 4

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Zazka>!
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?

Akik folyton-folyvást keresik az útjukat, szeretnének tisztába jönni önmagukkal, azok gyakorlatilag akármennyi önsegítő, pszichológiai témájú könyvet elolvashatnak, mindegyikben találnak valamit, ami felnyitja a szemüket bizonyos dolgokra. Én is ilyen vagyok, pedig nem vagyok tini. De ez a könyv most más volt, talán jó időben olvastam, nem tudom, viszont eltekintve pár írástól, nagyon sokat merítettem belőle.
Hoppál Bori lett a kedvencem, először is hangosan röhögtem az ironikus stílusán, másodsorban teljes mértékben egyet tudtam érteni vele. Feldmár szokás szerint egy új nézőpontot adott, imádom! A Geréb Ágnessel még nem igazán tudok mit kezdeni, de mindenképpen érdekel amit ír, bármi is kerül elém. Szendi Gábor írása az agy neméről nagyon érdekes, kellően tudományos, viszont számomra is érthető. Az utolsó fejezet volt leginkább megosztó számomra, az önképzőkör írásai, abban például kifejezetten nyomasztó és borzasztó dolgok is voltak. Mégis pár szerzőben nem csalódtam, különösen Grossman Judit fikciója(? – remélem) tetszett, azon nagyon tudtam mosolyogni, még ha komoly is volt.
Feldmárhoz nekem néha egyfajta hangulat kell, és ez a könyv azért jó, mert nem teljesen Feldmár.

Vyanna>!
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?

Érdekes a könyv nyitottsága….és nagyon jók a végén a novellák.


Népszerű idézetek

Animia P>!

Egy jó prostituált azonnal megérzi, mi a vágyad, azzá válik, akire szükséged van. Minden vágyadat teljesíti olyan módon, hogy rászoksz, függő leszel tőle, mert az isteni, amikor az embernek minden vágya teljesül anélkül, hogy kimondaná. Egy terapeuta pont az ellenkezője ennek. Az én dolgom az, hogy megérezzem, te mire vágysz, de ne adjam oda neked. Már Freud is tudta ezt, ő azt mondta, a legjobb terapeuta az, aki leginkább frusztrálja a pácienst. Ha neked hal kell, és én adok neked, akkor magamra szoktatlak. De ha hal kell neked, és én megtanítalak halászni, akkor tudsz magadnak halat fogni, és nincs többé szükséged rám.

153. oldal (Jaffa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: prostituált · Sigmund Freud
Animia P>!

Ha nekem a másik vágya sokkal fontosabb, mint a saját vágyam, akkor előbb-utóbb kihasználva fogom érezni magam!

168. oldal (Jaffa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: vágy
1 hozzászólás
cassiesdream>!

Úgy tűnhet, a mi kultúránkban csupa kékvérű nő menstruál, és mutatóban sem jelenik meg egyetlen csepp menstruációs vér sem, semmilyen kontextusban, miközben a média orrán-száján ömlik az erőszakkal kiontott vér! A menstruációs vér kultúránk egyik legerősebb tabuja.

Hoppál Bori: A testem történelem

30. l.

Kapcsolódó szócikkek: menstruáció · tabu
5 hozzászólás
cassiesdream>!

Miután vége volt az előadásának, akkor egy nagyon jóképű fekete férfi lengette a kezét. Ő teljesen nyíltan poligám, ami azt jelenti, nem marad egy szeretővel, hanem annyi szeretővel játszik, amennyivel akar, és ezt azonnal megmondja, ahogy kezet ráz egy új ismerőssel. Nem titkolja, nem hazudik, és mégis, a nők alig két hét múlva nagyon mérgesek lesznek rá. Azt kérdezte, hogy ez mi? Hiszen megmondja előre, akkor miért haragszanak rá a nők? Mindegyik azt hiszi, ő lesz a kivétel, de csalódik.
Érdekes kérdés merült fel: ártatlan ez a férfi? Nekem egy izgalmas metafora jutott az eszembe. Tegyük fel, én akkor élvezek, ha egy fém kötőtűt vörösre izzítok, és azt szúrom át a combodon, mert akkor érzem a húsod égett szagát. Erre azt feleled: Jó. Csináljuk! Megszületik a megegyezés, fölizzítom a kötőtűt és átszúrom a combodon. Ordítasz, és rettenetesen mérges leszel rám. Ártatlan vagyok-e? Úgy vélem, nem vagyok ártatlan, ahogy a fekete férfi sem az.

Feldmár András: Nő bennem a nő

140. l.

16 hozzászólás
agisajt>!

Hosszú folyamat megtanulni a másik fejével gondolkodni.

55. oldal

csillagka P>!

Amit mi hüvely váladék néven ismerünk, az nem más, mint a méhnyakcsatorna járatai által termelt nedű, nektár. Miért használom ezeket a szavakat? Mert szeretném, ha tudnánk máshogy gondolni ezekre a nedvekre, amit a reklámok úgy állítanak be, hogy „bepiszkítják” a fehérneműnket. Vegyünk tehát tisztasági betétet, vagyis ha én tisztának szeretném magam érezni, akkor jól teszem, ha mindennap ebben a kis „pelusban” pállasztom a puncim.

Hoppál Bori: A testem történelem

A kiemelések a szerző kiemelései. A „hüvelyváladék” szó – helyesen – egybe van írva, csak akkor itt nem tudom dőlten írni az utótagot – ahogy az az eredetiben van

36. l.

10 hozzászólás
BZsofi P>!

Gábor Ági háta mögött ül, tartja. A fejük összeér. Ági maga elé suttog, kérdi: „Jó lesz neki?” Gábor a fülébe mondja, halkan: „Jó lesz neki.” Ági: „Velem jössz?” Gábor: „Veled megyek.” Ági: „Velem maradsz?” Gábor: 'Veled maradok." Ági hozzám: „Ki fog férni?” Én: „Ki fog férni.” Ági: „Jó lesz neki?” Gábor: „Jó lesz neki.” És ezt ismétlik-ismételjük sokszor-sokszor, ugyanolyan hangsúllyal, ugyanúgy. Aztán Ági mindenkit kiküld. Vajúdni kezd, erősen és hangosan. Bemegy a kádba. A kád függönnyel van elkerítve, csak Ági sziluettje látszik. Senki nem mehet a közelébe! Vadul vajúdik, igazi asszonyállat. Kisvártatva kiszáll a kádból, és a mosógépre támaszkodva, állva a tenyerembe tolja gyönyörű kislányát.

132. oldal - Geréb Ágnes: A szüléskísérlés ilyen

selfmadehell>!

Tulajdonképpen a homo- és heteroszexualitás kérdése csak alibi arra, hogy távol tartsam magam mindenkitől.

143. oldal

Animia P>!

A szeretet önfejlesztési folyamat akkor is, ha célja másvalaki fejlődése. Lehetetlen mások szeretete önmagunk szeretete nélkül. Szeretetünk csak erőfeszítés révén válik kimutathatóvá. A szeretet nem érzelem, hanem cselekvés. Szeretni nem lehet akarat nélkül, a szeretet munka. Szabadon választott rabszolgaság – ez a szeretet. De kinek dolgozik az, aki szeret? Annak, akit szeret. Honnan lehet valóban megtudni, hogy én szeretem-e a másikat? Meg kell kérdezni őt!

72. oldal (Jaffa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: önfejlesztés · szeretet
Luca_Kalocsai>!

Honnan lehet valóban megtudni, hogy én szeretem-e a másikat? Meg kell kérdezni őt! A szeretet tesztje mindig a másik fél. Ismételgethetem valakinek, hogy szeretlek, szeretlek, szeretlek, de ha a másik azt mondja, hogy amióta ismerlek, azóta nehéz lett az életem, akkor az nem lehet szeretet. Ezzel szemben mondhatom valakinek, hogy nem szeretlek, de ha a másik azt mondja, hogy mióta ismerlek, azóta sokkal könnyebb az életem és sokkal jobban érzem magam, mint bármikor máskor, akkor szeretem.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Hasonló könyvek címkék alapján

Csernus Imre: A férfi
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Petrik Adrien: A másik kert
Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Nick Vujicic: Élet korlátok nélkül