A ​tudatállapotok szivárványa 247 csillagozás

Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Szét lehet szedni részekre a dolgokat azért, hogy beszélhessünk róluk, de nem szabad elfelejteni, hogy mi szedtük szét. Illúzió, ha azt hisszük, hogy valódi részek. Abban a pillanatban, amikor a világról szavakkal beszélünk, szétszedjük a világot. De sajnos elfelejtjük, hogy mi szedtük szét. A világot sok darabra szét lehet bontani, ám valójában nincsenek darabjai. Illúzió azt hinni, hogy vannak.
Feldmár András előadóként először 1992-ben tért vissza Magyarországra. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen elhangzott, 11 részből álló előadás-sorozata egy csapásra ismertté tette a nevét. Közel három évtizeddel később szavai, gondolatai, nézőpontjai még mindig forradalminak hatnak.
A tudatállapotok szivárványa újraszerkesztett, átdolgozott kiadása Feldmár András 80. születésnapján jelent meg.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789635650477
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633049594
>!
Jaffa, Budapest, 2010
274 oldal · ISBN: 9789639971127 · Illusztrálta: Hegyusz

6 további kiadás


Enciklopédia 32

Szereplők népszerűség szerint

Aldous Huxley


Kedvencelte 68

Most olvassa 33

Várólistára tette 153

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

kaporszakall >!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Feldmár kiváló provokátor. Nem rendszerépítő, hanem rendszer-romboló, számomra igazi anarchista. A tézis-antitézis-szintézis hármasságból az antitézist képviselné, amennyiben konzisztens lenne, amit mond. Nem az, tehát az orvosi pszichiátria elveivel szembeszegülve nem épít ki alternatív rendszert, hanem kritizál (sok esetben joggal) és csipeget mindenhonnan (hinduizmus,jóga,buddhizmus, LSD-kísérletek, saját pszichológiai tapasztalatok). Ezoterikus hajlamokat mutat, viszont hangsúlyozza, hogy nem vallásos. Romantikus lázadó, de elvileg nem prófétál, sőt, kijelenti: Nekem sem muszáj hinni (bár esetleg hozzátehetné: de akkor meg fogok sértődni.).

A klasszikus orvosi pszichiátria kritikáját elfogadom a részéről, két pontban. Az egyik, hogy a régi pszichiátriai gyógyító eljárások sokszor brutálisak voltak: az elektrosokk, a lobotómia (lásd: Száll a kakukk fészkére), és a kezdetben alkalmazott gyógyszerek mellékhatásai (pl. Hibernal) gyakran súlyosabb tüneteket produkáltak, mint maga az alapbetegség. A másik: a tünetek alapján úgy klasszifikálták a betegeket, hogy – az agy biokémiáját, anyagcseréjét nem ismerve – bolondnak bélyegeztek embereket, korlátozva szabadságukat. Csakhogy! Ez az állapot a hetvenes-nyolcvanas évek óta sokat javult: lobotómiát egyáltalán nem alkalmaznak és elektrosokkot is csak nagyon ritkán, kivételes esetekben. A gyógyszerek pedig más sokkal kifinomultabbak, kevesebb mellékhatással és pontosabb adagolással. Tehát az orvosi pszichiátria e kötetben felvázolt kritikája 20-30 év alatt erősen megkopott.

Viszont az az ezoterikus felhangoktól sem mentes patchwork, amit – az LSD izgalmas hatásait a központba állítva – egybegyúr, már igen zavaros. Az LSD hatására beszéd nélkül is szoros szinkronba kerülő személyiségek, a múlt (gyakran az embrionális vagy zigóta-állapotbeli múlt) traumatikus hatásai a felnőtt pszichére, a töredékeiből is rekonstruálható holografikus agy ideája, a különböző távol-keleti vallások és lelkigyakorlatok elemeit egybevegyítő, számomra kifejezetten álbölcs elmélkedések bennem már nem a tudós, vagy a kutató elme, hanem a korunkban oly divatos félvallási szekták filozofálgató prófétájának képzetét keltik. Annak ellenére, hogy ő maga mondja az ellenkezőjét.

Egy részlet mégis meghökkentő volt, amikor – a kilencedik fejezetben – leírja, miként kommunikált kómában fekvő betegekkel, kvázi Bar-Kochba módon. Beszélt hozzájuk,és azt kérte, hogy szomatikus jelzésekkel (pl.'igen' = egy mély szusszantás,'nem' = két,gyors,mély szusszantás, stb.) reagáljanak. És a betegek feleltek, tehát – a látszat ellenére – kapcsolatban álltak a külvilággal. Ez egy roppant érdekekes tapasztalat.

Egészében a klasszikus pszichiátriával szembeni jogos kritikát, sok romantikus miszticizmust, és helyenként erős kóklerséget találtam a könyvben; olvasni fenntartásokkal érdemes, de nem haszontalan. A terjedelem kb. 250 ritkán szedett oldal, viszont a sokféle gondolati elem miatt nem muszáj sietni vele. Én magam (Laing és Stanislav Grof munkáinak ismeretében) gyorsabban haladtam, de teljesen 'kezdőknek' napi 2 fejezetnél többet nem javasolnék.

Frank_Waters I>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Azt hiszem, ezt már nyugodtan nevezhetjük alapműnek. Érdemes Lainget is olvasni hozzá, és nem figyelmen hagyni, amit Feldmár többször is hangoztat: nekem se higgyetek, gondolkozzatok, érezzetek, használjátok az agyatokat és a lelketeket, kételkedjetek – és meglátjátok, milyen csodálatos érzés lesz valami olyat találni, amiben akárhogy kételkedtek, nem tudjátok kikezdeni sehogy.

(Kb. egyidős velem ez a könyv: én a hetedik és a nyolcadik előadás közötti héten születtem.)

4 hozzászólás
page>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

.kedvelem az arcot – de kissé elbizonytalanítanak a vele és gondolataival kapcsolatban elhangzó szuperlatívuszok… Anyira azért nem isteni a tag, na. :P Inkább kellemes, meg emberi. :) Mondjuk ez nem az ő hibája (már ha helyes a „hiba” kifejezés).
Úgy általában szívesen meginnék a társaságában egy sört, amikor egyikünk sem siet sehová, és csak úgy eldumálgatunk az élet dolgairól. Lehet rákérdeznék néhány pontra a könyvéből, ahol a vélekedéseit számomra túl erősen próbálja a valóságra ráhúzni, anélkül, hogy nagyobb szigorúsággal vizsgálná magát és a szavai lehetséges hatását azokra, akiket tanít, de semmiképpen nem „feddőleg”, főleg mivel ilyesmi velem is nemegyszer előfordult már. :) És persze alapvetően meg nagyon is igyekszik őszinte és becsületes lenni a logikájában.
Összefoglalva: olyan jó lenne, ha az ilyen „Feldmárok” nem a saját igazságunk erőszakos bizonygatásaként, meg nem totemként körbehurcolva, hanem mondjuk csak úgy, beépülve a közös gondolkozási kultúrába (oh! :)) gyakorolnák a hatásukat – mondjuk Magyarország pszichopolitikai állapotának üdvéért!
Nya.

FélszipókásŐsmoly >!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Ez az alapmű Feldmár András magyarországi szerepléseihez, könyveihez. A Kossuth Lajos Egyetemen elhangzott előadásait dolgozták fel írott formában. Ebben a könyvben írtak először azokról a történetekről, összefüggésekről, amik számos későbbi kötetben újra közlésre kerültek kicsit átfogalmazva, kicsit felhígítva, rizsával körítve, más témákkal keverve. Részben erre a fő előadására utalgat vissza több beszélgetésében is off, másrészt a kiadó (vagy az Intézet) is válogathatott belőle részeket, hogy újra eladhassa András szavait.

A 2020-as új kiadásnál kivették a közönségtől érkezett kérdéseket, az átírás során keletkezett tévesztéseket javították, kontextusba helyeztek egyes részleteket. Az előszóban a szerkesztő remekül összefoglalja a lényeget: link A szerző azzal indokolja a sikerét, hogy az embereknek bejön az, hogy érett, felnőtt témáról beszél őszintén, szókimondóan, egy 16 éves szókincsével (link).

Tiszta forrásként ezt ajánlom Feldmár András munkásságával ismerkedőknek (hacsak az előadások maguk nem elérhetők valahol), mégsem mondanám, hogy érdemes ezzel kezdeni. Egyszerre ugyanis túl tömény lehet, annyi mindent megkérdőjelez, annyi mélyebb rétegre, finom összefüggésre hívja fel a figyelmet. Illetve még nem feltétlenül tűnnek ki azok az általánosító kijelentések, amik a szerző személyes élményeinek, anya-gyermek kapcsolatból adódott sérüléseinek vonzatai (pl. link). Ugyan őszintén elmondja, hogy mik történtek vele és mikhez vezetett az később a felnőtt életében, de számomra a visszatérő elemek tükrében vált világossá, hogy miért úgy beszélt bizonyos témákról, ahogy, miért épp az anyát „okolja” több tünet/állapot miatt, amivel találkozott másoknál. Persze van, amikor valóban erre vezethetőek vissza, de számomra túl sokszor lett ez kikiáltva gyökér oknak. Ezért (is) érdemes fenntartásokkal kezelni bármit, amit mond (ezt egyébként ő maga is javasolja). Figyelmesen és nem áhítattal lenyűgözve* hallgatni/olvasni.

De határozottan ajánlom mindegyik művét – a véleményem szerint gyengébb alkotásokat is, mert előfordulhat, hogy valaki épp abban talál valamit, ami ébresztően hat rá. off Értékes felismerésekhez, megértésekhez, felszabaduló érzésekhez, a valóságszemlélet újrarendeződéséhez vezethet. És éppen ezért fontos, hogy ki és miként rendez újra. ;)

* off

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789635650477
swa_z>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Érdekes könyv volt, voltak dolgok amikkel egyetértettem, voltak amiken elgondolkodtam de voltak olyanok is amikkel egyáltalán nem értettem egyet. Összeségében tetszett, nem bántam meg, hogy elolvastam.

danaida>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

talán az egyetlen olyan Feldmár könyv, amire azt tudom mondani, hogy érdemes elolvasni.. a többi gyakorlatilag már csak ismételgetés (jobb esetben) vagy nettó hülyeség..

aled>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

„…Szelíd leszel. Megszelídítenek.
Nem kell fizikailag bezárni, mert kémiailag zárnak be…"

Mindig is kifejezetten foglalkoztatott a különböző tudatállapotok vizsgálata, ezért nagy reményekkel vágtam bele az olvasásba. Nos, nem kellett csalódnom. Az apróbb nyelvtani botlásoktól eltekintve érdekes olvasmányként tudtam elkönyvelni, hisz a szerző több olyan témát is az olvasó látóterébe helyez, mely számomra igen meghatározó jelentéssel bír.
Különösen tetszettek a részletes leírások néhány kísérlettel kapcsolatosan, de talán az egész irományt átjáró szabad gondolkodás volt az, amely által a könyv összességében teljesen magával tudott ragadni, s elérte – ami szerény személyemnél sajnos igen ritka jelenség – hogy nagyon nehezen tudjam csak letenni. Pozitívumként említeném még az elismerésre méltó nyíltságot bizonyos tabu témák esetében, melyekről talán a mai napig nem, vagy csak nem szívesen beszélünk.
A tudatmódosítószerekkel kapcsolatos bekezdésekért pedig külön pacsi a szerzőnek.
Mindenképpen ajánlom.

Hannelorka P>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Magánemberként és szakmailag is nagyon érdekelnek a módosult tudatállapotok, de valahogy olvasni róluk egészen más. Pláne Feldmárt, aki tökéletesen meg tudja challengelni az olvasókat nonkonformista látásmódjával.
Bevallom, az LSD-s részeket már a vége felé untam, szerintem az első pár bekezdésben, ahol erről esett szó, elmondta a lényeget és onnantól ugyanaz ismétlődött más köntösökbe bújtatva LSD ügyben. Viszont számtalan lenyűgöző és nagyon érdekes történetet osztott meg. A könyv szerkezetével nem igazán tudtam mit kezdeni, bár láttam az igyekezetet, hogy valahogy struktúrába tagolják, elég csapongó tudatfolyam maradt. off

odivne P>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Általában nehezen vágok bele ilyen jellegű könyvek olvasásába. Nem igazán szeretem, ha egy-egy konkrét esetből /pszichológiai/ általánosítanak, és elmagyarázzák a kézenfekvőt. De ebben a könyvben nem találkoztam ilyen hozzáállással.
Minden lehetséges, és annak az ellenkezője is – hangoztatja a szerző. Ami nekem nagyon tetszett. Túllépve minden ideológián / teista vagy ateista az illető, spirituális vagy racionális/, legfontosabb megismerési célnak Feldmár András magát az egyént tette. Nem szándékozik semmilyen skatulyába sorolni senkit, sőt arra biztat mindenkit, merjen saját maga lenni. Csak előbb nézzen szembe önmagával. Az én nyelvemen ez annyit tesz, beszélgessek önmagammal. Hozzak fel olyan témát is, amit legszívesebben elfelejtenék, mert kényelmetlen számomra. Ez a kezdő lépés, aztán már könnyebben megy minden. Jó volt olyan gondolatokról olvasni, ami toleráns és megengedő: nem baj az, ha nem egyengondolataink és érzelmeink vannak.

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
314 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633049594
Lovebooks>!
Feldmár András: A tudatállapotok szivárványa

Vajon melyik és milyen az eredeti tudatállapotunk? Mivégre vagyunk a világon, mi az oka,hogy megszülettünk? Hogyan tudunk és mit vált ki belőlünk, ha egy másik tudatállapotba kerülünk?
Ezeket és ehhez hasonló kérdéseket vet fel, majd válaszol meg az elismert szerző. Érdemes végigolvasni, elmélkedni a szavak felett. Vajon élhetnénk másképp is? Mi az, ami meghatároz bennünket?
Feldmár András saját tapasztalatait, élményeit adja át némi spirituális vegyítéssel.
Érdekes, elgondolkodtató olvasmány a tudatunkról, annak működéséről és egyéb finomságokról.

Bővebben:
https://konyvkultura.blogspot.com/2021/04/feldmar-andra…


Népszerű idézetek

Naneth>!

Mindenkinek teljes mértékben joga van hozzá, hogy bolond legyen.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bolond
9 hozzászólás
Tereza>!

Ha nem voltatok még depressziósok, akkor nem tanultatok semmit. Minél inkább depressziósok vagytok, annál biztosabb, hogy akkor éppen tanultok valamit.

VII. tétel

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
2 hozzászólás
pali>!

Az egyetlen dolog, ami megengedi, hogy az ember nyugodtan regresszáljon az, ha megbetegszik. Mondjuk otthon. Szerintem a legegészségesebb az lenne, ha olyan emberekkel venné magát körül az ember, akiknek csak úgy meg lehetne mondani, hogy „Egy hétig ágyban akarok maradni, nem vagyok náthás, nem vagyok beteg, de azért légy szíves hozzál teát, etess meg, legyél kedves velem.” Ha ezt meg tudnánk tenni, s volna valaki, aki szeretne minket annyira, hogy megtegye amit kérünk anélkül, hogy náthásak lennénk, akkor nem kellene náthásnak lennünk.

csillavirág>!

A kapcsolatra nem szabad rászokni. A kapcsolat mindig csoda kell hogy legyen. Nem szokás. Miért? Mert ha az ember függeni kezd a szeretőjétől való összhangtól, és függőségi állapotba kerül, akkor ez a belső egyetértés veszélyezteti a belső igazságot.

3 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Nagyon könnyű kipróbálni, hogy ki lesz a jó szexuális partner: menj el táncolni vele! Vagy beszélgess vele! Aki nem jó beszélgetőpartner, az szexuális partnernek sem jó.

244. oldal

8 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Szerintem mindenki, aki rosszul érzi magát, akinek rossz véleménye van önmagáról, aki azt mondja magának: „én egy hülye vagyok”, vagy „én gyáva vagyok”, vagy „én rossz vagyok”, mindenki, aki rosszat mond magáról, az véd valaki mást. Úgy védjük meg a szüleinket, hogy magunkról van rossz véleményünk.

VI. tétel

11 hozzászólás
danaida>!

S a pszichológia a személyekről nem tud semmit. Ha a személyekről akartok megtudni valamit, akkor irodalmat kell olvasni. Akkor többet tudok meg Dosztojevszkijtől, Tolsztojtól, mint akármilyen pszichológustól.

Kapcsolódó szócikkek: pszichológia
2 hozzászólás
Frank_Waters I>!

Mindent, amit az LSD megmutat, megismerhet az ember a hipnózis segítségével is, vagy a rendszeres meditáció gyakorlása közben.

Bevezetés

Kapcsolódó szócikkek: hipnózis · kábítószer, drog · LSD · meditáció
1 hozzászólás
mrumus>!

Azt már biztosan észleltétek, hogy ha valamitek fáj, akkor beszűkül a tudatotok, nem tudtok másra odafigyelni. Az ember narcisztikus lesz, mert semmi másra nem tud figyelni, csak a saját fájdalmára.

Nyolc

18 hozzászólás
danaida>!

Van egy arab mondás, amit gondoltam, elmondok nektek: „Ha egy ember nem tud valamit, s nem tudja, hogy nem tudja – kerüld el őt! Ha egy ember nem tud valamit, s tudja, hogy nem tudja – ébreszd fel őt! Ha egy ember tud valamit, s tudja, hogy tudja – akkor kövesd őt!”


Hasonló könyvek címkék alapján

Edith Eva Eger: Az ajándék
Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
Lukács Liza: Lenyelt vágyak
Máté Gábor: A test lázadása
Jonice Webb: Ismeretlen érzelmek
Deborah Vinall: Gázlángozás
Ellen Hendriksen: Hogyan lehetsz önmagad
David A. Clark – Aaron T. Beck: Szorongás és aggodalom munkafüzet