A ​rettenetes, a csodálatos 12 csillagozás

Feldmár András: A rettenetes, a csodálatos

Az ​élet rettenetesen veszélyes. Minden pillanatért, amit megélünk, hálát kell adnunk.

Feldmár András 1940-ben született Budapesten, 1956-ban vándorolt ki Kanadába, ahol előbb matematikus lett, majd pszichológiát és filozófiát tanult. 1974-ben ismerkedett meg R. D. Laing skót pszichiáterrel, aki elméleti és gyakorlati munkásságában radikálisan megkérdőjelezte a 20. századi pszichiátria dogmáit. Ez a találkozás egy életre meghatározta Feldmár tudományos munkásságát, a világhoz való viszonyát. Laing tanítványaként, barátjaként és szakmai örököseként számos terápiás kísérlet részese Európában és Amerikában. Szakemberekkel, teológusokkal, művészekkel és elszánt civilekkel arra keresi a választ, hogy hogyan tudnának a lélek és tudat sebeitől szenvedő emberek az orvos-beteg reláció kiszolgáltatottsága helyett élő, szeretetteli kapcsolatokból erőt merítve meggyógyulni. Feldmár a mai napig aktívan dolgozik terapeutaként, tanít, illetve számos szervezet számára végez tanácsadói… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043837
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
108 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633043837
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2016
100 oldal · ISBN: 9789633046173

Enciklopédia 10


Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Feldmár András: A rettenetes, a csodálatos

A megszokott Feldmáros stílus és három nagyon érdekes szálra felfűzött anekdotázós előadás. Nekem bejön mindegyik.

>!
V_G
Feldmár András: A rettenetes, a csodálatos

Jó régen olvastam a Tudatállapotok szivárványa című könyvet, de arra emlékszem mi jutott elsőként szembe, amikor megláttam 2014-ben a Most vagy sohát. Vékony, kevés, és hát, hol van ez a majd 300 oldalas „nagykönyvhöz”? A kíváncsiságom persze erősebbnek bizonyult, és elkezdtünk ismerkedni a „kicsivel” és kiderült, hogy nem kevés, nem átverés, és nem is felvizezett, odavetett betűhalmaz.

http://frappamagazin.hu/feldmar-andras-rettenetes-csodalatos/


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Amikor valami retteneteset tapasztalok, ami nekem rettenetes, de körülnézek, és mások úgy tesznek, mintha semmi rettenetes nem történne, akkor nagyon egyedül érzem magam. El vagyok szeparálva a világtól. Az egyik tragédia tehát az, amit tapasztalok – például ahogy a zsidókkal, a cigányokkal, ahogy egymással bánunk –; már ez is rettenetesen fájdalmas. De még fájdalmasabb, hogy senkivel sem tudok erről beszélgetni, mert mindenki úgy csinál, mintha ez teljesen normális lenne.

16. oldal

>!
Chöpp 

Én rájöttem arra, hogy bizonyos dolgokat nekem ki kell mondanom, még akkor is, ha senki sem hallja.

94. oldal

>!
Chöpp 

Még ha egy valóságot tíz ember tíz különbözőféle szubjektív módon él is meg, az sem jelenti azt, hogy nincsen egy valóság. Csak azt, hogy azt a mi saját magunk módján transzformáljuk. Én nem azt mondtam, hogy meg kell ismernünk a valóságot – azt mondtam, hogy lehetetlen megismernünk. De egy kicsit közelebb kerülhetünk hozzá, ha vigyázunk, milyen szavakat használunk, hogyan beszélünk. Mert el tudjuk bújtatni a valóságot, ha rosszul használjuk a nyelvet.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nyelv · valóság
>!
Gwener

Úgy tudom megtartani az egyensúlyomat, hogy elfogadom a rosszat, és elfogadom a jót. De persze nem úgy, hogy nem teszem meg, amit tudok, hogy elkerüljem a rosszat, és több legyen a jó. … Ha van valami, amit nem akarsz, de jön feléd, akkor legalább ne feszítsd be magad ellenne, mert akkor jobban fog fájni, vagy még nagyobb lesz a seb, ha ellenállsz.

33-34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · rossz
>!
Chöpp 

Joszif Brodszkij, a Nobel-díjas orosz költő azt mondta, manapság nem lehet elkerülni a gonosszal való találkozást. Igaza volt. Akármennyire is el akarod kerülni, egyszer vagy kétszer biztosan fogsz találkozni vele.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonosz · gonoszság
>!
Chöpp 

Az etika tulajdonképpen azt jelenti, hogy hogyan bánunk egymással.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: etika
>!
Chöpp 

Nincs olyan, hogy megérdemelni. Az, akinek munkája van, aki sok pénzt keres, aki gazdag, arra azt mered mondani, hogy megérdemli? Akit meg kirúgnak, arra azt mered mondani, hogy megérdemli? Ez pontosan a megszüntetése a szolidaritásnak.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: érdem · szolidaritás
>!
Nikoletta_Klein

David Abram azt érezte, hogy a szülei elárulták, átverték. Abszolút nem voltak az ő cinkosai. […] Nem szabad elárulnunk egymást. A gyerek számára a legnagyobb trauma, ami létezik, az, hogy a szülője elárulta őt. Ennél rosszabb nincs

55. oldal

Kapcsolódó szócikkek: trauma
2 hozzászólás
>!
Nikoletta_Klein

Néha vannak olyan csodálatos pillanatok, amikor úgy tűnik, hogy két embernek ugyanaz az élménye. De még akkor sem lehet az ember száz százalékig biztos benne, hogy az az élmény tényleg egy valóságra utal. A leggyönyörűbb élmények is lélegzetelállítóak, és néha könnybe lábad az ember szeme, mert abban a gyönyörű pillanatban az is benne van, hogy nem sok lesz belőle. Minden élmény az utolsó. Minden pillanatban meghalunk, nem csak egyszer. A pillanatok, amiket együtt töltünk, soha nem lesznek többé. Ha valaki tényleg a jelenben van, akkor tudja, hogy ebben a jelenben az is benne van, hogy mindennek vége lesz.

32. oldal

2 hozzászólás
>!
Nikoletta_Klein

Az olyan erős érzelmek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a helyzethez, általában mind emlékek. Ha pedig nincsenek szavak erre az élményre, akkor valószínűleg nagyon korai emlékek, abból az időszakból, amikor az ember még nem is értette az anyanyelvét.

11. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Emil Coué: Gyógyító érzelem
Paneth Gábor: A labirintus járataiban
Hanna Segal: Bevezetés Melanie Klein munkásságába
Különvélemény – Művészet – Pszichiátria – Terápia
Marsha M. Linehan: A borderline személyiségzavar kognitív viselkedésterápiája
Hanscarl Leuner: A katatím imaginatív pszichoterápia alapjai
Popper Péter: Praxis avagy angyalok a tű fokán
Franz Petermann – Jörg M. Müller: Minőségi esetvezetés a klinikai pszichológiában
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Irvin D. Yalom: A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata