Az ​őrület határán 190 csillagozás

Kálmán Lili munkanélküli naplója
Fekete Judit: Az őrület határán

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.

Munkanélküli lett.

Nincs mese, ideje új állás után nézni.

Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.

Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?

Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?

Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.

Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
192 oldal · ISBN: 9789635612406
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
192 oldal · ISBN: 9789635612413
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571445

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Margitsziget


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

FairyDust>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Jól szórakoztam az olvasmányon, azonban itt-ott haragudtam a könyvre.
Mindenki Bridget Jones-hoz hasonlítja, nos fogalmam sincs, sose láttam/olvastam, amit viszont bizton állíthatok, a sztori remek kikapcsolódási lehetőség.
A könyv eleje kifejezetten vicces volt, aztán ahogy haladtunk a sztoriban kikopott a humor, és maradt a 'bugyuta' narráció.
Az egész történet a valóságtól elrugaszkodott, amivel nincs is gond, hisz nem egy dokumentumregényt vettem a kezembe. Lili ötlete kifejezetten tetszett, érdekes volt a blogolás egy újabb oldalát megízlelni.
Az összes szereplő beleértve Lilit is (nem zavaróan de…) nagyon fura és buta. Nem sikerült megkedvelnem egyiket sem.
Ami a legeslegjobban felhúzott az egész könyv során és én is az őrület határára kerültem, az a fonetikus írás. Valahol biztos megvan ennek a központi szerepe, de engem baromira frusztrált, mikor nyilvánvaló szavakat leírt az írónő kiejtés szerint. (teszkós zacskó, bizniszvumen) A macskájának a Work nevet adta, de mikor továbbra is emlegette szerencsétlen jószágot mindig Wörkként írta le. Ne haragudjatok, de én ettől instant rosszul leszek. Ez magában levitt 1 egész csillagot. Csak ne magyarítsunk mindent, ne kérlek ne.

Összességében a könyv a maga 192 oldalával egy remek délutáni olvasmány. Tipikusan az elolvasod és aztán elfelejted kategória.

2 hozzászólás
Szöszmösz_Gorkie P>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Nagyon rég éreztem így egy könyvvel kapcsolatban. Hol mérges vagyok rá, hol el vagyok kenődve, mert ez tényleg egy nagyon jó téma.

Az elején nagyon tetszett, borítékoltam az 5*-ot, aztán sajnos, egyre csökkent a csillagok száma.
A könyv kezdetén úgy éreztem, igen, pontosan ilyen, ha valaki egyik napról a másikra munkanélküli lesz. Mivel tavaly én is tapasztaltam ezt fél éven át, – sőt, nálam még az is tetézte, hogy nem akartak kifizetni, és családom is van, – sok momentum ismerős volt, amiket Lili megélt. Aztán, jött a blogos vonal. Eleinte érdekes volt, majd egyre unalmasabb és inkább tűnt úgy, hogy a blog kialakulása a lényeg, semmi más. Mint egy önreklám. Innentől kezdve már semmi köze nem volt az eredeti témához, a blog fejlődése volt a téma. Én azt hittem, a cselekmény sokkal valósághűbb marad. Persze, lehet, hogy valakinek spoiler, de nem ez az átlag. Inkább tűnt egy szép tündérmesének.
Arról nem is beszélve, hogy folyton hangoztatja, hogy lassan éhen hal, de a kocsira van pénze, macskát tartani is és megengedheti magának, hogy otthon üljön majdnem 1 évig várva a nagy állásra….
A Maffiózó szál… Most komolyan? Mindjárt elkönyvelte, ki az ismeretlen és pont. Simán tisztázhatta volna akár írásban anonim módon, ha ennyire félt… Ráadásul, a hívó fél is igazán bemutatkozhatott volna.

Maga az írásmód sem tetszett. 1-2 részt leszámítva, nem találtam humorosnak.
Tudom, hogy ez egy napló, de csak néhány mondatos bejegyzések voltak minden nap. Leírás semmi, így sem a szereplőket, sem a környezetet nem tudtam megismerni, ezáltal, megszeretni sem. Teljesen idegennek tűnt az egész. Nem sikerült átéreznem semmit.
Sokszor úgy éreztem, a semmiről olvasok, nem haladunk semmit. A könyv végéről már ne is beszéljünk, teljesen össze lett csapva.

A stílus tetszett, gyorsan olvasható, közvetlen és lendületes. Ez az egy pozitív vonása van a könyvnek.

A rengeteg jó értékelést látva, az az érzésem, hogy én nem azt a könyvet olvastam, mint a többiek. :(

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571445
6 hozzászólás
vikcs>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

"Hát, ez a könyv valami eszméletlen jó volt! :D Nagyon örülök, hogy az írónő felkért, mert igazán megérdemli ez a könyvecske, hogy mindenki polcán ott legyen. Megkapó, humoros és szörnyen valóságos!

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki megtapasztalja a munkanélküliség szépséges, vagy éppen rút oldalát. Ennek az állapotnak is vannak előnyei és hátrányai, viszont huzamosabb időn át rendesen megviseli az ember lelkét, ha már elküldte az önéletrajzát húsz különböző helyre, azonban egyiktől sem kapott választ.

Kálmán Lili is beleesik ennek az ördögi körnek a csapdájába, ugyanis egyik nap azzal a ténnyel szembesítik a több éve tartó, biztos munkahelyén, hogy ő már nem kell a cégnek. Szerencsére Lili lelkét ez nem viseli meg, és inkább bemutat az igazságtalan munkáltatónak. Marketingesként és több évnyi tapasztalattal a háta mögött, na meg egy ütős önéletrajzzal nem lehet nehéz új munkát találni…vagy mégis? Lili hiába profi a szakmájában, mégsem talál számára megfelelő munkahelyet. Napló formájában írja le, hogyan tölti munkanélküli napjait, hogyan szerepelt az állásinterjúkon, és akaratától függetlenül hogyan fedezett fel abszurdabbnál abszurdabb munkáltatókat. Véleményét őszintén és kendőzetlenül tálalja elénk, ami nem kevés alkalommal vezetett hangos, tiszta szívből jövő nevetéshez.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/01/fekete-judit-…

GytAnett>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Azt kell mondanom, csalódtam ebben a könyvben. Ilyesmire számítottam, de mégsem. Az értékelések és a borító is féktelen röhögést ígértek. Egyetlen egy kósza mosolyt sem sikerült belőlem kicsalnia ennek a könyvnek.
Tegyük hozzá, hogy eszméletlen ideges voltam, amikor olvastam, amihez semmi köze nem volt a könyvnek, de emiatt nem hinném, hogy a legjobbkor olvastam volna.
Igazából nagyon jól bemutatja, hogy ma mivel is kénytelen szembesülni egy munkanélküli. Ritka az olyan ember, akinek nincsen ezzel közvetlen tapasztalata. Egyetem után én is fél évig kerestem munkát. Az elején persze kergettem az álmaimat és csak a szakmámban nézelődtem. Aztán már úgy voltam vele, hogy minden mindegy, csak legyen valami, de azzal kellett szembesülnöm, hogy gyógytornász diplomával vagy túl sok vagyok egy munkához vagy éppen túl kevés. Gusztustalan. Segítséget az ember nem kap, mert minek is…
Ezeken a szakaszokon én is ugyanúgy végigmentem, mint Lili. Ha megláttam egy érdekes hirdetést, már elképzeltem magam, hogy én leszek a kiválasztott. Egy idő után már ki sem akartam tenni a lábam a négy fal közül. Nagyon bezárkóztam. Előtte egy munkanélküli barátnőmnél nem értettem, hogy miért nem tudom soha sehova elrángatni.
A blogos részig még egészen tetszett is. A cukrászos és a temetkezési vállalkozós interjún esküszöm, még mosolyogtam is. De a blogos résznél számomra valahogy átváltott a hihetetlen kategóriába, addig tényleg teljesen bele bírtam képzelni magam Lili helyzetébe, itt viszont eltávolodott tőlem.
Amiért még mérges vagyok, az az Epilógus. Bőven lehetett volna 50-100 oldallal hosszabb ez a könyv, és az Epilógus tartalma nem 2 oldalban lett volna összefoglalva.
Egy olvasásnak jó volt, mert tényleg bemutatja a mai munkanélküliséget, de azért vannak benne hihetetlen dolgok. Sokan kénytelenek válogatás nélkül elfogadni minden felkínált lehetőséget, nem mondhatnak nemet több mint fél évig, mert nem lenne miből megélniük, vagy éppen a családjukat eltartaniuk.

NemesTimi P>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Könnyed kis naplóregény, aminek a mondanivalója mégis komoly, hiszen a munkanélküliségről és az álláskeresés kínjairól szól.
Egy nap alatt elolvasható, mély nyomokat nem hagyott bennem, de jól szórakoztam az olvasása közben.

molybarby>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

A pillanat amikor nem te találod meg a könyvet, hanem az talál meg téged. Ahogy Lili, úgy én is most küzdök a munka kereséssel. Bár van egy munkám ami néha szép, néha jó, de sajnos nem elégíti ki a vágyamat, hogy ennél többre is képes lennék. A fizetésről nem is beszélve. Lili szépen lassan vezet minket végig egy munkanélküli szenvedésein, megpróbáltatásain és dilemmáin. A könyv hátulja szerint ez a könyv őszinte és sírva röhögős. Az első igaz. Lili őszintén megmondja nekünk amit gondol. De egyáltalán nem röhögtem rajta, sőt még csak nem is nevettem. Nekem ez igenis egy komoly könyv volt, komoly témával, ami rámutat arra, hogy manapság nem az ember határozza meg, hogy mit szeretne dolgozni és hogyan, hanem a rengeteg multicég akiknek néha az elvárásaik egyszerűen nevetségesek.

2 hozzászólás
ria_konyvei >!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Nagyon tetszett ez a kis történet. Egy hétköznapi dologról szól, arról, hogy hogyan is éli meg az ember azt, hogy elveszíti a munkáját. Milyen dilemmákkal jár az, hogy talál-e új állást,es ez egy jól megoldott humorral volt tálalva.

Mindezek mellett volt mondanivalója a könyvnek:
– ne rohanjunk annyira, nézzünk körbe spoiler
– a változás lehet egy jó dolog is spoiler
– adjunk esélyt olyan dolgoknak is, aminek régen nem adtunk volna. spoiler

Nem olvastam még napló regényt, de ez a könyv, ez nagyon jól volt megoldva. Éreztem, hogy ez valóság szagú sztori és nem csak kitalált, hogy ilyesmi tényleg megtörténhet.

Tele volt humorral a könyv, amire nekem most nagyon szükségem volt, – nagyon tudtam rajta nevetni.

Egy kis kikapcsolódáshoz tökéletes volt. Mellesleg nagyon tetszett, hogy belekerült a spoiler, hiszen jómagam is az volnék, csak más témában. Érdekes volt erről olvasni.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

„Mert sokszor pont ennyi kell csak…”

Annyira jó volt olvasni. A humora egyszerűen zseniális.
És igen, sokszor pont ennyi kell csak.
Romantikus lelkem úgy olvasná Mókus-Lili történetét is. ;)

zsebibaba007>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Az őrület határán mindenképp egy hiánypótló könyv, amit legszívesebben minden álláskeresés előtt álló személynek a kezébe nyomnék, hogy tessék olvasd el és ne add fel már rögtön a legelején, hiszen van remény! Bárkiből lehet munkanélküli, sajnos ez egy elkerülhetetlen társadalmi probléma, nem mellesleg legtöbbször egy kínkeserves és hosszú folyamat, de ha nem hagyjuk, hogy a reményhal feldobja a nemlétező talpát, akkor egy kis kitartással az őrület hátáráról simán be lehet költözni a munkásnegyedbe.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2018/01/fekete-judi…

Hópárduc P>!
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Nekem nagyon tetszett ez a könyv.
Vicces, haladós, szókimondó, modern történet.
Tetszik az írónő stílusa, könnyen haladtam az olvasással.
Egy kis kikapcsolódás, a hideg napokra. :)


Népszerű idézetek

vikcs>!

Május 6., péntek

Két hete teszem a semmit, kilenc helyre küldtem be az önéletrajzomat. Valószínűleg túl jó lett, azért nem jelentkeznek. Épp egy új pozíciót hoznak létre miattam.

11. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

vikcs>!

Szóval, az életrajz legyen ötletes, kreatív és egyedi. Meglepő, és felejthetetlen, de ne hivalkodó. A cég imidzsére szabott, rendezett és logikus, ugyanakkor izgalmas. Ne túl sok és ne túl kevés.
Csatoljak motivációs levelet is, amiben lehazudom a csillagos eget, hogy miért gyermekkori álmom, hogy egy számomra teljesen idegen csapat tagja lehessek, és kifejtem, miért pont én vagyok a hiányzó mozaik. De azért ne legyek sablonos.

8. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

2 hozzászólás
Ninácska P>!

Kedves naplóm, könyörgöm, küldj valakit, aki megment magamtól!

44. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Könyvmolyképző KU>!

De azért valamit mindenképpen le kell írnom:
Egy megátalkodott marha vagyok, amiért soha egy percre nem voltam képes megállni. Csak rohan az ember lehajtott fejjel, és rágódik az épp aktuális gondján. Marhaság. Csak föl kell nézni az égre!

156. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

szentesaniko>!

Ha gyerek lennék, biztosan megállnék a fejlődésben ennyi elfuserált Télapótól és Jézuskától. Némelyik kifejezetten félelmetes, olyan, mint Stephen King AZ-ja.

137. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

lzoltán IP>!

(…) aki nem látja a lehetőséget bennem, az meg sem érdemel.

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

12 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

Ha élne a nagyi, most elküldene melegebb éghajlatra. Azt mondaná, szedjem össze magam, és ne nyafogjak. Meg hogy jó dolgomban már azt sem tudom, mit csináljak. És hogy vagy elmegyek takarítani, vagy nekiállok komolyan foglalkozni azzal, amit szeretnék. De a sóhajtozást hagyjam az öregekre. Ezt mondaná. És milyen igaza lenne.

175-176. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Könyvmolyképző KU>!

Úgy érzem magam, mint akit otthagytak egy lakatlan szigeten. Azt hiszem, ez a mélypont. Se munka, se Shulcz, se Brúnó. Anyámékat már föl sem merem hívni. De legalább a TLC ott van nekem: a háromszáz kilós emberek bypass műtétjét nézem, miközben csokit zabálok.
Szép nap ez a halálra.

59. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

ria_konyvei >!

Nem akarok úgy élni, hogy a pénzkeresés miatt nem érek rá élni.

134. oldal, November 4.,péntek

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Könyvmolyképző KU>!

Jó, az igaz, hogy sokat foglalkozom a munkanélküliséggel, de hogy önző vagyok? Meg egoista? Vérlázító, hogy amikor épp én vagyok mélyponton, még arra is figyeljek, hogy másnak nem vagyok-e sok.
Francokat!
Jogom van bosszantónak lenni…

58-59. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Leiner Laura: Valahol
J. Goldenlane: Holdnak árnyéka