Az ​őrület határán 149 csillagozás

Kálmán Lili munkanélküli naplója
Fekete Judit: Az őrület határán

Lili egy menő multinál dolgozik, és talpraesett marketingesként megszokta, hogy minden problémát gyorsan megold. Csakhogy egy nap behívják a tárgyalóba, és bizony, AZT a hírt közlik vele.

Munkanélküli lett.

Nincs mese, ideje új állás után nézni.

Fergeteges rodeó indul a magyar valóságban.

Elgondolkozik, legyen-e belőle aloe vera mlm ügynök, vagy elfuserált cukrász. Sofőr. Virágáruslány. Hallgasson-e a volt kollégára, aki felhívja a Nagy Ötlettel?

Várjon az igazira vagy vállaljon átmeneti munkát? Adja fel az álmait? És az elveit?

Miközben naplót ír, vagy épp lelkesen blogol, mellékesen várja a nagy Őt is, de főleg kicsiket talál.

Ám az Élet gyakran meglepőbb, mint gondolnánk…

A hol szomorkás, hol kacagtató történet üdítő színfoltja nemcsak a hazai könyvpiacnak, hanem lelket feltöltő olvasmány mindazoknak, akik épp hasonló cipőben járnak.

Eredeti megjelenés éve: 2017

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571445

Enciklopédia 2


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 123

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
FairyDust P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Jól szórakoztam az olvasmányon, azonban itt-ott haragudtam a könyvre.
Mindenki Bridget Jones-hoz hasonlítja, nos fogalmam sincs, sose láttam/olvastam, amit viszont bizton állíthatok, a sztori remek kikapcsolódási lehetőség.
A könyv eleje kifejezetten vicces volt, aztán ahogy haladtunk a sztoriban kikopott a humor, és maradt a 'bugyuta' narráció.
Az egész történet a valóságtól elrugaszkodott, amivel nincs is gond, hisz nem egy dokumentumregényt vettem a kezembe. Lili ötlete kifejezetten tetszett, érdekes volt a blogolás egy újabb oldalát megízlelni.
Az összes szereplő beleértve Lilit is (nem zavaróan de…) nagyon fura és buta. Nem sikerült megkedvelnem egyiket sem.
Ami a legeslegjobban felhúzott az egész könyv során és én is az őrület határára kerültem, az a fonetikus írás. Valahol biztos megvan ennek a központi szerepe, de engem baromira frusztrált, mikor nyilvánvaló szavakat leírt az írónő kiejtés szerint. (teszkós zacskó, bizniszvumen) A macskájának a Work nevet adta, de mikor továbbra is emlegette szerencsétlen jószágot mindig Wörkként írta le. Ne haragudjatok, de én ettől instant rosszul leszek. Ez magában levitt 1 egész csillagot. Csak ne magyarítsunk mindent, ne kérlek ne.

Összességében a könyv a maga 192 oldalával egy remek délutáni olvasmány. Tipikusan az elolvasod és aztán elfelejted kategória.

2 hozzászólás
>!
Gorkie P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Nagyon rég éreztem így egy könyvvel kapcsolatban. Hol mérges vagyok rá, hol el vagyok kenődve, mert ez tényleg egy nagyon jó téma.

Az elején nagyon tetszett, borítékoltam az 5*-ot, aztán sajnos, egyre csökkent a csillagok száma.
A könyv kezdetén úgy éreztem, igen, pontosan ilyen, ha valaki egyik napról a másikra munkanélküli lesz. Mivel tavaly én is tapasztaltam ezt fél éven át, – sőt, nálam még az is tetézte, hogy nem akartak kifizetni, és családom is van, – sok momentum ismerős volt, amiket Lili megélt. Aztán, jött a blogos vonal. Eleinte érdekes volt, majd egyre unalmasabb és inkább tűnt úgy, hogy a blog kialakulása a lényeg, semmi más. Mint egy önreklám. Innentől kezdve már semmi köze nem volt az eredeti témához, a blog fejlődése volt a téma. Én azt hittem, a cselekmény sokkal valósághűbb marad. Persze, lehet, hogy valakinek spoiler, de nem ez az átlag. Inkább tűnt egy szép tündérmesének.
Arról nem is beszélve, hogy folyton hangoztatja, hogy lassan éhen hal, de a kocsira van pénze, macskát tartani is és megengedheti magának, hogy otthon üljön majdnem 1 évig várva a nagy állásra….
A Maffiózó szál… Most komolyan? Mindjárt elkönyvelte, ki az ismeretlen és pont. Simán tisztázhatta volna akár írásban anonim módon, ha ennyire félt… Ráadásul, a hívó fél is igazán bemutatkozhatott volna.

Maga az írásmód sem tetszett. 1-2 részt leszámítva, nem találtam humorosnak.
Tudom, hogy ez egy napló, de csak néhány mondatos bejegyzések voltak minden nap. Leírás semmi, így sem a szereplőket, sem a környezetet nem tudtam megismerni, ezáltal, megszeretni sem. Teljesen idegennek tűnt az egész. Nem sikerült átéreznem semmit.
Sokszor úgy éreztem, a semmiről olvasok, nem haladunk semmit. A könyv végéről már ne is beszéljünk, teljesen össze lett csapva.

A stílus tetszett, gyorsan olvasható, közvetlen és lendületes. Ez az egy pozitív vonása van a könyvnek.

A rengeteg jó értékelést látva, az az érzésem, hogy én nem azt a könyvet olvastam, mint a többiek. :(

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571445
6 hozzászólás
>!
vikcs P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

"Hát, ez a könyv valami eszméletlen jó volt! :D Nagyon örülök, hogy az írónő felkért, mert igazán megérdemli ez a könyvecske, hogy mindenki polcán ott legyen. Megkapó, humoros és szörnyen valóságos!

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki megtapasztalja a munkanélküliség szépséges, vagy éppen rút oldalát. Ennek az állapotnak is vannak előnyei és hátrányai, viszont huzamosabb időn át rendesen megviseli az ember lelkét, ha már elküldte az önéletrajzát húsz különböző helyre, azonban egyiktől sem kapott választ.

Kálmán Lili is beleesik ennek az ördögi körnek a csapdájába, ugyanis egyik nap azzal a ténnyel szembesítik a több éve tartó, biztos munkahelyén, hogy ő már nem kell a cégnek. Szerencsére Lili lelkét ez nem viseli meg, és inkább bemutat az igazságtalan munkáltatónak. Marketingesként és több évnyi tapasztalattal a háta mögött, na meg egy ütős önéletrajzzal nem lehet nehéz új munkát találni…vagy mégis? Lili hiába profi a szakmájában, mégsem talál számára megfelelő munkahelyet. Napló formájában írja le, hogyan tölti munkanélküli napjait, hogyan szerepelt az állásinterjúkon, és akaratától függetlenül hogyan fedezett fel abszurdabbnál abszurdabb munkáltatókat. Véleményét őszintén és kendőzetlenül tálalja elénk, ami nem kevés alkalommal vezetett hangos, tiszta szívből jövő nevetéshez.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.hu/2018/01/fekete-judit-…

>!
GytAnett P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Azt kell mondanom, csalódtam ebben a könyvben. Ilyesmire számítottam, de mégsem. Az értékelések és a borító is féktelen röhögést ígértek. Egyetlen egy kósza mosolyt sem sikerült belőlem kicsalnia ennek a könyvnek.
Tegyük hozzá, hogy eszméletlen ideges voltam, amikor olvastam, amihez semmi köze nem volt a könyvnek, de emiatt nem hinném, hogy a legjobbkor olvastam volna.
Igazából nagyon jól bemutatja, hogy ma mivel is kénytelen szembesülni egy munkanélküli. Ritka az olyan ember, akinek nincsen ezzel közvetlen tapasztalata. Egyetem után én is fél évig kerestem munkát. Az elején persze kergettem az álmaimat és csak a szakmámban nézelődtem. Aztán már úgy voltam vele, hogy minden mindegy, csak legyen valami, de azzal kellett szembesülnöm, hogy gyógytornász diplomával vagy túl sok vagyok egy munkához vagy éppen túl kevés. Gusztustalan. Segítséget az ember nem kap, mert minek is…
Ezeken a szakaszokon én is ugyanúgy végigmentem, mint Lili. Ha megláttam egy érdekes hirdetést, már elképzeltem magam, hogy én leszek a kiválasztott. Egy idő után már ki sem akartam tenni a lábam a négy fal közül. Nagyon bezárkóztam. Előtte egy munkanélküli barátnőmnél nem értettem, hogy miért nem tudom soha sehova elrángatni.
A blogos részig még egészen tetszett is. A cukrászos és a temetkezési vállalkozós interjún esküszöm, még mosolyogtam is. De a blogos résznél számomra valahogy átváltott a hihetetlen kategóriába, addig tényleg teljesen bele bírtam képzelni magam Lili helyzetébe, itt viszont eltávolodott tőlem.
Amiért még mérges vagyok, az az Epilógus. Bőven lehetett volna 50-100 oldallal hosszabb ez a könyv, és az Epilógus tartalma nem 2 oldalban lett volna összefoglalva.
Egy olvasásnak jó volt, mert tényleg bemutatja a mai munkanélküliséget, de azért vannak benne hihetetlen dolgok. Sokan kénytelenek válogatás nélkül elfogadni minden felkínált lehetőséget, nem mondhatnak nemet több mint fél évig, mert nem lenne miből megélniük, vagy éppen a családjukat eltartaniuk.

>!
Ninácska P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Ezúttal olyan regényre vágytam, amely könnyed, szórakoztató, nem kell rajta gondolkodni, afféle „forró csokis, takaróba burkolózós” estékre való, amikor az ember nem akar mást, csak elmerülni egy jó sztoriban. Szerencsére jól választottam.
Roppant könnyen olvasható, egyedi és vicces olvasmány. Jókat derültem rajta, vannak benne kimondottan jó beszólások.
A munkanélküliség nagyon nehéz időszak egy ember életében, az írónő viszont remek tippeket ad ennek kezelésére, orvoslására. Tippeket kaphatunk azzal kapcsolatban, milyen egy jó önéletrajz, mire érdemes figyelni interjú során, stb.
Kálmán Lili ötlete nagyon egyedi, izgalmas, szívesen olvastam volna róla többet is.
Összességében ez egy jó kis regény, amelyet jó szívvel tudok ajánlani mindenkinek.
Az egyetlen, ami kicsapta nálam a biztosítékot, amikor azt olvastam, hogy Lili nettó 180.000 forintért nem volt hajlandó elvállalni egy állást. Erre inkább nem mondok semmit, mert csak felidegesítem magam. ( :

>!
molybarby
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

A pillanat amikor nem te találod meg a könyvet, hanem az talál meg téged. Ahogy Lili, úgy én is most küzdök a munka kereséssel. Bár van egy munkám ami néha szép, néha jó, de sajnos nem elégíti ki a vágyamat, hogy ennél többre is képes lennék. A fizetésről nem is beszélve. Lili szépen lassan vezet minket végig egy munkanélküli szenvedésein, megpróbáltatásain és dilemmáin. A könyv hátulja szerint ez a könyv őszinte és sírva röhögős. Az első igaz. Lili őszintén megmondja nekünk amit gondol. De egyáltalán nem röhögtem rajta, sőt még csak nem is nevettem. Nekem ez igenis egy komoly könyv volt, komoly témával, ami rámutat arra, hogy manapság nem az ember határozza meg, hogy mit szeretne dolgozni és hogyan, hanem a rengeteg multicég akiknek néha az elvárásaik egyszerűen nevetségesek.

2 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

„Mert sokszor pont ennyi kell csak…”

Annyira jó volt olvasni. A humora egyszerűen zseniális.
És igen, sokszor pont ennyi kell csak.
Romantikus lelkem úgy olvasná Mókus-Lili történetét is. ;)

>!
zsebibaba007
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Az őrület határán mindenképp egy hiánypótló könyv, amit legszívesebben minden álláskeresés előtt álló személynek a kezébe nyomnék, hogy tessék olvasd el és ne add fel már rögtön a legelején, hiszen van remény! Bárkiből lehet munkanélküli, sajnos ez egy elkerülhetetlen társadalmi probléma, nem mellesleg legtöbbször egy kínkeserves és hosszú folyamat, de ha nem hagyjuk, hogy a reményhal feldobja a nemlétező talpát, akkor egy kis kitartással az őrület hátáráról simán be lehet költözni a munkásnegyedbe.

Bővebben: http://maybeimabookworm.blogspot.hu/2018/01/fekete-judi…

>!
Anarchia_Könyvblog P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Teljesen véletlenül találtam rá erre a könyvre a Molyon, és egyből felkeltette az érdeklődésem. Előjáróban azt hozzátenném, hogy minimális szinten tartom a kapcsolatot az írónővel, és a stílusa már ott is bejött. Naná, hogy ezek után kíváncsi voltam az írására, és hogy az a stílus visszajön-e a könyvben. Nem jött vissza, annál sokkal, de sokkal jobb volt. Végig dőltem a röhögéstől, konkrétan elkövettem azt a hibát, hogy olvasás alatt ittam, nem jöttem jól ki belőle, félig fulladoztam, félig visítottam, nem lehettem túl szép látvány, de megérte. Szóval majdnem kinyírt a könyve…vagy mi. Mániám rendszeresen bejelölgetni olyan részeket, amiket az ajánlóba szeretnék kiemelni, megosztani.
Na már most Fekete Judit könyve így nézett ki elolvasás után:
Ajánló folytatása a honlapon:
http://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/05/18/fekete-…

>!
Faythe P
Fekete Judit: Az őrület határán

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Még több ilyen könyvet! Annyira jó volt!
Tudtam, hogyha kinyitom ezt a könyvet, akkor garantált a nevetés (nyerítő röhögés).
Az írónő a valóságot tárta elénk, a könyörtelen igazságot, mindezt olyan könnyedséggel, sem pedig a mindennapokat jellemző görcsösséggel.
Nagyon szeretnék még hasonló könyveket olvasni és Fekete Judittól is.
Megérte várni erre a könyvre, mert minden oldallal egy kicsivel több szín jut az életembe.
Köszönöm @Könyvmolyképző! :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
vikcs P

Május 6., péntek

Két hete teszem a semmit, kilenc helyre küldtem be az önéletrajzomat. Valószínűleg túl jó lett, azért nem jelentkeznek. Épp egy új pozíciót hoznak létre miattam.

11. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
lzoltán IP

(…) aki nem látja a lehetőséget bennem, az meg sem érdemel.

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

12 hozzászólás
>!
Ninácska P

Kedves naplóm, könyörgöm, küldj valakit, aki megment magamtól!

44. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
vikcs P

Szóval, az életrajz legyen ötletes, kreatív és egyedi. Meglepő, és felejthetetlen, de ne hivalkodó. A cég imidzsére szabott, rendezett és logikus, ugyanakkor izgalmas. Ne túl sok és ne túl kevés.
Csatoljak motivációs levelet is, amiben lehazudom a csillagos eget, hogy miért gyermekkori álmom, hogy egy számomra teljesen idegen csapat tagja lehessek, és kifejtem, miért pont én vagyok a hiányzó mozaik. De azért ne legyek sablonos.

8. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

2 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

De azért valamit mindenképpen le kell írnom:
Egy megátalkodott marha vagyok, amiért soha egy percre nem voltam képes megállni. Csak rohan az ember lehajtott fejjel, és rágódik az épp aktuális gondján. Marhaság. Csak föl kell nézni az égre!

156. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
Könyvmolyképző KU

Ha élne a nagyi, most elküldene melegebb éghajlatra. Azt mondaná, szedjem össze magam, és ne nyafogjak. Meg hogy jó dolgomban már azt sem tudom, mit csináljak. És hogy vagy elmegyek takarítani, vagy nekiállok komolyan foglalkozni azzal, amit szeretnék. De a sóhajtozást hagyjam az öregekre. Ezt mondaná. És milyen igaza lenne.

175-176. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
Könyvmolyképző KU

Úgy érzem magam, mint akit otthagytak egy lakatlan szigeten. Azt hiszem, ez a mélypont. Se munka, se Shulcz, se Brúnó. Anyámékat már föl sem merem hívni. De legalább a TLC ott van nekem: a háromszáz kilós emberek bypass műtétjét nézem, miközben csokit zabálok.
Szép nap ez a halálra.

59. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
lzoltán IP

     Azelőtt mindig nagyon ügyeltem például arra, hogy csakis sminkben lépjek az utcára. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak egy kis szemceruza, spirál, ilyesmi. De ezek nélkül még a szemetet sem vittem le. Pucérnak éreztem magam szemfesték nélkül. Aztán, ahogy az emberről lehull a feszítő megfelelni vágyás, rájön, hogy szemfesték nélkül is ki lehet lépni az utcára. Sőt, az emberek pontosan úgy rohannak el melletted, mint amikor ki vagy festve. És még akkor sem dől össze a világ, ha csak farmerben és egy pólóban megyek le a boltba. Egészen felemelő érzés megszabadulni ezektől a fárasztó mániáktól. Hogy az állandó körömlakkozásról ne is beszéljek.
     Csodálatos érzés lepukkanni.

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

Kapcsolódó szócikkek: smink · szemfesték
2 hozzászólás
>!
Könyvmolyképző KU

Kisétáltam a Margitszigetre, bámultam a Dunát, és közben azon gondolkodtam, belevessem-e magam. Hihetetlen, mennyire szörnyű úgy dolgozni, hogy minden egyes nap egy kínszenvedés. Hogy csinálják ezt azok, akik évek óta utálják a munkájukat?

84. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója

>!
Könyvmolyképző KU

Jó, az igaz, hogy sokat foglalkozom a munkanélküliséggel, de hogy önző vagyok? Meg egoista? Vérlázító, hogy amikor épp én vagyok mélyponton, még arra is figyeljek, hogy másnak nem vagyok-e sok.
Francokat!
Jogom van bosszantónak lenni…

58-59. oldal

Fekete Judit: Az őrület határán Kálmán Lili munkanélküli naplója


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója
Ödön von Horváth: Korunk gyermeke
Hendrik Groen: Amíg élünk
Andy Weir: A marsi
Jeff Kinney: A nagy kiruccanás
Rachel Renée Russell: Szívzűrök