43. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Vuk 1289 csillagozás

Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk

A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe…
„Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.”
Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.
A történetet, amelyet rajzfilmként szinte mindenki ismer, ezúttal az írói életművet megjelentető sorozat köteteként adjuk közre.

A rajzfilmváltozathoz tartozó könyv itt található: Rigó Béla: Vuk
A Corvin kiadásban (9736220001) megtalálható ifj. Fekete István „Vuk és a Simabőrűek” c. története is.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2019
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158912 · Illusztrálta: Balogh Péter
>!
Móra, Budapest, 2018
120 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158912 · Illusztrálta: Balogh Péter
>!
Móra, Budapest, 2017
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156550 · Illusztrálta: Balogh Péter

33 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Vuk


Kedvencelte 120

Most olvassa 43

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Fekete István: Vuk

"– És minket mért bánt az ember? – aggodalmaskodott a kisróka. – Megesz bennünket?
– Fenét! Csak sajnálja tőlünk, amit megeszünk, mert azt hiszi, minden az övé."

Végtelen szeretett fog el mindig, mikor elém kerül ez a mese.
Könyvben most először találkozom vele igazán, de mesében többször is láttam.
Egy csodálatos történet, tele hatalmas nagy igazságokkal és ha picit jobban figyelünk, minden bölcsesség ad valamit a lelkünknek.

Ezen történetek, míg csak élek bearanyozzák a lelkemet, és olvasni fogom majd a gyermekeimnek és unokáimnak is.

Szeretettel ajánlom, kedvenc! ♥

>!
ozsolt
Fekete István: Vuk

Ez most nagyon jól esett. Visszacsöppentem a gyerekkoromba. Emlékszem többször is olvastam fiatalon, de most olyan érzésem volt mintha még egyszer se tettem volna meg. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy folyamatosan azt a szöveget, történetet várom ami a mesefilmben van. De szerencsére rácsaptam az elvárásaimra és átadtam magam az olvasás gyönyöreinek. Annak ellenére, hogy elég szomorú a történet nagyon kedves. A „rókaság” nagyon jól megfogalmazódik. A ravaszság még a kedvesség mellet is megmarad (lásd Karak viselkedésén). És tényleg elhiszem, hogy azokat gondolták, beszélték amiket Fekete István megírt. Én nagyon szeretem ezt a könyvet, ezt a történetet. Bármikor rá tudnám venni magam, hogy újraolvassam.

1 hozzászólás
>!
gabiica P
Fekete István: Vuk

Igazából szégyellem bevallani, hogy 23 évbe telt, míg végül elolvastam a Vukot. De örülök, hogy végül megtettem.
Nagyon tetszett az egész mese hangulata és leírása, jó volt beleélni magamat a rókák életébe és szemszögébe. Érdekes olvasmány volt, összefogásra és a család és barátok fontosságára taníthatja a gyerekeket.

>!
Deziréé
Fekete István: Vuk

Már gyerekként is nagy rajongója voltam Vuk történeteinek. A könyv másabb, mint a mese, de attól még ugyan olyan jó.
Mindig megsajnálom szegény Vukot.
Vuknál ravaszabb rókát nem ismer szerintem a világ. :)

>!
Naiva P
Fekete István: Vuk

A rajzfilmet most, felnőtt fejjel is nagyon szeretem, pedig legalább kismilliószor' láttam. Megunhatatlan, de a regénynek és a filmnek nem sok köze van egymáshoz. Szerintem az 1981-es, Dargay Attila által rendezett rajzfilm a magyar filmgyártás egyik csúcsa, de lapozzunk!
„Lefelé hajlott a nap.”
A regény azért jóval szárazabb, viszont az általános iskola óta sokkal érthetőbbé, élvezhetőbbé vált az olvasása. Fekete István Vuk-ja szerintem egyáltalán nem gyerekkönyv spoiler Maga, a regény műfaja állat-fejlődéstörténet. A tündéri, kis rókakölyök életútját és a felnőtté válását lehet nyomon követni, a rókalét előnyeivel, hátrányaival.
"A faluban ekkor kondult meg a harang, és a csillagok is álmosabbak lettek, mert a harangszóból megtudták, hogy közelget már a virradat.”
Az idézetekben olvasható természeti képekkel, ill. metaforákkal nyitja és zárja a regényt. Ennyi szerintem nagyon sokat elárul. Hát nem gyönyörű?!

>!
Csoszi
Fekete István: Vuk

Fekete Istvántól eddig egyetlen egy könyvet olvastam, a Tüskevárat, ami még általános iskolában volt kötelező olvasmány. Az azóta eltelt évek során elkerültük egymást. Nem is értem, miért. Vuk történetét már ismertem, hiszen a rajzfilm egyik kedvencem volt. Nagyon tetszett a tájleírás, az állatok megszemélyesítése, a hangulat.

>!
Bla I
Fekete István: Vuk

Kellett valami felvidítóan természetes a Rózsakiállítás után, ezért választottam a Vuk-ot, de csak az első bevezető oldalak voltak ilyenek. Aztán azonnal jött a tragédia. Kag és Iny élethalálharca a vadászkutyákkal kicsinyeiket védve, oly érzékletesen került leírásra, hogy a könnyem kicsordult a szerencsétlenekért. Fekete István a természet jelenségeit is megszemélyesítő érzékletes története, az író szellemisége ismét elvarázsolt. Olvasva magam előtt láttam a sikeres magyar rajzfilmet is, amelyet ugyan kissé a könyvhöz képest leegyszerűsítettek, de a lényegét tökéletesen adta vissza. Mennyivel egyszerűbb, tisztességesebb világ a természeté, ahol minden szereplő tudja, mit várhat, mire számíthat a másiktól… Akárhányszor olvasva is, friss és üdítő! Mindenkinek AJÁNLOM!

>!
Zzsófi
Fekete István: Vuk

Jajj… Olyan szép volt. Fekete István olyan szóhasználattal ír, hogy gyönyör volt szemeimnek. Emellett a történet is megható, bár ilyenkor még jobban sajnálom aszegény állatokat, akiket az ember kiszorít. :(
Valamiért kimaradt nekem ez a történet általánosban, de most pótoltam és kicsit sem bántam meg!^^

>!
Lunemorte MP
Fekete István: Vuk

Valamiért egy vidám kis történetre emlékeztem, de biztosan a rajzfilm hatására emlékeztem így erre utólag…Borongós napomat remekül bekoronázta ez a kis könyv. Még szomorúbb lettem ettől a sötét hangulatú, véres és kegyetlen történettől. Egy erdőben bujdostam és néha előmerészkedtem az árnyas Holdmezőről. Aztán elterültem a tágas, sötét barlangomban, ahol nincsenek emlékek. Ahol egy pillanat alatt elmúlik a bánat és valami különös érzés fog el…És csak egy állandó fájdalom lüktet a lelkemben : az embergyűlölet. Visszagondolok és azt hiszem, nekem is 8 éves korom óta vannak ilyen érzéseim…Talán ez a történet maradt meg bennem ennyire? Talán. Ezennel hivatalosan is felnőtt könyvnek nyilvánítom, mégis a gyerekek kezébe is ajánlom, mert annyi olyan gyerek van, aki nem tudja értékelni az állatokat, még ha az csak egy szerencsétlen róka is…Mindig csak többet akar az ember és végül mi marad neki? GONDOLKOZZ!!!

1 hozzászólás
>!
Rebane SP
Fekete István: Vuk

Hihetetlen, mennyivel jobb, mint a rajzfilm. Anno először a rajzfilmet láttam, azt is nagyon szeretem, de a könyv sokkal érettebb történetet mesél el. Jobban tetszik, hogy a testvére segítségére siet, nem pedig a szerelméért. Nincsenek annyira emberi tulajdonságokkal felruházva, inkább ösztönlények, állatok maradnak a karakterek.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
meacska

– Buta vagyok én, Karak?
– Nem vagy buta, csak még keveset tudsz.

Kapcsolódó szócikkek: Vuk
5 hozzászólás
>!
ludovika

Egyedül vagyok… kicsi vagyok… éhes vagyok – vakogta halkan, aztán mind hangosabban: Egyedül vagyok… kicsi vagyok… mit kell tennem? Éhes vagyok!

Kapcsolódó szócikkek: Vuk
3 hozzászólás
>!
meresz86

– Jól van Vuk! – mondta. – Eljön még az idő, amikor több leszel mindnyájunknál, és kérlek, gondolj majd akkor az öreg Karakra.

63. oldal

7 hozzászólás
>!
Morn 

– Így nehéz menni Vuknak – szuszogta.
– Hát hogyan szeretsz menni? – mosolygott Karak.
– Ha a fejem lefelé van – magyarázta –, nehéz a fejem. Úgy látszik…

48-51. oldal

>!
Morn 

Úgy menj a saját váradba is, mintha másé lenne…

9. oldal (Móra, 1999)

>!
Bi_bi_bi

Vuk lesz a neve, mint az öregapjának – mondta. – Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.

4. oldal

>!
Lunemorte MP

– És minket mért bánt az ember? – aggodalmaskodott a kisróka. – Megesz bennünket?
– Fenét! Csak sajnálja tőlünk, amit megeszünk, mert azt hiszi, minden az övé.

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · róka

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Rigó Béla: Vuk
Szász Imre: Basa
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Michael Ende: A Végtelen Történet
Erich Kästner: A két Lotti
Emilijan Sztanev: Kormoska
Móra Ferenc: Csilicsali Csalavári Csalavér
Beatrix Potter: Kacsa Jolán kalandjai