57. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Vuk 1560 csillagozás

Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk Fekete István: Vuk

A rókalyuk folyosója tágabb lett, és a pitvaron túl, mint egy teknő, öblösödött a kamra, ahol halkan szuszogott a rókakölyök. A szőrös gomolyag mozogni kezdett, orra kutatva emelkedett a levegőbe…
„Vuk lesz a neve, mint öregapjának, ki első volt a nemzetségben. Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.”
Az író igen népszerű állatmeséje a kisróka felnőtté válásáról szól; a rögös utat bejárva Vuk a Simabőrű Ember méltó ellenfele lesz.
A történetet, amelyet rajzfilmként szinte mindenki ismer, ezúttal az írói életművet megjelentető sorozat köteteként adjuk közre.

A rajzfilmváltozathoz tartozó könyv itt található: Rigó Béla: Vuk
A Corvin kiadásban (9736220001) megtalálható ifj. Fekete István „Vuk és a Simabőrűek” c. története is.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2021
120 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634867760
>!
Móra, Budapest, 2020
114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634158912 · Illusztrálta: Balogh Péter
>!
Móra, Budapest, 2020
120 oldal · ISBN: 9789634865322 · Illusztrálta: Balogh Péter

41 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Vuk · Iny · Kag · Karak · Vahur


Kedvencelte 156

Most olvassa 52

Várólistára tette 116

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ozsolt>!
Fekete István: Vuk

Ez most nagyon jól esett. Visszacsöppentem a gyerekkoromba. Emlékszem többször is olvastam fiatalon, de most olyan érzésem volt mintha még egyszer se tettem volna meg. Olvasás közben azon kaptam magam, hogy folyamatosan azt a szöveget, történetet várom ami a mesefilmben van. De szerencsére rácsaptam az elvárásaimra és átadtam magam az olvasás gyönyöreinek. Annak ellenére, hogy elég szomorú a történet nagyon kedves. A „rókaság” nagyon jól megfogalmazódik. A ravaszság még a kedvesség mellet is megmarad (lásd Karak viselkedésén). És tényleg elhiszem, hogy azokat gondolták, beszélték amiket Fekete István megírt. Én nagyon szeretem ezt a könyvet, ezt a történetet. Bármikor rá tudnám venni magam, hogy újraolvassam.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Fekete István: Vuk

"– És minket mért bánt az ember? – aggodalmaskodott a kisróka. – Megesz bennünket?
– Fenét! Csak sajnálja tőlünk, amit megeszünk, mert azt hiszi, minden az övé."

Végtelen szeretett fog el mindig, mikor elém kerül ez a mese.
Könyvben most először találkozom vele igazán, de mesében többször is láttam.
Egy csodálatos történet, tele hatalmas nagy igazságokkal és ha picit jobban figyelünk, minden bölcsesség ad valamit a lelkünknek.

Ezen történetek, míg csak élek bearanyozzák a lelkemet, és olvasni fogom majd a gyermekeimnek és unokáimnak is.

Szeretettel ajánlom, kedvenc! ♥

Amál P>!
Fekete István: Vuk

Vannak mesék, amik nemcsak gyerekként, hanem húsz-, harminc- ötven- vagy akár nyolcvanéves korban is megérintik az ember szívét. Számomra kis Vuk története ilyen. Még most is fel tudom idézni a főcímdalt: „Fürge róka lábak, surranó kis árnyak, Hipp-hopp jön Vuk. Ő az éjszakában sohasem fél, bár a sűrű erdő csupa veszély….” Az árva sorsra jutott, de bátor és ügyes, okos kis róka története igazi léleksimogató volt.

2 hozzászólás
gabiica P>!
Fekete István: Vuk

Igazából szégyellem bevallani, hogy 23 évbe telt, míg végül elolvastam a Vukot. De örülök, hogy végül megtettem.
Nagyon tetszett az egész mese hangulata és leírása, jó volt beleélni magamat a rókák életébe és szemszögébe. Érdekes olvasmány volt, összefogásra és a család és barátok fontosságára taníthatja a gyerekeket.

Deziréé>!
Fekete István: Vuk

Már gyerekként is nagy rajongója voltam Vuk történeteinek. A könyv másabb, mint a mese, de attól még ugyan olyan jó.
Mindig megsajnálom szegény Vukot.
Vuknál ravaszabb rókát nem ismer szerintem a világ. :)

Naiva P>!
Fekete István: Vuk

A rajzfilmet most, felnőtt fejjel is nagyon szeretem, pedig legalább kismilliószor' láttam. Megunhatatlan, de a regénynek és a filmnek nem sok köze van egymáshoz. Szerintem az 1981-es, Dargay Attila által rendezett rajzfilm a magyar filmgyártás egyik csúcsa, de lapozzunk!
„Lefelé hajlott a nap.”
A regény azért jóval szárazabb, viszont az általános iskola óta sokkal érthetőbbé, élvezhetőbbé vált az olvasása. Fekete István Vuk-ja szerintem egyáltalán nem gyerekkönyv spoiler Maga, a regény műfaja állat-fejlődéstörténet. A tündéri, kis rókakölyök életútját és a felnőtté válását lehet nyomon követni, a rókalét előnyeivel, hátrányaival.
"A faluban ekkor kondult meg a harang, és a csillagok is álmosabbak lettek, mert a harangszóból megtudták, hogy közelget már a virradat.”
Az idézetekben olvasható természeti képekkel, ill. metaforákkal nyitja és zárja a regényt. Ennyi szerintem nagyon sokat elárul. Hát nem gyönyörű?!

Jagika P>!
Fekete István: Vuk

Vettem a bátorságot és elolvastam a regényt. Érzékeny kisgyerekként ugyanis nem igazán szerettem az állattörténeteket – ezt leküzdve ebben az évben több ilyet is megismertem. Természetesen most sem hagytak hidegen: torokszorító az állatok szenvedéséről, elmúlásáról (is) olvasni. Mindezek ellenére ez a mű – csakúgy, mint a többi Fekete István regény – stílusával, gyönyörű soraival felülmúlhatatlan.

Bla I>!
Fekete István: Vuk

Kellett valami felvidítóan természetes a Rózsakiállítás után, ezért választottam a Vuk-ot, de csak az első bevezető oldalak voltak ilyenek. Aztán azonnal jött a tragédia. Kag és Iny élethalálharca a vadászkutyákkal kicsinyeiket védve, oly érzékletesen került leírásra, hogy a könnyem kicsordult a szerencsétlenekért. Fekete István a természet jelenségeit is megszemélyesítő érzékletes története, az író szellemisége ismét elvarázsolt. Olvasva magam előtt láttam a sikeres magyar rajzfilmet is, amelyet ugyan kissé a könyvhöz képest leegyszerűsítettek, de a lényegét tökéletesen adta vissza. Mennyivel egyszerűbb, tisztességesebb világ a természeté, ahol minden szereplő tudja, mit várhat, mire számíthat a másiktól… Akárhányszor olvasva is, friss és üdítő! Mindenkinek AJÁNLOM!

shadowhunter1975 P>!
Fekete István: Vuk

Gyerekkorom egyik nagy kedvence, de bevallom hiába fantasztikus a könyv, pláne felnőtt fejjel, a nagy szerelem a rajzfilm miatt van.
Imádtam, főleg Csákányi László „Karak” hangját :-)

1 hozzászólás
Csoszi>!
Fekete István: Vuk

Fekete Istvántól eddig egyetlen egy könyvet olvastam, a Tüskevárat, ami még általános iskolában volt kötelező olvasmány. Az azóta eltelt évek során elkerültük egymást. Nem is értem, miért. Vuk történetét már ismertem, hiszen a rajzfilm egyik kedvencem volt. Nagyon tetszett a tájleírás, az állatok megszemélyesítése, a hangulat.


Népszerű idézetek

meacska>!

– Buta vagyok én, Karak?
– Nem vagy buta, csak még keveset tudsz.

Kapcsolódó szócikkek: Karak · Vuk
5 hozzászólás
ludovika>!

Egyedül vagyok… kicsi vagyok… éhes vagyok – vakogta halkan, aztán mind hangosabban: Egyedül vagyok… kicsi vagyok… mit kell tennem? Éhes vagyok!

Kapcsolódó szócikkek: Vuk
3 hozzászólás
Joó_Katalin_Kata>!

– Jól van Vuk! – mondta. – Eljön még az idő, amikor több leszel mindnyájunknál, és kérlek, gondolj majd akkor az öreg Karakra.

63. oldal

8 hozzászólás
Morn>!

– Így nehéz menni Vuknak – szuszogta.
– Hát hogyan szeretsz menni? – mosolygott Karak.
– Ha a fejem lefelé van – magyarázta –, nehéz a fejem. Úgy látszik…

48-51. oldal

Morn>!

Úgy menj a saját váradba is, mintha másé lenne…

9. oldal (Móra, 1999)

Boglinc P>!

Vuk lesz a neve, mint az öregapjának – mondta. – Vuk, ami annyit jelent, hogy minden rókának félre kell állni az útból, ha vadászatra indul.

4. oldal

Kapcsolódó szócikkek: róka
Lunemorte P>!

– És minket mért bánt az ember? – aggodalmaskodott a kisróka. – Megesz bennünket?
– Fenét! Csak sajnálja tőlünk, amit megeszünk, mert azt hiszi, minden az övé.

Kapcsolódó szócikkek: emberek · róka

Népszerű triviák

csakegyluca P>!

A kiadó a regényt „állatregény” alcímmel látta el.

[hu.m.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Fekete István: Vuk

Fekete István: Vuk

Hasonló könyvek címkék alapján

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Janikovszky Éva: Aranyeső
P. L. Travers: Mary Poppins
Szabó Magda: Születésnap
Erich Kästner: A repülő osztály
L. M. Montgomery: Anne gyermekei a háborúban
Erich Kästner: Amikor én kissrác voltam
L. M. Montgomery: Váratlan utazás
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány