26. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Régi ​karácsony 270 csillagozás

Fekete István: Régi karácsony Fekete István: Régi karácsony Fekete István: Régi karácsony Fekete István: Régi karácsony Fekete István: Régi karácsony

Részlet Sinkó Ferenc utószavából: „Varázslatos az Ő világa. A szegénység és a szépség betlehemi csillaga ragyogja be útjait, tájékait, a nádtetős házak fehér falait, még a kamrákat és az istállókat is. Az angyalok éneke hol hallhatóbban, hol halkabban, de szüntelenül szól visszhang és kíséret gyanánt a természet minden hangja, nesze, s minden emberi szó mögött.”

Eredeti megjelenés éve: 1994

Tartalomjegyzék

>!
Magyar Kurír / Új Ember, Budapest, 2018
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639981799
>!
Új Ember, Budapest, 2014
148 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637688089
>!
Magyar Kurír / Új Ember, Budapest, 2012
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639981799

3 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

káplán


Kedvencelte 24

Most olvassa 11

Várólistára tette 152

Kívánságlistára tette 169

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Maminti9 P>!
Fekete István: Régi karácsony

Fekete István regénye egy igazán szívet melengető olvasmány, hiszen minden novella egy letisztult, csodás világba vezet, melyeket valódi erkölcsi értékek vezérelnek. A szó legszebb értelmében egyszerű falusi emberek életébe pillanthatunk, melyet hófedte tájak, templomokban megbújó betlehemek, ködös égbolton felsejlő aranyló csillagok tarkítanak. Persze nem csak a romantikus idill hatja át az írásokat, hiszen a karácsony mindenkié, így gyógyír lehet a betegeknek, a családjuktól elszakadtaknak, a tékozló fiúnak, vagy egy egyszerű koldusnak is. Fekete István rövid történetei minden közhely nélkül rávilágítanak arra, hogy a karácsony az őszinte szeretet, az önzetlen jóság, a megbocsátás ünnepe, amikor valódi csodák is történhetnek.
Lenyűgöző, hogy milyen gyönyörűen ábrázolja a hófehérbe burkolózó téli tájat, az ember és a természet ösztönös kapcsolatát, az égett fa illatával átitatott falu atmoszféráját.
A karácsonynak (és talán kicsit az életünknek is) mindarról kellene szólnia, amit ezekben a novellákban olvashatunk. Nem vakítóan világító házakról, hanem gyertyafényes otthonokról, nem a karácsonyfa körüli vitákról, hanem a “fenyőszagú csendről”, nem a külsőségekről, hanem a belső nyugalomról. Nehéz ezt manapság megtalálni, de nem lehetetlen, és én idén karácsonyra mindenkinek a szívébe legalább egy kis szeletet kívánok Fekete István világából.

4 hozzászólás
B_Tünde P>!
Fekete István: Régi karácsony

Már az első oldalak olvasása után tudtam, hogy kedvenc lesz. Ehhez a könyvhöz le kell lassulni, átengedni magunkat annak a békés, varázslatos hangulatnak, amit a novellák atmoszférája teremt körülöttünk. Fekete István történetei szinte elringatják az embert, úgy tud mesélni, olyan szépségesen ír, hogy még a betegséget, a szegénységet is könnyebb az ő tollából olvasva elfogadni. Abba az időbe visznek vissza ezek az elbeszélések, amikor még fontosak voltak az ünnepek, nem csak külsőségek, és nem csak bevásárlólisták kipipálandó tételekkel. Abba az időbe, amikor az ember a természet része volt, ismerte a növényeket, az állatokat, az évszakok változását; amikor az emberek még odafigyeltek egymásra, és segítették egymást, ahogy tudták, még akkor is, ha saját maguknak is igen kevés jutott. Azok a régi karácsonyok, amiről a novellák mesélnek, nem is voltak annyira régen, mégis, mintha fényévnyi távolságra lennének, annyit változott körülöttünk azóta a világ.
És hogy kinek ajánlom ezt a könyvet? Mindenkinek, aki szeretné felidézni, és egy kicsit átélni ezeknek a régi karácsonyoknak a hangulatát.

5 hozzászólás
Jagika P>!
Fekete István: Régi karácsony

Ha Fekete István könyvét olvasom, biztosan megkönnyezem valamelyik gyönyörű sorát. Ezzel a novelláskötettel is így esett. A megtérő fiú, Király bácsi halála vagy az imádkozó román – csak néhány példa arra a mély, tiszta emberségre, ami a karácsony egyik lényege. És hát az igazi tél a természetben! Vagy a betlehemezés, a falusi közösség egymásra figyelése… Bevallom, hiányzik az a világ, és ilyenkor megdöbbenek a változásán.

9 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Fekete István: Régi karácsony

Még karácsony előtt olvastam a könyvet, és egyben el is határoztam, hogy Fekete István könyveit is felveszem a várólistámra. Persze a Tüskevárat olvastam régen és a Vukot is, sőt a Lutra gyermekkorom egyik nagy kedvence volt, de bőven van még mit olvasni tőle, pl. a téli, karácsonyi történeteit, nagyon sok írását kiszemeltem még magamnak.

Ez a könyv egy gyönyörűséges ünnepváró és ünnepi könyv. Meg kell állni hozzá, lelassulni, ízlelgetni a szerző szépségesen egybefűzött mondatait, amelyek éppen annyira
egyszerűek és szeretnivalóak, mint a benne szereplő emberek.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2021/03/fekete-istvan-reg…

Csilla‿ P>!
Fekete István: Régi karácsony

Nagyon jólesett a lelkemnek olvasni most ezeket a karácsonyi novellákat. Elröpítettek egy boldog, békés és szeretetet árasztó világba.
Mindegyik novella tetszett, de talán a Rorátet és A csillagot tudnám mind közül kiemelni.
Jó kis karácsonyi ráhangolódás. Ajánlom olvasásra és újraolvasásra mindenkinek,minden évben a szent ünnep előtt.

4 hozzászólás
Porcsinrózsa>!
Fekete István: Régi karácsony

Fekete István iránti , szűnni nem akaró rajongásomat tovább erősítette ez az örökbecsű, vékony kis kötet. Elbeszéléseinek, a múltban kószáló gondolatainak, elmélkedéseinek témája a karácsonyvárás öröme. Nem úgy, ahogyan manapság „divatos”, fényfüzérekkel teleaggatott házainkban, többnyire kiüresedett lélekkel, fáradtan leroskadva az ünnep estéjén.
A régi karácsonyok fénye először a szívekben ragyogott fel. A hajnali rorátékon, ahová még sötétben indultak el a kisgyerekek is. Az ádventi időszak pásztorjátékaiban. Az esti imára, vecsernyére hívó szelíd harangszóban mind a karácsonyvárás csendes boldogsága rejlett. Ezt a csendességet, belső ragyogást most újra átélhettem magam is, miközben Fekete István csodálatos sorait olvasgattam.

8 hozzászólás
csgabi P>!
Fekete István: Régi karácsony

Régen olvastam már a szerzőtől, jó volt most kézbe venni a kötetet, és megismerni az elbeszéléseket.
Szívemnek legkedvesebb talán a Roráte című volt, de igazából mindegyik közel került hozzám. Ajánlom nektek.

Sippancs P>!
Fekete István: Régi karácsony

Ami jó télen, annak jónak kell lennie nyáron is!
Így van ez a Régi karácsonnyal is.

Nagy karácsonyimádó énem ellenére félve kezdtem bele a könyvbe, Fekete Istvántól ugyanis még nem olvastam egyetlen történetet sem. Elég volt azonban hozzá néhány novella, hogy eldöntsem, nem ez lesz az utolsó könyvem az írótól.

Nagyon szép és hangulatos könyv volt ez, amiből csak úgy áradt a béke és a nyugalom. A kinti 28-30 fok ellenére is teljesen elmerültem benne, és csak úgy ittam a szavait, a gyönyörű gondolatait. Látszólag egyszerűek és rövidek voltak benne a történetek, mégis annyi élettel, annyi érzelemmel, annyi TISZTASÁGGAL töltötték meg a lapokat, amelyre nincsen jobb szó, mint a csodálat.
Köszönöm, hogy olvashattam!

(Megjegyzés magamnak: szeretnék mielőbb saját példányt a könyvből. Olvasás közben ugyanis végig az lebegett előttem, hogy karácsony estéjén ülök egy kényelmes fotelben, kezemben a könyvvel, és miközben hangosan olvasok, kint hullik a hó, a kandallóban pattogzik a tűz, a férjem pedig a szőke hajú kislányunk fejét simogatja az ölében.)

2 hozzászólás
Katica_98 P>!
Fekete István: Régi karácsony

Jó időben kezdtem neki a könyvnek. Advent első vasárnapján. spoiler Ilyet kell olvasni a csendes várakozás idején. Ez most jól esett a lelkemnek. A Karácsony igazi hangulatát meg is hozta. Szeretet, megbocsátás, elfogadás. Mindezek mellett a tél szépségeit nagyon szépen megírta Fekete István. Ez az amit nagyon szeretek. spoiler
A könyvről eszembe jutott Szilágyi Domokos verse. Ebből egy részlet:
Ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem
A szívekben legyen karácsony!

Inpu>!
Fekete István: Régi karácsony

Szerencsés voltam szüleimmel: sokáig hagytak pancsolni a karácsony misztériumában. Számomra még akkor is angyalkák játszották a mennyei postás szerepét, s a fenyő szúrós ágaival maga a Kis Jézus bíbelődött, amikor társaim a mindentudók fölényességével meséltek a közös fadíszítésről és ajándékcsomagolásról, s csupán szájuk szögletéből integetett felém a gúny apró kis mosolya. Nevetséges lehettem? Talán. Szégyellni való? Visszagondolván, bizonyosan nem. Legszebb karácsony estéim köszönhetem a gyermeki ártatlan hiszékenységnek. Ráadásul, kisvárosi lurkóként az ablak előtt tovasikló szán csengettyűszava vagy az ablakokból áradó gyertyafényes ünnepi derű még valóság volt, megfogható, nem csupán irodalmi giccs. A tovaillanó évek először a havat tüntették el, majd cilindert húztak a misztikum és meghittség varázsára is, mely lassan átadta helyét a megszokásnak, a karácsonylás gyökerét vesztett, üres rituáléjának. Ahogy soványodott a gyermekkor szelleme, úgy hízott bennem jó kövérre a vágyakozás a régmúlt karácsonyok iránt.
Minden könyvbarátnak, ki hasonlóképp érez, becses ajándék lehet Fekete István novelláinak gyűjteménye. A rövid történetek nemcsak visszaadnak valamit nagyapáink karácsonyainak soha vissza nem térő hangulatából, de a részévé válás illúziójával is megajándékozzák az olvasót. Érdemes odafülelni Sinkó Ferenc szavaira:

„Az elmúlt esztendők hosszú sorában, valahányszor felmerült a kérdés a szerkesztőségben, mit is adjunk karácsonyi számunkban olvasóinknak, a legelső, amiben gondolkozás, vita nélkül mindnyájan egyetértettünk, az volt:
– Természetes, valamit Fekete István tollából. S mikor a telefon megcsendült kérő szóval az író budai lakásában, az ő első szava is az volt:
– Természetes, hogy adok.”

Ki hozzájut, javallom, olvassa apránként a könyvet. Hagyja, hogy lassan szürcsölve a történetek átmelengessék belsőjét, mint az átfagyott embert a bögre forró leves. Huszonhat novella, huszonhat szép történet a képzeletbeli irodalmi karácsonyfán. Megéri leülni alája!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Az utca üres, a kémények lágy selymet füstölnek a reggelnek, s a kertekben puhán békét álmodnak a fák.

15. oldal (Roráte)

6 hozzászólás
Aquarius>!

Az emberi élet nagy fordulataira rendesen nincs magyarázat.

A fa

2 hozzászólás
anni_olvas>!

Ilyenkor – így karácsony táján – a magányos szobák még magányosabbak, a régi puszták még csendesebbek, de az emlékek élőbbek és kedvesebbek, olyanok, mint az elmúlt idők és elmúlt barátok halk, puha ölelése.

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
Szávitrí >!

Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak, és még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát csak pislognak.
Enyhe az idő, a szél csak a kerítések mellett lézeng, ámbár elég hűvösen. Az ablakok néhol nézik már a hajnalt, néhol nem, és a csizmák nem kopognak a gyalogjárón, inkább csak cuppognak.
Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak, néhol kis lámpások imbolyognak, és mutatják, hova kell lépni, ámbár hiszen sár van mindenütt.
Az ég még sötét, s a nappal ágyát csak hinni lehet a keleti égen, s ez elég. Egyébként nem gondol rá senki, mert a búzák kikeltek már, a krumpli a veremben, s a jószág betelelt.
Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs, a tegnap gondja mintha aludna, a mai még nem ébredt fel, s a falu csak tiszta önmagát viszi hajnali misére.
A külső mozgás befolyik a templomba, és megnyugszik. Suttog még egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: “Harmatozzatok, égi magasok…”

Roráte c. novella

2 hozzászólás
Tilla>!

És ilyenkor nem jut eszembe: pénz, jólét, dicsőség, nyers vágy és elmúlt szerelem, csak a múló élet apró örömei, távoli nevetés a szívemben, és emberek, akik halkan járnak valahol a ködben, csendesen szólnak az idő árnyékai mögött, mégis őket hallom, és nem a fájdalom ordítását, a dicsőség nyers kiáltását, vagy a szerelem bódult és rekedt suttogását.
Őket hallom, akiket szerettem, és szerény emberi mivoltukban tiszteltem is, akik – néha – tíz évig hordtak egy pár csizmát, fél évig faragtak egy pásztorbotot, a betűt nem ismerték, de életük maga volt a törvény… és egyedül se tettek soha semmit, amit ország-világ előtt is meg ne tehettek volna.
Őket látom és hallom karácsony hetének emlékező, esti tűnődéseiben; néha vidáman, néha szomorúan, de mindvégig mélyen a szívemben.

Karácsony c. novella

1 hozzászólás
robinson P>!

A lovak halk őrléssel rágták a zabot, a tehenek gondosan kérődztek, és a pipafüst úgy szállt a szénaillat felett, mint a vágy és a fantázia megfoghatatlan madara.

Kapcsolódó szócikkek: · tehén
IrodalMacska P>!

A tétovázó kis pelyhek aztán megsűrűsödtek, és a falu vidám ablakszemei előtt látni lehetett, hogy vastag már a csend párnája, és szakad a hó még egyre, pedig a feltámadt szél zengve játszik a fagyos ágak hárfáján; benéz az ablakokon, és viszi a híreket a temető felé.

76. oldal (December I.)

3 hozzászólás
Szelén>!

Azért jutott ez múltkor az eszembe, mert advent volt akkor is, csillagos advent, amikor a roráték hajnali zsongása úgy áradt szét a sötét utcákra pillogó ablakszemek között, mint a Szépség és Jóság meleg ígérete. Ez volt az az idő, amikor a betlehemes társaságok kialakultak, s egyúttal a tagok is megkapták szerepeiket. Igen, mert más angyalnak lenni és más pásztornak, más gazdának lenni és megint más bojtárnak. Rátermettség kell ehhez, sőt tehetség, nem is beszélve a kellékekről… szakállról, bajuszról, subáról, láncos botról és főleg magáról a betlehemről, melyet a tavalyi tapasztalatok alapján kell megépíteni.

Előnév

Kapcsolódó szócikkek: roráté
4 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Az éjszakából régi karácsonyok bukkannak fel emlékeim villanásaiból, és megvilágítják az elmúlt időt és embereket, akik élnek újra és örökké a kis karácsonyi gyertyák puha, libegő fényében.

128. oldal

Sárhelyi_Erika I>!

A délután lassan köddé vált, az öreg tölgyre felültek már a varjak, mint az éjszaka baromfiai, s az erdő sötétedő mélységében álomra simogatta a fákat az alkony.

Éjféli világosság c. novella


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Csodát nekem
Király Levente (szerk.): Ünnepek ünnepe
L. M. Montgomery: Anne karácsonya
Krúdy Gyula: Jézuska csizmája
Gárdonyi Géza: Hosszúhajú veszedelem
Agatha Christie: Adventi krimik
Nina Collins: Az őrangyal
Győri Anna (szerk.): A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek
Stephanie Perkins (szerk.): Ajándékba adlak
Elyn Vee N.: Santa Night